Η Αδέλα Νοριέγα (Adela Amalia Noriega Méndez, 24 Οκτωβρίου 1969 -) είναι Μεξικανή ηθοποιός. Έγινε γνωστή από τις Quinceañera, Dulce desafío, María Isabel, El privilegio de amar, El Manantial και Amor real.

Αδέλα Νοριέγα
Γενικές πληροφορίες
ΓέννησηΑδέλα Αμαλία Νοριέγα Μέντες
24 Οκτωβρίου 1969 (1969-10-24) (52 ετών)
Πόλη του Μεξικού, Μεξικό
ΕθνικότηταΜεξικανική
Χώρα πολιτογράφησηςΜεξικό
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότητα
  • Ηθοποιός
Περίοδος ακμής1983
Οικογένεια
ΑδέλφιαΡέινα & Αλεχάντρο
Εν ενεργεία1983-2008

Γεννημένη και μεγαλωμένη στην Πόλη του Μεξικού. Ο πατέρας της πέθανε όταν ήταν έφηβη και η μητέρα της πέθανε το 1995 από καρκίνο. Έχει μια μεγαλύτερη αδελφή, την Ρέινα και έναν μικρότερο αδελφό, τον Αλεχάντρο.

Σε ηλικία δώδεκα ετών, άρχισε να εργάζεται ως μοντέλο και να εμφανίζεται σε τηλεοπτικές διαφημίσεις και μουσικά βίντεο. Έκανε το ντεμπούτο της στην τηλεόραση σε ηλικία δεκατεσσάρων ετών στην τηλενουβέλα Principessa και λίγο στην Juana Iris.

ΦιλμογραφίαΕπεξεργασία

  • Los Amantes del Señor de la Noche - 1984 (ταινία)
  • Un sábado más - 1985, ως Λουσία (ταινία)
  • Cachún cachún ra ra! - 1984/87, ως Αδέλα (σειρά)
  • Principessa - 1984, ως Αλίνα
  • Juana Iris - 1985, ως Ρομίνα
  • Yesenia - 1986, ως Γιεσένια
  • Quinceañera - 1987, ως Μαρικρούς Φερνάντες Σαρκοσέρ
  • Dulce desafío - 1989, ως Λουσέρο Σαντοβάλ
  • Guadalupe - 1993, ως Γουαδαλούπε Σαμπράνο Σάντος/Σολεδάδ "Τσόλε" Σάντος
  • María Bonita - 1995, ως Μαρία "Μπονίτα" Ρεινόσο
  • María Isabel - 1997, ως Μαρία Ισαμπέλ Σάντσεζ
  • El privilegio de amar - 1999, ως Κριστίνα Μιράντα/Κριστίνα Βελάρδε Ερνάντες ντε Ντουβάλ
  • El Manantial - 2001, ως Αλφονσίνα Βαλντές Ριβέρο
  • Amor real - 2003, ως Ματίλντε Πενιαλβέρ ι Μπεριστάϊν Κουριέλ ντε Φουέντες Γκέρρα
  • La esposa virgen - 2005, ως Βιρχίνια Αλφάρο ντελ Σουρ χηρ. ντε Ορτίζ
  • Fuego en la sangre - 2008, ως Σοφία Ελισόντο Ατσεβέδο/Σοφία Ελισόντο Ροδρίγκες

Βραβεία & υποψηφιότητεςΕπεξεργασία

Βραβεία New York Latin ACE
Έτος Κατηγορία Υποψηφιότητα Αποτέλεσμα Ref.
1999 Γυναικεία Φιγούρα της Χρονιάς María Isabel Υποψηφιότητα [1]
2001 Καλύτερη Τηλεοπτική Ηθοποιός El privilegio de amar Νίκη [2]
2002 El Manantial
2005 Amor Real [3]
Βραβεία Bravo
Έτος Κατηγορία Υποψηφιότητα Αποτέλεσμα Ref.
2002 Καλύτερη Τηλεοπτική Ηθοποιός El Manantial Νίκη [4]
Βραβεία Sol de Oro
Έτος Κατηγορία Υποψηφιότητα Αποτέλεσμα Ref.
2002 Καλύτερη Τηλεοπτική Ηθοποιός El Manantial Νίκη [5]
2004 Amor Real [6]
Βραβεία Laurel de Oro
Έτος Κατηγορία Υποψηφιότητα Αποτέλεσμα Ref.
2005 Καλύτερη Τηλεοπτική Ηθοποιός Amor Real Νίκη [7]
Βραβεία TVyNovelas México
Έτος Κατηγορία Υποψηφιότητα Αποτέλεσμα Ref.
1985 Αποκάλυψη σε Κωμική Σειρά Cachún cachún ra ra! Υποψηφιότητα
1986 Καλύτερο Γυναικείο Ντεμπούτο Juana Iris Νίκη [8]
1987 Καλύτερη Νεαρή Ηθοποιός Yesenia Υποψηφιότητα
1988 Quinceañera Νίκη [9]
1990 Dulce desafío [10]
1998 María Isabel [11]
1999 El privilegio de amar [12]
2002 Καλύτερη Ηθοποιός El Manantial [13]
2004 Amor Real [14]
2006 La esposa virgen Υποψηφιότητα [15]
2009 Fuego en la sangre [16]
Βραβεία TVyNovelas Colombia
Έτος Κατηγορία Υποψηφιότητα Αποτέλεσμα Ref.
1996 Καλύτερη Ηθοποιός María Bonita Υποψηφιότητα
Βραβεία Palmas de Oro
Έτος Κατηγορία Υποψηφιότητα Αποτέλεσμα Ref.
1988 Καλύτερη Νεαρή Ηθοποιός Quinceañera Νίκη
2002 Καλύτερη Ηθοποιός El Manantial
Βραβεία Eres
Έτος Κατηγορία Υποψηφιότητα Αποτέλεσμα Ref.
1998 Καλύτερη Νεαρή Ηθοποιός María Isabel Υποψηφιότητα
1999 El privilegio de amar [17]
Βραβεία Califa de Oro
Έτος Κατηγορία Υποψηφιότητα Αποτέλεσμα Ref.
1999 Καλύτερη Ηθοποιός El privilegio de amar Νίκη [18]
2003
Amor Real [19]
Βραβεία El Heraldo de México
Έτος Κατηγορία Υποψηφιότητα Αποτέλεσμα Ref.
1985 Γυναίκα Αποκάλυψη N/A Νίκη [20]
Βραβεία INTE
Έτος Κατηγορία Υποψηφιότητα Αποτέλεσμα Ref.
2003
Καλύτερη Τηλεοπτική Ηθοποιός El Manantial Υποψηφιότητα [21]
2004 Amor Real
Βραβεία FAMA
Έτος Κατηγορία Υποψηφιότητα Αποτέλεσμα Ref.
2009 Καλύτερη Τηλεοπτική Ηθοποιός Fuego en la sangre Νίκη [22]

