Βασίλης Μαλούχος

Έλληνας ηθοποιός

Ο Βασίλης Μαλούχος (14 Ιανουαρίου 1934-15 Ιουνίου 2022) ήταν Έλληνας ηθοποιός και σκηνοθέτης. Γεννήθηκε στη Δημητσάνα. Αδερφός του είναι ο επίσης ηθοποιός Γιάννης Μαλούχος[3]. Σπούδασε στη Δραματική Σχολή του Δημήτρη Ροντήρη, στο Ωδείο Αθηνών. Πήρε άδεια εξασκήσεως επαγγέλματος από την επιτροπή εξαιρετικών ταλέντων. Ο Βασίλης Μαλούχος απεβίωσε στις 15 Ιουνίου 2022 σε ηλικία 88 ετών.

Βασίλης Μαλούχος
Όνομα στη
μητρική γλώσσα
Βασίλης Μαλούχος (Ελληνικά)
Γέννηση14  Ιανουαρίου 1934[1]
Δημητσάνα Αρκαδίας
Θάνατος15  Ιουνίου 2022[2]
Χώρα πολιτογράφησηςΕλλάδα
ΣπουδέςΔραματική Σχολή Ωδείου Αθηνών
Ιδιότηταηθοποιός
ΑδέλφιαΓιάννης Μαλούχος

Προσωπική ζωή Επεξεργασία

Από τον πρώτο γάμο του, είχε μια κόρη, Ζωή Μαλούχου ενώ από το δεύτερο δύο γιους, που τους έχασε με τραγικό τρόπο με εννέα χρόνια διαφορά. Μάριος Κλείτος Μαλούχος (1973-2000) που ήταν επίσης ηθοποιός, έφυγε από αυτοκτονία ενώ Θεόδωρος Αλέξανδρος Μαλούχος (1976-2009) σε τροχαίο στη συμβολή της Λεωφόρου Αλεξάνδρας με την Πατησίων.

Φιλμογραφία Επεξεργασία

Έτος Τίτλος Ρόλος
1961 Αγάπη και θύελλα συνοδός ασθενοφόρου
Η Λίζα και η άλλη Κωνσταντίνος Ιατρίδης
1963 Αγωνία μιας αγάπης
Φυγή
1964 Παιδί μου, δεν αμάρτησα
1967 Αχ! Αυτή η γυναίκα μου Στάθης
1970 Αριστοτέλης ο επιπόλαιος Φρίξος
Εγώ ρεζίλεψα τον Χίτλερ βομβιστής
Η περιπτερού Λάμπρος
Η ταξιτζού πελάτης Μανωλιού
1971 Ο αγαθιάρης και η ατσίδα Μπάμπης
Ο τρελοπενηντάρης[4] Ιάκωβος
Υποβρύχιο Παπανικολής δίοπος Κατσικογιάννης
1972 Αέρα! Αέρα! Αέρα!
Αντάρτες των πόλεων Θύμιος
1983 Ζητείται... δράκος ταξιτζής
Η δημοκρατία του νέφους
Θύρα 7: Η μεγάλη στιγμή επιθεωρητής Μάνακας
Μήτσος... ο ρεζίλης υποψήφιος γαμπρός
1985 Ο Δυναστείας Γεώργιος Παπαδόπουλος
1986 Μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα Φρίξος Γεωργίου
Ρόκυ Νο0 το νούμερο διαιτητής
1988 Ο κοντός και οι μνηστήρες Κοσμάς
Της παλαβής Φανούρης

Βιντεοταινίες Επεξεργασία

  • Η γκομενάρα απ' το Μέτσοβο (1985)
  • Ο Κουδουνίστρας (1985)
  • Ο παπαφαγάνας (1986)
  • Άμεση δράση παπάδων (1987)
  • Οι μπουκαδόροι (1987)
  • Το κότερο της αγάπης (1987)
  • Αχ τι μου 'κανες Βασίλη (1988)
  • Ντον Λινάτσα ο άνθρωπος από τη Μαφία (1988)
  • Τα καμώματα της χήρας (1988)
  • T.V Kουλουβάχατα (1989)

Τηλεόραση Επεξεργασία

  • Η Γειτονιά μας (1972) ΥΕΝΕΔ
  • Ο ύπνος και ο ξύπνιος (1972) ΥΕΝΕΔ
  • Πάτερ φαμίλιας (1972) ΥΕΝΕΔ
  • Κερένια Κούκλα (1987) ΕΡΤ2

Παραπομπές Επεξεργασία

  1. www.enimerotiko.gr/lifestyle/xechasmenos-apo-oloys-monos-sto-teleytaio-taxidi-o-vasilis-maloychos-oyte-enas-synadelfos-de-pige-sti-kideia/.
  2. www.newsit.gr/ellada/pethane-o-ithopoios-vasilis-malouxos/3544937/.
  3. Μπορδόκας, Κωνσταντίνος (21 Νοεμβρίου 2022). «Tο οικογενειακό «δέντρο» των Ελλήνων καλλιτεχνών». eleftherostypos.gr. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 3 Οκτωβρίου 2023. Ανακτήθηκε στις 3 Οκτωβρίου 2023. 
  4. «Ο τρελοπενηντάρης». tainiothiki.gr. Ταινιοθήκη της Ελλάδος. Ανακτήθηκε στις 28 Σεπτεμβρίου 2023.