Άνοιγμα κυρίου μενού

Αλεχάντρο Γκονσάλες Ινιάριτου

Μεξικανός σκηνοθέτης

Ο Αλεχάντρο Γκονσάλες Ινιάριτου (Alejandro González Iñárritu[6], 15 Αυγούστου 1963) είναι Μεξικανός σκηνοθέτης του κινηματογράφου, σεναριογράφος και παραγωγός.

Αλεχάντρο Γκονσάλες Ινιάριτου
Alejandro González Iñárritu.jpg
Όνομα στη
μητρική γλώσσα
Alejandro González Iñárritu (Ισπανικά)
Γέννηση15  Αυγούστου 1963[1][2][3]
Πόλη του Μεξικού[4]
Χώρα πολιτογράφησηςΜεξικό[5]
ΣπουδέςUniversidad Iberoamericana
Ιδιότητασκηνοθέτης κινηματογραφικών έργων, σεναριογράφος, παραγωγός ταινιών, συνθέτης και μοντέρ
ΒραβεύσειςΌσκαρ Σκηνοθεσίας, Διεθνές Βραβείο της Αυστραλιανής Ακαδημίας Κινηματογράφου και Τηλεόρασης Καλύτερης σκηνοθεσίας, βραβείο φεστιβάλ των Καννών καλύτερου σκηνοθέτη, Directors Guild of America Award for Outstanding Directing – Feature Film, Όσκαρ Καλύτερου Πρωτότυπου Σεναρίου, Όσκαρ Καλύτερης Ταινίας και Όσκαρ Σκηνοθεσίας
Υπογραφή
Commons page Πολυμέσα σχετικά με τον καλλιτέχνη

Γεννήθηκε στις 15 Αυγούστου του 1963 στην Πόλη του Μεξικού. Είναι ιδιαίτερα γνωστός για τις ταινίες Χαμένες αγάπες, 21 γραμμάρια, Βαβέλ και Birdman ή Η Απρόσμενη Αρετή της Αφέλειας, για την οποία και βραβεύθηκε με το Όσκαρ Σκηνοθεσίας.

ΒιογραφίαΕπεξεργασία

Ο Ινιάριτου μεγάλωσε σε μια μεσοαστική συνοικία στο κέντρο της Πόλης του Μεξικού. Παρά τις οικονομικές δυσκολίες που αντιμετώπισε η οικογένειά του από τη χρεωκοπία του πατέρα του, σπούδασε Τηλεπικοινωνίες στο Ιβηροαμερικανικό Πανεπιστήμιο (Universidad Iberoamericana). Στην διάρκεια των σπουδών του άρχισε να δουλεύει ως ραδιοφωνικός παραγωγός και dj[7]. Στη συνέχεια ασχολήθηκε με τον κινηματογράφο.

ΦιλμογραφίαΕπεξεργασία

Έτος Ταινία Σημειώσεις
2000 Χαμένες αγάπες Βραβείο BAFTA Καλύτερης Μη Αγγλόφωνης Ταινίας
2003 21 γραμμάρια
2006 Βαβέλ Χρυσή Σφαίρα καλύτερης δραματικής ταινίας

Βραβείο καλύτερου σκηνοθέτη στο Φεστιβάλ των Καννών

2007 To Each His Own Cinema απόσπασμα Anna
2010 Biutiful Υποψηφιότητα - Όσκαρ Καλύτερης Ξενόγλωσσης Ταινίας

Υποψηφιότητα - Χρυσός Φοίνικας

2012 Naran Ja μικρού μήκους
2014 Birdman ή Η Απρόσμενη Αρετή της Αφέλειας Βραβείο Όσκαρ καλύτερης ταινίας και σκηνοθεσίας

Βραβείο Satellite καλύτερης ταινίας

Βραβείο Σεζάρ καλύτερης ξένης ταινίας

2015 Η Επιστροφή Βραβείο Όσκαρ καλύτερης σκηνοθεσίας

Χρυσή Σφαίρα καλύτερης δραματικής ταινίας

BAFTA καλύτερης ταινίας

2017 Carne y Arena μικρού μήκους

ΠαραπομπέςΕπεξεργασία