Άνοιγμα κυρίου μενού

Ο Γουέντγουορθ Μίλλερ (Wentworth Earl Miller III, 2 Ιουνίου 1972) είναι Άγγλος ηθοποιός. Έγινε διάσημος με τον πρωταγωνιστικό του ρόλο ως Μάικλ Σκόφιλντ στην τηλεοπτική σειρά Prison Break.

Γουέντγουορθ Μίλλερ
Wentworth Miller 2008.jpg
Γέννηση2 Ιουνίου 1972 (1972-06-02) (47 ετών)
Chipping Norton, Oxfordshire
Χώρα πολιτογράφησηςΗνωμένες Πολιτείες Αμερικής
ΣπουδέςΠανεπιστήμιο Πρίνστον
Ιδιότηταηθοποιός τηλεόρασης, ηθοποιός, σεναριογράφος, μοντέλο, ηθοποιός ταινιών και παραγωγός ταινιών[1]
Commons page Πολυμέσα σχετικά με τον καλλιτέχνη

ΒίοςΕπεξεργασία

Γεννήθηκε τον Ιούνιο του 1972 στο Τσίπινγκ Νόρτον του Οξφορντσάιρ, στην Αγγλία, όπου και έμενε ο πατέρας του, που σπούδαζε στην Οξφόρδη. Η οικογένειά του μετακόμισε στη Νέα Υόρκη, όταν αυτός ήταν ενός έτους. Έχει δύο αδερφές, τη Leigh και τη Gillian. Αποφοίτησε από το Πανεπιστήμιο Πρίνστον με πτυχίο στην αγγλική λογοτεχνία. Ο Μίλερ διατηρεί διπλή υπηκοότητα, αλλά επιβεβαιώνει ότι ο ίδιος υπήρξε πάντα Αμερικανός. Επίσης, ο πατέρας του αποτελείται απο ένα πολύπλευρο υπόβαθρο, αφού έχει ρίζες Αφρο-Αμερικάνου, Τζαμαϊκανού, Άγγλου, Γερμανού, Εβραίου και Cherokee, και η μητέρα του είναι ρωσικής, γαλλικής, ολλανδικής, συριακής και λιβανέζικης καταγωγής. Το 2013 δήλωσε πως είναι ομοφυλόφιλος.[2]

ΚαριέραΕπεξεργασία

Ο πρώτος πρωταγωνιστικός ρόλος του Miller ήταν στη μίνι σειρά Dinotopia. Μετά την εμφάνισή του σε μικρού τηλεοπτικούς ρόλους, συμπρωταγωνίστησε με τη Νικόλ Κίντμαν και τον Άντονι Χόπκινς στην ταινία Το Ανθρώπινο Στίγμα, όπου και ερμήνευσε τον χαρακτήρα του Χόπκινς σε πιο μικρή ηλικία.

Η καριέρα του εκτοξεύτηκε στα ύψη όταν το 2005 πρωταγωνίστησε στην επιτυχημένη τηλεοπτική σειρά Prison Break, στην οποία έπαιξε το ρόλο ενός μηχανικού ο οποίος κατάστρωσε το τέλειο σχέδιο για να βοηθήσει τον αδελφό του Lincoln Burrows (Dominic Purcell) να δραπετεύσει από τη φυλακή καθώς είχε κριθεί ένοχος για ένα έγκλημα το οποίο δεν είχε διαπράξει. Η ερμηνεία του στη σειρά του χάρισε μια υποψηφιότητα για Χρυσή Σφαίρα ως Καλύτερος Ηθοποιός σε Δραματική Σειρά,[3] ενώ η επιτυχία της σειράς οδήγησε στην επιστροφή της με μία πέμπτη σεζόν το 2017, χρόνια μετά την αρχική της διακοπή το 2009. [4]

ΦιλμογραφίαΕπεξεργασία

Έτος Τίτλος Ρόλος Σημειώσεις
Τηλεόραση
2005–2017 Prison Break Μάικλ Σκόφιλντ Τηλεοπτική σειρά
2005 Ghost Whisperer Sgt. Paul Adams
  • Περίοδος 1, επεισόδιο 1: pilot
2005 Joan of Arcadia Ryan Hunter
  • Περίοδος 2, επεισόδιο 21: "Common Thread"
  • Περίοδος 2, επεισόδιο 22: "Something Wicked This Way Comes"
2002 Dinotopia David Scott Μίνι τηλεοπτική σειρά
2000 ER Mike Palmieri
  • Περίοδος 7, επεισόδιο 1: "Homecoming"
2000 Time of Your Life Nelson
  • Περίοδος 1, επεισόδιο 6: "The Time the Truth Was Told"
  • Περίοδος 1, επεισόδιο 11: "The Time They Got E-Rotic"
2000 Popular Adam Rothchild Ryan
  • Περίοδος 1, επεισόδιο 16: "All About Adam"
  • Περίοδος 1, επεισόδιο 18: "Ch-Ch-Changes"
1998 Μπάφφυ η Βαμπιροφόνισσα Gage Petronzi
  • Περίοδος 2, επεισόδιο 20: "Go Fish"
Κινηματογράφος
2010 Resident Evil : Afterlife Chris Redfield
2005 Stealth Φωνή του EDI
2005 The Confession Κρατούμενος Ταινία μικρού μήκους
2003 Underworld Dr. Adam Lockwood
2003 The Human Stain Νεαρός Coleman Silk
2001 Room 302 Server #1 Ταινία μικρού μήκους
Βίντεο Κλιπ
2005 "It's like That" Μυστηριώδης άντρας
2005 "We Belong Together" Μυστηριώδης άντρας

ΠαραπομπέςΕπεξεργασία

  1. Ανακτήθηκε στις 22  Μαΐου 2019.
  2. «Γουέντγουορθ Μίλερ: "Είμαι γκέι"». LiFO. https://www.lifo.gr/guide/culturenews/cinema/32553. Ανακτήθηκε στις 2018-12-01. 
  3. «Wentworth Miller». www.goldenglobes.com (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 1 Δεκεμβρίου 2018. 
  4. «Prison Break: Η μεγάλη επιστροφή στο FOX!» (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 2 Απριλίου 2019. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοιΕπεξεργασία