Ελένα Ρόχο

Μεξικανή ηθοποιός και μοντέλο

Η Ελένα Ρόχο (Helena Rojo, γεννημένη ως Μαρία Ελένα Ενρίκες Ρουίς María Elena Enríquez Ruiz, 18 Αυγούστου 1944 - 3 Φεβρουαρίου 2024) ήταν Μεξικανή ηθοποιός και μοντέλο.

Ελένα Ρόχο
Γενικές πληροφορίες
Όνομα στη
μητρική γλώσσα
Helena Rojo (Ισπανικά)
Γέννηση18 Αυγούστου 1944
Πόλη του Μεξικού, Μεξικό
Θάνατος3 Φεβρουαρίου 2024 (79 ετών)
Αιτία θανάτουκαρκίνος του ήπατος[1]
Συνθήκες θανάτουφυσικά αίτια
ΕθνικότηταΜεξικανική
Χώρα πολιτογράφησηςΜεξικό
Εκπαίδευση και γλώσσες
Ομιλούμενες γλώσσεςΙσπανικά
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότητα
  • Ηθοποιός
  • μοντέλο
Περίοδος ακμής1968 - 2024
Οικογένεια
ΣύζυγοςΧουάν Φερράρα
(διαζύγιο)
Μπενχαμίν Φερνάντες
(?-2024)
Τέκνα3
Αξιώματα και βραβεύσεις
Βραβεύσειςβραβείο Αριέλ Καλύτερου Α' γυναικείου ρόλου (1981)
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Βιογραφία Επεξεργασία

Γεννημένη στην Πόλη του Μεξικού, ξεκίνησε την καριέρα της ως μοντέλο το 1961. Προς το τέλος της δεκαετίας, σπούδασε δράμα με τους διάσημους Μεξικανούς σκηνοθέτες Κάρλος Ανσίρα και Χοσέ Λουίς Ιβανέζ, κάνοντας το ντεμπούτο της στον κινηματογράφο το 1968 στην ταινία El Club de los suicidas. Την ίδια χρονιά, η Ρόχο εμφανίστηκε στη δεύτερη ταινία της, Los Amigos. Συνέχισε να εργάζεται ως μοντέλο και να εμφανίζεται σε μικρούς κινηματογραφικούς ρόλους στα τέλη της δεκαετίας του 1960 και στις αρχές της δεκαετίας του 1970.

Η κινηματογραφική καριέρα της Ρόχο την οδήγησε να συνεργαστεί με τους σημαντικότερους Μεξικανούς σκηνοθέτες του 1970 και 1980, όπως οι Φελίπε Καζάλς, Αρτούρο Ριπαστάιν, Ραφαέλ Κορκίδι, Αλμπέρτο Βογιόρκες, Μαρτσέλα Φερνάντες Βιολάντε και Χόρχε Φονς.

Ο Ρόχο συνεργάστηκε με διεθνή ταλέντα, όπως ο Γερμανός σκηνοθέτης Βέρνερ Χέρτζογκ και ο ηθοποιός Κλάους Κίνσκι, με έναν ρόλο στην ταινία «Αγκίρε, η Mάστιγα του Θεού». Εμφανίστηκε επίσης στην ταινία Foxtrot (1976), σε σκηνοθεσία Αρτούρο Ριπστάιν, δίπλα στους ηθοποιούς Σάρλοτ Ράμπλινγκ, Πήτερ Ο' Τουλ και Μαξ φον Σίντοφ.

Φιλμογραφία Επεξεργασία

Ταινίες

  • Los amigos - 1968
  • Misión cumplida - 1970
  • Las bestias jóvenes - 1970
  • Las chicas malas del padre Méndez - 1970
  • El club de los suicidas - 1970
  • Cruz de amor - 1970
  • Siempre hay una primera vez - 1971
  • Eye for an Eye - 1971
  • Una vez, un hombre... - 1971
  • Muñeca reina - 1972
  • End of the Party - 1972
  • Victoria - 1972
  • Queen Doll - 1972
  • Indio - 1972
  • Mirage - 1972
  • Angels and Cherubs - 1972
  • El payo - un hombre contra el mundo! - 1972
  • Aguirre, the Wrath of God - 1972
  • The Cubs - 1973
  • Aquellos años - 1973
  • Los Perros de Dios - 1973
  • Mary, Mary, Bloody Mary - 1975
  • The House in the South - 1975
  • Darker Than Night - 1975
  • The Great Adventure of Zorro - 1976
  • The Far Side of Paradise - 1976
  • Los hijos de Sánchez - 1978
  • The Children of Sanchez - 1978
  • Crónica íntima - 1979
  • La Sucesion - 1980
  • Misterio - 1980
  • Noche de juerga - 1981
  • En el país de los pies ligeros - 1982
  • Pajaros de ciudad - 1983
  • Don't Panic/Dimensiones ocultas - 1988
  • Reto a la vida - 1988
  • Lovers, partners & Spies - 1988
  • El motel de la muerte - 1990
  • Muerte ciega - 1992
  • Una Luz en la escalera - 1992
  • Los Años de Greta - 1992
  • Mas alla del deseo - 1992
  • Guerrero negro - 1993
  • Una luz en la escalera - 1994
  • Luces de la noche - 1994
  • Amor letra por letra - 2008
  • Borderline - 2009
  • Catarsis - 2010

