Δημήτρης Νικολαΐδης

Έλληνας ηθοποιός

Ο Δημήτρης Νικολαΐδης (Αθήνα, 1922 - 21 Ιανουαρίου 1993) ήταν Έλληνας ηθοποιός του κινηματογράφου και του θεάτρου.[2] Ασχολήθηκε και με τη σκηνοθεσία. Τον Σεπτέμβριο του 1955 παντρεύτηκε την ηθοποιό Σούλη Σαμπάχ.[3]

Δημήτρης Νικολαΐδης
Γέννηση1922
Μικρά Ασία
Θάνατος21  Ιανουαρίου 1993
Αθήνα
Χώρα πολιτογράφησηςΕλλάδα
ΣπουδέςΑνωτέρα Δραματική Σχολή Θεάτρου Τέχνης «Κάρολος Κουν» (1944)[1]
Ιδιότηταηθοποιός θεάτρου, σκηνοθέτης κινηματογραφικών έργων, ηθοποιός ταινιών, θεατρικός σκηνοθέτης και ηθοποιός
ΣύζυγοςΣούλη Σαμπάχ (1955–1993)

Βιογραφία Επεξεργασία

Ο Δημήτρης Νικολαΐδης ήταν παιδί προσφύγων από τη Σμύρνη και ορφάνεψε από 9 μηνών.[2] Ασχολήθηκε με το αθλητισμό και ιδιαίτερα τον στίβο, καθώς υπήρξε δρομέας των 800 μέτρων στον Παναθηναϊκό κατά τη δεκαετία του '30.[4] Υπήρξε υπότροφος μαθητής στο Πειραματικό Σχολείο Αθηνών (στην οδό Σκουφά). Πέρασε στη Νομική Σχόλη του Πανεπιστημίου Αθηνών και παράλληλα σπούδαζε στη σχόλη του Καρόλου Κουν.[5] Την περίοδο της Κατοχής συμμετείχε στην Αντίσταση.

Θέατρο Επεξεργασία

Το 1942, όταν ο Κουν ίδρυσε το Θέατρο Τέχνης «Κάρολος Κουν», ανέβασε μια παράσταση με τους μαθητές του, όπου ανάμεσά τους ήταν και ο Δημήτρης Νικολαΐδης. Το ουσιαστικό του ντεμπούτο γίνεται το 1944 μαζί με τον δάσκαλό του στο θεατρικό έργο του Αλέξη Σολομού Ο τελευταίος ασπροκόρακας κι αμέσως μετά στον Βυθό του Μαξίμ Γκόρκι.

Το 1945 ξεκινάει συνεργασία με το θίασο της κυρίας Κατερίνας όπου παραμένει μέχρι και το 1949. Ακολούθως, συμμετέχει στον θίασο του Βασίλη Λογοθετίδη με το έργο του Αλέκου Σακελλάριου Δελησταύρου και υιός, που όλα τα μέλη του ήταν κουμπάροι στο γάμο του με την ηθοποιό Σούλη Σαμπάχ στον Ιερό Ναό Διονυσίου του Αρεοπαγίτη. Συνεχίζει τη συνεργασία του με διάφορους θιάσους και το καλοκαίρι του 1965 σκηνοθετεί με επιτυχία το έργο Μιας πεντάρας νιάτα[2] των Κώστα Πρετεντέρη - Ασημάκη Γιαλαμά. Έκτοτε σκηνοθετεί και τις περισσότερες φορές παίζει σαν ηθοποιός σε θεατρικά έργα όπως Ούτε γάτα ούτε ζημιά των Αλέκου Σακελλάριου - Χρήστου Γιαννακόπουλου, Αγάπη μου παλιόγρια των Πολύβιου Βασιλειάδη - Λάκη Μιχαηλίδη κ.ά.[5]

Συνεργάστηκε με τους περισσότερους σχεδόν πρωταγωνιστές του ελληνικού θεάτρου, όπως η Έλλη Λαμπέτη, η Τζένη Καρέζη, ο Λάμπρος Κωνσταντάρας (που υπήρξε στενός του φίλος), ο Κώστας Βουτσάς κ.ά. Η τελευταία παράστασή του στην θεατρική σκηνή ήταν το 1980 στο έργο Οι ερωτιάρηδες του Βάσου Ανδριανού.

Κινηματογράφος Επεξεργασία

Ο Δημήτρης Νικολαΐδης πρωτοεμφανίστηκε ως ηθοποιός στον κινηματογράφο το 1954 με την ταινία Το κορίτσι της γειτονιάς με πρωταγωνιστές τους: Σμαρούλα Γιούλη, Γιώργο Φούντα και Ορέστη Μακρή. Έκτοτε έπαιξε σε πάρα πολλές ταινίες, σχεδόν 80, ακόμα και σε διεθνείς παραγωγές όπως το Αμέρικα, Αμέρικα[6] του Ηλία Καζάν το 1963.

