Δημήτρης Καλλιβωκάς

Έλληνας ηθοποιός

Ο Δημήτρης Καλλιβωκάς (Αθήνα, 30 Ιουλίου 1930-) είναι Έλληνας ηθοποιός.


Δημήτρης Καλλιβωκάς
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση30 Ιουλίου 1930 (1930-07-30) (92 ετών)
Αθήνα
Χώρα πολιτογράφησηςΒ΄ Ελληνική Δημοκρατία (1930–1935)
Βασίλειο της Ελλάδας (1935–1973)
Ελλάδα (από 1973)
Εκπαίδευση και γλώσσες
Ομιλούμενες γλώσσεςνέα ελληνική γλώσσα
ΣπουδέςΔραματική Σχολή Ωδείου Αθηνών
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταηθοποιός
Οικογένεια
ΣύζυγοςΙωάννα Καλλιβωκά

Βιογραφικά στοιχείαΕπεξεργασία

Αποφοίτησε το 1954 από τη Δραματική Σχολή του Ωδείου Αθηνών, όπου είχε καθηγητές τους Δημήτρη Ροντήρη, Αιμίλιο Βεάκη, Γ. Σιδέρη κ.ά. Αμέσως προσελήφθη στο Εθνικό Θέατρο, ενώ η πρώτη του συμμετοχή ήταν στο χορό της "Ορέστειας" του Αισχύλου στο Ηρώδειο, το καλοκαίρι του 1954. Παρέμεινε στο Εθνικό Θέατρο για τρία χρόνια παίζοντας αξιόλογους ρόλους, όπως Βαλεντίνο στον «Φάουστ» του Γκαίτε, Μαρτινέθ στην «Άμαξα» του Μεριμέ, Όσβαλντ στο έργο «Βασιλιάς Ληρ» του Σαίξπηρ και δώδεκα ακόμη ρόλους. Μετά την αποχώρηση του από το Εθνικό Θέατρο, το 1957, εργάστηκε στο «Ελεύθερο Θέατρο».

Έχει παίξει σε πολλά μεγάλα θέατρα, ενώ έχει συνεργαστεί με όλους σχεδόν τους σπουδαίους ηθοποιούς της χρυσής εποχής του θεάτρου και του κινηματογράφου.

Υπήρξε ιδρυτικό στέλεχος των εταιρικών θιάσων Πειραϊκό Θέατρο - Δ.Ροντήρη, Εταιρικού θιάσου του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών, Προσκήνιο - Αλέξη Σολομού, Δημοτικό Θέατρο Θράκης, Θεατρική συνεργασία, και στο Δημοτικό Θέατρο Κηφισιάς.

Έχει λάβει μέρος συνολικά σε 95 θεατρικά έργα του ελληνικού και παγκοσμίου δραματολογίου, κωμωδίες και δράματα, κλασικά και σύγχρονα. Συμμετείχε σε 38 ταινίες μεγάλου μήκους, ελληνικές και ξένες. Ακόμη, έλαβε μέρος σε θεατρικά έργα στα ραδιόφωνα της ΕΡΤ και της ΥΕΝΕΔ, καθώς και σε πολλές τηλεοπτικές παραγωγές.

