Άλαν Άρκιν

Αμερικανός ηθοποιός, σκηνοθέτης, μουσικός, τραγουδιστής

Ο Άλαν Γουλφ Άρκιν (αγγλικά: Alan Wolf Arkin, 26 Μαρτίου 1934 -29 Ιουνίου 2023) ήταν Αμερικανός ηθοποιός, σκηνοθέτης, μουσικός και τραγουδιστής. Είναι γνωστός για τη συμμετοχή του σε ταινίες όπως οι: Έρχονται οι Ρώσοι (The Russians Are Coming, the Russians Are Coming, 1966), Περίμενε Μέχρι Να Νυχτώσει (Wait Until Dark, 1967), Ο Πόνος της Σιωπής (The Heart is a Lonely Hunter, 1968), Κατς 22 (Catch-22, 1970), Οι Συμπέθεροι (The In-Laws, 1979), Ο Ψαλιδοχέρης (Edward Scissorhands, 1990), Οικόπεδα με Θέα (Glengarry Glen Ross, 1992), Γκάττακα (Gattaca, 1997), Μάρλεϊ, ενας Μεγάλος Μπελάς (Marley & Me, 2008) και Little Miss Sunshine, για την οποία κέρδισε το Όσκαρ Β' Ανδρικού Ρόλου το 2006. Είναι ο πατέρας των επίσης ηθοποιών Άνταμ Άρκιν, Άντονι Άρκιν και Μάθιου Άρκιν.

Άλαν Άρκιν
Γενικές πληροφορίες
Όνομα στη
μητρική γλώσσα
Alan Arkin (Αγγλικά)
Γέννηση26  Μαρτίου 1934
Νέα Υόρκη
Θάνατος29  Ιουνίου 2023
Κάρλσμπαντ
Τόπος ταφήςWestwood Village Memorial Park Cemetery
Χώρα πολιτογράφησηςΗνωμένες Πολιτείες Αμερικής
Εκπαίδευση και γλώσσες
Μητρική γλώσσαΑγγλικά
Ομιλούμενες γλώσσεςΑγγλικά
ΣπουδέςBennington College (έως 1955)
Los Angeles City College
Franklin High School
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότητασκηνοθέτης κινηματογράφου
μουσικός
συγγραφέας
καρατερίστας
σκηνοθέτης τηλεόρασης
σεναριογράφος
τραγουδιστής
ηθοποιός θεάτρου
ηθοποιός ταινιών
ηθοποιός τηλεόρασης
θεατρικός σκηνοθέτης
συγγραφέας παιδικής λογοτεχνίας
παραγωγός ταινιών
συγγραφέας έργων επιστημονικής φαντασίας
ηθοποιός
σκηνοθέτης
ΑντιπρόσωποςICM Partners
Estelle Lasher
Περίοδος ακμής1951 - 2023
Οικογένεια
ΤέκναΆνταμ Άρκιν
Μάθιου Άρκιν
ΓονείςΝτέιβιντ Ι. Άρκιν
ΣυγγενείςJoseph Wortis (θείος από την πλευρά της μητέρας) και Έιβι (maternal first cousin)
Αξιώματα και βραβεύσεις
ΒραβεύσειςΌσκαρ Β΄ Ανδρικού Ρόλου (2007)
Tony Award for Best Featured Actor in a Play (1963)
Βραβείο Χρυσές Σφαίρες για τον Καλύτερο Άνδρα Ηθοποιό σε Κωμωδία ή Μιούζικαλ (1966)
Drama Desk Award for Outstanding Director (1969)
Drama Desk Award for Outstanding Director (1970)
Genie Award for Best Performance by a Foreign Actor (1982)
Genie Award for Best Supporting Actor (1986)
βραβείο BAFTA καλύτερου Β΄ ανδρικού ρόλου (2007)
Independent Spirit Award for Best Supporting Male (2007)
Βραβείο Σωματείου Ηθοποιών Καλύτερης ομαδικής ερμηνείας σε ταινία (2007)
Βραβείο Σωματείου Ηθοποιών Καλύτερης ομαδικής ερμηνείας σε ταινία (2013)
Παγκόσμιο θεατρικό βραβείο (1963)
Χρυσή Σφαίρα Β' Ανδρικού Ρόλου - κινηματογραφική ταινία (2018)
αστέρι στη Λεωφόρο της Δόξας του Χόλιγουντ
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Απεβίωσε στις 29 Ιουνίου 2023 σε ηλικία 89 ετών.[1]

