Η Άννα Μενενάκου (Αθήνα, 16 Ιουλίου 1985) είναι Ελληνίδα ηθοποιός.

Άννα Μενενάκου
Γενικές πληροφορίες
Όνομα στη
μητρική γλώσσα
Άννα Μενενάκου (Ελληνικά)
ΓέννησηΆννα Μενενάκου
16 Ιουλίου 1985 (1985-07-16) (34 ετών)
Αθήνα
ΕθνικότηταΕλληνική
Ύψος1,65 μ.
Εκπαίδευση και γλώσσες
Μητρική γλώσσαΕλληνικά
Ομιλούμενες γλώσσεςΕλληνικά
ΣπουδέςΑνωτέρα Δραματική Σχολή Ίασμος (2008)
Πληροφορίες ασχολίας
ΙδιότηταΗθοποιός

Πρώτα χρόνιαΕπεξεργασία

Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1985 ενώ πέρασε τα παιδικά της χρόνια στον Πειραιά και την Κρήτη. Τελειώνοντας το σχολείο ξεκίνησε τις σπουδές της στην Ανωτέρα Δραματική Σχολή Ίασμος του Βασίλη Διαμαντόπουλου από όπου κι αποφοίτησε το 2008[1].

ΒιογραφικόΕπεξεργασία

ΤηλεόρασηΕπεξεργασία

Έκανε το τηλεοπτικό της ντεμπούτο το 2007 με ένα μικρό σε δύο επεισόδια της σειράς «Singles 2,1/2». Την ίδια περίοδο έκανε ένα πέρασμα από την καθημερινή σειρά «Μαρία η άσχημη». Το 2008, έπαιξε σε μία ιστορία της σειράς «Το Κόκκινο Δωμάτιο» μαζί με την Έλντα Πανοπούλου, ενώ έκανε διάφορες εμφανίσεις στη σειρά «Υπάρχουν άντρες κι άντρες». Το 2009, ήταν μέρος του βασικού καστ της δραματικής σειράς «Χαρά Αγνοείται».

Έγινε ευρύτερα γνωστή, το 2011, από το ρόλο της Κρητικιάς Άννας στην οικογενειακή κωμική σειρά «Πίσω στο Σπίτι». Εκεί τις σεζόν 2011-2013 συμπρωταγωνίστησε μαζί με την Μαρία Καβογιάννη, τον Θοδωρή Αθερίδη, τον Αποστόλη Τότσικα και τον Θανάση Τσαλταμπάση[2][3]. Το 2012, ταυτόχρονα με το «Πίσω στο Σπίτι», είχε το ρόλο της Λιάνας στην κωμική σειρά «Ελεύθερος κι ωραίος». Επέστρεψε τηλεοπτικά, το 2015 κάνοντας μία guest εμφάνιση στον δεύτερο κύκλο της σειράς «Μην αρχίζεις τη μουρμούρα».[4]

Τη σεζόν 2015-2016, πρωταγωνίστησε μαζί με τον Ιεροκλή Μιχαηλίδη, τον Προμηθέα Αλειφερόπουλο και την Κλέλια Ρένεση στην κωμική σειρά «Μάλιστα, Σεφ!» στο Mega Channel.[5] Ακολούθησε η συμμετοχή της στη σειρά «Κάτι χωρισμένα παλικάρια» το 2018, ενώ τη σεζόν 2018-2019 είχε ένα από τους πρωταγωνιστικούς ρόλους στη κωμική σειρά «Ελεύθερη Σχέση».[6][7]. Από το 2019 μέχρι σήμερα, υποδύεται την Κική στην καθημερινή κωμική σειρά «Αν Ήμουν Πλούσιος» που προβάλλεται από τον ANT1.

ΘέατροΕπεξεργασία

Στο θέατρο έχει λάβει μέρος μεταξύ άλλων στις παραστάσεις " Chicago Η Οντισιόν"(2007), "Ερωτευμένη με τον Βανγκ Γκονγκ"(2008), "Εκπαιδεύοντας Τη Ρίτα"(2013)[8], "Βάκχες"(2013) [9] "Δείπνο Ηλιθίων"(2016-2017) κ.ά..

ΚινηματογράφοςΕπεξεργασία

Στον κινηματογράφο πρωταγωνίστησε στην ταινία μικρού μήκους "The Feeding", το 2008, ενώ συμμετείχε και στην ταινία "180 μοίρες", το 2010.

ΦιλμογραφίαΕπεξεργασία

Τηλεόραση
Έτος Τίτλος Προγράμματος Κανάλι Ρόλος Σημειώσεις
2007 Singles 2,1/2 MEGA Κινέζα 2 επεισόδια
Μαρία η άσχημη MEGA Μηλιά 3 επεισόδια
2008 Το Κόκκινο Δωμάτιο MEGA Έλενα Καραντάνη Επεισόδιο: "Πράσινη Κάρτα"
Υπάρχουν άντρες κι άντρες ALPHA Νίνα 4 επεισόδια
2009 Χαρά Αγνοείται MEGA Αλεξία Βασικό Καστ
2011 Η γενιά των 592 ευρώ MEGA Σάρα Επεισόδιο: "Αλλαγή κρατούντος προτύπου"
2011-2013 Πίσω στο Σπίτι MEGA Άννα Πρωταγωνιστικός Ρόλος
2012 Ελεύθερος κι ωραίος ANT1 Λιάνα Βασικό Καστ
2015 Μην αρχίζεις τη μουρμούρα ALPHA Μάνια 1 επεισόδιο
2015-2016 Μάλιστα, Σεφ! MEGA Κίκα Γαλάνη Πρωταγωνιστικός Ρόλος
2018 Κάτι χωρισμένα παλικάρια ANT1 Ιωάννα Μελισσηνού 5 επεισόδια
2018-2019 Ελεύθερη Σχέση OPEN Βάσω Παπακώστα Πρωταγωνιστικός Ρόλος
2019-ακόμη Αν Ήμουν Πλούσιος ANT1 Κική Τοπουζίδου Πρωταγωνιστικός Ρόλος
Κινηματογράφος
Έτος Τίτλος Κινηματογραφικής Ταινίας Ρόλος
2008 The Feeding
2010 180 Μοίρες φίλη Βάσως

ΘεατρογραφίαΕπεξεργασία

Έτος Τίτλος θεατρικής παράστασης Χώρος
2005 Αιδοίων Μονόλογοι
Την Αγάπη Σου Μόνο
2006 Κλάξον, Τρομπέτες και Πλάκες
2007 Ονειροφαντασία
Chicago Η Οντισιόν
2008 Ερωτευμένη με τον Βανγκ Γκονγκ Θέατρο Τζένη Καρέζη
2012 Μιλάω, Μη Φοβάσαι, Χαμογέλα
2013 Εκπαιδεύοντας Τη Ρίτα Θέατρο Αριστοτέλειον , Θέατρο Άλμα
Βάκχες Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου
2014 Μια Συνομιλία Είμαστε Πολυχώρος Vault
Το Μανιφέστο του Πολέμου Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου
2014-2015 Οι Τενόροι Θέατρο Ζίνα
2015-2016 Το Σώσε Θέατρο Ζίνα
2016-2019 Δείπνο Ηλιθίων Θέατρο Κάππα

ΠαραπομπέςΕπεξεργασία