Δημήτρης Ζερβουδάκης

Έλληνας τραγουδιστής

Ο Δημήτρης Ζερβουδάκης (γενν. στη Θεσσαλονίκη, 11 Αυγούστου 1960[1]) είναι Έλληνας τραγουδιστής.

Δημήτρης Ζερβουδάκης
Όνομα στη
μητρική γλώσσα
Δημήτρης Ζερβουδάκης (Ελληνικά)
ΓέννησηΔημήτριος Ζερβουδάκης
11 Αυγούστου 1960 (1960-08-11) (63 ετών)
Θεσσαλονίκη
ΕθνικότηταΈλληνας
Χώρα πολιτογράφησηςΕλλάδα
ΣπουδέςΑριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης
ΙδιότηταΤραγουδιστής
Εν ενεργεία1985–σήμερα

Βιογραφία

Επεξεργασία

Γεννήθηκε στις 11 Αυγούστου του 1960 στη Θεσσαλονίκη, σπούδασε και κατοικεί μόνιμα στη Θεσσαλονίκη. Μετά το τέλος του Γυμνασίου φοίτησε στη Νομική σχολή του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και το 1985 όντας φοιτητής ασχολείται με το τραγούδι και τη μουσική ιδρύοντας μαζί με άλλους φοιτητές το συγκρότημα "Νέοι Επιβάτες". Λίγο αργότερα η επιτυχία του συγκροτήματος ανοίγει το δρόμο στη δισκογραφία. Μία ανεξάρτητη παραγωγή που επιμελείται ο ίδιος ο Δημήτρης Ζερβουδάκης και με τίτλο του δίσκου "Σχετικά παράνομοι", είναι η πρώτη του δισκογραφική εμφάνιση. Μετά τα τρία χρόνια ο Ζερβουδάκης εκδίδει με την εταιρεία Minos, την πρώτη του προσωπική δουλειά με γενικό τίτλο "Ακροβάτης" που έχει θερμή ανταπόκριση και κατατάσσει το νέο καλλιτέχνη σε μία σχολή ποιοτικού σύγχρονου ήχου. Ακολουθούν κάποια χρόνια που ο Δημήτρης Ζερβουδάκης υπηρετεί την θητεία του και αμέσως μετά συνεργάζεται σε συναυλίες και στο βινύλιο με τον Γ. Μαρκόπουλο. Το καλοκαίρι του 1988 συμμετέχει στο συναυλιακό πρόγραμμα του Γιώργου Νταλάρα και αμέσως μετά τον επιλέγει ο Ν. Μαμαγκάκης για 3 τραγούδια στο δίσκο "Μυστικά τραγούδια". Τον Οκτώβρη του 1992 ο Δημήτρης Ζερβουδάκης κυκλοφορεί τον δεύτερο προσωπικό του δίσκο "Από Μάρτη Καλοκαίρι" ενώ ήδη έχει αρχίσει η συνεργασία του με την Ελευθερία Αρβανιτάκη που συνεχίζεται με μεγάλη επιτυχία όλη τη χρονιά στον Απόλλωνα. Στη συνέχεια, κυκλοφορούν οι επόμενοι δίσκοι «Έχε το νου σου», «Κλείσε τα μάτια σου και κοίτα», «Εδώ ξυπνούν τα όνειρα», «Πανσέληνη Χώρα», καθώς και συμμετοχές του σε δίσκους άλλων δημιουργών όπως του Γ. Μαρκόπουλου, Γιώργου Ζήκα, Γιώργου Καζαντζή. Στο άλμπουμ με τίτλο "Το μέσα μου βουνό", ο Δημήτρης Ζερβουδάκης συνεργάζεται με το Σούλη Λιάκο (στίχοι-μουσική). Το 2005 ο Δημήτρης Ζερβουδάκης συνάντησε τη Μελίνα Κανά, τη Γιώτα Νέγκα και τη Μαρία Σπυροπούλου στο άλμπουμ του Μανώλη Γαλιάτσου "Του Μάγου τα παιχνίδια", όπου ερμηνεύει σε μουσική του Γαλιάτσου, στίχους του Καρυωτάκη ("Δρόμος"), του Φιλύρα ("Οι Ερχόμενες") και του ίδιου του συνθέτη ("Παράξενο να μοιάζεις"–"Όχι και να κλαίμε"–"Ένας Μάγος πέρασε"). Ο δίσκος κυκλοφόρησε από τη Libra Music. To 2006 Ο Δημήτρης Ζερβουδάκης ύστερα από μια μακρόχρονη δισκογραφική πορεία επανέρχεται με τη δισκογραφική πρόταση "Στα χαμηλά και στα Ψηλά". Στο δίσκο συμμετέχουν ο Παντελής Θεοχαρίδης και η Αλεξία Χρυσομάλλη. Ο δίσκος κυκλοφορεί από την Polytropon. Το 2010 κυκλοφόρησε το album “Πως να αναπνεύσω” στο οποίο συμμετέχει η Σοφία Γεωργαντζή. Το 2020 ολοκληρώθηκε στο σύνολό της και κυκλοφόρησε η δισκογραφική πρόταση του Θεσσαλονικιού τραγουδοποιού με τίτλο "Του τρελού η ανάσα". Την καλλιτεχνική αυτή πρόταση υπογράφουν δημιουργικά οι Θωμάς, Ευριπίδης και Θεμιστοκλής (M.O. NOMAD) Μπέκος από τον «εκτός των τειχών» Τύρναβο.[2][3]

Στις ευρωεκλογές του 2024 είναι υποψήφιος με το ΜέΡΑ25.[4]

Δισκογραφία

Επεξεργασία
  • 1985 - Σχετικά παράνομο
  • 1989 - Ακροβάτης
  • 1992 - Από Μάρτη καλοκαίρι
  • 1994 - Έχε το νου σου
  • 1996 - Μια ζωή στην ίδια τάξη
  • 1998 - Κλείσ' τα μάτια σου και κοίτα
  • 2001 - Πανσέληνη χώρα
  • 2003 - Το μέσα μου βουνό
  • 2006 - Στα χαμηλά και στα ψηλά
  • 2010 - Πώς να αναπνεύσω
  • 2020 - Του τρελού η ανάσα

Παραπομπές

Επεξεργασία
  1. GreekDiscography. «GreekDiscography». www.GreekDiscography.gr. Ανακτήθηκε στις 5 Φεβρουαρίου 2024. 
  2. «Δημήτρης Ζερβουδάκης». artonica.gr. Ανακτήθηκε στις 5 Φεβρουαρίου 2024. 
  3. «Δημήτρης Ζερβουδάκης, δισκογραφία, ελληνική μουσική». friendsofmusic.online. Ανακτήθηκε στις 5 Φεβρουαρίου 2024. 
  4. «ΜέΡΑ25: Παρουσίασε το ευρωψηφοδέλτιο – Ξεχωρίζουν Βενετσάνου, Γρηγοριάδης, Ρεβενιώτη, Χρανιώτης».