Το 1966 σκηνοθέτησε την πρώτη και μοναδική του ταινία, την κωμωδία της Φίνος Φιλμ Η γυναίκα μου τρελάθηκε [2] σε σενάριο του Νίκου Τσιφόρου και με πρωταγωνιστές τους Μαίρη Αρώνη και Λάμπρο Κωνσταντάρα.

Τηλεόραση - Ραδιόφωνο Επεξεργασία

Στη μικρή οθόνη συμμετείχε και με τις δύο ιδιότητές του, με πιο γνωστή τη σειρά Εκείνες κι εγώ μαζί με τον Λάμπρο Κωνσταντάρα. Υπήρξε αγαπημένος φίλος και συνεργάτης του θεατρικού συγγραφέα Κώστα Πρετεντέρη. Μαζί έκαναν την πετυχημένη σειρά στο ραδιόφωνο Ο θυρωρός όπου έκανε τον Μπουλντόζα. Πεθανε στο Σωτηρία μετά από σοβαρά χρόνια αναπνευστικά προβλήματα. Κηδευτηκε στο Νεκροταφείο του Βύρωνα.

Φιλμογραφία Επεξεργασία

Έτος Ταινία Ρόλος
1954 Το κορίτσι της γειτονιάς Ντιντής
1956 Η Δούκισσα της Πλακεντίας Μπιμπίσης [7]
Δελησταύρου και υιός Γιώργος Δελησταύρου
1959 Πώς περνούν οι παντρεμένοι Σώτος
Να πεθερός να μάλαμα Μενέλαος
1960 Νύχτες στο Μιραμάρε σκηνοθέτης
Έγκλημα στα παρασκήνια ιδιοκτήτης καμπαρέ
1961 Ζητείται ψεύτης Παναγής Δερβίσης
Ποια είναι η Μαργαρίτα Ζορζ
Ο παλικαράς ιδιωτικός ντετέκτιβ Χ
Το έξυπνο πουλί Μίχος Φιλώτας
Δούλεψε για να φας Γέρακας
Έξω οι κλέφτες Πετσωμένος
Ευτυχώς…τρελλάθηκα![8] ψυχίατρος
1962 Ζήτω η τρέλα Λέων Καρφής
Η Λίζα και η άλλη αστυνόμος
Μην ερωτεύσαι το Σάββατο Ευάγγελος[9]
Δυο μάνες στον σταυρό του πόνου συνήγορος Ελένης
Βασιλιάς της γκάφας[10] καπετάνιος
1963 Ένας βλάκας... με πατέντα![11] οδηγός φορτηγού
Πολυτεχνίτης κι ερημοσπίτης Θεόδωρος
Χτυποκάρδια στο θρανίο καθηγητής Γκίκας
Ο Γιάννης τα 'κανε θάλασσα γιατρός
Το τυχερό πανταλόνι Βαγγέλης
Αθώα ή ένοχη γιατρός
Ο Ιππόλυτος και το βιολί του μαγαζάτορας
Ο διαιτητής [12] Φάνης
1964 Το δόλωμα[13] Ρομπέρ
Θα σε κάνω βασίλισσα Νίκος
Προδοσία Ζάκας
Δεσποινίς διευθυντής ναύαρχος Γελεβουρδέζος
Ο εαυτούλης μου Νικολάου
Η βίλα των οργίων Ερρίκος
1965 Υιέ μου υιέ μου Σπύρος Παπασάββας
1966 Εισπράκτωρ 007 Τέλης Ζαφειρίου
Ο παπατρέχας Δημήτρης Νικολαΐδης
Η βουλευτίνα Δημήτρης
Ευτυχώς τρελάθηκα Μαρκονικολάκης
5.000 ψέματα κιθαρίστας αοιδός
1967 Βοήθεια! Ο Βέγγος φανερός πράκτωρ 000 αρχιπράκτωρ 627000
Βίβα Ρένα Χριστόφορος
Όταν τα ψάρια βγήκαν στη στεριά οδοντίατρος
1968 Καπετάν φάντης μπαστούνι Ζήσης
Το πιο λαμπρό μπουζούκι τρελός
Ο μπούφος Μίλτος
Μια Ιταλίδα από την Κυψέλη Παναγιώτης
Η αγάπη μας Μάρκος
1969 Ο τζαναμπέτης Σάββας Φωτεινός (Βαββάς)
Ο παραμυθάς ψυχίατρος
Ο μπλοφατζής Μάνος
Ο άνθρωπος της καρπαζιάς Δημοσθένης Κουρδουμπής
1970 Ο παιχνιδιάρης Μελέτης Μπαστούνας
1971 Εφοπλιστής με το ζόρι Μανόλης Καρνέζης
1972 Η Ρένα είναι οφσάιντ Αντώνης Μπαλτατζής
1978 Ο Έλληνας μεγιστάνας Σωκράτης
1980 Γεύση από Ελλάδα Νέστωρ Γαλήνης

Παραστασιογραφία Επεξεργασία

- Κατάλογος των θεατρικών παραστάσεων στις οποίες ο Δ. Νικολαΐδης εργάστηκε ως σκηνοθέτης.

