Βαγγέλης Καζάν

Έλληνας ηθοποιός

Ο Βαγγέλης Καζάν, γεννημένος ως Βαγγέλης Καζαντζόγλου (Ναύπλιο 1936[7]Αθήνα 10 Μαρτίου 2008) ήταν Έλληνας ηθοποιός.

Βαγγέλης Καζάν
Γενικές πληροφορίες
Όνομα γεννήσεωςΕυάγγελος Καζαντζόγλου[1]
ΓέννησηΒαγγέλης Καζαντζόγλου
1936[2][3]
Ναύπλιο[1]
Θάνατος10  Μαρτίου 2008[4][5]
Αθήνα[6]
Χώρα πολιτογράφησηςΕλλάδα
Εκπαίδευση και γλώσσες
Ομιλούμενες γλώσσεςνέα ελληνική γλώσσα
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταηθοποιός

Βιογραφία Επεξεργασία

Σπούδασε θέατρο και υποκριτική στη Δραματική Σχολή του Μιχαηλίδη. Η πρώτη του εμφάνιση στο θέατρο ήταν το 1960 και στον κινηματογράφο το 1953. Συνεργάστηκε πολλές φορές με τον Θόδωρο Αγγελόπουλο και έλαβε το βραβείο Α' ανδρικού ρόλου στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Θεσσαλονίκης το 1975, για τον ρόλο του στην ταινία Ο θίασος.[8]

Η καριέρα του στο θέατρο, στην τηλεόραση και στον κινηματογράφο διήρκεσε μισό αιώνα περίπου.

Πέρα από την ηθοποιία, ο Καζάν είχε ασχοληθεί και με τον στίβο, λαμβάνοντας μέρος σε αγώνες δρόμου. Πέθανε από καρκίνο.

Φιλμογραφία Επεξεργασία

Έτος Τίτλος Ρόλος
1953 Από έξι μείναμε δυο
1956 Ο άχρηστος της κοινωνίας
1959 Η λίμνη των στεναγμών
1962 Κατρακύλισμα... στον βούρκο
1963 Οι τουρίστες
1964 Διωγμός
Απαγωγή
Προδοσία αστυνομικός
Η σοφερίνα κρατούμενος
Ο ανήφορος
Δεσποινίς διευθυντής
Ανεμοστρόβιλος
Γάμος αλά ελληνικά προσωπάρχης
Ένα παιδί χωρίς όνομα Θωμάς
Κάθε λιμάνι και καημός
Η ρόδα άντρας που γυμνάζεται
1965 Διχασμός
Ο κλέφτης Σάββας
Αδίστακτοι[9] Αλέκος
Τζένη Τζένη βοηθός Κασσανδρή
Η μοίρα του αθώου
Φτωχός αλλά τίμιος Στέφανος
Όταν σημάνουν οι καμπάνες [10] Στάθης
1966 Αρτίστα
Ξεχασμένοι ήρωες Αντώνιος
1967 Τρούμπα '67 Παπαδόπουλος
Ο αχόρταγος Κίμων
Άδικη κατάρα εκπρόσωπος πολιτικής αγωγής
Ματωμένη γη Σωτήρης
Εκείνος κι εκείνη [11] καβαλάρης
Έρωτες στη Λέσβο
Ο μεθύστακας του λιμανιού
1968 Κορίτσια στον ήλιο ρεσεψιονίστ
Οικογένεια Χωραφά αστυνομικός
Το κανόνι και τ' αηδόνι
Ας με κρίνουν οι γυναίκες
Ταπεινός και καταφρονεμένος
Αργυρώ, η προδομένη τσελιγκοπούλα
1969 Ζαβολιές
Ορατότης μηδέν Γεράσιμος
Η δίκη ενός αθώου
Η Οδύσσεια ενός ξεριζωμένου
Μαριώ, η κατατρεγμένη βοσκοπούλα
Φτωχογειτονιά, αγάπη μου Δημήτρης Ζέρος
1970 Η σκλάβα Γιάγκος [12]
Όσο υπάρχει έρωτας ναυαγός
Η ανταρσία των δέκα
1971 Πρόκλησις χωροφύλακας
Ερωτομανείς Λουκάς
Τα βήματα της φωτιάς Βάγγος
Ένας υπέροχος άνθρωπος
Μια βοσκοπούλα αγάπησα τσέλιγκας
1972 Λυσιστράτη Σπαρτιάτης / γριά γκαστρωμένη
Μέρες του '36 ανακριτής
Αμαρτωλές σχέσεις
Στον ίλιγγο της αμαρτίας
Ιπποκράτης και Δημοκρατία
1973 Λάβετε θέσεις Ανδρέας Δημόπουλος
Ιωάννης ο βίαιος
Δαίμονες της βίας και του σεξ Μασίας
1974 Άγουρη σάρκα Παπούλας
Τα χρώματα της ίριδος
Ένας νομοταγής πολίτης Φίλιππος
Κολασμένες ψυχές στα δίχτυα της ηδονής
Το λάθος άντρας με εφημερίδα
1975 Ο θίασος Αίγισθος
Το κελί μηδέν
Μεταμορφώσεις
1976 Μάης
1977 Οι κυνηγοί Σάββας
Κλειστό παράθυρο Μέλιος
1978 Υπόθεση Πολκ
Η καγκελόπορτα Αντώνης
1980 Ο άνθρωπος με το γαρύφαλλο Γεώργιος Παπαδόπουλος
1981 Ψάχνοντας για την Πηνελόπη
1983 Το παζάρι εργοστασιάρχης
Το τραγούδι της επιστροφής
Ο φονιάς Σάββας
1984 Τι έχουν να δουν τα μάτια μου Λευτέρης Δημόπουλος
1988 Τοπίο στην ομίχλη
Φάκελος Πολκ στον αέρα Μοσχουντής
1989 Το πέρασμα
Γάμος στο περιθώριο Αριστείδης
1992 Το σημαντικότερο παιχνίδι κοινοτάρχης
1994 Τέλος εποχής πατέρας Χρήστου
Σπίτι στην εξοχή
Η αυλή με τα σκουπίδια Λιμουζίνας
Τα πουλιά με το χρώμα του φεγγαριού ιδιοκτήτης πτηνοτροφείου
1995 Το βλέμμα του Οδυσσέα
1996 Παραλάβατε διορισμόν

