Ελένη Φιλίνη

Ελληνίδα ηθοποιός και τραγουδίστρια

Η Ελένη Φιλίνη (Κόρινθος ,14 Μαΐου 1958) είναι Ελληνίδα ηθοποιός, τραγουδίστρια και χορεύτρια του κινηματογράφου,[3] του θεάτρου και της τηλεόρασης.

Ελένη Φιλίνη
Όνομα στη
μητρική γλώσσα
Ελένη Φιλίνη (Ελληνικά)
Γέννηση14  Μαΐου 1958[1][2]
Κόρινθος
Χώρα πολιτογράφησηςΕλληνική
ΣπουδέςΔραματική Σχολή Αθηνών «Γιώργος Θεοδοσιάδης»
Ιδιότηταηθοποιός, χορευτής και τραγουδιστής
Εν ενεργεία1977 — σήμερα
Όργαναφωνή
Είδος τέχνηςΗθοποιός
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Έχει καταγωγή από τη Δημητσάνα και τα Καλάβρυτα.[4] Σπούδασε στη Δραματική Σχολή Θεοδοσιάδη[5] και τη Σχολή Αθηνών.[6] Έκανε τα πρώτα της βήματα στην τηλεόραση τη δεκαετία του 1980. Από τις πρώτες της τηλεοπτικές εμφανίσεις ήταν στη σειρά Λούνα Παρκ[7][8], ενώ φοιτούσε ακόμα στη Δραματική Σχολή.

Η Ελένη Φιλίνη έχει συμμετάσχει σε πολλές τηλεοπτικές σειρές και κινηματογραφικές ταινίες. Την περίοδο 2011 - 2012 συνεργάστηκε ως τραγουδίστρια με «Τα Παιδιά από την Πάτρα»[9][10] και τον Παύλο Χαϊκάλη.[11][12]

Φιλμογραφία

Επεξεργασία
Έτος Τίτλος Ρόλος
1978 Η βαλίτσα του παπά [13] κολ γκερλ
1979 Οι φανταρίνες [14] φανταρίνα
Ένα γελαστό απόγευμα Βαρβάρα
Ο παλαβός κόσμος του Θανάση
1980 Έξοδος κινδύνου Δήμητρα
Ο Κώτσος στην ΕΟΚ Αγνή
1981 Ο σεξοκυνηγός Τασούλα
1982 Εδώ και τώρα αγγούρια
1983 Χωρίς μάρτυρες Μαρίνα Νομικού
1985 Κορίτσια για τσίμπημα [15] Τερέζα
1998 Μέδουσα [15] μητέρα
2004 Φτάσαμεεε! [16] Μπεμπέκα Γιαννακέα
2006 Ο έτσι
2011 Ρόδα, τσάντα και κοπάνα [17] Ελένη Βραχνού
Πόντιοι: New Generation [15]
2013 Η τελική αποπληρωμή [18] Νατάσα
2019 Few Hours in Athens [19] γυναίκα με κιθάρα
2021 The Black Bachelor 4 [20]

