Η Βανέσα Αν Χάντζενς (Vanessa Anne Hudgens, 14 Δεκεμβρίου 1988) είναι Αμερικανίδα ηθοποιός και τραγουδίστρια. Έγινε γνωστή μέσα απο την νεανική σειρά / μιούζικαλ High School Musical, που προβλήθηκε απο το Disney Channel. Εκεί, είχε τον ρόλο της Γκαμπριέλα Μόντεζ (Gabriella Montez). Αυτός ο ρόλος, την βοήθησε πάρα πολύ στην καριέρα της, αφού την έκανε παγκοσμίως γνωστή και μια απο τις πιο γνωστές και ακριβοπληρωμένες νεαρές διάσημες. Συγκεκριμένα, ένα τραγούδι απο την σειρά, με τίτλο "Breaking Free" κατάφερε να εισαχθεί στα 10 κορυφαία τραγούδια της λίστας Billboard Hot 100. Η επιτυχία του τραγουδιού, οδήγησε την Χάντζενς να κυκλοφορήσει το πρώτο της άλμπουμ, με τίτλο "V" στις 26 Σεπτεμβρίου 2006, δηλαδή σε ηλικία μόλις 18 ετών. Το άλμπουμ έγινε χρυσό κι έτσι, αποφάσισε να κυκλοφορήσει και δεύτερο άλμπουμ. Το δεύτερο άλμπουμ είχε τίτλο "Identified" και κυκλοφόρησε στις Ηνωμένες Πολιτείες, την 1η Ιουλίου 2008.

Βανέσα Χάντζενς
Vanessa Hudgens - 2019 by Glenn Francis.jpg
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση14 Δεκεμβρίου 1988 (1988-12-14) (32 ετών)
Σαλίνας
ΚατοικίαΛος Άντζελες
ΕθνικότηταMultiracial American
ΨευδώνυμοVanessa Hudgens
Χώρα πολιτογράφησηςΗνωμένες Πολιτείες Αμερικής
Ύψος1,6 μέτρο[1]
Εκπαίδευση και γλώσσες
Ομιλούμενες γλώσσεςΑγγλικά
ΣπουδέςOrange County School of the Arts
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταηθοποιός
τραγουδίστρια
μοντέλο
μουσικός
ηθοποιός ταινιών
ηθοποιός τηλεόρασης
ηθοποιός θεάτρου[2]
μουσικός ηχογραφήσεων
Αξιοσημείωτο έργοHigh School Musical
High School Musical 2
High School Musical 3: Senior Year
Beastly
Journey 2: The Mysterious Island
Spring Breakers
Grease: Live
Περίοδος ακμής2002
Οικογένεια
ΑδέλφιαStella Hudgens
Ιστότοπος
vanessahudgensofficial.com
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Έχει πρωταγωνιστήσει επίσης σε ταινίες όπως "Journey 2: The Mysterious Island" (2012) με τους Ντουέιν Τζόνσον & Τζος Χάτσερσον, "Spring Breakers" (2013) με την Σελίνα Γκόμεζ, "Machete Kills" (2013) σε σκηνοθεσία Ρόμπερτ Ροντρίγκεζ κ.α. Το 2015, έπαιξε στο θέατρο Μπρόντγουεϊ της Νέας Υόρκης, στο μιούζικαλ "Gigi" όπου και είχε τον πρωταγωνιστικό ρόλο.

Πρώτα ΧρόνιαΕπεξεργασία

Γεννήθηκε στην περιοχή Σαλίνας της Καλιφόρνια και μεγάλωσε με την οικογένεια της, στο Όρεγκον. Η μητέρα της, Τζίνα Χάντζενς Γουάνγκτσο εργαζόταν ως υπάλληλος γραφείου, ενώ ο πατέρας της, Γκρέγκορι Χάντζενς, ήταν πυροσβέστης. Έχει επίσης μια μικρότερη αδερφή, την Στέλλα Χάντζενς που είναι επίσης ηθοποιός. Η Χάτζενς είναι Ρωμαιοκαθολική στο θρήσκευμα, ενώ όσον αφορά την καταγωγή της, ο πατέρας της, κατάγεται απο την Ιρλανδία, ενώ η μητέρα της, απο τις Φιλιππίνες, την Κίνα και την Ισπανία. Όλοι οι παππούδες της Χάντζενς, ήταν μουσικοί στο επάγγελμα.

