Κτήριο της Όπερας του Όσλο

(Ανακατεύθυνση από Όσλο Όπερα Χάους)

Το Κτίριο της Όπερας του Όσλο (Νορβηγικά: Operahuset) αποτελεί την έδρα της Νορβηγικής Εθνικής Λυρικής Σκηνής και Μπαλέτου και το εθνικό θέατρο της Όπερας της Νορβηγίας. Εντοπίζεται στη Νορβηγία , στην περιοχή Bjørvika , στο κέντρο του Όσλο. Το έργο είχε αναλάβει το αρχιτεκτονικό γραφείο Snøhetta, του οποίου ιδρυτές είναι οι αρχιτέκτονες  Craig Edward Dykers και Kjetil Trædal Thorsen.[3] Η κατασκευή ξεκίνησε το 2003 και ολοκληρώθηκε - συντομότερα απ’ το χρονοδιάγραμμα - το 2007 , με το συνολικό κόστος κατασκευής να ανέρχεται στα 708 εκατομμύρια δολάρια, 52 εκατομμύρια λιγότερα απ’ τον αρχικό προϋπολογισμό. Η συνολική έκταση της σύνθεσης είναι 38.500 τ.μ. και οι βασικοί χώροι που περιλαμβάνει είναι, η κεντρική σκηνή θεάτρου – 1.364 θέσεων – καθώς και άλλα δύο αμφιθέατρα εκδηλώσεων, 200 και 400 θέσεων αντίστοιχα.[4] Το έργο κέρδισε το βραβείο του παγκόσμιου αρχιτεκτονικού φεστιβάλ στη Βαρκελώνη το 2008, αλλά και το βραβείο σύγχρονης αρχιτεκτονικής το 2009.

Όσλο Όπερα Χάους
Full Opera by night.jpg
Είδοςόπερα[1], αίθουσα συναυλιών και αξιοθέατο
Αρχιτεκτονικήμεταμοντέρνα αρχιτεκτονική
Γεωγραφικές συντεταγμένες59°54′25″N 10°45′13″E
Διοικητική υπαγωγήOslo Municipality[1]
ΧώραΝορβηγία[1]
Έναρξη κατασκευής2008
Ολοκλήρωση12  Απριλίου 2008
Κόστος4 356 000 000 Κορόνα Νορβηγίας
ΈνοικοιNorwegian National Opera and Ballet
ΙδιοκτήτηςOslo Municipality
ΔιαχειριστήςNorwegian National Opera and Ballet
Χωρητικότητα1 964
ΑρχιτέκτοναςSnøhetta[2]
ΧρηματοδότηςNorwegian Directorate of Public Construction and Property
ΒραβείαΒραβείο Σύγχρονης Αρχιτεκτονικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης
Προστασίαheritage site in Norway
Ιστότοπος
Επίσημος ιστότοπος
Commons page Πολυμέσα
Κτίριο της Όπερας του Όσλο

Το κτίριοΕπεξεργασία

 
Εξωτερική άποψη του Κτιρίου της Όπερας του Όσλο

Κεντρική ιδέαΕπεξεργασία

Η αρχική πρόθεση των δύο αρχιτεκτόνων ήταν να δημιουργήσουν ένα ενοποιητικό στοιχείο μεταξύ εδάφους και νερού, μία ομαλή μετάβαση μεταξύ των δύο αυτών χωρικών ποιοτήτων και την φυσική ένταξη στο αστικό τοπίο. Επιπρόσθετα, υπήρχε έντονα η πρόθεση για την εξασφάλιση μίας ανοικτής δημόσιας πρόσβασης – διαδρομής, φιλική ως προς τον επισκέπτη. Αυτά τα ζητούμενα ικανοποιούνται από μία μεγάλη επικλινή πλάκα, η οποία με τη μορφή ενός βατού δώματος συντελεί και έναν υπαίθριο δημόσιο χώρο στάσης και κίνησης, που μοιάζει να γεννάται μέσα απ’ το νερό. Κατ’ αυτό τον τρόπο, το κτίριο ενώνει την πόλη με την περιοχή των φιόρδ και δημιουργεί μία αρμονική σχέση μεταξύ του αστικού μετώπου και του ιδιαίτερου φυσικού τοπίου.[3]

