Άνοιγμα κυρίου μενού

Ο Γιώργος Τζώρτζης (Αθήνα, 30 Ιουλίου 1938 - Αθήνα, 14 Ιανουαρίου 2019) ήταν Έλληνας ηθοποιός της τηλεόρασης και του κινηματογράφου.

Γιώργος Τζώρτζης
Γέννηση 30  Ιουλίου 1938
Αθήνα
Θάνατος 14  Ιανουαρίου 2019[1]
Χώρα πολιτογράφησης Ελλάδα
Ιδιότητα ηθοποιός

ΒιογραφίαΕπεξεργασία

Γεννήθηκε στην Αθήνα στις 2 Αυγούστου 1938. Πρωτοεμφανίστηκε στο θέατρο το 1960 και στον κινηματογράφο το 1961. Έκανε την πρώτη του εμφάνιση στον κινηματογράφο στο έργο του Αλέξανδρου Κασσόνα "Τα δέντρα πεθαίνουν όρθια", με τον θίασο των Βασίλη Διαμαντόπουλου και Μαρίας Αλκαίου. Ακολούθησαν συμμετοχές σε πολλούς άλλους θιάσους, με πιο μακροχρόνια αυτήν με τον θίασο των Δημήτρη Μυράτ και Βούλας Ζουμπουλάκη.

Στα μέσα της δεκαετίας του 1970 δημιούργησε τον δικό του θίασο μαζί με την τότε σύζυγό του Τόνια Καζιάνη με τον οποίο ανέβασε σημαντικά έργα του διεθνούς ρεπερτορίου.

Έπαιξε και στην τηλεόραση με πιο γνωστή συμμετοχή να είναι στην σειρά "Λάμψη" του Νίκου Φώσκολου, στο ρόλο του αρχηγού της Αστυνομίας. Άλλες τηλεοπτικές συμμετοχές του ήταν στον "Άγνωστο Πόλεμο", στις "Μάγισσες της Σμύρνης" αλλά και στα "Ματωμένα Χώματα" το 2008 όπου συμπρωταγωνίστησε με την Άννα Συνδινού.

Ήταν παντρεμένος με την επίσης ηθοποιό Τόνια Καζιάνη, με την οποία γνωρίστηκε στα γυρίσματα της ταινίας "Ένας Γερμανός στα Καλάβρυτα" και με την οποία πρωταγωνίστησε και στο σίριαλ "Άγνωστος Πόλεμος". Απέκτησαν μια κόρη, την Ευγενία, η οποία δεν ασχολήθηκε με τον χώρο της υποκριτικής.

Πέθανε στις 15 Ιανουαρίου του 2019.[2]

ΦιλμογραφίαΕπεξεργασία

  1. Ο φακίρης (1989) (Γρηγόρης)
  2. Εσχάτη προδοσία (1971) (Θανάσης)
  3. Η ώρα της οργής (1968) (Μάρκος Χαλκιάς)
  4. Η 7η ημέρα της δημιουργίας (1966) (Αλέκος Σταθάκης)
  5. Τα δίχτυα της ντροπής (1965) (Στέφανος)
  6. Συνοικία το "όνειρο" (1961)
  7. Οι όμορφες μέρες (1970)
  8. Παύλος Μελάς (1973) ( Καπετάν Κόττας)

ΠαραπομπέςΕπεξεργασία