ΠαραπομπέςΕπεξεργασία

  1. «Se acercan los premios latinos». La Nación (στα Spanish). 16 Ιανουαρίου 1999. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 4 Μαρτίου 2016. Ανακτήθηκε στις 21 Απριλίου 2013. 
  2. «Premios para Brasil y México». El Tiempo (στα Spanish). 9 Φεβρουαρίου 2003. Ανακτήθηκε στις 21 Απριλίου 2013. 
  3. «La cara angelical que asegura el éxito de sus telenovelas». El Universal (στα Spanish). (Mexico City). 25 Οκτωβρίου 2010. Ανακτήθηκε στις 23 Αυγούστου 2012. 
  4. Orizabaenred.com.mx (17 Οκτωβρίου 2002). «Premio Bravo» (στα Spanish). Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 13 Ιουνίου 2020. Ανακτήθηκε στις 23 Αυγούστου 2012. 
  5. «El Manantial» (στα Spanish). novebox.com. Ανακτήθηκε στις 7 Ιανουαρίου 2013. [νεκρός σύνδεσμος]
  6. Pérez Fonseca, Gerardo. «Enamorados de Amor Real» (στα Spanish). Univision. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 23 Φεβρουαρίου 2005. Ανακτήθηκε στις 23 Αυγούστου 2012. 
  7. «Estrellas del espectáculo recibieron Laurel de Oro». La Crónica de Hoy (στα Spanish). 27 Αυγούστου 2005. Ανακτήθηκε στις 29 Οκτωβρίου 2011. 
  8. Tvynovelas.com (3 Απριλίου 2013). «Premios TVyNovelas 1986: la cuarta entrega» (στα Spanish). Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 12 Απριλίου 2013. Ανακτήθηκε στις 21 Απριλίου 2013. 
  9. Kidzworldespanol.com. «Quinceañera, la telenovela juvenil mexicana sobre el verdadero amor y la amistad» (στα Spanish). Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 3 Ιανουαρίου 2013. Ανακτήθηκε στις 4 Σεπτεμβρίου 2012. 
  10. TVyNovelas for Best Young Lead Actress for Dulce Desafio (in Spanish). YouTube. Retrieved August 23, 2012.
  11. TVyNovelas for Best Young Lead Actress for María Isabel (in Spanish). YouTube. Retrieved August 23, 2012.
  12. «Biography». Imdb.com. Ανακτήθηκε στις 7 Ιανουαρίου 2013. 
  13. TVyNovelas for Best Lead Actress for El Manantial (in Spanish). YouTube. Retrieved August 23, 2012.
  14. TVyNovelas for Best Lead Actress for Amor Real (in Spanish). YouTube. Retrieved August 23, 2012.
  15. «Noche de triunfadores» (στα Spanish). Univision. 2006. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 21 Οκτωβρίου 2012. Ανακτήθηκε στις 23 Αυγούστου 2012. 
  16. «Fuego en la sangre, la máxima nominada». El Universal (στα Spanish). 10 Μαρτίου 2009. Ανακτήθηκε στις 7 Ιανουαρίου 2013. 
  17. Barnette, Robyn (28 Σεπτεμβρίου 1999). «My article about "El Privilegio de Amar"». Rinconlatino. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 3 Ιουνίου 2012. Ανακτήθηκε στις 23 Αυγούστου 2012. 
  18. «Califa de oro para artistas». imagenzac.mx. 15 Ιουνίου 1999. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 6 Ιουνίου 2013. Ανακτήθηκε στις 18 Ιανουαρίου 2013. 
  19. «Arrasa 'Amor Real' con premios» (στα Spanish). Terra Networks. 9 Απριλίου 2007. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 19 Νοεμβρίου 2003. Ανακτήθηκε στις 23 Αυγούστου 2012. 
  20. Anciones, Isabel. «Adela Noriega. El azar y su enorme talento la han llevado a convertirse en una estrella» (στα Spanish). Teleprograma.tv. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 4 Ιουνίου 2012. Ανακτήθηκε στις 7 Ιανουαρίου 2013. 
  21. Esmas.com (4 Απριλίου 2003). «¡Arrasa Televisa!» (στα Spanish). Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 10 Ιανουαρίου 2010. Ανακτήθηκε στις 3 Απριλίου 2013. 
  22. «Claudia Angulo, nominada al premio "Fama"» (στα Spanish). oem.com.mx. Ανακτήθηκε στις 4 Σεπτεμβρίου 2012. 

Εξωτερικοί ΣύνδεσμοιΕπεξεργασία