Αδελφοί Όλσεν

Μουσικοί καλλιτέχνες

Οι Αδελφοί Όλσεν (δαν.: Brødrene Olsen) είναι ένα δανέζικο ντούετο της ελαφράς και της ροκ μουσικής, που αποτελείται από τους αδελφούς Γιόργκεν (Jørgen, γεννήθηκε στις 15 Μαρτίου 1950) και «Νόλερ» (Noller, αληθινό όνομα Νιλς, Niels, γεννήθηκε στις 13 Απριλίου 1954) Όλσεν. Τα δύο αδέλφια σχημάτισαν το πρώτο τους συγκρότημα, το «The Kids» («Τα Παιδιά»), το 1965. Ως «The Kids» κυκλοφόρησαν το πρώτο τους σινγκλ το 1967, ενώ δηλαδή ήταν ακόμα αμφότεροι ανήλικοι.

Οι αδελφοί «Νόλερ» (αριστερά) και Γιέργκεν Όλσεν

Οι Γιόργκεν και Νιλς Όλσεν συμμετείχαν στο μιούζικαλ Hair στο ανέβασμά του στην Κοπεγχάγη τον Μάρτιο του 1971 και στη συνέχεια πραγματοποίησαν μία περιοδεία στις σκανδιναβικές χώρες.

Το πρώτο τους άλμπουμ κυκλοφόρησε το 1972. Μέχρι σήμερα έχουν στο ενεργητικό τους 24 άλμπουμ. Από τις μεγαλύτερες επιτυχίες τους θεωρούνται τα τραγούδια «Angelina» (1972), «Julie» (1977), «San Francisco» (1978), «Dans Dans Dans» (1979), «Marie, Marie» (1982) και «Neon Madonna» (1985).

Το δανικό Melodi Grand Prix και η EurovisionΕπεξεργασία

Οι Αδελφοί Όλσεν και κάποτε ο Γιόργκεν μόνος του συμμετείχαν σε αρκετές διοργανώσεις του ετήσιου εθνικού διαγωνισμού της Δανίας Dansk Melodi Grand Prix, ο νικητής του οποίου εκπροσωπεί τη χώρα στον Διαγωνισμό Τραγουδιού της Eurovision.

Συμμετοχές στο Melodi Grand Prix της Δανίας
Year Τραγούδι Θέση Βαθμοί Σημειώσεις
1978 «San Francisco»
37
Ως Αδελφοί Όλσεν
1979 «Dans dans dans»
32
Ως Αδελφοί Όλσεν
1980 «Laila»
61
Ως Αδελφοί Όλσεν
1986 «Fællessang i parken»
6-10η
-
Ως Αδελφοί Όλσεν
1989 «Fugle»
28
Γιόργκεν Όλσεν (σόλο)
1990 «Berlin»
25,7
Γιόργκεν Όλσεν (σόλο)
2000 «Smuk som et stjerneskud»
«Fly on the Wings of Love» (στα αγγλικά)
58
Ως Αδελφοί Όλσεν
Αντιπροσ. τη Δανία
στη Eurovision του 2000
2005 «Little Yellow Radio»
52
Ως Αδελφοί Όλσεν
2007 «Vi elsker bare danske piger»
-
Γιόργκεν Όλσεν (σόλο)

Στον Διαγωνισμό Τραγουδιού της Eurovision του 2000Επεξεργασία

Τα δύο αδέλφια, κερδίζοντας το Melodi Grand Prix του 2000 στην Κοπεγχάγη, εκπροσώπησαν τη Δανία στον Διαγωνισμό Τραγουδιού της Eurovision του 2000, στη Στοκχόλμη[1], στον οποίο και νίκησαν με το τραγούδι τους «Fly on the Wings of Love» (πρωτότυπος τίτλος στη δανική γλώσσα: "Smuk som et Stjerneskud", δηλ. «Όμορφη σαν πεφτάστερο»). Λέγεται ότι το τραγούδι πούλησε 100 χιλιάδες αντίγραφα μέσα σε μία μέρα στη Δανία. Αυτή ήταν η δεύτερη φορά στην ιστορία που η χώρα τους έπαιρνε την πρώτη θέση στον Διαγωνισμό της Eurovision.

Στον επόμενο διαγωνισμό, οι Αδελφοί Όλσεν άνοιξαν το πρόγραμμα με μία σύντομη εκτέλεση του νικητήριου τραγουδιού τους την προηγούμενη χρονιά, που ακολουθήθηκε από μία πλήρη εκτέλεση του νέου τους τραγουδιού «Walk Right Back».

ΔισκογραφίαΕπεξεργασία

ΆλμπουμΕπεξεργασία

  • Olsen (1972)
  • For What We Are (1973)
  • For the Children of the World (1973)
  • Back on the Tracks (1976)
  • You're the One (1977)
  • San Francisco (1978)
  • Dans - Dans - Dans (1979)
  • Rockstalgi (1987)
  • Det Stille Ocean (1990)
  • Greatest and Latest (1994)
  • Angelina (1999)
  • Wings of Love (2000)
  • The Story of Brødrene Olsen (2000)
  • Rockstalgi (2001)
  • Neon Madonna (2001)
  • Walk Right Back (2001)
  • Songs (2002)
  • Weil Nur Die Liebe Zählt (2003)
  • More Songs (2003)
  • Our New Songs (2005)
  • Celebration (2005)
  • Respect (2008)
  • Wings of Eurovision (2010)
  • Brothers to Brothers (2013)

ΣινγκλΕπεξεργασία

(επιλογή)

  • «Angelina» (1972)
  • «Julie» (1977)
  • «San Francisco» (1978)
  • «Dans dans dans» (1979)
  • «Marie, Marie" (1982)
  • "Neon Madonna" (1985)
  • «Fly on the Wings of Love» (2000)
  • «Wings of Eurovision» (2011)

Δείτε επίσηςΕπεξεργασία

ΠαραπομπέςΕπεξεργασία

  1. Barclay, Simon (17 Ιουνίου 2010). The Complete and Independent Guide to the Eurovision Song Contest. Simon Barclay. σελίδες 110–. ISBN 9781445784151. Ανακτήθηκε στις 16 Αυγούστου 2014. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοιΕπεξεργασία

Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Olsen Brothers της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 3.0. (ιστορικό/συντάκτες).


Βραβεία και επιτεύγματα
Προκάτοχος
  Σαρλότ Νίλσον
Take Me to Your Heaven
Νικητές Διαγωνισμού Τραγουδιού Eurovision
2000
Διάδοχος
  Τάνελ Πάνταρ, Ντέιβ Μπέντον & 2XL
Everybody
Προκάτοχος
Μίκαελ Τσεσλ & Τρίνε Γιέπσεν
This Time I Mean It
Συμμετοχή της Δανίας στη Eurovision
2000
Διάδοχος
Rollo & King
Never Ever Let You Go