Άνοιγμα κυρίου μενού

Γουίλι Ντίξον

Αμερικανός μουσικός της μπλουζ

Ο Γουίλιαμ Τζέιμς Ντίξον (William James Dixon, 1 Ιουλίου 1915 - 29 Ιανουαρίου 1992) ήταν Αμερικανός μουσικός, τραγουδιστής και συνθέτης της μπλουζ και θεωρείται μία από τις μεγαλύτερες επιρροές για την σκηνή του Σικάγο.

Γουίλι Ντίξον
Willie Dixon.jpg
Ο Ντίξον στο Monterey Jazz Festival του 1981
Πληροφορίες
Όνομα γέννησης Γουίλιαμ Τζέιμς Ντίξον
Γέννηση 1 Ιουλίου 1915
Θάνατος 29 Ιανουαρίου 1992 (76 ετών)
Μπέρμπανκ, Καλιφόρνια, ΗΠΑ
Καταγωγή Βίκσμπεργκ, Μισισίπι, ΗΠΑ
Eίδος Chicago blues, Rhythm and blues
Ιδιότητες Μουσικός, Συνθέτης, Παραγωγός, Πυγμάχος
Μουσικά όργανα Φωνητικά, Μπάσο, Κιθάρα
Παρουσία 1939 - 1992
Δισκογραφική εταιρεία Chess, Cobra, Columbia, Bluesville, Checker, Verve, MCA, Legacy, Columbia, Yambo
Συμμετοχές Big Three Trio, Muddy Waters, Howlin' Wolf, Little Walter, Lowell Fulson, Sonny Boy Williamson, Chuck Berry, Otis Rush, Buddy Guy, Magic Sam, Junior Wells, Otis Spann
Ιστοσελίδα willie-dixon.com

Σαν μουσικός έπαιζε μπάσο και κιθάρα, ενώ συνθέσεις του αποτέλεσαν σπουδαίες επιτυχίες για καλλιτέχνες όπως ο Muddy Waters, ο Howlin' Wolf, ο Buddy Guy, ο Little Walter, ο Otis Rush, ο Elmore James, κ.α.. Έγραψε επίσης τραγούδια για μουσικούς που υπήρξαν προπάτορες του ροκ εντ ρολ, όπως ο Chuck Berry και ο Bo Diddley, ενώ κομμάτια του έχουν διασκευαστεί από μεγάλα συγκροτήματα της ροκ και χαρντ ροκ μουσικής, όπως οι Led Zeppelin, Rolling Stones, The Doors, Cream, Steppenwolf, The Jimi Hendrix Experience, κ.α..

Πίνακας περιεχομένων

ΒιογραφίαΕπεξεργασία

Ο Ντίξον γεννήθηκε στο Βίκσμπεργκ του Μισισίπι το 1915 και τραγούδησε για πρώτη φορά στην εκκλησία των Βαπτιστών του Σπρίνγκφιλντ στα τέσσερα του χρόνια. Έμαθε να τραγουδάει αρμονία από τον Τέο Φελπς, έναν ξυλουργό της περιοχής που όμως είχε ένα δικό του κουιντέτο με την ονομασία Union Jubilee Singers.[1]

Το 1936 μετακόμισε στο Σικάγο, όπου ασχολήθηκε επαγγελματικά με την πυγμαχία,[2] αλλά μετά από τέσσερις επίσημους αγώνες σταμάτησε τον αθλητισμό λόγω οικονομικών διαφορών με το μάνατζερ του. Στο γυμναστήριο γνώρισε τον πιανίστα και κιθαρίστα Λέοναρντ Κάστον, ο οποίος του έφτιαξε το πρώτο του μπάσο.[3]

 
Ο Ντίξον στο American Folk Blues Festival των Βρυξελλών το 1963

Το 1939, σχημάτισε τους Five Breezes μαζί με τον Κάστον, τον Τζο Μπελ, τον Τζιν Γκίλμορ και τον Γουίλι Χόθορν.[4] Ο Ντίξον αρνήθηκε να υπηρετήσει στον αμερικάνικο στρατό κατά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο ως αντιρρησίας συνείδησης, με αποτέλεσμα να φυλακιστεί για δέκα μήνες.[5] Μετά το τέλος του πολέμου, σχημάτισε τους Four Jumps of Jive,[6] πριν επανενωθεί με τον Κάστον στους Big Three Trio.[7]

Ο Ντίξον υπέγραψε στην Chess Records, στην οποία εργάστηκε ως παραγωγός, κυνηγός ταλέντων, μουσικός και συνθέτης.[8] Παρέμεινε στο δυναμικό της εταιρείας ως τις αρχές της δεκαετίας του '60, ενώ από το 1956 ως το 1959 παρουσίασε την ίδια δραστηριότητα για την Cobra Records, ηχογραφώντας με τους Otis Rush, Μagic Sam και Buddy Guy. Μέχρι τα μέσα της δεκαετίας του '70 διατήρησε την δική του[9][10] δισκογραφική εταιρεία με την ονομασία Yambo Records.[11]

Συνεργάστηκε με ονόματα όπως οι Chuck Berry, Muddy Waters, Howlin' Wolf, Otis Rush, Bo Diddley, Joe Louis Walker, Little Walter, Sonny Boy Williamson II, Koko Taylor, Little Milton, Eddie Boyd, Jimmy Witherspoon, Lowell Fulson, Willie Mabon, Memphis Slim, Washboard Sam, Jimmy Rogers, Sam Lay, κ.α..[12] Το 1964, οι Rolling Stones γνώρισαν το πρώτο τους # 1 σινγκλ με την διασκευή τους στο "Little Red Rooster".[13] Αργότερα, κατέθεσε μήνυση εναντίον των Led Zeppelin για λογοκλοπή στους στίχους του κομματιού "You Need Love", το οποίο εκείνοι ονόμασαν "Whole Lotta Love", όπως και για την μουσική του "Bring It On Home".[14]