ΚαριέραΕπεξεργασία

1994-2005: Η αρχή της καριέραςΕπεξεργασία

Ξεκινώντας αρχικά από την ηλικία των οχτώ, η Χάτζενς συμμετείχε σε διάφορες θεατρικές παραστάσεις όπως το "Καρουζέλ", ο "Μάγος του Ωζ", "Ο Βασιλιάς κι εγώ" και πολλά άλλα. Λίγο αργότερα, ξεκίνησε να πηγαίνει σε ακροάσεις για διαφημιστικά σποτ αλλά και για ρόλους σε νεανικές σειρές. Μάλιστα, μετακόμισαν και οικογενειακώς στο Λος Άντζελες και η πιο γνωστές από τις πρώτες της δουλειές, ήταν η guest εμφάνιση στο πρώτο επεισόδιο της σειράς «The Brothers Garcia» το 2000 και η guest εμφάνιση σε ένα επεισόδιο της σειράς «Drake & Josh». Και οι δύο προαναφερόμενες σειρές, προβλήθηκαν από το Nickelodeon. Η επαγγελματική της καριέρα ξεκίνησε όταν ήταν μόλις 14 ετών, δηλαδή το 2002, παρακολουθώντας παράλληλα και μαθήματα υποκριτικής στο County High School of the Arts.

2006-08: High School Musical, V & IdentifiedΕπεξεργασία

Το 2005, πέρασε από οντισιόν για τον πρωταγωνιστικό ρόλο της Γκαμπριέλα Μόντεζ στο νεανικό μιούζικαλ του Disney Channel, High School Musical, όπου και τελικά κατάφερε να πάρει τον συγκεκριμένο ρόλο. Ο ρόλος απεικόνιζε μια κοπέλα στο λύκειο, που ερωτεύεται τον καλύτερο παίκτη της σχολικής ομάδας μπάσκετ. Αργότερα, οι δύο έφηβοι ανακαλύπτουν ότι έχουν πάθος με το τραγούδι, έτσι αποφασίζουν μαζί με άλλα παιδιά να δημιουργήσουν μια σχολική μπάντα. Στο συγκεκριμένο μιούζικαλ, πέρα από την Χάτζενς, πρωταγωνιστούσαν μεταξύ άλλων και οι Ζακ Έφρον και Άσλεϊ Τίσντεϊλ. Η σειρά έκανε πρεμιέρα στις 20 Ιανουαρίου 2006 και σύμφωνα με μετρήσεις, οι τηλεθεατές που την παρακολούθησαν ξεπέρασαν τους 7.7 εκατομμύρια. Στις 29 Δεκεμβρίου 2006, έγινε η πρώτη παραγωγή του Disney Channel που προβλήθηκε από το BBC και το τραγούδι της σειράς με τίτλο "Breaking Free", το οποίο ερμήνευσαν Χάντζενς και Έφρον, κατάφερε να εισαχθεί στα δέκα κορυφαία τραγούδια της λίστας Billboard Hot 100. Η Χάτζενς μάλιστα, συμπεριέλαβε αυτό το τραγούδι στο πρώτο της άλμπουμ "V", ενώ λίγο αργότερα, κυκλοφόρησαν άλλα δύο τραγούδια. Το "Come Back To Me" και το "Say OK".

Η δεύτερη ταινία του High School Musical, έκανε πρεμιέρα στις 17 Αυγούστου 2007 και ξεπέρασε τους 17.2 εκατ. τηλεθεατές, κάτι που έκανε την συγκεκριμένη ταινία να χαρακτηριστεί ως η μοναδική ταινία του Disney Channel, όλων των εποχών, που έχει τόσο μεγάλο αριθμό τηλεθέασης.

Στα μέσα του 2007, η Χάτζενς ξεκίνησε να δουλεύει το δεύτερο άλμπουμ της, με τίτλο "Identified", το οποίο κυκλοφόρησε στις Ηνωμένες Πολιτείες, την 1η Ιουλίου 2008, ξεπερνώντας τα 22.000 αντίτυπα μέσα σε μια εβδομάδα, ενώ το τραγούδι της "Hot Dance" κατέλαβε την 8η θέση στα Αμερικανικά charts. Μετά την εμπορική επιτυχία του δευτέρου άλμπουμ της, ανακοινώθηκε η λήξη της συνεργασίας της, με την δισκογραφική εταιρία Hollywood Records.

2009-15: Επικεντρωμένη στην υποκριτική καριέραΕπεξεργασία

Μετά την ολοκλήρωση του High School Musical, η Χάτζενς εξέφρασε την επιθυμία της να κάνει ένα διάλειμμα από τη μουσική της καριέρα και να επικεντρωθεί στην υποκριτική. Το 2009, έπαιξε στην ταινία "Bandslam", η οποία βγήκε στις αίθουσες των κινηματογράφων, στις 17 Αυγούστου 2009. Το 2011, πρωταγωνίστησε στην ταινία "Beastly" μαζί με την Μέρι-Κέιτ Όλσεν. Η ταινία κυκλοφόρησε στις 4 Μαρτίου 2011 και έλαβε κυρίως αρνητικές κριτικές. Την ίδια χρονιά, η Χάτζενς έπαιξε και στην ταινία "Sucker Punch", της οποίας οι πωλήσεις έφτασαν τα 19.058.199 δολάρια. Μέχρι στιγμής συγκεντρώσει συνολικά $36.392.502 στην εγχώρια αγορά και $53.400.000 στο εξωτερικό, που οδηγεί σε παγκοσμίως συνολικά $89.792.502.

Το 2012, πρωταγωνίστησε στην κινηματογραφική ταινία «Journey 2: The Mysterious Island» μαζί με τους Ντουέιν Τζόνσον & Τζος Χάτσερσον. Η ταινία κέρδισε $103,836,147 στην Βόρεια Αμερική και 222.000.000 δολάρια σε άλλες χώρες. Επίσης απέσπασε άριστες κριτικές σχετικά με την πλοκή του.

Τον Νοέμβριο του 2011, μια ιστοσελίδα ενημέρωσης, ανακοίνωσε ότι η Χάντζενς θα πρωταγωνιστήσει με την Σελίνα Γκόμεζ και τον Τζέιμς Φράνκο σε μια ταινία. Έτσι, τον Μάρτιο του 2012, έκανε πρεμιέρα η ταινία «Spring Breakers», μια ταινία που παρουσίαζε την ζωή τεσσάρων κοριτσιών, στο κολλέγιο, όταν αποφασίζουν να ληστέψουν ένα φορτηγό προκειμένου να πληρώσουν για τους Spring Break. Η ταινία έλαβε σχετικά θετικές κριτικές ενώ σχολιάστηκε το γεγονός ότι παρουσίαζε θέματα όπως η χρήση ναρκωτικών, η βία και οι σεξουαλικές περιπέτειες. Αργότερα η Χάτζενς, κυκλοφόρησε ένα τραγούδι με τίτλο "$$$ex", το οποίο σχετίζονταν με την συγκεκριμένη ταινία. Το τραγούδι ήταν γραμμένο από τους Rock Mafia.

Το 2013, έπαιξε στις ταινίες «The Frozen Ground», «Machete Kills» και «Gimmie Selter» ενώ συμμετείχε και στο ντοκιμαντέρ «Inner Circle». Το 2015, έπαιξε στην ταινία «Freaks of Nature» ενώ έπαιξε και στο θέατρο Μπρόντγουεϊ της Νέας Υόρκης, στο μιούζικαλ "Gigi" όπου και είχε τον πρωταγωνιστικό ρόλο.

