Δημήτρης Νικολαΐδης

Έλληνας ηθοποιός

Ο Δημήτρης Νικολαΐδης (Αθήνα, 1922 - 21 Ιανουαρίου 1993) ήταν Έλληνας ηθοποιός του κινηματογράφου και του θεάτρου.[1] Ασχολήθηκε και με τη σκηνοθεσία. Τον Σεπτέμβριο του 1955 παντρεύτηκε την ηθοποιό Σούλη Σαμπάχ.[2]

Δημήτρης Νικολαΐδης
Δημήτρης Νικολαΐδης.png
Γέννηση1922
Μικρά Ασία
Θάνατος21  Ιανουαρίου 1993
Αθήνα
Χώρα πολιτογράφησηςΕλλάδα
ΣπουδέςΑνωτέρα Δραματική Σχολή Θεάτρου Τέχνης "Κάρολος Κουν" (1944)
Ιδιότηταηθοποιός θεάτρου, σκηνοθέτης κινηματογραφικών έργων, ηθοποιός ταινιών, θεατρικός σκηνοθέτης και ηθοποιός
ΣύζυγοςΣούλη Σαμπάχ (1955–1993)

ΒιογραφίαΕπεξεργασία

Ο Δημήτρης Νικολαΐδης ήταν παιδί προσφύγων από την Σμύρνη και ορφάνεψε από 9 μηνών.[1] Ασχολήθηκε με τον αθλητισμό και ιδιαίτερα τον στίβο, καθώς υπήρξε δρομέας των 800 μέτρων στον Παναθηναϊκό κατά τη δεκαετία του '30.[3] Υπήρξε υπότροφος μαθητής στο Πειραματικό Σχολείο Αθηνών (στην οδό Σκουφά). Πέρασε στη Νομική Σχόλη του Πανεπιστημίου Αθηνών και παράλληλα σπούδαζε στη σχόλη του Κουν.[4] Την περίοδο της Κατοχής συμμετείχε στην Αντίσταση.

ΘέατροΕπεξεργασία

Το 1942, όταν ο Κουν ίδρυσε το Θέατρο Τέχνης, ανέβασε μια παράσταση με τους μαθητές του, όπου ανάμεσά τους ήταν και ο Δημήτρης Νικολαϊδης. Το ουσιαστικό του ντεμπούτο γίνεται το 1944 μαζί με το δάσκαλό του στο θεατρικό έργο του Αλέξη Σολομού Ο τελευταίος Ασπροκόρακας κι αμέσως μετά στον Βυθό του Γκόρκι.

Το 1945 ξεκινάει συνεργασία με το θίασο της κυρίας Κατερίνας όπου παραμένει μέχρι και το 1949. Ακολούθως, συμμετέχει στον θίασο του Βασίλη Λογοθετίδη με το έργο του Αλέκου Σακελλάριου Δελησταύρου και Υιός, που όλα τα μέλη του ήταν κουμπάροι στο γάμο του με την ηθοποιό Σούλη Σαμπάχ στον Ιερό Ναό Διονυσίου του Αρεοπαγίτη. Συνεχίζει τη συνεργασία του με διάφορους θιάσους και το καλοκαίρι του 1965 σκηνοθετεί με επιτυχία το έργο Μιας πεντάρας νιάτα[1] των Κώστα Πρετεντέρη - Ασημάκη Γιαλαμά. Έκτοτε σκηνοθετεί και τις περισσότερες φορές παίζει σαν ηθοποιός σε θεατρικά έργα όπως Ούτε γάτα ούτε ζημιά του Αλέκου Σακελλάριου - Χρήστου Γιαννακόπουλου, Αγάπη μου παλιόγρια των Πολύβιου Βασιλειάδη - Λάκη Μιχαηλίδη κ.α.[4]

Συνεργάστηκε με τους περισσότερους σχεδόν πρωταγωνιστές του ελληνικού θεάτρου, όπως η Έλλη Λαμπέτη, η Τζένη Καρέζη, ο Λάμπρος Κωνσταντάρας (που υπήρξε στενός του φίλος), ο Κώστας Βουτσάς κ.ά. Η τελευταία παράστασή του στην θεατρική σκηνή ήταν το 1980 στο έργο Οι ερωτιάρηδες του Βάσου Ανδριανού.

