Δημήτρης Καμπερίδης

Έλληνας ηθοποιός

Ο Δημήτρης Καμπερίδης (Δράμα, 1946 - 12 Σεπτεμβρίου 2010) ήταν Έλληνας ηθοποιός.

Δημήτρης Καμπερίδης
Γέννηση1946
Δράμα
Θάνατος12  Σεπτεμβρίου 2010
Αιτία θανάτουκαρκίνος
Συνθήκες θανάτουφυσικά αίτια
Χώρα πολιτογράφησηςΕλλάδα
ΣπουδέςΔραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου
Ιδιότηταηθοποιός[1]
ΤέκναΟρέστης Καμπερίδης

Βιογραφία Επεξεργασία

Σπούδασε στη Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου και του Πέλλου Κατσέλη.[2] Σπουδαστής ακόμα, συμμετείχε σε παραστάσεις του Εθνικού Θεάτρου και του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος (ΚΘΒΕ), αλλά και ως χορευτής στην ομάδα "Χορικά" της Ζουζούς Νικολούδη. Πρωτοεμφανίστηκε ως επαγγελματίας ηθοποιός στο Λαϊκό Θέατρο του Μάνου Κατράκη και υπήρξε ιδρυτικό μέλος του πυρήνα που δημιούργησε το Ελεύθερο Θέατρο (ως μέλος της ομάδας των αποφοίτων της σχολής του 1970). Στη δεκαετία του 1980, μαζί με άλλα μέλη του Ελεύθερου Θεάτρου δημιούργησαν το θέατρο «Αμόρε» και την ομάδα «Θέατρο της Αθήνας».

Είχε συνεργαστεί σε δεκάδες παραστάσεις με το Θέατρο Τέχνης «Κάρολος Κουν», το Αμφιθέατρο του Σπύρου Ευαγγελάτου, το Εθνικό Θέατρο, το ΚΘΒΕ και πολλούς ανεξάρτητους θιάσους. Την τριετία 2003-2006 συμμετείχε σε σειρά παραγωγών του ΚΘΒΕ όπως το Κατερινάκι από το Χαϊλμπρόν του Χάινριχ φον Κλάιστ (2003), Ειρήνη του Αριστοφάνη (2005), Ιβάνοφ του Αντόν Τσέχωφ (2005), Ιφιγένεια εν Ταύροις του Ευριπίδη (2006), Εντιμοτατοι κερατάδες (2007) κ.ά. Εμφανίστηκε επίσης σε πολλές τηλεοπτικές σειρές και πολλές κινηματογραφικές ταινίες των Θόδωρου Αγγελόπουλου, Παντελή Βούλγαρη, Λάκη Παπαστάθη, Νίκου Σμαραγδή κ.ά. Έγινε ιδιαίτερα γνωστός στο ευρύ κοινό από τις τηλεοπτικές σειρές Λόγω τιμής, Είσαι το ταίρι μου και Στο κάμπινγκ. Επιπλέον, είχε γράψει μια νουβέλα, με τον τίτλο Η κιβωτός της Πελαγίας.

Ο Δημήτρης Καμπερίδης απεβίωσε σε ηλικία 64 ετών από καρκίνο.[3]

Φιλμογραφία Επεξεργασία

Έτος Τίτλος Ρόλος Σκηνοθεσία
1975 Ο θίασος[4] τραγουδιστής Θόδωρος Αγγελόπουλος
1977 Οι κυνηγοί Γιάννης[5]
1980 Eλευθέριος Bενιζέλος: 1910-1927 Παντελής Βούλγαρης
Και ξανά προς τη δόξα τραβά[6] Γιώργος Σταμπουλόπουλος
1981 Μάθε παιδί μου γράμματα παπάς Θόδωρος Μαραγκός
1982 Ρόζα Χριστόφορος Χριστοφής
Το αίμα των αγαλμάτων Τώνης Λυκουρέσης
Στη ζούγκλα της Αθήνας Τάκης Παπαγιαννίδης
1984 Όστρια: Το τέλος του παιχνιδιού[7] Μηνάς Ανδρέας Θωμόπουλος
1987 Θεόφιλος Θεόφιλος Χατζημιχαήλ Λάκης Παπαστάθης
1988 Τοπίο στην ομίχλη θείος[8] Θόδωρος Αγγελόπουλος
1995 Το βλέμμα του Οδυσσέα[9] θείος
1997 Αύριο θα ξέρουμε - Dharma Blue Bums Ζαχάρης Ανδρέας Θωμόπουλος
2000 Σημάδια και θαύματα (Signs & Wonders) Σωτήρης Τζόναθαν Νόσιτερ
Πάμπτωχοι Α.Ε. Μήτσος Αντώνης Κόκκινος
2001 Το μαντολίνο του λοχαγού Κορέλι (Captain Corelli's Mandolin) πατήρ Αρσένιος[10] Τζον Μάντεν
Το καλοκαίρι της Άννας (Annas Sommer) Ιάκωβος Ζανίν Μιράφελ
2002 Η φούσκα Σωτήρχος Νίκος Περάκης
2004 Περιμένοντας τα σύννεφα (Bulutlari Beklerken) Θανάσης Γιεσίμ Ουστάογλου
2005 Το όνειρο του Ίκαρου[11] γέρος Κώστας Νάτσης
2011 Οι ιππείς της Πύλου Εφήμερος Νίκος Καλογερόπουλος

Παραπομπές Επεξεργασία

  1. (Γερμανικά) Κατάλογος της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Γερμανίας. 1062265467. Ανακτήθηκε στις 26  Ιουνίου 2020.
  2. «Έφυγε από τη ζωή ο ηθοποιός Δημήτρης Καμπερίδης». in.gr. 12 Σεπτεμβρίου 2010. Ανακτήθηκε στις 22 Μαρτίου 2024. 
  3. Ναυτεμπορική Αρχειοθετήθηκε 2010-09-16 στο Wayback Machine. Απεβίωσε σε ηλικία 64 ετών ο ηθοποιός Δημήτρης Καμπερίδης
  4. «Ο Θίασος (1974-'75)». theoangelopoulos.gr. 
  5. «Οι κυνηγοί (1977)». theoangelopoulos.gr. 
  6. «Και ξανά προς τη δόξα τραβά - retroDB». www.retrodb.gr. Ανακτήθηκε στις 22 Μαρτίου 2024. 
  7. «Όστρια το τέλος του παιχνιδιού 1984-1985». Ελληνικός κινηματογράφος. 30 Σεπτεμβρίου 2018. Ανακτήθηκε στις 22 Μαρτίου 2024. 
  8. «Τοπίο στην ομίχλη (1988)». theoangelopoulos.gr. 
  9. «Το βλέμμα του Οδυσσέα (1995)». theoangelopoulos.gr. 
  10. «Το Μαντολίνο του Λοχαγού Κορέλι (2001) * Filmy.gr». Filmy.gr. Ανακτήθηκε στις 22 Μαρτίου 2024. 
  11. «"Το όνειρο του Ίκαρου" (Ikaro's dream)». my.filmfestival.gr. Ανακτήθηκε στις 22 Μαρτίου 2024.