ΦιλμογραφίαΕπεξεργασία

Έτος Τίτλος Ρόλος
1958 Ο Μιμίκος και η Μαίρη Πέτρος Παντόπουλος
Μακριά απ' τον κόσμο Κούλης Μαρίνος
1959 Στουρνάρα 288 Αντουάν Κοκός
Η λίμνη των στεναγμών Ιωάννης Κωλέττης [1]
1962 Όταν ξυπνά το παρελθόν
Δέκα μέρες στο Παρίσι Ντινής
1963 Μερικοί το προτιμούν κρύο [2] υποψήφιος γαμπρός
1965 Μια τρελή τρελή οικογένεια Μίκης [3]
Η δε γυνή να φοβήται τον άνδρα Ιάσων Παγκιναρόπουλος [4]
1966 Τζένη Τζένη Ανδρέας Δερμέζης [5]
Ο ξυπόλητος πρίγκηψ [2] γραμματέας πρίγκιπα
1967 Ο αχόρταγος Τόνι
Ο γαμπρός μου ο προικοθήρας Θωμάς
1969 Ο γόης [2] γιατρός
Η Παριζιάνα [2] Τζιμ Κούφος
Φτωχογειτονιά αγάπη μου Ρήγας
1970 Ο ντιρλαντάς Γιώργος
Μια ζωή χωρίς αγάπη
Μια τρελή τρελή σαραντάρα [2] καπετάνιος
1971 Διακοπές στο Βιετνάμ [2] Στέλιος Τεμπεσίρογλου
Μια Ελληνίδα στο χαρέμι [2] εμίρης Μοχάμετ Αμπντάλα
Ένας ξένοιαστος παλαβιάρης [2] γιατρός
1974 Παύλος Μελάς [6]
1980 Γεύση από Ελλάδα εστιάτορας
Ρένα, να η ευκαιρία Κοσμάς
Maria - Nur die Nacht war ihr Zeuge
1982 Φυλακές ανηλίκων Μαυρίδης
1983 Καταζητείται το πρόσωπο της ημέρας [7]
Ο στόχος
1985 Ρένα, τα ρέστα σου [7] Δημήτρης Βερίγγιος
Σούπερ λύκειο: Άκρως κουφό και παλαβό λυκειάρχης
1987 BIOS + πολιτεία Μαυρομάτης
1996 Παραλάβατε διορισμόν [8]
2001 Στάκαμαν [7] Παύλος
2003 Τρία πουλάκια κάθονται [9]
2007 Ελ Γκρέκο Χακόν [10]

