Γιώργος Τζώρτζης

Έλληνας ηθοποιός

Ο Γιώργος Τζώρτζης (Αθήνα, 30 Ιουλίου 1938 - Αθήνα, 14 Ιανουαρίου 2019) ήταν Έλληνας ηθοποιός της τηλεόρασης και του κινηματογράφου.

Γιώργος Τζώρτζης
Γέννηση30  Ιουλίου 1938
Αθήνα
Θάνατος14  Ιανουαρίου 2019[1]
Χώρα πολιτογράφησηςΕλλάδα
Ιδιότηταηθοποιός

ΒιογραφίαΕπεξεργασία

Γεννήθηκε στην Αθήνα στις 2 Αυγούστου 1938. Πρωτοεμφανίστηκε στο θέατρο το 1960 και στον κινηματογράφο το 1961. Έκανε την πρώτη του εμφάνιση στον κινηματογράφο στο έργο του Αλέξανδρου Κασσόνα "Τα δέντρα πεθαίνουν όρθια", με τον θίασο των Βασίλη Διαμαντόπουλου και Μαρίας Αλκαίου. Ακολούθησαν συμμετοχές σε πολλούς άλλους θιάσους, με πιο μακροχρόνια αυτήν με τον θίασο των Δημήτρη Μυράτ και Βούλας Ζουμπουλάκη.

Στα μέσα της δεκαετίας του 1970 δημιούργησε τον δικό του θίασο μαζί με την τότε σύζυγό του Τόνια Καζιάνη με τον οποίο ανέβασε σημαντικά έργα του διεθνούς ρεπερτορίου.

Έπαιξε και στην τηλεόραση με πιο γνωστή συμμετοχή να είναι στην σειρά "Λάμψη" του Νίκου Φώσκολου, στο ρόλο του αρχηγού της Αστυνομίας. Άλλες τηλεοπτικές συμμετοχές του ήταν στον "Άγνωστο Πόλεμο", στις "Μάγισσες της Σμύρνης" αλλά και στα "Ματωμένα Χώματα" το 2008 όπου συμπρωταγωνίστησε με την Άννα Συνδινού.

Ήταν παντρεμένος με την επίσης ηθοποιό Τόνια Καζιάνη, με την οποία γνωρίστηκε στα γυρίσματα της ταινίας "Ένας Γερμανός στα Καλάβρυτα" και με την οποία πρωταγωνίστησε και στο σίριαλ "Άγνωστος Πόλεμος". Απέκτησαν μια κόρη, την Ευγενία, η οποία δεν ασχολήθηκε με τον χώρο της υποκριτικής.

Απεβίωσε ηλικία 81 ετών στις 15 Ιανουαρίου του 2019.[2]

ΦιλμογραφίαΕπεξεργασία

ΚινηματογράφοςΕπεξεργασία

  1. Ο φακίρης (1989) (Γρηγόρης)
  2. Εσχάτη προδοσία (1971) (Θανάσης)
  3. Η ώρα της οργής (1968) (Μάρκος Χαλκιάς)
  4. Η 7η ημέρα της δημιουργίας (1966) (Αλέκος Σταθάκης)
  5. Τα δίχτυα της ντροπής (1965) (Στέφανος)
  6. Συνοικία το "όνειρο" (1961)
  7. Οι όμορφες μέρες (1970)
  8. Παύλος Μελάς (1973) ( Καπετάν Κόττας)

