Όλιβερ Στόουν

Αμερικανός σκηνοθέτης, σεναριογράφος και παραγωγός

Ο Όλιβερ Στόουν (αγγλ.:William Oliver Stone, 15 Σεπτεμβρίου 1946) είναι Αμερικανός σκηνοθέτης, σεναριογράφος και παραγωγός γνωστών ταινιών όπως το Πλατούν (Platoon), το Γεννημένος την 4η Ιουλίου (Born in Fourth of July), και Αλέξανδρος και Αγριότητα (Savages).

Όλιβερ Στόουν
Όνομα στη
μητρική γλώσσα
William Oliver Stone (Αγγλικά)
Γέννηση15  Σεπτεμβρίου 1946[1][2][3]
Νέα Υόρκη[4]
ΚατοικίαΜανχάταν
Νέα Υόρκη
Χώρα πολιτογράφησηςΗνωμένες Πολιτείες Αμερικής[5]
Γαλλία
ΣπουδέςΣχολή Καλών Τεχνών Τις του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης, Trinity School, The Hill School, Πανεπιστήμιο Γέιλ και Saybrook College
Ιδιότητασκηνοθέτης κινηματογράφου, σεναριογράφος[6], ηθοποιός, παραγωγός ταινιών, δημιουργός ντοκιμαντέρ και σκηνοθέτης[7]
ΣύζυγοςSun-jung Jung (από 1996), Elizabeth Burkit Cox (1981–1993) και Najwa Sarkis (1971–1977)
ΤέκναΣον Στόουν
ΓονείςJacqueline Goddet[8]
Σημαντικά έργαGina Montana
ΒραβεύσειςΧάλκινος Αστέρας, Πορφυρή Καρδιά, Βραβεία Writers Guild of America, Διοικητής του Τάγματος του Ουισάμ Αλαούιτ, Βραβείο της Ένωσης Αμερικανών Σκηνοθετών, Όσκαρ Καλύτερου Διασκευασμένου Σεναρίου (1978), Όσκαρ Σκηνοθεσίας (1986), Όσκαρ Σκηνοθεσίας (1989), βραβείο Ντονόστια (2012), Αεροπορικό Μετάλιο, Μετάλλιο Υπηρεσίας Εθνικής Αμύνης, Vietnam Service Medal, Vietnam Campaign Medal, Combat Infantryman Badge, βραβείο BAFTA καλύτερου σκηνοθέτη, Commendation Medal, αστέρι στη Λεωφόρο της Δόξας του Χόλιγουντ[9], Χρυσές Σφαίρες (1979), Αργυρή Άρκτος (1987), Χρυσή Άρκτος (1990), Βραβείο Καλύτερης Σκηνοθεσίας της Ένωσης Κριτικών Κινηματογράφου του Ντάλας-Φορτ Γουόρθ (1991), Αξιωματικός του Τάγματος των Τεχνών και των Γραμμάτων (Ιανουάριος 1992)[10], Sitges Grand Honorary Award (2015), Τάγμα των Τεχνών και των Γραμμάτων, Βραβεία Αμερικανικής Ακαδημίας Κινηματογράφου (1979) και μεγάλο βραβείο κριτικής επιτροπής του Φεστιβάλ Βενετίας (1994)
ΙστοσελίδαΕπίσημος ιστότοπος
Υπογραφή
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Γεννήθηκε στις 15 Σεπτεμβρίου του έτους 1946, στην Νέα Υόρκη και επίσης είναι βετεράνος. Κατά την δεκαετία του ’60, εγκατέλειψε τον πανεπιστήμιο του Γέιλ,για να κατατάχτει ως στρατιώτης στον πόλεμο του Βιετνάμ και υπηρέτησε στο αμερικανικό πεζικό το 1967-68. Στο Βιετνάμ έδειξε πολύ θάρρος, τραυματίστηκε δύο φορές και του απονεμήθηκε μπρούτζινο αστέρι ανδρείας. Αφού επέστρεψε από το Βιετνάμ, σπούδασε στην κινηματογραφική σχολή της Νέας Υόρκης.

Έχει κερδίσει δύο βραβεία Όσκαρ, 3 Χρυσές Σφαίρες και ένα βραβείο ΒΑFΤΑ. Επίσης, έχει ψηφιστεί ένας από τους καλύτερους σκηνοθέτες όλων των εποχών από το Entertainment Weekly.

Είναι παντρεμένος και έχει τρια παιδιά.[11]

Προσωπική Ζωή

Επεξεργασία

Ο Όλιβερ Στόουν έχει παντρευτεί τρεις φορές. Την πρώτη φορά είχε παντρευτεί την Νάγουα Σάρκις στις 22 Μαΐου 1971 και χώρισαν το έτος 1977. Τότε επίσης παντρεύτηκε την Ελίζαμπεθ Μπάρκιτ Κοξ, μια βοηθό σε παραγωγή ταινίας, στις 7 Ιουνίου 1981.[12][13] Έχουν δύο γιούς, τον Σον/Αλί (γεν.το 1984) και τον Μαΐκλ Τζακ (γεν. το 1991). Ο Σον εμφανίστηκε σε κάποιες από τις ταινίες του πατέρα του, ενώ ήταν παιδί. Χώρισαν το 1993. Τώρα ο Όλιβερ Στόουν είναι παντρεμένος με την Sun-jung Jung, και το ζευγάρι έχει μια θυγατέρα, την Τάρα(γεν.το 1995).[14]