Τηλεοπτικές ΕμφανίσειςΕπεξεργασία

Έτος Τίτλος Προγράμματος Κανάλι Ρόλος Σημειώσεις
1971 Δόκτωρ Τικ ΕΙΡΤ
1972 Οικογένεια Ταμτούρλα Πρωταγωνιστικός Ρόλος
Ξενοδοχείο ο 7ος ουρανός 1 επεισόδιο
1972-1973 Επειδή και διά ταύτα Πρωταγωνιστικός Ρόλος
1972-1974 Μαντάμ Σουσού ΥΕΝΕΔ Μηνάς Κατακουζηνός
1974 Αληθινές ιστορίες ΕΙΡΤ 1 επεισόδιο
1976-1977 Γιούγκερμαν ΥΕΝΕΔ Ντίνος Σκλαβογιάννης Πρωταγωνιστικός Ρόλος
1977 Οι Πανθέοι ΕΡΤ αντικέρ 1 επεισόδιο
1978-1979 Έρωτας και επανάσταση Αυγουστίνος Καποδίστριας Πρωταγωνιστικός Ρόλος
1980 Αργώ Φραγκίσκος Δελατόλας
Τα παλιόπαιδα τ' ατίθασα
1981 Peter and Paul CBS δικαστής Τηλεταινία, Βασικό Καστ
1982-1983 Το χρυσό σπίτι ΕΡΤ2 Αλέκος Πρωταγωνιστικός Ρόλος
1983 Ο καρχαρίας και τα εννιά κύματα
1984 Η γυναίκα στη μονόπρακτη κωμωδία 1 επεισόδιο
1985 Ο Ανδροκλής και τα λιοντάρια του Σταμάτης Πρωταγωνιστικός Ρόλος
1988 Το κεφάλι της γάτας ΕΤ1 Στέφανος
1988-1989 Όλη η δόξα όλη η χάρη
1989 Σταύρωση χωρίς ανάσταση στρατηγός 1 επεισόδιο
1990 Οι εντιμότατοι Σταυρίδης Πρωταγωνιστικός Ρόλος
1990-1992 Το ρετιρέ MEGA Μίλτος Παπαράς
1993 Θα μιλήσεις με το δικηγόρο μου ANT1 1 επεισόδιο
Οι μεν και οι δεν Γιαννόπουλος Επεισόδιο: "Αχ αυτές οι γυναίκες μου"
1993-1994 Έρχονται οι Αμερικάνοι MEGA Μιχάλης Πρωταγωνιστικός Ρόλος
1994 Της Ελλάδος τα παιδιά ANT1 Σερ Τζέφρυ Ντάγκλασε Επεισόδιο: "Αμερική και ΝΑΤΟ... Αμερικανάτο!"
Καθένας με την τρέλα του
Μάνα είναι μόνο μία MEGA Αλκιβιάδης Επεισόδιο: "Ολέθριες σχέσεις"
1994-1995 Ταύρος με Τοξότη ANT1 Μιλτιάδης Πρωταγωνιστικός Ρόλος
1995-1996 Το τρίτο στεφάνι Χρήστος Παπαθανασίου
1996 Ντόλτσε Βίτα MEGA Κούλης Δεληβοριάς 2 επεισόδια
1996-1998 Ο ιός του πατέρα Τζίμης Πρωταγωνιστικός Ρόλος
1997 Καληνύχτα μαμά ANT1 Καλτές Επεισόδιο: "Η Λίζα και η άλλη"
Τα χαμένα γράμματα ΕΤ1 Ζήνων 1 επεισόδιο
1998-1999 Όταν ο Χάρης χώρισε τη Μαίρη MEGA Πρωταγωνιστικός Ρόλος
1999-2000 Επιθυμίες ANT1 Δήμας
2000-2001 Το μπέρδεμα STAR Κίμων Πρωταγωνιστικός Ρόλος
2001-2002 Στο δρόμο της καρδιάς ALPHA Πρωταγωνιστικός Ρόλος
2002 Dream Hotel MEGA Αντρέας Ραψομανίκης Τηλεταινία, Πρωταγωνιστικός Ρόλος
2003 Παραλάβατε διορισμόν ΕΤ1 Πρωταγωνιστικός Ρόλος
2004 Επτά θανάσιμες πεθερές MEGA Σάκης Επεισόδιο: "Η Λογική Πεθερά"
2004-2005 Τηλεμπόρα Θεόφιλος Σεβαστός Πρωταγωνιστικός Ρόλος
2006-2007 Η ώρα η καλή Ιάσων Χατζηδούκας Πρωταγωνιστικός Ρόλος
2007-2008 Γιούγκερμαν ANT1 Σπύρος Παπαντωνίου 8 επεισόδια
2008-2009 Όλα στον αέρα MEGA Ορέστης Καρυδάς Πρωταγωνιστικός Ρόλος

Θεατρικές παραστάσειςΕπεξεργασία

Κατάλογος βασικών πληροφοριών θεατρικών παραστάσεων στις οποίες συμμετείχε ο Καλλιβωκάς ως ηθοποιός.