Τηλενουβέλες

  • Extraño en su pueblo - 1974, ως Ισάουρα
  • Mañana será otro dia - 1976, ως Πάολα
  • La venganza - 1977, ως Μαρία Ολιβάρες/Αλεχάντρα Μπαλμασέδα
  • La hora del silencio - 1978, ως Μπάρμπαρα
  • La mentira - 1979/80
  • Extraños caminos del amor - 1981/82, ως Ισαμπέλα
  • La traición - 1984/85, ως Αντόνια Γκέρρα
  • La hora marcada - 1986, ως Λίσα (σειρά)
  • Las secretas intenciones - 1992, ως Αντονιέτα Αλκάνταρα
  • Retrato de familia - 1995/96, ως Σεσίλια Μαρισκάλ
  • Gente bien - 1997, ως Ρεμπέκα Μπαλμόρι
  • El privilegio de amar - 1998/99, ως Λουσιάνα Ερνάντες ντε Ντουβάλ
  • Ramona - 2000, ως Δόνια Ραμόνα ντελ Ροσίο Γκονσάγα χηρ. ντε Μορένο
  • Abrázame muy fuerte - 2000/01, ως Νταμιάνα Γκιγιέν/Χουλιάνα Γκιγιέν
  • Amor real - 2003, ως Αγούστα Κουριέλ χηρ. ντε Πενιαλβέρ ι Μπεριστάϊν
  • Inocente de ti - 2004/05, ως Ρεμπέκα Λινάρες-Ρόμπλες/Ρακέλ Λινάρες-Ρόμπλες
  • Peregrina - 2005/06, ως Σαμπίνα Ούερτα
  • Amor sin Maquillaje - 2007, ως Ινές Ριβέρα
  • Cuidado con el ángel - 2008/09, ως Σεσίλια Σάντος ντε Βελάρδε
  • Corazón salvaje - 2009/10, ως Λεονάρδα Μόντε ντε Όκα ντε Βιδάλ
  • Triunfo del amor - 2010, ως Η ίδια (γκεστ εμφάνιση)
  • Locas de amor - 2010, ως Νόρμα
  • Por ella soy Eva - 2012, ως Δόνια Εουχένια Μιστράλ ντε Καμπαγιέρο
  • El color de la pasión - 2014, ως Μιλάγρος Φουέντες χηρ. Βαλβίδια
  • Corazón que miente - 2016, ως Σάρα Σάενς χηρ. ντε Καστεγιάνος
  • La candidata - 2016/17, ως Νατάλια Σουάρες ντε Σαν Ρομάν
  • El vuelo de la Victoria - 2017, ως Μαρία Ισαμπέλ χηρ. ντε λα Πένια
  • La rosa de Guadalupe - 2017, ως Η ίδια/Παρουσιάστρια για τα 1000 επεισόδια της σειράς (σειρά)
  • Por amar sin ley - 2019, ως Λουσία Καρβαχάλ
  • El corazón nunca se equivoca - 2019, ως Ντόρα Ορτέγα Φαμπέλα
  • Te acuerdas de mí - 2021, ως Αλίσια Λιμαντούρ


Θέατρο

  • Yo miento, tú mientes, todos mentimos
  • Una oferta inmoral
  • La Ronda de las Arpías
  • Pecado en la isla de las cabras
  • La mujer del pelo rojo
  • Me enamoré de una bruja
  • Cena de matrimonios
  • Sé infiel y no mires con quién
  • Lecciones para casadas
  • 10, el marido perfecto
  • Bajo Cero
  • El Cartero
  • Cuentas muertas
  • Las Muchachas del Club
  • Dios mio, hazme viuda por favor
  • Mujeres de Ceniza

