Η Άννα Μενενάκου (Αθήνα, 16 Ιουλίου 1985) είναι Ελληνίδα ηθοποιός του θεάτρου, της τηλεόρασης και του κινηματογράφου.

Άννα Μενενάκου
Γενικές πληροφορίες
Όνομα στη
μητρική γλώσσα
Άννα Μενενάκου (Ελληνικά)
ΓέννησηΆννα Μενενάκου
16 Ιουλίου 1985 (1985-07-16) (35 ετών)
Αθήνα
ΕθνικότηταΕλληνική
Ύψος1,65 μ.
Εκπαίδευση και γλώσσες
Μητρική γλώσσαΕλληνικά
Ομιλούμενες γλώσσεςΕλληνικά
ΣπουδέςΑνωτέρα Δραματική Σχολή Ίασμος (2008)
Πληροφορίες ασχολίας
ΙδιότηταΗθοποιός
Εν ενεργεία2007-σήμερα

Πρώτα χρόνιαΕπεξεργασία

Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1985 ενώ πέρασε τα παιδικά της χρόνια στον Πειραιά και την Κρήτη. Τελειώνοντας το σχολείο ξεκίνησε τις σπουδές της στην Ανωτέρα Δραματική Σχολή Ίασμος του Βασίλη Διαμαντόπουλου από όπου κι αποφοίτησε το 2008[1]. Έχει καταφέρει μέσα σε λίγα χρόνια να κάνει καριέρα στο χώρο της υποκριτικής αφού συνεργάστηκε με πολύ μεγάλα ονόματα του ελληνικού θεάτρου.

ΒιογραφικόΕπεξεργασία

ΤηλεόρασηΕπεξεργασία

Έκανε το τηλεοπτικό της ντεμπούτο το 2007 σε δύο επεισόδια της σειράς «Singles 2,1/2». Την ίδια περίοδο συμμετείχε σε κάποια από τα επεισόδια της καθημερινής σειράς «Μαρία η άσχημη» στο Mega. Το 2008, πρωταγωνίστησε σε μία ιστορία της σειράς «Το Κόκκινο Δωμάτιο» μαζί με την Έλντα Πανοπούλου, ενώ συμμετείχε και στη σειρά «Υπάρχουν άντρες κι άντρες» του Alpha.Το 2009, ήταν μέρος του βασικού καστ της δραματικής σειράς «Χαρά αγνοείται» του Mega.

Έγινε ευρύτερα γνωστή στο ελληνικό κοινό το 2011, από το ρόλο της Κρητικιάς Άννας στην οικογενειακή κωμική σειρά του Mega «Πίσω στο Σπίτι». Εκεί τις σεζόν 2011-2013 συμπρωταγωνίστησε μαζί με την Μαρία Καβογιάννη, τον Θοδωρή Αθερίδη, τον Αποστόλη Τότσικα και τον Θανάση Τσαλταμπάση[2][3]. Το 2012, ταυτόχρονα με το «Πίσω στο Σπίτι», είχε το ρόλο της Λιάνας στην κωμική σειρά «Ελεύθερος κι ωραίος» στον Ant1. Επέστρεψε όμως τηλεοπτικά, το 2015 κάνοντας μία guest εμφάνιση στον δεύτερο κύκλο της σειράς «Μην αρχίζεις τη μουρμούρα» στον Alpha.[4]

Τη σεζόν 2015-2016, πρωταγωνίστησε με πολύ μεγάλη επιτυχία μαζί με τον Ιεροκλή Μιχαηλίδη, τον Προμηθέα Αλειφερόπουλο και την Κλέλια Ρένεση στην κωμική σειρά «Μάλιστα, Σεφ!» στο Mega Channel όπου υποδύθηκε την Κίκα.[5] Ακολούθησε η συμμετοχή της στη σειρά «Κάτι χωρισμένα παλικάρια» στον Ant1 το 2018, ενώ τη σεζόν 2018-2019 πρωταγωνίστησε μαζί με την Δήμητρα Ματσούκα τον Μάριο Αθανασίου αλλά και άλλους γνωστούς ηθοποιούς στην κωμική σειρά «Ελεύθερη Σχέση» στο Open. Την σεζόν 2019-2020 πρωταγωνίστησε στην κωμική σειρά «Αν Ήμουν Πλούσιος» του Ant1 στην οποία υποδύεται την Κική. Απο το φθινόπωρο του 2020 θα πρωταγωνιστεί στην αστυνομική σειρά του COSMOTE TV, Έτερος Εγώ - Κάθαρσις.

