Γιώργος Γαβριηλίδης

Έλληνας ηθοποιός

Ο Γιώργος Γαβριηλίδης (Νίκαια, 3 Απριλίου 1908 – Νίκαια, 23 Ιουλίου 1982) ήταν Έλληνας ηθοποιός, ο οποίος έγινε γνωστός μέσα από ρόλους αριστοκράτη.

Γιώργος Γαβριηλίδης
Γιώργος Γαβριηλίδης.jpg
Γέννηση3 Απριλίου 1908
Νίκαια Αττικής
Θάνατος23 Ιουλίου 1982 (74 ετών)
Νίκαια
Αιτία θανάτουπνευμονικό οίδημα
ΕθνικότηταΕλληνική
Χώρα πολιτογράφησηςΕλληνική
Ιδιότηταηθοποιός και τραγουδιστής
ΣύζυγοςΜαρίκα Κρεβατά (έως 1982)
Όργαναφωνή
Είδος τέχνηςηθοποιός

ΒιογραφίαΕπεξεργασία

Γονείς του ήταν οι ηθοποιοί Περικλής (1882-1949) και Αγγελική Γαβριηλίδη. Υπήρξε σύζυγος της επίσης ηθοποιού Μαρίκας Κρεβατά (12 Ιουνίου 1910-14 Σεπτεμβρίου 1994). Αναδείχθηκε από το θέατρο και έπαιξε σε πολλές κωμωδίες στον κινηματογράφο και αργότερα στην τηλεόραση.

Πέθανε από πνευμονικό οίδημα και κηδεύθηκε στο Γ΄ Νεκροταφείο της Νίκαιας.

ΦιλμογραφίαΕπεξεργασία

Έτος Τίτλος Ρόλος
1933 Κακός δρόμος Γιάννης
1957 Λατέρνα, φτώχεια και γαρύφαλλο Χαρίλαος [1]
1958 Ο λεφτάς Χρύσανθος
Δελησταύρου και υιός συνταγματάρχης Μάντζαρης
Ο άνθρωπος του τρένου κύριος Ροδόπουλος
Ένας ήρως με παντούφλες [2] κύριος Σταμούλης
1959 Στουρνάρα 288 Θωμάς Ασημομύτης
Ο Ηλίας του 16ου Ορέστης Κωνσταντινίδης
Ένας Έλληνας στο Παρίσι
Το ξύλο βγήκε από τον παράδεισο κύριος Μαυρομάτης [2]
1961 Λάθος στον έρωτα Μενέλαος Λαμπρινός
1962 Όταν λείπει η γάτα [2] κύριος Ζέμπερης
Νόμος 4000 καθηγητής γυμνασίου
Εταιρεία θαυμάτων Τζον
1963 Επτά ημέρες ψέματα Τζον
Ένας βλάκας με πατέντα κουρέας
Πολυτεχνίτης και ερημοσπίτης πελάτης φωτογραφείου [2]
1964 Τα δίδυμα Πελοπίδας Χατζηφρύδης
Ο εαυτούλης μου Ιωακείμ Δάνος
1965 Υιέ μου... υιέ μου... Μικές
Ο μετανάστης
Κορίτσια για φίλημα Πέτρος Ράμογλου
Ο φτωχός εκατομμυριούχος διευθυντής
Υπάρχει και φιλότιμο [2] Κώστας
1966 Φουσκοθαλασσιές Μακρής
Η γυναίκα μου τρελάθηκε Σπύρος
Ο αδελφός μου ο τρελάρας Άρης Φαρνέζης
1967 Ο ανακατωσούρας διευθυντής
Μιας πεντάρας νιάτα Ανδρέας Αλαφούζος
Ένας απένταρος λεφτάς Μπίρδας
1968 Ο πεθερόπληκτος Ξενοφών Χατζηφαρδέλης
Μια Ιταλίδα απ’ την Κυψέλη [2] Τζον Πάρκερ
Οι μνηστήρες της Πηνελόπης Θεόφιλος
Η αρχόντισσα κι ο αλήτης κύριος Ευαγγελίου
1969 Ο γόης Σπύρος Βελίρης
Η Παριζιάνα εφοπλιστής Κουλουνδρής
Ο παραμυθάς Κοσμάς Καραγιώργης
Η κόμισσα της φάμπρικας ναύαρχος [2] Παπαθανασίου
Τα δυο πόδια σ' ένα παπούτσι Ιπποκράτης
1970 Ο ακτύπητος χτυπήθηκε Ηλίας Παπαμάρκου
Μια τρελή... τρελή... σαραντάρα Τζώρτζης Χατζηθωμάς [2]
1971 Μια Ελληνίδα στο χαρέμι Περικλής Πετρόπουλος
Δυο μοντέρνοι γλεντζέδες Αλέξανδρος Σκούρης
1972 Πώς καταντήσαμε, Σωτήρη
1973 Ο αισιόδοξος Σαράντης Μιχαλακέας