ΤηλεόρασηΕπεξεργασία

Έτος Τίτλος Προγράμματος Κανάλι Ρόλος Σημειώσεις
1971 13ο ανακριτικό γραφείο ΕΙΡΤ Λιώσης Πρωταγωνιστικός Ρόλος
1972-1974 Άγνωστος Πόλεμος ΥΕΝΕΔ στρατηγός Βέργος Πρωταγωνιστικός Ρόλος
1973-1975 Οι γιοί του Κάιν ΕΙΡΤ Δερβένης Πρωταγωνιστικός Ρόλος
1977-1978 Πορφύρα και Αίμα ΥΕΝΕΔ Καίσαρ Ιωάννης Δούκας Πρωταγωνιστικός Ρόλος
1978 Έξοδος κινδύνου ΕΡΤ Πρωταγωνιστικός Ρόλος
1979-1980 Ο Δρόμος ΥΕΝΕΔ Γιώργος Παυλίδης Πρωταγωνιστικός Ρόλος
1982-1983 Γιάννης και Μαρία ΕΡΤ Μιχάλης Στεφάνου Πρωταγωνιστικός Ρόλος
1988 Χρόνια πολλά γλυκιά μου ΕΤ2 1 επεισόδιο
1988-1989 Θρίλερ λοιπόν ΕΤ2 Πρωταγωνιστικός Ρόλος
1990 Άγγελος κατά λάθος ANT1 Αντώνης Λώρος Επεισόδιο: "Η Καλή, ο Κακός και ο Άσχετος"
1993 Τμήμα Ηθών ANT1 Μιχάλης Βρέτερος Επεισόδιο: "Ο εκβιαστής"
ANT1 Νίκος Βαγιανάκης Επεισόδιο: "Γκρίζοι λύκοι"
ANT1 Σόλων Περάτης Επεισόδιο: "Το σημάδι του φιδιού"
1994 Ταύρος με Τοξότη ANT1 Επεισόδιο: "Κλέφτες και αστυνόμοι"
1995 Ταύρος με Τοξότη ANT1 Τάκης Παπανικολάου Επεισόδιο: "Ένας απλούστατος γρίφος"
ANT1 Αντώνης Επεισόδιο: "Ο αυτόπτης μάρτυς"
Τμήμα Ηθών ANT1 Επεισόδιο: "Σε κατάσταση άμυνας"
1995-1996 Μια ζωή για την Έλσα ANT1 Βασίλης Λάμπρου Πρωταγωνιστικός Ρόλος
1996 Έξοδος ΕΤ2 Τηλεταινία, Πρωταγωνιστικός Ρόλος
1998-1999 Η Λάμψη ANT1 Οσμάν Μπαρκίζ Πρωταγωνιστικός Ρόλος
1998-2000 Επιθυμίες ANT1 Στέφανος Πρωταγωνιστικός Ρόλος
2000-2001 Αθώος ή Ένοχος ANT1 Πετρίδης Πρωταγωνιστικός Ρόλος
2000-2003 Η Λάμψη ANT1 Αρχηγός Αστυνομίας Πρωταγωνιστικός Ρόλος
2001-2002 Για μια γυναίκα και ένα αυτοκίνητο ANT1 αφηγητής 3 επεισόδια
2003-2004 Απαγορευμένη Αγάπη MEGA Νίκος Ζαχαρίου Πρωταγωνιστικός Ρόλος
2004-2006 Φιλοδοξίες MEGA Θόδωρος Στασίνος Πρωταγωνιστικός Ρόλος
2005-2006 Οι Μάγισσες της Σμύρνης MEGA Επαμεινώντας 6 επεισόδια
2008-2009 Ματωμένα χώματα ALPHA Φώτης Πρωταγωνιστικός Ρόλος

Θεατρικές παραστάσειςΕπεξεργασία

χρονική περίοδος παράσταση ρόλος εταιρεία παραγωγής θέατρο σκηνοθέτης
Ελληνική Θεατρική Περίοδος 1964/1965 Όταν οι Ατρείδες Ορέστης Θίασος Δημήτρη Μυράτ Θέατρο Κοτοπούλη Δημήτρης Μυράτ
Ελληνική Θεατρική Περίοδος 1964/1965 Το άσπρο άτι Ντένις Ντίλλον Θίασος Τίτου Βανδή Θέατρο Μεταλλείον Γιώργος Θεοδοσιάδης
Ελληνική Θεατρική Περίοδος 1967/1968 Το βαλς των ταυρομάχων Γάστων Θίασος Δημήτρη Μυράτ Θέατρο Αθηνών Δημήτρης Μυράτ
Ελληνική Θεατρική Περίοδος 1968/1969
Ελληνική Θεατρική Περίοδος 1969/1970
Απαγορευμένο τετράδιο Γκουίντο Λαουρέντσι Θίασος Δημήτρη Μυράτ - Βούλας Ζουμπουλάκη Θέατρο Αθηνών Δημήτρης Μυράτ
Ελληνική Θεατρική Περίοδος 2000/2001 Πρωτομάστορας Σόλνες Δρ Χέρνταλ Θεατρικές Επιχειρήσεις Κ. Δήμου και σία Θέατρο Γκλόρια Γιάννης Ιορδανίδης

Περισσότερες πληροφορίες για κάθε παράσταση εμφανίζονται ενεργοποιώντας τον σύνδεσμο που υπάρχει στο όνομα της κάθε παράστασης


ΠαραπομπέςΕπεξεργασία