- Πίνακας βασικών πληροφοριών των θεατρικών παραστάσεων στις οποίες ο Δ. Νικολαΐδης εργάστηκε ως ηθοποιός.

σεζόν παράσταση ρόλος θίασος θέατρο σκηνοθέτης
Ελληνική Θεατρική Περίοδος 1944/1945 Στο βυθό Βάσιας Πέπελ Θέατρο Τέχνης «Κάρολος Κουν» Θέατρο Βρετάνια Κάρολος Κουν
Ελληνική Θεατρική Περίοδος 1949/1950 Ο θάνατος του εμποράκου Μπίφ Θέατρο Τέχνης «Κάρολος Κουν» Θέατρο Rex Κάρολος Κουν
Ελληνική Θεατρική Περίοδος 1949/1950 Μπολερό Παύλος Μπαρντώ Θέατρο Τέχνης «Κάρολος Κουν» Θέατρο Rex Κάρολος Κουν
Ελληνική Θεατρική Περίοδος 1949/1950 Άννα Λουκάστα Λέστερ Θέατρο Τέχνης «Κάρολος Κουν» Θέατρο Rex Κάρολος Κουν
Ελληνική Θεατρική Περίοδος 1951/1952 Δελησταύρου και υιός Γιώργος Δελησταύρου Θίασος Βασίλη Λογοθετίδη Θέατρο Κεντρικό Βασίλης Λογοθετίδης
Ελληνική Θεατρική Περίοδος 1951/1952 Μασκαράς περιωπής Γενικός γραμματέας Θίασος Βασίλη Λογοθετίδη Θέατρο Κεντρικό Βασίλης Λογοθετίδης
Ελληνική Θεατρική Περίοδος 1954/1955 Ο θάνατός σου, η ζωή μου Τσαγκρίδης Θίασος Βασίλη Λογοθετίδη Θέατρο Ριάλτο Βασίλης Λογοθετίδης
Ελληνική Θεατρική Περίοδος 1960/1961 Το κορίτσι με τα άσπρα μαλλιά Χουάνκ Θέατρο 61 Θέατρο 61 Τάσος Αλκουλής
Ελληνική Θεατρική Περίοδος 1964/1965 Μιας πεντάρας νειάτα Ανδρέας Ελληνική Λαϊκή Σκηνή Χριστίνας Σίλβα Θέατρο Μινώα Δημήτρης Νικολαΐδης

Περισσότερες πληροφορίες για κάθε παράσταση εμφανίζονται ενεργοποιώντας τον σύνδεσμο που υπάρχει στο όνομα της κάθε παράστασης

Παραπομπές Επεξεργασία

  1. www.theatro-technis.gr/apofoitoi-1944/.
  2. 2,0 2,1 2,2 2,3 από το αρχείο της ΕΡΤ[νεκρός σύνδεσμος]
  3. «Μηχανή του χρόνου». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 13 Μαρτίου 2016. Ανακτήθηκε στις 9 Μαρτίου 2016. 
  4. Παναθηναϊκός Αθλητικός Όμιλος - Ο… δρομέας του ΠΑΟ Δημήτρης Νικολαϊδης
  5. 5,0 5,1 «Δημήτρης Νικολαϊδης (Ηθοποιός, Σκηνοθέτης)». http://www.finosfilm.com. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 6 Απριλίου 2023. Ανακτήθηκε στις 6 Ιανουαρίου 2023.  Εξωτερικός σύνδεσμος στο |website= (βοήθεια)
  6. το Cast της ταινίας στο imdb
  7. Μαυροειδής, Γεώργιος (2022). Αναπαραστάσεις της Κοινωνικής Ληστείας στον Μεταπολεμικό Ελληνικό Κινηματογράφο (1950-1980). Αθήνα: ΕΑΠ. σελ. 16. 
  8. «Ευτυχώς…τρελάθηκα!». tainiothiki.gr. Ταινιοθήκη της Ελλάδος. Ανακτήθηκε στις 13 Δεκεμβρίου 2023. 
  9. «Δημήτρης Νικολαΐδης ⋆ Filmy.gr». Filmy.gr. Ανακτήθηκε στις 28 Οκτωβρίου 2023. 
  10. «Βασιλιάς της γκάφας». tainiothiki.gr. Ταινιοθήκη της Ελλάδος. Ανακτήθηκε στις 7 Δεκεμβρίου 2023. 
  11. «Ένας βλάκας... με πατέντα!». tainiothiki.gr. Ταινιοθήκη της Ελλάδος. Ανακτήθηκε στις 7 Δεκεμβρίου 2023. 
  12. Σολδάτος, Γιάννης (1991). Ιστορία του Ελληνικού Κινηματογράφου, τομ. Β. Αθήνα: Αιγόκερως. σελ. 99. 
  13. «Το δόλωμα». tainiothiki.gr. Ταινιοθήκη της Ελλάδος. Ανακτήθηκε στις 23 Σεπτεμβρίου 2023. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι Επεξεργασία