Τηλεοπτικές σειρέςΕπεξεργασία

Έτος Τίτλος Κανάλι
1972 Ιστορίες της νύχτας ΕΙΡΤ
Το εικοσιτετρώωρο ενός παλιατζή ΕΙΡΤ
1973 Ένας απίθανος ντετέκτιβ ΥΕΝΕΔ

Θεατρικές ΠαραστάσειςΕπεξεργασία

Έτος Τίτλος
1925 Ψυχοπατέρας
1940 Κορόιδο Μουσολίνι
1943 Η κιβωτός του Νώε
1948 Η Λούσι και τα κορίτσια της
1949 Να τι θα πει Αθήνα

Δώδεκα παρά πέντε

Ελληνοτουρκικό γλέντι

1950 Μ'αγαπά δε μ'αγαπά

Καζανόβας με το ζόρι

Οι απάχηδες των Αθηνών

1951 Οι φοιτηταί

Ο βαπτιστικός

1952 Να τι θα πει Αθήνα
1953 Πασχαλινές εικόνες
1954 Το τραγούδι της Αθήνας
1955 Ομόνοια πλας
1957 Άνθρωποι και παλιάνθρωποι

Συμπληρωματικός πίνακας θεατρικών παραστάσεων

σεζόν παράσταση ρόλος θίασος θέατρο σκηνοθέτης
Ελληνική Θεατρική Περίοδος 1949/1950 Δώδεκα και πέντε Θέατρο Σαμαρτζή
Ελληνική Θεατρική Περίοδος 1951/1952 Βασίλισσα της νύχτας Νέος Μουσικός Οργανισμός Θέατρο Ακροπόλ Τάκης Μουζενίδης
Ελληνική Θεατρική Περίοδος 1951/1952 Να τι θα πη Αθήνα Νέος Μουσικός Οργανισμός Θέατρο Ακροπόλ Απόλλων Γαβριηλίδης
Ελληνική Θεατρική Περίοδος 1956/1957 Ο μπαμπάς εκπαιδεύεται Κουρέας Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών Θέατρο Rex - Κοτοπούλη Κωστής Μιχαηλίδης
Ελληνική Θεατρική Περίοδος 1958/1959 Χρυσή φυλακή Δημητράκης Θίασος Μίμη Φωτόπουλου Θέατρο Μίμη Φωτόπουλου Πέλος Κατσέλης

Όλες οι πληροφορίες προέρχονται από το έντυπο πρόγραμμα της κάθε παράστασης ή/και από σχετικά δελτία τύπου.

ΠαραπομπέςΕπεξεργασία

  1. «ΓΙΩΡΓΟΣ ΓΑΒΡΙΗΛΙΔΗΣ». Έλληνες - Ελληνίδες Ηθοποιοί. 23 Σεπτεμβρίου 2011. Ανακτήθηκε στις 9 Ιανουαρίου 2022. 
  2. 2,0 2,1 2,2 2,3 2,4 2,5 2,6 2,7 Τερζή, Χριστίνα (25 Αυγούστου 2022). «Γιώργος Γαβριηλίδης: Δεν μπορούσε να φορέσει τριμμένο κουστούμι». koitamagazine. https://koitamagazine.gr/140162/giorgos-gavriilidis-den-mporoyse-na-foresei-trimmeno-koystoymi/. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοιΕπεξεργασία