Ο Γιούργκεν Πρόχνοβ (σωστή προφορά: Γιούργκεν Πρόχνο) (Jürgen Prochnow, 10 Ιουνίου 1941) είναι Γερμανός ηθοποιός.

Γιούργκεν Πρόχνοβ
Jürgen Prochnow o.jpg
Όνομα στη
μητρική γλώσσα
Jürgen Prochnow (Γερμανικά)
Γέννηση10 Ιουνίου 1941 (1941-06-10) (79 ετών)
Βερολίνο
ΚατοικίαΛος Άντζελες
Χώρα πολιτογράφησηςΗνωμένες Πολιτείες Αμερικής
Γερμανία
Ιδιότηταηθοποιός φωνής[1], ηθοποιός θεάτρου, ηθοποιός ταινιών[1], μουσικός[1] και ηθοποιός τηλεόρασης
Βραβεύσειςβραβείο Στάιγκερ και Βραβείο "Σκυθικά ελάφια" για συμβολή στον παγκόσμιο κινηματογράφο (2018)
Commons page Πολυμέσα σχετικά με τον καλλιτέχνη

Έχει συμμετάσχει σε ταινίες του Ντέιβιντ Λιντς, του Φόλκερ Σλέντορφ, του Τζον Κάρπεντερ, του Βόλφγκανγκ Πέτερσεν και του Ατόμ Εγκογιάν. Ήταν πρωταγωνιστής στην ταινία Die Konsequenz (1977), της οποίας η κυκλοφορία είχε προκαλέσει σκάνδαλο στη Γερμανία, και στην ταινία Υποβρύχιο U-96: Επιστροφή στην κόλαση (1981), που τον έκανε γνωστό πέρα από τα σύνορα της πατρίδας του[2].

Ενδεικτική φιλμογραφίαΕπεξεργασία

Κινηματογράφος
Τηλεόραση
  • (1973, 1977, 2010, 2017) Tatort
  • (1995) Tödliche Wahl
  • (1996) Ά Παγκόσμιος Πόλεμος (1914-1918)
  • (2010, 2014) NCIS: Los Angeles
  • (2012) Στοίχημα

ΠαραπομπέςΕπεξεργασία