σεζόν παράσταση ρόλος θίασος θέατρο σκηνοθέτης
Ελληνική Θεατρική Περίοδος 1954/1955 Ο μπαμπάς εκπαιδεύεται Υπηρέτης Εθνικό Θέατρο Ελλάδας Δημοτικό Θέατρο Πειραιά Κωστής Μιχαηλίδης
Ελληνική Θεατρική Περίοδος 1954/1955 Οι εύθυμες κυράδες του Ουίνδσορ Ράγκμπυ Εθνικό Θέατρο Ελλάδας Κτίριο Τσίλερ του Εθνικού Θεάτρου Κωστής Μιχαηλίδης
Ελληνική Θεατρική Περίοδος 1955/1956 Ο άρχοντας Λευτέρης Εθνικό Θέατρο Ελλάδας Κτίριο Τσίλερ του Εθνικού Θεάτρου Κωστής Μιχαηλίδης
Ελληνική Θεατρική Περίοδος 1955/1956 Θεοφανώ Ιωάννης Ατζυποθεόδωρος Εθνικό Θέατρο Ελλάδας Κτίριο Τσίλερ του Εθνικού Θεάτρου Κωστής Μιχαηλίδης
Ελληνική Θεατρική Περίοδος 1956/1957 Δεσποινίς Τζούλια - Άμαξα Μαρτινέθ Εθνικό Θέατρο Ελλάδας Κτίριο Τσίλερ του Εθνικού Θεάτρου Κωστής Μιχαηλίδης
Ελληνική Θεατρική Περίοδος 1956/1957 Η κυρά της αυγής Α΄ Παλληκάρι Εθνικό Θέατρο Ελλάδας Κτίριο Τσίλερ του Εθνικού Θεάτρου Κωστής Μιχαηλίδης
Ελληνική Θεατρική Περίοδος 1959/1960 Μαντώ Μαυρογένους Πρίγκιψ Αλέξανδρος Καντακουζηνός Θίασος Μαίρης Αρώνη
Θεατρικές Επιχειρήσεις Βασίλη Μπουρνέλλη
Θέατρο Ακροπόλ Κωστής Μιχαηλίδης
Ελληνική Θεατρική Περίοδος 1959/1960 Σαράντα και .... Ανδρέας Θίασος Μαίρης Αρώνη Θέατρο Ακροπόλ Κωστής Μιχαηλίδης
Ελληνική Θεατρική Περίοδος 1959/1960 Η διαβολεμένη μυλωνού Γαρδούνια Θίασος Μαίρης Αρώνη Θέατρο Ακροπόλ Κωστής Μιχαηλίδης
Μαίρη Αρώνη
Ελληνική Θεατρική Περίοδος 1959/1960 Η Μαίρη τα λέει όλα Ζαν Μυταρόπουλος Θίασος Μαίρης Αρώνη
Θεατρικές Επιχειρήσεις Βασίλη Μπουρνέλλη
Θέατρο Ακροπόλ Κωστής Μιχαηλίδης
Ελληνική Θεατρική Περίοδος 1960/1961 Η διαβολεμένη μυλωνού Γαρδούνια Θίασος Μαίρης Αρώνη περιοδεία Κωστής Μιχαηλίδης
Ελληνική Θεατρική Περίοδος 1960/1961 Η κυρά της αυγής Ένα παλικάρι Θίασος Μαίρης Αρώνη περιοδεία Κωστής Μιχαηλίδης
Ελληνική Θεατρική Περίοδος 1963/1964 Έγκλημα στο Νείλο Σάιμον Μόστον Θίασος Βίλμας Κύρου Θέατρο Γιώργου Παππά Αλέξης Δαμιανός
Ελληνική Θεατρική Περίοδος 1963/1964 Οι γυναίκες προτιμούν τους σκληρούς Μίκης Θίασος Βίλμας Κύρου Θέατρο Φλόριντα Βίλμα Κύρου
Ελληνική Θεατρική Περίοδος 1964/1965 Ο Πύργος Βαρνάβας Προσκήνιο Αλέξη Σολομού Θέατρο Βεάκη Αλέξης Σολομός
Ελληνική Θεατρική Περίοδος 1964/1965 Να ντύσουμε τους γυμνούς Αλφρέντο Κανταβάλλι Προσκήνιο Αλέξη Σολομού Θέατρο Βεάκη Αλέξης Σολομός
Ελληνική Θεατρική Περίοδος 1965/1966 Χωριστά τραπέζια Τσαρλς Στράττον Θίασος Έλσας Βεργή - Μάνου Κατράκη Θέατρο Έλσας Βέργη Γιώργος Θεοδοσιάδης
Ελληνική Θεατρική Περίοδος 1972/1973 Οι φυλακισμένοι της 2ας λεωφόρου Χάρρυ Θίασος Αλίκης Βουγιουκλάκη - Δημήτρη Παπαμιχαήλ Θέατρο Αλίκη Δημήτρης Παπαμιχαήλ
Ελληνική Θεατρική Περίοδος 1977/1978 Αρραβωνιάσματα Ρούπης Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος περιοδεία Βλαδίμηρος Καυκαρίδης
Ελληνική Θεατρική Περίοδος 1977/1978 Ο Ταρτούφος Ταρτούφος Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος περιοδεία Πάνος Χαρίτογλου
Ελληνική Θεατρική Περίοδος 1979/1980 Ταβάριτς Σαρλ Αρμπεζιά Θεατρικές Επιχειρήσεις Λεμπέση Θέατρο Μινώα Άγγελος Αντωνόπουλος
Ελληνική Θεατρική Περίοδος 1993/1994 Ο εχθρός του λαού Μοντέρνο Θέατρο Γιώργου Μεσσάλα Θέατρο Αλκυόνις Γιώργος Μεσσάλας

