Γιώργος Καμπανέλλης

Έλληνας ηθοποιός

Ο Γιώργος Καμπανέλλης (1930 - 2010) ήταν Έλληνας ηθοποιός, αδελφός του σεναριογράφου Ιάκωβου Καμπανέλλη, που διακρίθηκε σε ρόλους ζεν πρεμιέ στον κινηματογράφο.

Γιώργος Καμπανέλλης
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση1930
Νάξος
Θάνατος3  Ιανουαρίου 2010
Χώρα πολιτογράφησηςΕλλάδα
Εκπαίδευση και γλώσσες
Ομιλούμενες γλώσσεςΝέα ελληνική γλώσσα
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταηθοποιός
ηθοποιός ταινιών
Οικογένεια
ΑδέλφιαΙάκωβος Καμπανέλλης


Γεννήθηκε στη Νάξο το 1930[1]. Σκηνοθέτησε μαζί με τον αδερφό του την ταινία Το κανόνι και το αηδόνι το 1968. Απεβίωσε στην Αθήνα στις 3 Ιανουαρίου 2010 από καρκίνο.[2] Το 1953 εμφανίστηκε σε έναν από τους πρώτους του ρόλους στην ταινία Ο μπαμπάς εκπαιδεύεται. Στη δεκαετία του 1960 έπαιξε σε πολλές ταινίες, όπως Κλάψε φτωχή μου καρδιά (1962), Με πότισες φαρμάκι (1965) και Τώρα που φεύγω από τη ζωή (1966).

