Γιώργος Πανουσόπουλος

Έλληνας κινηματογραφιστής, σκηνοθέτης και σεναριογράφος

Ο Γιώργος Πανουσόπουλος είναι Έλληνας κινηματογραφιστής, σκηνοθέτης και σεναριογράφος. Η ταινία του Μανία του 1985 διαγωνίστηκε στο 36ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Βερολίνου και το «Μ' αγαπάς;» στο 46ο Διεθνές Φεστιβάλ της Βενετίας. Σύζυγός του είναι η ηθοποιός Μπέτυ Λιβανού. [2]

Γιώργος Πανουσόπουλος
Γέννηση3  Φεβρουαρίου 1942
Κηφισιά
Χώρα πολιτογράφησηςΕλλάδα
Ιδιότητακινηματογραφιστής, σκηνοθέτης κινηματογραφικών έργων, σεναριογράφος και ηθοποιός[1]
ΣύζυγοςΜπέτυ Λιβανού

Φιλμογραφία [3]Επεξεργασία

Έτος Τίτλος
1967 Αβραάμ εγέννησε Ισαάκ, Ισαάκ εγέννησε Ιακώβ, Ιακώβ, εγέννησε...
1972 Παρασκευή 9 Αυγούστου
1979 Ταξίδι του μέλιτος
1981 Οι απέναντι
1985 Μανία
1989 Μ' αγαπάς;
Ο καφές
1995 Ελεύθερη κατάδυση
2001 Μια μέρα τη νύχτα
2004 Τεστοστερόνη
2018 Σ’ αυτή τη χώρα κάνεις δεν ήξερε να κλαίει

ΑφιερώματαΕπεξεργασία

Το 2005, το 46ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης έκανε ένα αφιέρωμα στον Πανουσόπουλο, στο πλαίσιο του οποίου προβλήθηκαν οι ταινίες Ταξίδι του μέλιτος, Οι απέναντι, Μανία, Μ' αγαπάς;, Ελεύθερη κατάδυση, Μια μέρα τη νύχτα Τεστοστερόνη, Αβραάμ εγέννησε Ισαάκ, Ισαάκ εγέννησε Ιακώβ, Ιακώβ, εγέννησε..., Ο καφές καθώς και οι τηλεοπτικές παραγωγές Ταφεία, η γιορτή των προγόνων, Millenium 2000, η τελευταία δύση της χιλιετίας και Εισαγωγή στην τελετή έναρξης, Ολυμπιακοί Αγώνες 2004. [4]

Το 2018, αφιέρωμα στον Πανουσόπουλο έκανε και το 24o Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Αθήνας. [5]

 
 
Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Giorgos Panousopoulos της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 3.0. (ιστορικό/συντάκτες).

ΠαραπομπέςΕπεξεργασία

  1. Ανακτήθηκε στις 20  Ιουνίου 2019.
  2. «Η Μπέττυ Λιβανού στο σπίτι της στην Παιανία». AthensVoice. Ανακτήθηκε στις 8 Σεπτεμβρίου 2022. 
  3. Κιτροέφ, Μαίρη (2005). 46ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης. Αθήνα: Υπουργείο Πολιτισμού. σελ. 215. 
  4. Κιτροέφ, Μαίρη (2005). 46ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης. Αθήνα: Υπουργείο Πολιτισμού. σελ. 214-220. 
  5. «αρχείο, 24o aiff 2018, αφιέρωμα στον γιώργο πανουσόπουλο | AIFF • Νύχτες Πρεμιέρας». www.aiff.gr. Ανακτήθηκε στις 8 Σεπτεμβρίου 2022.