Το 1999, ο Στόουν συνελήφθη και βρέθηκε ένοχος για κατάχρηση αλκοόλ και ναρκωτικών και μπήκε σε πρόγραμμα απεξάρτησης από τα ναρκωτικά. Συνελήφθη ξανά την νύχτα της 27ης Μαΐου του 2005 στο Λος Άντζελες για κατοχή μιας παράνομης αγνωστοποίητης ουσίας.[15][16] Στις 27 Μαΐου του 2005,συνελήφθη επειδή οδηγούσε υπο την επήρεια και κατοχή ναρκωτικών. Απελευθερώθηκε την επόμενη ημέρα με $15,000 δολάρια πρόστιμο.[16] Τον Αύγουστο του 2005, τελικά πλήρωσε πρόστιμο $100 δολάρια.[17]

Φιλμογραφία

Επεξεργασία
Έτος Τίτλος ταινίας Σκηνοθέτης Σεναριογράφος Παραγωγός
1974 Seizure Ναι Ναι Όχι
1978 Το Εξπρές του Μεσονυχτίου Όχι Ναι Όχι
1981 The Hand Ναι Ναι Όχι
1982 Κόναν ο Βάρβαρος Όχι Ναι Όχι
1983 Ο Σημαδεμένος Όχι Ναι Όχι
1985 Η Χρονιά του Δράκου Όχι Ναι Όχι
1986 Salvador Ναι Ναι Ναι
8 Million Ways to Die Όχι Ναι Όχι
Πλατούν Ναι Ναι Όχι
1987 Wall Street Ναι Ναι Όχι
1988 Talk Radio Ναι Ναι Όχι
1989 Γεννημένος την 4η Ιουλίου Ναι Ναι Ναι
1991 The Doors Ναι Ναι Όχι
JFK Ναι Ναι Ναι
1993 Heaven & Earth Ναι Ναι Ναι
1994 Γεννημένοι δολοφόνοι Ναι Ναι Όχι
1995 Nixon Ναι Ναι Ναι
1996 Εβίτα Όχι Ναι Όχι
1997 U Turn Ναι Ναι Όχι
1999 Any Given Sunday Ναι Ναι Ναι
2004 Αλέξανδρος Ναι Ναι Όχι
2006 World Trade Center Ναι Όχι Όχι
2008 W. Ναι Όχι Όχι
2010 Wall Street: Το χρήμα ποτέ δεν πεθαίνει Ναι Όχι Uncredited
2012 Savages Ναι Ναι Όχι
2016 Snowden Ναι Ναι Όχι

Εκτελεστικός παραγωγός

Παραγωγός μόνο

Παραπομπές

Επεξεργασία
  1. (Αγγλικά) SNAC. w61843hc. Ανακτήθηκε στις 9  Οκτωβρίου 2017.
  2. (Γερμανικά) Εγκυκλοπαίδεια Μπρόκχαους. stone-oliver-william. Ανακτήθηκε στις 9  Οκτωβρίου 2017.
  3. GeneaStar. stonewillia.
  4. Εθνική Βιβλιοθήκη της Γερμανίας: (Γερμανικά) Gemeinsame Normdatei. Ανακτήθηκε στις 11  Δεκεμβρίου 2014.
  5. (Αγγλικά) Museum of Modern Art online collection. 32374. Ανακτήθηκε στις 4  Δεκεμβρίου 2019.
  6. Εθνική Βιβλιοθήκη της Γερμανίας: (Γερμανικά) Gemeinsame Normdatei. Ανακτήθηκε στις 25  Ιουνίου 2015.
  7. www.acmi.net.au/creators/53327.
  8. www.purepeople.com/article/oliver-stone-mort-a-93-ans-de-sa-maman-la-francaise-jacqueline-goddet_a159040/1.
  9. Ανακτήθηκε στις 6  Ιουνίου 2021.
  10. www.gettyimages.fr/detail/photo-d'actualit%C3%A9/oliver-stone-est-fait-officier-des-arts-et-lettres-photo-dactualit%C3%A9/956653186?adppopup=true. Ανακτήθηκε στις 2  Φεβρουαρίου 2021.
  11. 63rd Annual Cannes Film Festival - 'Wall Street: Money Never Sleeps' Premiere Αρχειοθετήθηκε 2011-06-10 στο Wayback Machine., LIFE.com, May 14, 2010
  12. Oliver Stone: Interviews — Oliver Stone, Charles L. P. Silet — Google Books. Books.google.ca. Ανακτήθηκε στις 12 Δεκεμβρίου 2012. 
  13. Contemporary Theatre, Film and Television — Monica M. O'Donnell — Google Books. Books.google.ca. Ανακτήθηκε στις 12 Δεκεμβρίου 2012. 
  14. 63rd Annual Cannes Film Festival - 'Wall Street: Money Never Sleeps' Premiere Αρχειοθετήθηκε 2011-06-10 στο Wayback Machine., LIFE.com, May 14, 2010
  15. «Director Oliver Stone arrested». CNN News. May 28, 2005. http://www.cnn.com/2005/SHOWBIZ/Movies/05/28/stone.arrest/index.html. Ανακτήθηκε στις October 15, 2008. 
  16. 16,0 16,1 «Director Oliver Stone arrested». CNN. May 28, 2005. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 2011-08-13. https://web.archive.org/web/20110813111131/http://articles.cnn.com/2005-05-28/entertainment/stone.arrest_1_drug-charges-stone-s-mercedes-director-oliver-stone?_s=PM:SHOWBIZ. Ανακτήθηκε στις 2014-12-13. 
  17. «Oliver Stone enters plea in pot charge». USA Today. August 11, 2005. http://www.usatoday.com/life/people/2005-08-11-stone-plea_x.htm. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι

Επεξεργασία