Γιάννης Μποσταντζόγλου

Έλληνας ηθοποιός

Ο Γιάννης Μποσταντζόγλου (Αθήνα, 12 Σεπτεμβρίου 1951) είναι Έλληνας ηθοποιός.

Γιάννης Μποσταντζόγλου
Γέννηση12  Σεπτεμβρίου 1951
Αθήνα
Χώρα πολιτογράφησηςΕλλάδα
ΣπουδέςΔραματική Σχολή Πέλου Κατσέλη και Ανωτέρα Δραματική Σχολή Θεάτρου Τέχνης «Κάρολος Κουν»
Ιδιότηταηθοποιός
ΣύζυγοςΔήμητρα Παπαδήμα (από 1991)
ΓονείςΜποστ
Καλλιτεχνικά ρεύματαΚωμωδία

Σπουδασε υποκριτική στο Θέατρο Τέχνης «Κάρολος Κουν» του Καρόλου Κουν και επιπλέον τελείωσε τη θεατρική σχολή Κατσέλη το 1972. Έλαβε μέρος σε πάρα πολλές ταινίες, θεατρικές παραστάσεις και σίριαλ της τηλεόρασης, ερμηνεύοντας χαρακτηριστικούς ρόλους. Επίσης, έχει εργασθεί ως αφηγητής σε εκπομπές του ραδιοφώνου[1]

Επί αρκετά χρόνια υπήρξε υδατοσφαιριστής στην ομάδα πόλο του Παναθηναϊκού.

Είναι γιος του ζωγράφου Μποστ. Έχει, επίσης, δώσει την φωνή του σε πολλές μεταγλωττίσεις, όπως τον χαρακτήρα του Λοχία στην πρώτη ταινία Αυτοκίνητα, και τον Ντιλαραρό της σειράς Ιζνογκούντ.

Από το 1991 είναι ζευγάρι με τη συνάδελφό του, Δήμητρα Παπαδήμα και έχουν αποκτήσει μια κόρη, τη Θαλασσινή (γεν. 1996). Επίσης, έχει κι έναν γιο, τον Μέντη (γεν. 1979) από προηγούμενο γάμο του. Κατοικεί στην Αγία Παρασκευή Αττικής.[2]

Φιλμογραφία

Επεξεργασία
Έτος Τίτλος Ρόλος
1976 Happy Day [3]
1978 Άρχοντες
1980 Παραγγελιά μπράβος [4]
1982 Βασικά, καλησπέρα σας: Οι ραδιοπειρατές Κυριάκος
1996 Άδης κοινοτάρχης
1997 Καμιά συμπάθεια για το διάβολο Σκάνια [5]
1998 Προστάτης οικογενείας
1999 Η ληστεία [6] Γιάννης Μαυρομμάτης
2001 Ο καλύτερος μου φίλος Χρήστος
Ροζ ολοταχώς σύζυγος Χαρίκλειας
2002 Η φούσκα [6] Βαγγέλης Μανωλάς
2003 Κλαις; Ανδρέας
2004 Quo vadis? [7]
Μετεωρίτες [6]
2005 Όμηρος ομιλητής (φωνή)
Η καρδιά του κτήνους Κωνσταντίνος Γκουτζουρέλας
2008 Reperage... (for a dream) παραγωγός
2009 Το δώΡΟ
2010 Ο μοναχικός αστακός Ετεοκλής
2011 Χωρίς σύνορα Σώτος
Πανταχόθεν ελεύθεροι
Σαπίλα, ξεφτίλα, τεκίλα [6]
2012 L [6] αφεντικό
Poker Face Τζίμης
2013 Η τελική αποπληρωμή [6] προπονητής
Ινδιάνοι σε αμερικάνικη ιστορία
2014 Το πουλί της Κύπρου
2015 Απόψε τρώμε στης Ιοκάστης
Νορβηγία Τζίμι
Ειμαρμένη
2017 Μποέμικη ψυχή
2024 Στα Σύνορα Μελέτης (Συνοριοφύλακας)

Θεατρικές Παραστάσεις

Επεξεργασία
σεζόν παράσταση ρόλος θίασος θέατρο σκηνοθέτης
Ελληνική Θεατρική Περίοδος 1978/1979 Η ερυθρά νήσος Λαϊκό Πειραματικό Θέατρο Θέατρο Πορεία Λεωνίδας Τριβιζάς

Όλες οι πληροφορίες προέρχονται από το έντυπο πρόγραμμα της κάθε παράστασης ή/και από σχετικά δελτία τύπου.

Παραπομπές

Επεξεργασία
  1. Εργογραφία του Γιάννη Μποσταντζόγλου, από το retrodb
  2. «ΒΟΣΤΑΝΤΖΟΓΛΟΥ (ΜΠΟΣΤ) ΓΙΑΝΝΗΣ». Νίκη Πολιτών Αγίας Παρασκευής. 13 Ιουλίου 2022. Ανακτήθηκε στις 14 Οκτωβρίου 2023. 
  3. «Κινηματογραφική Λέσχη Ραφήνας "Happy Day"». www.rafinatanews.gr (στα Αγγλικά). Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 22 Ιανουαρίου 2023. Ανακτήθηκε στις 22 Ιανουαρίου 2023. 
  4. «"Παραγγελιά" – 1980 – 24γράμματα, Εκδοτικός Οίκος». Ανακτήθηκε στις 22 Ιανουαρίου 2023. 
  5. «ΚΑΜΙΑ ΣΥΜΠΑΘΕΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΔΙΑΒΟΛΟ». Δημήτρης Αθανίτης (στα gr). Ανακτήθηκε στις 22 Ιανουαρίου 2023. 
  6. 6,0 6,1 6,2 6,3 6,4 6,5 «Γιάννης Μποσταντζόγλου ταινίες στις οποίες έχει πάρει μέρος». Αθηνόραμα. Ανακτήθηκε στις 22 Ιανουαρίου 2023. 
  7. «QUO VADIS (2004) | Σινεμά». www.clickatlife.gr. Ανακτήθηκε στις 22 Ιανουαρίου 2023.