Όλες οι πληροφορίες προέρχονται από το έντυπο πρόγραμμα της κάθε παράστασης ή/και από σχετικά δελτία τύπου.

ΠαραπομπέςΕπεξεργασία

  1. Νούσιας, Θωμάς (7 Ιουνίου 2020). «8 Ιουνίου 2020». Στα γεγονότα. Ανακτήθηκε στις 16 Ιανουαρίου 2023. 
  2. 2,0 2,1 2,2 2,3 2,4 2,5 2,6 2,7 «Δημήτρης Καλλιβωκάς (Ηθοποιός)». Φίνος Φιλμ. Ανακτήθηκε στις 16 Ιανουαρίου 2023. 
  3. «Μια τρελή... τρελή οικογένεια (1965)». Ανακτήθηκε στις 16 Ιανουαρίου 2023. 
  4. «Τι είναι ο άνθρωπος, τι είναι ο άνθρωπος;». Δημοκρατία. 5 Μαΐου 2017. Ανακτήθηκε στις 16 Ιανουαρίου 2023. 
  5. Ταχυρή, Ιωάννα (1 Φεβρουαρίου 2017). «Σαν παλιό σινεμά (μέρος β'): 6, ακόμη, ατάκες που άφησαν εποχή! | Κινηματογράφος». MAXMAG | Πολιτισμός, Τέχνες, Διασκέδαση, Ομορφιά. Ανακτήθηκε στις 16 Ιανουαρίου 2023. 
  6. «O «Παύλος Μελάς» επιστρέφει 40 χρόνια μετά - Η απαγορευμένη ταινία». ProtoThema. 10 Οκτωβρίου 2019. Ανακτήθηκε στις 16 Ιανουαρίου 2023. 
  7. 7,0 7,1 7,2 «Δημήτρης Καλλιβωκάς ταινίες στις οποίες έχει πάρει μέρος». Αθηνόραμα. Ανακτήθηκε στις 16 Ιανουαρίου 2023. 
  8. «Παραλάβατε Διορισμόν». www.kerpini.gr. Ανακτήθηκε στις 16 Ιανουαρίου 2023. 
  9. «ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΘΕΑΤΡΙΚΗΣ ΠΡΑΞΗΣ με τον Νικόλα Σπανό». Ειλισσός μιά εταιρία για τον πολιτισμό Eilissos a company for culture. Ανακτήθηκε στις 16 Ιανουαρίου 2023. 
  10. «Στον παλμό της πρεμιέρας του "Ελ Γκρέκο" του Γιάννη Σμαραγδή με βασίλισσα, Πρόεδρο Δημοκρατίας και πρωθυπουργό στο "Παλλάς"». Η Καθημερινή. Ανακτήθηκε στις 16 Ιανουαρίου 2023.