Τηλεταινίες Επεξεργασία

1993 Τατουάζ ΑΝΤ1

Τηλεοπτικό θέατρο Επεξεργασία

1972 Το αστεράκι

Το εξπρές για το Σαντιάγκο

ΕΙΡΤ

Τηλεοπτικές σειρές Επεξεργασία

1984 Χατζημανουήλ ΕΡΤ
1988 Το σφαγείο

Χρόνια πολλά γλυκιά μου

ΕΤ1

ΕΤ2

1989 Φοιτητές

Ο Λούσιας

... στο κάμπινγκ ...

Επικίνδυνη αλήθεια

ΕΤ3

ΕΤ1

ΕΤ1

ΕΤ2

1990 Η πόλη

Πλεκτάνη

ΕΤ2
1991 Η αγάπη της γάτας

Ο επισκέπτης της ομίχλης

MEGA
1992 Εν βρασμώ ψυχής

Φάκελος Πολκ στον αέρα

ΑΝΤ1

ΕΤ1

1993 Ζήλεια

Χωρίς άλλοθι

Τρεις εις θάνατον

Πέρα από τον ορίζοντα

Οι τρεις σωματοφύλακες

ΑΝΤ1

ΑΝΤ1

ΑΝΤ1

ΕΤ1

ΕΤ1

1994 Ενοικιάζεται

Αγγελική εκδίκηση

ΑΝΤ1
2000 Κόκκινος κύκλος : τελευταία στάση ALPHA
2003 Παραλάβατε διορισμόν ΕΤ1

Θέατρο Επεξεργασία

1959 Μαντώ Μαυρογένους
1960 Γέρμα

Ριχάρδος Γ΄

1961 Ο έμπορος της Βενετίας
1963 Αίας

Οιδίπους Τύραννος

1964 Αχαρνείς

Ξυπόλητη στο πάρκο

1965 Λεωφορείο ο πόθος
1967 Όρνιθες
1972 Κουσικοί
1978 Η καγκελόπορτα

Ο εχθρός του λαού

Συμπληρωματικός πίνακας θεατρικών παραστάσεων στις οποίες συμμετείχε ο Β. Καζάν.