Φιλμογραφία Επεξεργασία

Έτος Πρωτότυπος τίτλος Τίτλος στα ελληνικά Ρόλος
1957 Calypso Heat Wave Τρέλες του αιώνος τραγουδιστής
1966 The Russians Are Coming the Russians Are Coming Έρχονται οι Ρώσοι Ροζάνοφ
1967 Woman Times Seven 7 φορές γυναίκα[2] Φρεντ
Wait Until Dark Περίμενε μέχρι να νυχτώσει Ρόουτ
1968 Inspector Clouseau Ο επιθεωρητής Κλουζό επιθεωρητής Ζακ Κλουζό[3]
The Heart Is a Lonely Hunter Ο πόνος της σιωπής Σίνγκερ
1969 Popi Ήταν και τα δύο παιδιά μου Έιμπραχαμ
The Monitors άνδρας στη διαφήμιση
1970 Catch 22 Γιοσάριαν[4]
1971 Little Murders Μικροί δολοφόνοι Πράκτις
1972 Deadhead Miles Κούπερ
Last of the Red Hot Lovers Μπάρνεϊ Κάσμαν
1974 Freebie and the Bean Δυο τρελοί τρελοί αστυνόμοι Μπιν
1975 Rafferty and the Gold Dust Twins Ράφερτι
Hearts of the West Ο τελευταίος καουμπόη Κέσιερ
1976 The Seven-Per-Cent Solution Το μεγάλο αίνιγμα του Σέρλοκ Χολμς Ζίγκμουντ Φρόιντ
1977 Fire Sale Έζρα Φάικους
1979 The In-Laws Σταματήστε! Μη βαράτε το γιατρό! δρ Σέλντον Κόρνπετ
The Magician of Lublin Ο άνθρωπος από τη Βαρσοβία Γιάσα Μαζούρ
1980 Simon Ένας τρελός, μα τι τρελός Σάιμον Μέντελσον
1981 Improper Channels Τζέφρι Μάρτλεϊ
Chu Chu and the Philly Flash Φλας
Full Moon High δρ Μπραντ
1982 The Last Unicorn Σμέντρικ (φωνή)
1983 The Return of Captain Invincible κάπτεν
1985 Joshua Then and Now Ρούμπεν Σαπίρο
Bad Medicine Η μεγάλη των γιατρών σχολή δρ Ραμόν Μαντέρα
1986 Big Trouble Λέοναρντ Χόφμαν
1987 Escape from Sobibor Απόδραση από το Σομπιμπόρ Λέων Φέντεντλερ
1990 Coupe de Ville Φρεντ Λίμπνερ
Edward Scissorhands Ο ψαλιδοχέρης Μπιλ
Havana Αβάνα Τζο Βόλπι
1991 The Rocketeer Οι περιπέτειες του Rocketeer Πίβι
1992 Glengarry Glen Ross Οικόπεδα με θέα Τζορτζ Έιροναου
1993 Indian Summer Το καλοκαίρι της νιότης μας θείος Λου
So I Married an Axe Murderer Μάλλον παντρεύτηκα μια δολοφόνο με τσεκούρι αφεντικό / αστυνόμος
1994 North Ζητούνται γονείς δικαστής Μπακλ
1995 The Jerky Boys Φαρσέρ της καρπαζιάς Έρνι Λαζάρο
Steal Big Steal Little Κλέψε ψηλά, κλέψε χοντρά Λου Περίλι
1996 Mother Night Μητέρα νύχτα Τζορτζ Κραφτ
1997 Grosse Pointe Blank Συμβόλαιο θανάτου δρ Όουτμαν
O Que é Isso, Companheiro? 4 μέρες του Σεπτέμβρη Τσαρλς Μπερκ Έλμπρικ
GATTACA Γκάτακα ντετέκτιβ Χιούγκο
1998 Slums of Beverly Hills Αχούρια του Μπέβερλι Χιλς Μάρεϊ