ΦιλμογραφίαΕπεξεργασία

Ως ηθοποιόςΕπεξεργασία

  • Ο πύργος των ιπποτών (1952) [Τζόνι Καπούλης]
  • Ζαϊρα (1952)
  • Όνειρα κοριτσιών (1953).... Πέτρος
  • Το κλειδί της ευτυχίας (1953) [Παναγής]
  • Ο μπαμπάς εκπαιδεύεται (1953) [Γιάννης Κολαούζος]
  • Γλέντι - λεφτά κι αγάπη (1955) [Άγγελος]
  • Φτώχεια έρως και κομπίνα (1956) .... Άρης
  • Τσιγγάνικο αίμα (1956)
  • Κυριακάτικοι ήρωες / Οι άσσοι του γηπέδου (1956) [δημοσιογράφος]
  • Δυο αγάπες δυο κόσμοι (1958) .... Παύλος Μαρής
  • Ο λεφτάς (1958) [Νάσος Μέντικας]
  • Το νησί της σιωπής (1958) [Στάθης Χτενάς]
  • Ο θείος από τον Καναδά (1959) [Γιώργος]
  • Ψιτ...κορίτσια (1959) ..... Γιώργος
  • Τρεις Μάγκες στο παρθεναγωγείο (1959)
  • Αγαπούλα μου (1960) [Αλεξανδρίδης]
  • Κασσιανή (1960)
  • Το γεφύρι του πεπρωμένου (1960) .... Ανδρέας
  • Θυσιάστηκα για το παιδί μου (1960) .... Παύλος
  • Μετά την αμαρτία (1960) .... Σπύρος
  • Αγαπούλα μου (1960) .... Αλεξανδρίδης
  • Κασσιανή (1960) .... Ακύλλας
  • Η φτωχούλα και το βασιλόπουλο (1960) .... Μάριος
  • Στην Κύπρο άρχισε η αγάπη μας (1960)
  • Ραντεβού στη Βενετία (1960) [Τάσος Καββαδίας]
  • Ο γολγοθάς μιας αθώας (1961) [Πέτρος]
  • Κορίτσια της Αθήνας (1961) .... Τάκης
  • Ποιος θα κρίνει την κοινωνία (1961)
  • Το δράμα μιας αμαρτωλής (1961) .... Αλέκος Ζαμάνης
  • Μην κλάψεις για μένα (1961)
  • Μας κλέψανε την Γκόλφω (1961)
  • Καραγκούνα (1961) .... Δημητρός
  • Καπετάνιος για κλάματα (1961) .... Μάνος Σαρρής
  • Ο γολγοθάς μιας αθώας (1961) ... Πέτρος
  • Εσκότωσα για το παιδί μου (1962) ... Γιώργος Κάραλης
  • Μάνα κάνε κουράγιο (1962) .... Αλέκος Δέλιος
  • Το κορίτσι του λόχου (1962)
  • Κλάψε φτωχή μου καρδιά (1962)
  • Αγάπη γραμμένη με αίμα (1962) .... Σήφης
  • Ορφανή σε ξένα χέρια (1962) .... Δημήτρης Νόταρης
  • Τερέζα (1963) .... Γιώργος
  • Σταυραετοί (1963)
  • Όλα και τη ζωή μου ακόμα (1963)
  • Κουράστηκα να σ’ αποκτήσω (1963)
  • Αμαρτίες γονέων (1963) .... Βαγγελης
  • Θεέ μου δώσ’ μου το φως μου (1963) .... Πέτρος
  • Η αστεφάνωτη (1964)
  • Τα δάκρυά μου είναι καυτά (1964)
  • Ευχή και κατάρα (1964)
  • Σε ποιον να πω τον πόνο μου (1964) ... Γιώργος
  • Εξιλέωση (1965) [Πάνος Τσάρας]
  • Πάρε το δάκρυ μου (1965) .... Κωνσταντής Λάμπρου
  • Με πότισες φαρμάκι (1965)
  • Με ιδρώτα και δάκρυα (1965) .... Παύλος
  • Στοργή (1965) .... Δημήτρης Χατζηγεωργίου
  • Προδομένη αγάπη (1965) .... Φώτης
  • Μια γυναίκα χωρίς ντροπή (1965)
  • Κλαίω και σ’ αναζητώ (1965)
  • Η φωνή μιας αθώας (1965) .... Πέτρος Αντωνιάδης
  • Δεν μπορούν να μας χωρίσουν (1965) .... Νίκος
  • Η ζωή μου ανήκει σε σένα (1965) .... Νικόλας Μπάρμπας
  • Εξιλέωση (1965) .... Πάνος Τσάρας
  • Δοκιμασία (1966) [Νίκος Μακρής]
  • Θέλω να ζήσω στον ήλιο (1966) [Δημήτρης Θεοφίλου]
  • Κάνε τον πόνο μου χαρά (1966) [Κώστας Διαμαντάρας]
  • Το σπίτι των ανέμων (1966) [Πέτρος]
  • Τώρα που φεύγω απ' τη ζωή (1966) .... Γιώργος Βαρέντης
  • Κάνε τον πόνο μου χαρά (1966) .... Κώστας Διαμαντάρας
  • Θέλω να ζήσω στον ίλιο (1966) .... Δημήτρης Θεοφίκου
  • Δοκιμασία (1966) .... Νίκος Μακρής
  • Ας με κρίνουν οι γυναίκες (1968) ... Χάρης Γκελής
  • Αργυρώ η προδομένη τσελιγκοπούλα (1968) .... Κωνσταντής
  • Το κανόνι και τ’ αηδόνι (1968)
  • Καταραμένη αγάπη (1968) .... Δημήτρης
  • Τα παιδιά του λιμανιού (1969) .... Αλέξης
  • Η άγνωστη της νύχτας (1970) .... Αλέξης
  • Στη θύελλα της μεγάλης αγάπης (1972)

ΠηγέςΕπεξεργασία

  • Έλληνες - Ελληνίδες ηθοποιοί
  • Θόδωρος Έξαρχος: "Έλληνες ηθοποιοί - Αναζητώντας τις ρίζες", βραβείο Ακαδημίας Αθηνών
  • www.retrodb.gr
  • www.90lepta.com

Εξωτερικοί σύνδεσμοιΕπεξεργασία

ΠαραπομπέςΕπεξεργασία

  1. Φιλμογραφία στο 90 λεπτά
  2. Αθήνα 984 Αρχειοθετήθηκε 2010-03-24 στο Wayback Machine. , "Εφυγε" ο Γιώργος Καμπανέλλης, 4 Ιανουαρίου 2010.