ΚινηματογράφοςΕπεξεργασία

Ο Δημήτρης Νικολαΐδης πρωτοεμφανίστηκε σαν ηθοποιός στον κινηματογράφο το 1954 με την ταινία Το Κορίτσι της Γειτονιάς με πρωταγωνιστές τους: Σμαρούλα Γιούλη, Γιώργο Φούντα και Ορέστη Μακρή. Έκτοτε έπαιξε σε πάρα πολλές ταινίες, σχεδόν 80, ακόμα και σε διεθνείς παραγωγές όπως το Αμέρικα, Αμέρικα[5] του Ηλία Καζάν το 1963.

Το 1966 σκηνοθέτησε την πρώτη και μοναδική του ταινία, την κωμωδία της Φίνος Φιλμ Η Γυναίκα μου τρελάθηκε'[1] σε σενάριο του Νίκου Τσιφόρου και με πρωταγωνιστές τους Μαίρη Αρώνη και Λάμπρο Κωνσταντάρα.

Τηλεόραση - ΡαδιόφωνοΕπεξεργασία

Στη μικρή οθόνη συμμετείχε και με τις δύο ιδιότητές του, με πιό γνωστή τη σειρά Εκείνες κι εγώ μαζί με τον Λάμπρο Κωνσταντάρα. Υπήρξε αγαπημένος φίλος και συνεργάτης του θεατρικού συγγραφέα Κώστα Πρετεντέρη. Μαζί έκαναν την πετυχημένη σειρά στο ραδιόφωνο Ο θυρωρός όπου έκανε τον Μπουλντόζα.

ΦιλμογραφίαΕπεξεργασία

Έτος Ταινία Ρόλος
1954 Το κορίτσι της γειτονιάς Ντιντής
1956 Δελησταύρου και υιός Γιώργος Δελησταύρου
1959 Πώς περνούν οι παντρεμένοι Σώτος
1959 Να πεθερός να μάλαμα Μενέλαος
1960 Νύχτες στο Μιραμάρε σκηνοθέτης
1960 Έγκλημα στα παρασκήνια
1961 Ζητείται ψεύτης Παναγής Δερβίσης
1961 Ποια είναι η Μαργαρίτα Ζωρζ
1961 Ο παλικαράς ιδιωτικός ντετέκτιβ Χ
1961 Το έξυπνο πουλί Μίχος Φιλώτας
1961 Δούλεψε για να φας Γέρακας
1961 Έξω οι κλέφτες κύριος Πετσωμένος
1961 Ευτυχώς τρελάθηκα ψυχίατρος
1962 Ζήτω η τρέλα Λέων Καρφής
1961 Η Λίζα και η άλλη διοικητής αστυνομικού τμήματος
1962 Μην ερωτεύσαι το Σάββατο
1962 Δυο μάνες στον σταυρό του πόνου
1962 Βασιλιάς της γκάφας καπετάνιος
1963 Ένας βλάκας με πατέντα οδηγός φορτηγού
1963 Πολυτεχνίτης κι ερημοσπίτης Θεόδωρος
1963 Χτυποκάρδια στο θρανίο κ. Γκίκας, καθηγητής γυμνασίου
1963 Ο Γιάννης τα 'κανε θάλασσα γιατρός
1963 Το τυχερό πανταλόνι Βαγγέλης
1963 Αθώα ή ένοχη γιατρός
1963 Ο Ιππόλυτος και το βιολί του μαγαζάτορας
1964 Το δόλωμα Ρομπέρ
1964 Θα σε κάνω βασίλισσα Νίκος
1964 Προδοσία Ζάκας, αστυνομικός
1964 Δεσποινίς διευθυντής ναύαρχος Γελεβουρδέζος
1964 Ο εαυτούλης μου Νικολάου
1964 Η βίλα των οργίων Ερρίκος
1965 Υιέ μου υιέ μου
1966 Εισπράκτωρ 007 Τέλης Ζαφειρίου
1966 Ο παπατρέχας Δημήτρης Νικολαΐδης
1966 Η βουλευτίνα Δημήτρης
1966 Ευτυχώς τρελάθηκα Μαρκονικολάκης
1966 5.000 ψέμματα
1967 Βοήθεια, ο Βέγγος, φανερός πράκτωρ 000 αρχιπράκτωρ 627000
1967 Βίβα Ρένα Χριστόφορος
1967 Όταν τα ψάρια βγήκαν στη στεριά οδοντίατρος
1968 Καπετάν φάντης μπαστούνι Ζήσης
1967 Το πιο λαμπρό μπουζούκι τρελός
1968 Ο μπούφος Μίλτος
1968 Μια Ιταλίδα από την Κυψέλη Παναγιώτης
1968 Η αγάπη μας Μάρκος
1969 Ο τζαναμπέτης Σάββας (Βαββάς) Φωτεινός
1969 Ο παραμυθάς ψυχίατρος
1969 Ο μπλοφατζής Μάνος
1969 Ο άνθρωπος της καρπαζιάς Δημοσθένης Κουρδουμπής
1970 Ο παιχνιδιάρης Μελέτης Μπαστούνας
1971 Εφοπλιστής με το ζόρι Μανόλης Καρνέζης
1972 Η Ρένα είναι οφσάιντ Αντώνης Μπαλτατζής
1980 Γεύση από Ελλάδα

