Η Άλμα Ντελφίνα (Alma Delfina, γεννημένη ως Άλμα Ντελφίνα Μαρτίνες Ορτέγα Alma Delfina Martínez Ortega, 5 Νοεμβρίου 1960 -) είναι Μεξικανή ηθοποιός.

Άλμα Ντελφίνα
Γενικές πληροφορίες
Όνομα στη
μητρική γλώσσα
Alma Delfina Martínez Ortega (Ισπανικά)
Γέννηση5 Νοεμβρίου 1960 (1960-11-05) (61 ετών)
Σάντα Ροσαλία ντε Καμάρχο, Τσιουάουα, Μεξικό
ΕθνικότηταΜεξικανική
ΨευδώνυμοAlma Delfina
Χώρα πολιτογράφησηςΜεξικό
Εκπαίδευση και γλώσσες
Ομιλούμενες γλώσσεςΙσπανικά
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότητα
  • Ηθοποιός
Περίοδος ακμής1971
Οικογένεια
ΣύζυγοςΜάικλ Σμιθ
Τέκνα1
ΓονείςΓκονσάλο Μαρτίνες
Έυα Ορτέγα
ΑδέλφιαΓκονσάλο, Σοκόρρο, Εβανχελίνα
ΣυγγενείςΕβανχελίνα & Ρομπέρτο Σόσα, Μάριο Ιβάν Μαρτίνες Τζ. (ανίψια)

ΦιλμογραφίαΕπεξεργασία

  • Para servir a usted - 1971, (ταινία)
  • Mundo de juguete - 1974
  • Barata de primavera - 1975, ως Μαρίσα
  • México, México, ra ra ra - 1976, (ταινία)
  • Longitud de guerra - 1976, (ταινία)
  • La hora del silencio - 1978, ως Μαριμπέλ
  • Rosalía - 1978
  • El jardín de los cerezos - 1978, (ταινία)
  • Ratero - 1979, (ταινία)
  • En la trampa - 1979, (ταινία)
  • J.J. Juez - 1979
  • El cielo es para todos - 1979
  • Mi amor frente al pasado - 1979
  • La Chicharra - 1979, (σειρά)
  • El tonto que hacía milagros - 1980, ως Λουίσα Μιράντα (ταινία)
  • Colorina - 1980, ως Λα Πινγουίκα
  • El hogar que yo robé - 1981, ως Καρμίτα
  • Odisea Burbujas - 1981, (σειρά)
  • ¡¡Cachún Cachún Ra Ra!! - 1981/84, (σειρά)
  • Vanessa - 1982, ως Λολίτα
  • Chispita - 1982, ως Γκλόρια
  • Guadalupe - 1984, ως Γουαδαλούπε
  • ¡¡Cachún cachún ra-ra!! (Una loca, loca, preparatoria) - 1984, (ταινία)
  • Delincuente - 1984, (ταινία)
  • El hombre de la mandolina - 1985, (ταινία)
  • Vivir un poco - 1985, ως Παουλίνα Φερνάντες
  • Marionetas - 1986, ως Λάουρα Κοντρέρας
  • El trailer asesino - 1986, (ταινία)
  • Casos de alarma - 1986, (ταινία)
  • El misterio de la casa abandonada - 1987, ως Ανχέλικα (ταινία)
  • Entre vecinos te veas - 1987, (ταινία)
  • Dinastía sangrienta - 1987, (ταινία)
  • El rincón de los prodigios - 1988, ως Μαρί
  • Relajo matrimonial - 1988, (ταινία)
  • El costo de la vida - 1988, (ταινία)
  • La portera ardiente - 1989, (ταινία)
  • Salvajes - 1989, (ταινία)
  • Olor a muerte - 1989, (ταινία)
  • Acapulco - 1991, (ταινία)
  • En legítima defensa - 1992, (ταινία)
  • Carrusel de las Américas - 1992, ως Κα. Λουπίτα
  • ER - 1994, (σειρά)
  • Una maestra con ángel - 1994, ως Λίσα (ταινία)
  • El vuelo del águila - 1994/95, ως Ντελφίνα Ορτέγα Ντίας
  • Cañaveral de pasiones - 1996, ως Προυδένσια Μαρτίνες
  • Pueblo chico, infierno grande - 1997, ως Μαγδαλένα Μπελτράν "Λα Μπελτρανέχα"
  • Mujer, casos de la vida real - 1998, (σειρά)
  • Laberintos de pasión - 1999/00, ως Σοφία Μιράντα Μοντέρο ντε Βαλένσια
  • Háblame de amor - 1999/00, ως Αδριάνα Κάμπος-Νεγρέτε χηρ. ντε Ορτέγα
  • Te amaré en silencio - 2002, ως Ανχέλικα
  • Presidio Med - 2002, ως (σειρά)
  • C.S.I. Miami - 2002, ως Εστέλα ντε Σότο (σειρά)
  • Skin - 2003, (σειρά)
  • Sueño - 2004, ως Μπεατρίς (ταινία)
  • Silver City - 2004, (ταινία)
  • Inocente de ti - 2004/05, ως Λούπε
  • El amor no tiene precio - 2005, ως Φλορ Μέντες χηρ. ντε Καρβαχάλ
  • Bajo las riendas del amor - 2007, ως Ρόσα Νιέτο χηρ. ντε Λινάρες
  • Vidas robadas - 2010, ως Αουρόρα Σαντοβάλ
  • Bajo el alma - 2011, ως Κονσεπσιόν ντε Νεγρέτε
  • El talismán - 2012, ως Ματίλντε Ατσέβες
  • Cosita linda - 2014, ως Δόνια Σάντα ντε Ρινκόν
  • Major Crimes - 2015, (σειρά)
  • Days of Our Lives - 2016, ως Αδριάνα Ερνάντες (σειρά)
  • Betty en NY - 2019, ως Χούλια Λοσάνο ντε Ρινκόν

Βραβεία & υποψηφιότητεςΕπεξεργασία

Βραβεία TVyNovelas
Έτος Κατηγορία Υποψηφιότητα Αποτέλεσμα
1985 Καλύτερη Νεαρή Ηθοποιός Guadalupe Υποψηφιότητα
1986 Vivir un poco
1989 El rincón de los prodigios
1997 Καλύτερη Δευτεραγωνίστρια Cañaveral de pasiones Νίκη
1998 Pueblo chico, infierno grande
Βραβεία Ariel
Έτος Κατηγορία Υποψηφιότητα Αποτέλεσμα
1987 Καλύτερη Β΄ Ηθοποιός Casos de alarma Υποψηφιότητα
1989 Καλύτερη Ηθοποιός El costo de la vida
Βραβεία TV Adicto Golden
Έτος Κατηγορία Υποψηφιότητα Αποτέλεσμα
2012 Καλύτερη Κορυφαία Ηθοποιός Bajo el alma Νίκη[1]

ΠαραπομπέςΕπεξεργασία

Εξωτερικοί ΣύνδεσμοιΕπεξεργασία