2016-σήμεραΕπεξεργασία

Το 2016, έπαιξε στο «Grease: Live», το οποίο προβλήθηκε ζωντανά από το κανάλι Fox. Η Χάτζενς αφιέρωσε εκείνη την ερμηνεία στον πατέρα της, ο οποίος απεβίωσε από καρκίνο μια μέρα πριν την προβολή. Το 2017, η Χάτζενς έπαιξε στη σειρά «Powerless» του NBC ως Έμιλυ Λόουκ. Το 2018, έπαιξε στις ταινίες «Dog Days», «The Princess Switch» και «Second Act» αλλά και στη σειρά «Drunk History». Τον Ιανουάριο του 2019, πρωταγωνίστησε σε μια ακόμη ζωντανή μουσική παρουσίαση του Fox, το «Rent: Live» αλλά και στην κινηματογραφική ταινία «Polar».

Το 2020, συμμετείχε στις ταινίες «Bad Boys For Life» και «The Princess Switch: Switched Again» αλλά και στο τηλεοπτικό «The Disney Family Singalong», το οποίο προβλήθηκε στις 16 Απριλίου από το ABC.

Προσωπική ΖωήΕπεξεργασία

ΣχέσειςΕπεξεργασία

Από το 2005 έως το 2010 ήταν σε σχέση με τον Ζακ Έφρον, με τον οποίο συνεργάστηκαν στο «High School Musical» και από το 2011 μέχρι το 2020 ήταν ζευγάρι με τον ηθοποιό Όστιν Μπάτλερ.

ΦιλμογραφίαΕπεξεργασία

Λίστα ταινιών
Έτος Tίτλος Ρόλος Σημειώσεις
2003 Thirteen Νόελ
2004 Thunderbirds Τίν-Τιν Καϊράνο
2008 High School Musical 3: Senior Year Γκαμπριέλα Μόντεζ
2009 Bandslam Sa5m
The Ultimate Idol Η Ίδια ντοκιμαντέρ
2011 Beastly Λίντι Τέιλορ
Sucker Punch Νόελ
2012 Journey 2: The Mysterious Island Καϊλάνι Λαγκουάταν
Spring Breakers Κάντι
2013 The Frozen Ground Σίντι Πόλσον
Machete Kills Σερέζα Ντεσντεμόνα
Gimme Shelter Άγκνες "Απλ" Μπέιλι
2015 Freaks of Nature Λορελέι
2018 Dog Days Τάρα
The Princess Switch Μάργκαρετ Ντελάκουρτ / Στέισι Ντε Νόβο
Second Act Ζόι
2019 Polar Καμίλ
2020 Bad Boys For Life Κέλλυ
The Princess Switch: Switched Again Στέισι Ντε Νόβο / Λαίδη Μάργκαρετ / Φιόνα μετά-παραγωγή
TBA Tick, Tick... Boom! Καρέσα Τζόνσον
Λίστα τηλεοπτικών εμφανίσεων
Έτος Tίτλος Ρόλος Σημειώσεις
2002 Still Standing Τίφανι Eπεισόδιο: "Still Rocking"
Robbery Homicide Division Νικόλ Eπεισόδιο: "Had"
2003 The Brothers Garcia Λίντσεϊ Επεισόδιο: "New Tunes"
2005 Quintuplets Κάρμεν Eπεισόδιο: "The Coconut Kapow"
2006 Drake & Josh Ρεμπέκα Επεισόδιο: "Little Sibling"
The Suite Life of Zack & Cody Κόρι 4 επεισόδια
High School Musical Γκαμπριέλα Μόντεζ τηλεταινία
2007 High School Musical 2 Γκαμπριέλα Μόντεζ τηλεταινία
2009 Robot Chicken Λάρα Λον Βαν / Έριν Εσούρανς (φωνή) Eπεισόδιο: "Especially the Animal Keith Crofford"
2012 Punk'd Η Ίδια Eπεισόδιο: "Lucy Hale"
2013 Inner Circle Η Ίδια Ντοκιμαντέρ
2016 High School Musical: 10th Anniversary Η Ίδια Special
Grease: Live Μπέτυ Ρίζο Special
2017 Powerless Έμιλι Λοκ Πρωταγωνιστικός ρόλος
Running Wild with Bear Grylls Η Ίδια Επεισόδιο: "Vanessa Hudgens"
Drop the Mic Η Ίδια Επεισόδιο: "Vanessa Hudgens vs. Michael Bennett"
2018 Drunk History Τζόαν Επεισόδιο: "The Middle Ages"
2019 Rent: Live Μόριν Τζόνσον Special
2020 The Disney Family Singalong Η Ίδια Special

