Άνοιγμα κυρίου μενού

Ο Γκράουτσο Μαρξ (Groucho Marx, όνομα γέννησης: Julius Henry Marx, 2 Οκτωβρίου 1890 - 19 Αυγούστου 1977) ήταν Αμερικανός κωμικός και συγγραφέας.

Γκράουτσο Μαρξ
Groucho Marx.jpg
ΨευδώνυμοGroucho Marx
Γέννηση2 Οκτωβρίου 1890
Νέα Υόρκη
Θάνατος19 Αυγούστου 1977
Λος Άντζελες
Αιτία θανάτουπνευμονία[1]
Συνθήκες θανάτουφυσικά αίτια
Τόπος ταφήςEden Memorial Park Cemetery
ΚατοικίαΜανχάταν
Χώρα πολιτογράφησηςΗνωμένες Πολιτείες Αμερικής
Ιδιότητακωμικός[2], ηθοποιός ταινιών, ηθοποιός τηλεόρασης, ηθοποιός θεάτρου και ραδιοφωνικός παρουσιαστής
ΣύζυγοςEden Hartford (1954–1969)
ΤέκναΆρτουρ Μαρξ, Μίριαμ Μαρξ και Μελίντα Μαρξ
ΓονείςΣαμ Μαρξ και Μίνι Μαρξ
ΑδέλφιαZeppo Marx
Harpo Marx
Chico Marx
Gummo Marx
Είδος τέχνηςΘέατρο, Κινηματογράφος
Καλλιτεχνικά ρεύματαΦαρσοκωμωδία, Σουρεαλισμός
Σημαντικά έργαDuck Soup, A Night At The Opera, Horse Feathers
Commons page Πολυμέσα σχετικά με τον καλλιτέχνη

Γεννήθηκε στη Νέα Υόρκη στις 2 Οκτωβρίου του 1890. Χαρακτηριστικό του ως ηθοποιός ήταν το ψεύτικο ζωγραφισμένο μουστάκι και το πούρο. Είχε ιδιαίτερα δυναμικό χαρακτήρα και έπαιξε σε ταινίες με τους αδελφούς του (Αδελφοί Μαρξ, αλλά έκανε και προσωπική καριέρα. Διάφορες ατάκες που κατά καιρούς έχει πει επαναλαμβάνονται ασταμάτητα από κωμικούς του μιούζικ χολ ή σε διάφορα βιβλία κάθε λογής, από κινηματογραφικά δοκίμια έως συλλογές ποιημάτων.

Πέθανε στο Λος Άντζελες στις 19 Αυγούστου του 1977.

ΦιλμογραφίαΕπεξεργασία

  • Humorisk (1920)
  • The Cocoantus (1929)
  • Animals Crackers (1930)
  • Monkey Business (1931)
  • Horse Feathers (1932)
  • Duck Soup (1933)
  • A Night at the Opera (1935)
  • A Day at the Races (1937)
  • Room Service (1938)
  • At the Circus (1939)
  • Go West (1940)
  • The Big Store (1941)
  • A Night in Casablanca (1946)
  • Love Happy (1949)
  • The Story of Mankind (1957)