ΘέατροΕπεξεργασία

Στο θέατρο έχει λάβει μέρος μεταξύ άλλων στις παραστάσεις ‘’ Αιδοίων μονόλογοι ‘’(2005)’’, ‘’ Την αγάπη σου μόνο’’(2005) , ‘’Κλάξον, Τρομπέτες και Πλάκες’’(2006), ‘’Ονειροφαντασία’’(2006), ‘’Chicago Η Οντισιόν"(2007), "Ερωτευμένη με τον Βανγκ Γκονγκ"(2008), ‘’Μιλώ, μην φοβάσαι χαμόγελα’’(2012). Το 2013 Πρωταγωνίστησε στο πλευρό του Γιώργου Χριστοδούλου στην Θεατρική παράσταση ‘’Εκπαιδεύοντας Τη Ρίτα" όπου έγινε και ευρύτερα γνωστή μέσα από την τεράστια επιτυχία της παράστασης. Το καλοκαίρι του ιδού χρόνου έπαιξε στην θεατρική παράσταση ‘’βάκχες"(2013) Μαζί με τον Σακη Ρούβα αλλά και άλλους καταξιωμένους ηθοποιούς. Το 2014 συμμετείχε επίσης στις θεατρικές παραστάσεις ‘’ Μια συνομιλία είμαστε’’ και ‘’Το Μανιφέστο του πολέμου’’. Την σεζόν 2014-2015 πρωταγωνίστησε στο πλευρό του Βλαδίμηρου Κυριακίδη και Θανάση Τσαλταμπάση αλλά και άλλων γνωστών ηθοποιών στην θεατρική παράσταση ‘’Οι Τενόροι’’ στο θέατρο Ζίνα. Το καλοκαίρι του 2015 η παράσταση πραγματοποίησε μια μεγάλη περιοδεία σε όλη την Ελλάδα. Την σεζόν 2015-2016 πρωταγωνίστησε για ακόμη μια φορά στο πλευρό του Βλαδίμηρου Κυριακίδη στην θεατρική παράσταση ‘’Το Σώσε’’ στο θέατρο ‘’Ζίνα’’.Από το 2016 έως και σήμερα πρωταγωνιστεί στο θέατρο Κάππα μαζί με τους Σπύρο Παπαδόπουλο, Πυγμαλίων Δαδακαρίδη, Βασίλη Ρίσβα, Δημήτρη Μαυρόπουλου, Χρήστο Σπανό και Ξανθή Γεωργίου στην ξεκαρδιστική κωμωδία ‘’ Δείπνο Ηλιθίων’’. Εξ αιτίας της τεράστιας επιτυχίας η παράσταση από το 2016 και μετά δεν έχει σταματήσει να ανεβαίνει στο θέατρο σπάζοντας κάθε χρόνο τα ταμεία. Παράλληλα,Το καλοκαίρι του 2018 πρωταγωνίστησε στο καλοκαιρινό θέατρο Λαμπέτη στο πλευρό του Κώστα Βουτσά του Μάριου Αθανασίου της Μαριάννας Τουμασάτου αλλά και άλλων ηθοποιών στην σπαρταριστή κωμωδία ‘’ Πανικός στο Υπουργείο’’ η οποία και γνώρισε μεγάλη επιτυχία.

ΚινηματογράφοςΕπεξεργασία

Στον κινηματογράφο πρωταγωνίστησε στην ταινία μικρού μήκους "The Feeding", το 2008, ενώ συμμετείχε και στην ταινία "180 μοίρες", το 2010.

ΦιλμογραφίαΕπεξεργασία

Τηλεόραση
Έτος Τίτλος Προγράμματος Κανάλι Ρόλος Σημειώσεις
2007 Singles 2,1/2 MEGA Κινέζα 2 επεισόδια
Μαρία η άσχημη MEGA Μηλιά 6 επεισόδια
2008 Το Κόκκινο Δωμάτιο MEGA Έλενα Καραντάνη Επεισόδιο: "Πράσινη Κάρτα"
Υπάρχουν άντρες κι άντρες ALPHA Νίνα 4 επεισόδια
2009 Χαρά Αγνοείται MEGA Αλεξία Βασικό Καστ
2011 Η γενιά των 592 ευρώ MEGA Σάρα Επεισόδιο: "Αλλαγή κρατούντος προτύπου"
2011-2013 Πίσω στο Σπίτι MEGA Άννα Πρωταγωνιστικός Ρόλος
2012 Ελεύθερος κι ωραίος ANT1 Λιάνα Βασικό Καστ
2015 Μην αρχίζεις τη μουρμούρα ALPHA Μάνια 1 επεισόδιο
2015-2016 Μάλιστα, Σεφ! MEGA Κίκα Γαλάνη Πρωταγωνιστικός Ρόλος
2018 Κάτι Χωρισμένα Παλικάρια ANT1 Ιωάννα Μελισσηνού 5 επεισόδια
2018-2019 Ελεύθερη Σχέση OPEN Βάσω Παπακώστα Πρωταγωνιστικός Ρόλος
2019-2020 Αν Ήμουν Πλούσιος ANT1 Κική Τοπουζίδου Πρωταγωνιστικός Ρόλος
2020-2021 Έτερος Εγώ: Κάθαρσις COSMOTE TV Μάρθα Καρρά Πρωταγωνιστικός Ρόλος
Κινηματογράφος
Έτος Τίτλος Κινηματογραφικής Ταινίας Ρόλος
2008 The Feeding
2010 180 Μοίρες φίλη Βάσως

ΘεατρογραφίαΕπεξεργασία

Έτος Τίτλος θεατρικής παράστασης Χώρος
2005 Αιδοίων Μονόλογοι
Την Αγάπη Σου Μόνο
2006 Κλάξον, Τρομπέτες και Πλάκες
2007 Ονειροφαντασία
Chicago Η Οντισιόν
2008 Ερωτευμένη με τον Βανγκ Γκονγκ Θέατρο Τζένη Καρέζη
2012 Μιλάω, Μη Φοβάσαι, Χαμογέλα
2013 Εκπαιδεύοντας Τη Ρίτα Θέατρο Αριστοτέλειον , Θέατρο Άλμα
Βάκχες Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου
2014 Μια Συνομιλία Είμαστε Πολυχώρος Vault
Το Μανιφέστο του Πολέμου Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου
2014-2015 Οι Τενόροι Θέατρο Ζίνα
Καλοκαίρι 2015 Οι Τενόροι Περιοδεία σε όλη την Ελλάδα
2015-2016 Το Σώσε Θέατρο Ζίνα
Καλοκαίρι 2018 Πανικός στο Υπουργείο Καλοκαιρινό θέατρο Λαμπέτη
2016-2020 Δείπνο Ηλιθίων Θέατρο Κάππα

ΠαραπομπέςΕπεξεργασία