ΠαραστασιογραφίαΕπεξεργασία

- Κατάλογος των θεατρικών παραστάσεων στις οποίες ο Δ. Νικολαΐδης εργάστηκε ως σκηνοθέτης.

- Πίνακας βασικών πληροφοριών των θεατρικών παραστάσεων στις οποίες ο Δ. Νικολαΐδης εργάστηκε ως ηθοποιός.

σεζόν παράσταση ρόλος θίασος θέατρο σκηνοθέτης
Ελληνική Θεατρική Περίοδος 1944/1945 Στο βυθό Βάσιας Πέπελ Θέατρο Τέχνης "Κάρολος Κουν" Θέατρο Βρετάνια Κάρολος Κουν
Ελληνική Θεατρική Περίοδος 1949/1950 Ο θάνατος του εμποράκου Μπίφ Θέατρο Τέχνης "Κάρολος Κουν" Θέατρο Κοτοπούλη Κάρολος Κουν
Ελληνική Θεατρική Περίοδος 1949/1950 Μπολερό Παύλος Μπαρντώ Θέατρο Τέχνης "Κάρολος Κουν" Θέατρο Κοτοπούλη Κάρολος Κουν
Ελληνική Θεατρική Περίοδος 1949/1950 Άννα Λουκάστα Λέστερ Θέατρο Τέχνης "Κάρολος Κουν" Θέατρο Κοτοπούλη Κάρολος Κουν
Ελληνική Θεατρική Περίοδος 1951/1952 Μασκαράς περιωπής Γενικός γραμματέας Θίασος Βασίλη Λογοθετίδη Θέατρο Κεντρικό Βασίλης Λογοθετίδης
Ελληνική Θεατρική Περίοδος 1954/1955 Ο θάνατός σου, η ζωή μου Τσαγκρίδης Θίασος Βασίλη Λογοθετίδη Θέατρο Ριάλτο Βασίλης Λογοθετίδης
Ελληνική Θεατρική Περίοδος 1960/1961 Το κορίτσι με τα άσπρα μαλλιά Χουάνκ Θέατρο 61 Θέατρο 61 Τάσος Αλκουλής
Ελληνική Θεατρική Περίοδος 1964/1965 Μιας πεντάρας νειάτα Ανδρέας Ελληνική Λαϊκή Σκηνή Χριστίνας Σίλβα Θέατρο Μινώα Δημήτρης Νικολαΐδης

Περισσότερες πληροφορίες για κάθε παράσταση εμφανίζονται ενεργοποιώντας τον σύνδεσμο που υπάρχει στο όνομα της κάθε παράστασης

ΠαραπομπέςΕπεξεργασία

Εξωτερικοί σύνδεσμοιΕπεξεργασία