ΘέατροΕπεξεργασία

Έτος Tίτλος Ρόλος Θεατρο
1998 Dr. Seuss' How the Grinch Stole Christmas! The Musical Σίντι-Λου Old Globe Theatre
The King And I (άγνωστο) πολλά θέατρα
1999 Damn Yankees
The Wizard of Oz Ντόροθι Γκέιλ
2000 Cinderella Σταχτοπούτα
The Little Mermaid Άριελ
2001 The Hunchback of Notre Dame (άγνωστο)
2002 A Christmas Carol
Carousel
2003 Evita
The Music Man
2010 Rent Μίμι Μάρκεζ Hollywood Bowl
2012 The 24 Hour Plays Βανέσα Broadway Thetare
2015 Gigi Τζίτζι Kennedy Centre / Broadway Thetare
Βανέσα Kennedy Centre

ΔισκογραφίαΕπεξεργασία

ΆλμπουμςΕπεξεργασία

  • V (2006) 2x Χρυσος, #24 Billboard 200 Charts, #7 Καλυτερο Αλμπουμ της Χρονιας 2007 απο το Billboard.
  • Identified (2008) #23 Billboard 200 Charts

SinglesΕπεξεργασία

  • Breaking Free (2006) (με Ζακ Εφρον) , 1x Χρυσο , #4 Billboard Hot 100 Charts.
  • Come back to me (2006), #55 Billboard Hot 100 Charts.
  • Say Οk (2007), #61 Billboard Hot 100 Charts.
  • You are the Music in Me (2007), #31 Billboard Hot 100 Charts.
  • Let's Dance (2007)
  • Gotta Go My Own Way (2007) , #34 Billboard Hot 100 Charts.
  • Right Here, Right Now (2008) (με Ζακ Εφρον)
  • Sneakernight (2008), #88 Billboard Hot 100 Charts.
  • $$$ex (2013)

Μουσικα ΒιντεοΕπεξεργασία

  • Come back to me (2006)
  • Say ok (2007)
  • Sneakernight (2008)
  • $$$ex (2013)

ΠεριοδειεςΕπεξεργασία

  • The Party's Just Begun Tour (2006) - SOLD OUT
  • High School Musical: The Concert (2006/2007) - SOLD OUT
  • Identified Summer Tour (2008) - SOLD OUT

ΒραβευσειςΕπεξεργασία

  • Βραβειο Primetime Emmy Award Καλυτερου Νεανικου Προγραμματος (με το θιασος του High School Musical)
  • Βραβειο Teen Choice Award Καλυτερης Χημειας (με Ζακ Εφρον)
  • Βραβειο Teen Choice Award Καλυτερης Νεας Τραγουδιστριας
  • Βραβειο Teen Choice Award Καυτης Παρουσιας
  • Βραβειο Kids Choice Award Αγαπημενης Σταρ του Κινηματογραφου
  • Βραβειο ShoWest Σταρ του Μελλοντος

ΦωτογραφίεςΕπεξεργασία

Εξωτερικοί σύνδεσμοιΕπεξεργασία