ΜορφήΕπεξεργασία

 
Λεπτομέρεια Εξωτερικής Άποψης

Η σύνθεση αποτελείται απ’ τη διάρθρωση δύο χώρων, την πλέξη δυο βασικών γεωμετρικών σχημάτων, του παραλληλογράμμου και του τριγώνου, που συντελούν το συνολικό κτιριακό όγκο. Ένα ορθοκανονικό πρίσμα, αποτελεί την δυτική άποψη του έργου και αναπτύσσεται οριζόντια ως προς το νερό. Στη συνέχεια συναντάται με το επικλινές βατό δώμα, του οποίου η στάθμη κλιμακωτά χαμηλώνει μέχρι να συναντήσει το επίπεδο του εδάφους και του νερού. Κάτω απ’ την πλάκα αυτή στεγάζεται το τμήμα κτιρίου που αφορά τις πολιτιστικές δράσεις, το σύνολο των αμφιθεάτρων καθώς και των αιθουσών χορού. Από τη βόρεια πλευρά παρατηρείται μία αναδίπλωση της επικλινούς οροφής, η οποία με νέα κλίση δημιουργεί ένα διαφορετικό κομμάτι  της δημόσιας διαδρομής, όπου τελικά συναρμόζει με το τρίτο και τελευταίο τμήμα του βατού δώματος. Το τρίτο αυτό μέρος είναι μία νέα πλάκα αντίθετης κλίσης, η οποία από την ανατολική όψη δίνει την αίσθηση ενός όγκου που εκτομείται απ’ το υπόλοιπο σύνολο και συνθέτει το τελικό κομμάτι της δυτικής όψης.[3]

ΠεριγραφήΕπεξεργασία

 
Εσωτερική άποψη του Κτιρίου της Όπερας του Όσλο

Η οροφή του κτιρίου ευθυγραμμίζεται με το επίπεδο του εδάφους, δημιουργώντας μια μεγάλη πλατεία που προσκαλεί τους πεζούς να περπατήσουν επάνω και να απολαύσουν την πανοραμική θέα στο Όσλο. Ενώ ένα μεγάλο μέρος του κτιρίου καλύπτεται από λευκό γρανίτη και το La Facciata, ένα λευκό ιταλικό μάρμαρο καράρα, ο πύργος σκηνής είναι επενδυμένος με λευκό αλουμίνιο, σε σχέδιο από τους Løvaas & Wagle. Το λόμπι περιβάλλεται από ψηλά παράθυρα 15 m με ελάχιστη πλαισίωση και ειδική γυάλινη επιφάνεια που επιτρέπει μέγιστη θέα στο νερό. Η οροφή υποστηρίζεται από λεπτές γωνιακές στήλες σχεδιασμένες επίσης ώστε να μην παρεμβαίνουν στις θεάσεις. Οι εσωτερικές επιφάνειες είναι επικαλυμμένες με δρύινα δάπεδα για να ζεσταίνουν τους χώρους σε αντίθεση με την ψυχρότητα του λευκού εξωτερικού χώρου. Το κύριο αμφιθέατρο είναι σε σχήμα πετάλου και φωτίζεται από έναν ωοειδές πολυέλαιο που περιέχει 5.800 χειροποίητους κρυστάλλους. Τα καθίσματα περιλαμβάνουν τις οθόνες για το σύστημα ηλεκτρονικού λιμπρέτου, επιτρέποντας στο κοινό να ακολουθήσει την όπερα λιπρέτι στα νορβηγικά και τα αγγλικά επιπλέον της αρχικής γλώσσας. [5]

Εικόνες από την είσοδο και το φουαγιέΕπεξεργασία

ΠαραπομπέςΕπεξεργασία

  1. 1,0 1,1 1,2 archINFORM. 7245. Ανακτήθηκε στις 31  Ιουλίου 2018.
  2. snohetta.com/project/42-norwegian-national-opera-and-ballet. Ανακτήθηκε στις 2  Οκτωβρίου 2019.
  3. 3,0 3,1 3,2 «Oslo Opera House / Snøhetta» (στα αγγλικά). ArchDaily. 2008-05-07. https://www.archdaily.com/440/oslo-opera-house-snohetta. Ανακτήθηκε στις 2018-01-21. 
  4. «Oslo Opera House Oslo Norway Culture Ballet Opera Program». www.oslooperahouse.com (στα Αγγλικά). Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 8 Μαρτίου 2018. Ανακτήθηκε στις 21 Ιανουαρίου 2018. 
  5. «About the Operahuset in Oslo, Norway». ThoughtCo. https://www.thoughtco.com/oslo-opera-house-architecture-by-snohetta-177931. Ανακτήθηκε στις 2018-01-21. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοιΕπεξεργασία

Συντεταγμένες: 59°54′25″N 10°45′13″E / 59.90694°N 10.75361°E / 59.90694; 10.75361