Τα προβλήματα διαβήτη που αντιμετώπισε τον κατέβαλαν με αποτέλεσμα να ακρωτηριαστεί ένα πόδι του. Εντάχθηκε στο Blues Hall of Fame το 1980,[15] ενώ το 1989 κέρδισε βραβείο Γκράμι για το άλμπουμ "Hidden Charms".[16]

Πέθανε από καρδιακή ανεπάρκεια στο Μπέρμπανκ της Καλιφόρνια στις 29 Ιανουαρίου 1992 και θάφτηκε στο κοιμητήριο του Μπερ Όουκ του Άλσιπ στο Ιλινόι.[17] Εντάχθηκε στο Rock and Roll Hall of Fame δύο χρόνια αργότερα και στο Chicago Blues Hall of Fame το 2013.[18]

ΔισκογραφίαΕπεξεργασία

ΆλμπουμΕπεξεργασία

  • Willie's Blues (1959)
  • Blues Every Which Way (1960)
  • Songs of Memphis Slim and "Wee Willie" Dixon (1960)
  • Memphis Slim and Willie Dixon at the Village Gate (1962)
  • In Paris: Baby Please Come Home! (1963)
  • I Am the Blues (1970)
  • Willie Dixon's Peace? (1971)
  • Catalyst (1973)
  • What Happened to My Blues (1976)
  • Mighty Earthquake and Hurricane (1983)
  • Willie Dixon: Live (Backstage Access) (1985)
  • Hidden Charms (1988)
  • Ginger Ale Afternoon (1989)
  • The Big Three Trio (1990)
  • Willie Dixon's Blues Dixonary (1993)
  • The Original Wang Dang Doodle: The Chess Recordings (1995)
  • Crying the Blues: Live in Concert (1996)
  • Good Advice (1998)
  • I Think I Got the Blues (1998)
  • Big Boss Men: Blues Legends of the Sixties (2001)
  • Giant of the Blues (2008)

Συνθέσεις του Ντίξον για άλλους καλλιτέχνεςΕπεξεργασία

για τον Little Walter
  • Too Late (1953)
  • Mellow Down Easy (1954)
  • Oh Baby (1954)
  • My Baby's Sweeter (1959)
  • Crazy Mixed Up World (1959)
  • As Long as I Have You (1960)
  • I Don't Play (1960)
  • Dead Presidents (1963)


για τον Howlin' Wolf
  • Evil (1954)
  • Howlin' for My Baby (1959)
  • Back Door Man (1960)
  • Spoonful (1960)
  • Wang Dang Doodle (1960)
  • You'll Be Mine (1961)
  • I Ain't Superstitious (1961)
  • Little Baby (1961)
  • Little Red Rooster (1961)
  • Shake for Me (1961)
  • Down in the Bottom (1961)
  • Do the Do (1962)
  • Three Hundred Pounds of Joy (1963)


για τον Buddy Guy
  • Sittin' and Cryin' the Blues" a.k.a. "Sit and Cry (The Blues) (1958)
  • Let Me Love You Baby (1961)
  • When My Left Eye Jumps (1967)
  • Crazy Love (1967)


για τον Bo Diddley
  • Diddy Wah Diddy (1955)
  • Pretty Thing (1956)
  • You Can't Judge a Book by the Cover (1962)
για τον Muddy Waters
  • I'm Your Hoochie Coochie Man (1954)
  • I Just Want to Make Love to You (1954)
  • I'm a Natural Born Lover (1954)
  • I'm Ready (1954)
  • I Want to Be Loved (1955)
  • Young Fashioned Ways (1955)
  • I Love the Life I Live, I Live the Life I Love (1956)
  • Don't Go No Further (1956)
  • Close to You (1958)
  • I Got My Brand on You (1960)
  • You Need Love (1962)
  • You Shook Me (1962)
  • The Same Thing (1964)


για άλλους μουσικούς
  • Eddie Boyd - Third Degree (1953)
  • Jimmy Witherspoon - When the Lights Go Out (1954)
  • Lowell Fulson - Do Me Right (1955)
  • Otis Rush - I Can't Quit You Baby (1956)
  • Lowell Fulson - Tollin' Bells (1956)
  • Willie Mabon - The Seventh Son (1956)
  • Otis Rush - Groanin' the Blues (1957)
  • Charles Clark - Hidden Charms (1958)
  • Jimmy Witherspoon - Everything but You (1959)
  • Elmore James - Talk to Me Baby (1960)
  • Otis Rush - You Know My Love (1960)
  • Jessie Fortune - Too Many Cooks (1961)
  • Sonny Boy Williamson II - Bring It On Home (1963)
  • Sonny Boy Williamson II - Help Me (1963)
  • Koko Taylor - I Got What It Takes (1964)
  • Koko Taylor - Insane Asylum (1968)
  • John Littlejohn - What in the World You Goin' to Do (1968)
  • Led Zeppelin - Whole Lotta Love (1969)
  • Buster Benton - Spider in My Stew" (1974)
  • Los Lobos - I Can't Understand (1990)
  • Grateful Dead - Eternity (1992)

ΠαραπομπέςΕπεξεργασία

ΠηγέςΕπεξεργασία

Εξωτερικοί σύνδεσμοιΕπεξεργασία