Βραβεία & υποψηφιότητες Επεξεργασία

Βραβεία Ariel
Έτος Κατηγορία Υποψηφιότητα Αποτέλεσμα
1972 Καλύτερη Ηθοποιός Fin de fiesta Νίκη
1973 Los cachorros Υποψηφιότητα
1981 Misterio Νίκη
1992 Muerte ciega Υποψηφιότητα
Βραβεία TVyNovelas
Έτος Κατηγορία Υποψηφιότητα Αποτέλεσμα
1985 Καλύτερη Ηθοποιός La traición Υποψηφιότητα
1993 Καλύτερη Ανταγωνίστρια Las secretas intenciones
1996 Καλύτερη Ηθοποιός Retrato de familia
1999 El privilegio de amar Νίκη
2001 Καλύτερη Κορυφαία Ηθοποιός Abrázame muy fuerte
2005 Καλύτερη Ανταγωνίστρια Inocente de ti
2006 Καλύτερη Κορυφαία Ηθοποιός Peregrina Υποψηφιότητα
2007 Mundo de fieras Νίκη
2009 Cuidado con el ángel
2010 Corazón salvaje Υποψηφιότητα
2013 Por ella soy Eva
2015 El color de la pasión
2017 La candidata Νίκη
Βραβεία Bravo
Έτος Κατηγορία Υποψηφιότητα Αποτέλεσμα
2007 Καλύτερη Ηθοποιός στην Τηλεόραση Mundo de fieras Νίκη[2]
2017 Καλύτερη Κορυφαία Ηθοποιός La candidata[3]
Βραβεία Laurel de Oro (España)
Έτος Κατηγορία Υποψηφιότητα Αποτέλεσμα
2004 Καλλιτεχνική πορεία Amor real Νίκη[4][5]
Βραβεία Califa de Oro
Έτος Κατηγορία Υποψηφιότητα Αποτέλεσμα
1999 Καλύτερη Ερμηνεία El privilegio de amar Νίκη[6]
Βραβεία El Heraldo de México
Έτος Κατηγορία Υποψηφιότητα Αποτέλεσμα
1995 Καλύτερη Ηθοποιός στην Τηλεόραση Retrato de familia Υποψηφιότητα
  • Βραβείο Ένωσης Κριτικών και Δημοσιογράφων Θεάτρου για τα "45 χρόνια στη σκηνή" (2016).[7]

Θάνατος Επεξεργασία

Απεβίωσε από καρκίνο του ήπατος στις 3 Φεβρουαρίου 2024 σε ηλικία 79 ετών.[8]

Παραπομπές Επεξεργασία

  1. «Muere la actriz Helena Rojo a los 79 años». El Heraldo de México. Ανακτήθηκε στις 4  Φεβρουαρίου 2024.
  2. Vanguardia (Entregan los premios Bravo a lo más destacado de los espectáculos)
  3. El Vigia (Llueven-estrellas-premios-bravo)
  4. http://www.cronica.com.mx/nota.php?id_nota=199107.  Missing or empty |title= (βοήθεια) Αρχειοθετήθηκε 2012-05-23 στο Wayback Machine. «Αρχειοθετημένο αντίγραφο». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 23 Μαΐου 2012. Ανακτήθηκε στις 30 Ιανουαρίου 2021. 
  5. http://premiolaureldeoro.com/?p=112.  Missing or empty |title= (βοήθεια) «Αρχειοθετημένο αντίγραφο». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 28 Ιουλίου 2012. Ανακτήθηκε στις 30 Ιανουαρίου 2021. 
  6. http://www.imagenzac.mx/1999/06/15/Quepues2.htm.  Missing or empty |title= (βοήθεια) Αρχειοθετήθηκε 2013-06-06 στο Wayback Machine. «Αρχειοθετημένο αντίγραφο». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 6 Ιουνίου 2013. Ανακτήθηκε στις 30 Ιανουαρίου 2021. 
  7. Cartelera de Teatro (Premios de la Agrupación de Críticos y Periodistas de Teatro)
  8. «Muere la actriz Helena Rojo a los años». El Heraldo de México (στα Ισπανικά). 3 Φεβρουαρίου 2024. Ανακτήθηκε στις 4 Φεβρουαρίου 2024. 

Εξωτερικοί Σύνδεσμοι Επεξεργασία