Γιάννης Σμυρναίος

Έλληνας ηθοποιός

Ο Γιάννης Σμυρναίος (Αθήνα, 17 Οκτωβρίου 1940 - Κυψέλη Αττικής, Μάρτιος 2019) ήταν Έλληνας ηθοποιός της τηλεόρασης, του θεάτρου και του κινηματογράφου. Έγινε γνωστός μέσα από τους δεύτερους ρόλους του σε ταινίες του ελληνικού κινηματογράφου αλλά και από ταινίες την εποχή της βιντεοκασέτας.

Γιάννης Σμυρναίος
Γέννηση1940
Αθήνα
ΕθνικότηταΕλληνική
Χώρα πολιτογράφησηςΕλλάδα
Ιδιότηταηθοποιός
Είδος τέχνηςηθοποιός

ΒιογραφικόΕπεξεργασία

Σπούδασε από το 1964 έως το 1966 στην Δραματική Σχολή του Ωδείου Αθηνών. Πρωτοεμφανίστηκε στο θέατρο στην παράσταση "Κυρία του Μαξίμ" του Ζωρζ Φεϊντώ, με τον θίασο Ρηγόπουλου-Αναλυτή το 1967. Την ίδια χρονιά πρωτοεμφανίστηκε και στον κινηματογράφο στην ταινία "Ο χαζομπαμπάς".

Συνεργάστηκε με αξιόλογους θιάσους, όπως των Ρίζου-Χατζηχρήστου-Βογιατζή στην ταινία «Αγάπη μου παλιόγρια (1969-70), των Ρίζου-Βουτσά-Ναθαναήλ στην ταινία «Ο επαρχιώτης» (1971-72), του Καρρά (1972), του Γκιωνάκη στην ταινία «Το στραβόξυλο» (1973-74), των Αλεξανδράκη-Γαληνέα (1978), των Παπαναστασίου-Ιωαννίδου (1982), στο θέατρο «Καλουτά» στην ταινία «Κολωνός και Κολωνάκι», του Ρίζου (1986-87), των Χαλκιά-Παρτσαλάκη στο θέατρο «Μετροπόλιταν» στο έργο των Τσιφόρου-Βασιλειάδη «Δέκα μέρες στο Παρίσι» και άλλα.

Πέθανε στα τέλη Μαρτίου του 2019, στο σπίτι του στην Κυψέλη. Η είδηση του θανάτου του έγινε γνωστή μια εβδομάδα μετά.

ΦιλμογραφίαΕπεξεργασία

  • Γιακουμής, μια ρωμέικη καρδιά (1970)
  • Εν ονόματι του νόμου (1970)
  • Κατηγορώ τους δυνατούς (1970)
  • Το παιδί της μαμάς (1970)
  • Οι άντρες ξέρουν να αγαπούν (1971)
  • Σ' αγαπώ (1971)
  • Ο αισιόδοξος (1973)
  • Τροχονόμος Βαρβάρα (1981)
  • Εγώ και το πουλί μου (1982)
  • Εδώ και τώρα αγγούρια (1982)
  • Ο αυτάκιας (1982)
  • Αγάπησα έναν Πόντιο (1986)
  • Ο καβαλάρης των F.M. stereo (1986)
  • Τρελλάδικο πολυτελείας (1989)

ΠαραπομπέςΕπεξεργασία