χρονική περίοδος παράσταση ρόλος εταιρεία παραγωγής θέατρο σκηνοθέτης
Ελληνική Θεατρική Περίοδος 1957/1958 Ανθισμένη μυγδαλιά Νέα Σκηνή Κωστή Λειβαδέα Θέατρο Εθνικού Κήπου Κωστής Λειβαδέας
Ελληνική Θεατρική Περίοδος 1958/1959 Ιουλιανός ο παραβάτης Β Οδηγός Εθνικό Θέατρο της Ελλάδας Κτήριο Τσίλερ Κωστής Μιχαηλίδης
Ελληνική Θεατρική Περίοδος 1958/1959 Νύχτα στη Μεσόγειο Εθνικό Θέατρο της Ελλάδας Κτήριο Τσίλερ Κωστής Μιχαηλίδης
Ελληνική Θεατρική Περίοδος 1959/1960 Μαντώ Μαυρογένους Γκούρας
Κόμης Γκολίνα
Θίασος Μαίρης Αρώνη
Θεατρικές Επιχειρήσεις Βασίλη Μπουρνέλλη
Θέατρο Ακροπόλ Κωστής Μιχαηλίδης
Ελληνική Θεατρική Περίοδος 1959/1960 Οθέλλος Γερουσιαστής Εθνικό Θέατρο της Ελλάδας Κτήριο Τσίλερ Αλέξης Σολομός
Ελληνική Θεατρική Περίοδος 1960/1961 Τα εκατομμύρια του Μάρκο Πόλο Καλόγερος
Ραψωδός
Εθνικό Θέατρο της Ελλάδας Κτήριο Τσίλερ Αλέξης Σολομός
Ελληνική Θεατρική Περίοδος 1960/1961 Η επίσκεψη της γηραιάς κυρίας Κάτοικος του Γκυλέν Εθνικό Θέατρο της Ελλάδας Κτήριο Τσίλερ Αλέξης Μινωτής
Ελληνική Θεατρική Περίοδος 1960/1961 Γέρμα Άνδρας Εθνικό Θέατρο της Ελλάδας Κτήριο Τσίλερ Αλέξης Σολομός
Ελληνική Θεατρική Περίοδος 1960/1961 Ο έμπορος της Βενετίας Νέος
Βενετσιάνος
Εθνικό Θέατρο της Ελλάδας Κτήριο Τσίλερ Αλέξης Μινωτής
Ελληνική Θεατρική Περίοδος 1964/1965 Ξυπόλητη στο πάρκο Υπάλληλος τηλεφωνικής εταιρείας Θίασος Έλλης Λαμπέτη Θέατρο Διονύσια Μιχάλης Κακογιάννης

Περισσότερες πληροφορίες για κάθε παράσταση εμφανίζονται ενεργοποιώντας τον σύνδεσμο που υπάρχει στο όνομα της κάθε παράστασης


Παραπομπές Επεξεργασία

  1. 1,0 1,1 atexnos.gr/%CE%B2%CE%B1%CE%B3%CE%B3%CE%AD%CE%BB%CE%B7%CF%82-%CE%BA%CE%B1%CE%B6%CE%AC-%CE%BC%CE%B1%CF%81%CE%B1%CE%B8%CF%89%CE%BD%CE%BF%CE%B4%CF%81%CF%8C%CE%BC%CE%BF%CF%82-%CF%84%CE%B7%CF%82-%CE%B5%CE%B9%CF%81/.
  2. 2,0 2,1 Εθνική Βιβλιοθήκη της Γαλλίας: «BnF catalogue général». (Γαλλικά) general catalog of BnF. Εθνική Βιβλιοθήκη της Γαλλίας. Παρίσι. Ανακτήθηκε στις 31  Μαρτίου 2017.
  3. 3,0 3,1 (Γερμανικά) Κατάλογος της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Γερμανίας. 1016888309. Ανακτήθηκε στις 31  Μαΐου 2020.
  4. www.cosmo.gr/ArtsEnt/Hellas/190993.html.
  5. Εθνική Βιβλιοθήκη της Γαλλίας: (Γαλλικά) καθιερωμένοι όροι της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Γαλλίας. 16243684d.
  6. Freebase Data Dumps. Google.
  7. IMDb Listing
  8. Βραβεία
  9. «Αδίστακτοι (ηθοποιοί)». tainiothiki.gr. Ταινιοθήκη της Ελλάδος. Ανακτήθηκε στις 26 Σεπτεμβρίου 2023. 
  10. Σολδάτος, Γιάννης (1991). Ιστορία του Ελληνικού Κινηματογράφου, τομ. Β. Αθήνα: Αιγόκερως. σελ. 78. 
  11. ««Εκείνος κι Εκείνη»: Η παράξενη αντι-τουριστική ταινία του Ερρίκου Ανδρέου». LiFO. 5 Φεβρουαρίου 2023. Ανακτήθηκε στις 2 Απριλίου 2023. 
  12. Μαυροειδής, Γεώργιος (2022). Αναπαραστάσεις της Κοινωνικής Ληστείας στον Μεταπολεμικό Ελληνικό Κινηματογράφο (1950-1980). Αθήνα: ΕΑΠ. σελ. 52. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι Επεξεργασία