1999 Jakob the Liar Τζέικομπ, ο ψεύτης Φρανκφούρτερ
2000 Magicians Μάιλο
2001 America's Sweethearts Το ζευγάρι της χρονιάς οδηγός ευζωίας
Thirteen Conversations About One Thing Δεκατρείς απόψεις για την ευτυχία Τζιν
2004 Eros Έρως δρ Περλ / Χαλ
Noel Άρτι
2006 Little Miss Sunshine Έντουιν Χούβερ
Firewall Firewall: Κωδικός προστασίας Άρλιν Φόρεστερ
The Novice πατήρ Μπένκε
The Santa Clause 3: The Escape Clause Ο Άγιος Βασίλης μου 3 Μπαντ Νιούμαν
Raising Flagg Φλαγκ Πέρντι
2007 Rendition Έκδοση κρατουμένου γερουσιαστής Χόκινς
2008 Sunshine Cleaning Στεγνό καθάρισμα Τζο
Get Smart Αρχηγός
Marley & Me Μάρλεϊ, ένας μεγάλος μπελάς[2] Άρνι Κλάιν
2009 The Private Lives of Pippa Lee Οι κρυφές ζωές της κυρίας Λι Χερμπ Λι
City Island Οικογένεια σε παράνοια Μάικλ Μάλακοφ
2011 The Convincer Λεπτός πάγος Γκόρβι Χάουερ
The Change-Up Αλλάζουμε; πατέρας του Μιτς
The Muppets ξεναγός
2012 Argo Επιχείρηση: Argo[2] Λέστερ Σίγκελ
Stand Up Guys Νομοταγείς τύποι Χερς
2013 The Incredible Burt Wonderstone Ο απίστευτος Μπαρτ Γουοντερστόουν Ρανς Χόλογουεϊ
In Security Ριγκς
Grudge Match Επιστροφή στο ρινγκ[2] Λούις Κόνλον
2014 Million Dollar Arm Το χέρι του ενός εκατομμυρίου[2] Ρέι
2015 Love the Coopers Μια φορά τον χρόνο[2] Μπάκι
2017 Going in Style Εκδίκηση με στιλ[2] Άλμπερτ Γκάρνερ
2019 Dumbo Ντάμπο Τζέι Γκρίφιν Ρέμινγκτον
2020 Spenser Confidential Σπένσερ: Εμπιστευτικό Χένρι
2022 Minions: The Rise of Gru Minions 2: Η άνοδος του Γκρου Γουάιλντ Νακλς (φωνή)

Παραπομπές Επεξεργασία

  1. Murphy, Carmel Dagan,J Kim· Dagan, Carmel· Murphy, J. Kim (30 Ιουνίου 2023). «Alan Arkin, Oscar Winner for 'Little Miss Sunshine,' Dies at 89». Variety (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 30 Ιουνίου 2023. 
  2. 2,0 2,1 2,2 2,3 2,4 2,5 2,6 «Άλαν Άρκιν ταινίες στις οποίες έχει πάρει μέρος». Αθηνόραμα. Ανακτήθηκε στις 31 Δεκεμβρίου 2023. 
  3. «Επιθεωρητής Κλουζό: Ο Πίτερ Σέλερς που προσπάθησε να ξεγελάσει την…κατάθλιψη». Tromaktiko.gr. 24 Ιουλίου 2022. Ανακτήθηκε στις 31 Δεκεμβρίου 2023. 
  4. Περδικάρης, Νικόλαος (17 Νοεμβρίου 2017). «Ο Τζορτζ Κλούνεϊ πρωταγωνιστής και σκηνοθέτης του τηλεοπτικού «Catch-22»». ΕΡΤ. Ανακτήθηκε στις 31 Δεκεμβρίου 2023. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι Επεξεργασία