Παραπομπές

Επεξεργασία
  1. «LiFO». (Ελληνικά) LiFO. Στάθης Τσαγκαρουσιάνος. Αθήνα. 28  Μαΐου 2014. Ανακτήθηκε στις 9  Αυγούστου 2021.
  2. 25  Φεβρουαρίου 2019. znews.gr/media/media-news/eleni-filini-ti-ipe-gia-tin-ilikia-tis-sto-yfsf/. Ανακτήθηκε στις 9  Αυγούστου 2021.
  3. «Ελένη Φιλίνη - Ταινίες στις οποίες έχει συμμετάσχει - Σινεμά - αθηνόραμα». www.athinorama.gr. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 5 Αυγούστου 2018. Ανακτήθηκε στις 12 Ιουλίου 2018. 
  4. «Συνέντευξη με την Ελένη Φιλίνη | Το ξέρατε ότι κατάγεται από την Περαχώρα; [Video] | Loutrakitv.gr». loutrakitv.gr (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 12 Ιουλίου 2018. [νεκρός σύνδεσμος]
  5. «Συνέντευξη Ελένη Φιλίνη: "Δυστυχώς την σημερινή εποχή κάναμε θεό μας το χρήμα"». GreekAffair.gr. 2017-02-26. https://www.greekaffair.gr/synentefxi-eleni-filini-dystychos-tin-simerini-epochi-kaname-theo-mas-to-chrima/. Ανακτήθηκε στις 2018-07-12. [νεκρός σύνδεσμος]
  6. «Ελένη Φιλίνη – Φιλμογραφία - Greek Movies». Ελληνικές σειρές και ταινίες. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 2018-06-30. https://web.archive.org/web/20180630032433/http://www.greektvseries.com/%CE%B5%CE%BB%CE%AD%CE%BD%CE%B7-%CF%86%CE%B9%CE%BB%CE%AF%CE%BD%CE%B7-%CF%86%CE%B9%CE%BB%CE%BC%CE%BF%CE%B3%CF%81%CE%B1%CF%86%CE%AF%CE%B1/. Ανακτήθηκε στις 2018-07-12. 
  7. «Η Ελένη Φιλίνη ξεκίνησε να χορεύει επαγγελματικά από τα 15 της». ProtoThema. https://www.protothema.gr/life-style/Gossip/article/772119/i-eleni-filini-xekinise-na-horeuei-epaggelmatika-apo-ta-15-tis/. Ανακτήθηκε στις 2018-07-12. 
  8. TEAM, MC. «Ασπρόμαυρα κι έγχρωμα: "Λούνα παρκ" | MusicCorner.gr». www.musiccorner.gr. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 26 Απριλίου 2018. Ανακτήθηκε στις 12 Ιουλίου 2018. 
  9. «Παιδιά από την Πάτρα - Λάμπρος Καρελάς με εκλεκτούς καλεσμένους στις Δραχμές | CultureNow.gr». CultureNow.gr. 2011-11-08. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 2020-09-20. https://web.archive.org/web/20200920004842/https://www.culturenow.gr/paidia-apo-tin-patra-lampros-karelas-me-eklektous-kalesmenous-stis-draxmes/. Ανακτήθηκε στις 2018-07-12. 
  10. TEAM, MC. «Τα Παιδιά από τη Πάτρα, επιστρέφουν με Παύλο Χαϊκάλη και Ελένη Φιλίνη! | MusicCorner.gr». www.musiccorner.gr. Ανακτήθηκε στις 12 Ιουλίου 2018. [νεκρός σύνδεσμος]
  11. Βανδώρου, Καλή. «Τα Παιδιά από την Πάτρα, Λ. Καρελάς, Ε. Φιλίνη, Π. Χαϊκάλης στις Δραχμές: Μουσική θεατρικότητα | e-orfeas.gr. Με άποψη στη μουσική και στο τραγούδι». www.e-orfeas.gr (στα Αγγλικά). Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 12 Ιουνίου 2017. Ανακτήθηκε στις 12 Ιουλίου 2018. 
  12. artistbook.gr. «ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ - Τα Παιδιά από την Πάτρα, Καρελάς, Χαϊκάλης και Φιλίνη | Συνεντεύξεις». artistbook. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 2020-08-15. https://web.archive.org/web/20200815042046/https://www.artistbook.gr/arthra/synentefkseis/synenteyjh-ta-paidia-apo-thn-patra-karelas-xaikalhs-kai-filinh. Ανακτήθηκε στις 2018-07-12. 
  13. «Ελένη Φιλίνη: Το πιο σημαντικό, η αγάπη για το διπλανό μας». Η Βραδυνή. 30 Αυγούστου 2021. Ανακτήθηκε στις 6 Μαρτίου 2023. 
  14. «Αποκάλυψη Φιλίνη για Βλαχοπούλου». 26 Μαΐου 2021. Ανακτήθηκε στις 6 Μαρτίου 2023. 
  15. 15,0 15,1 15,2 «Ελένη Φιλίνη ταινίες στις οποίες έχει πάρει μέρος». Αθηνόραμα. Ανακτήθηκε στις 6 Μαρτίου 2023. 
  16. «Φτάσαμεεε! του Σταύρου Τσίωλη». www.cinephilia.gr. Ανακτήθηκε στις 6 Μαρτίου 2023. 
  17. «Οι 10 χειρότερες ελληνικές ταινίες ever». World Reader's Digest (στα Αγγλικά). 19 Νοεμβρίου 2022. Ανακτήθηκε στις 6 Μαρτίου 2023. 
  18. Αντωνιάδης, Ραφαήλ. «ΤΑ ΠΡΟΣΕΧΩΣ: Η ΤΕΛΙΚΗ ΑΠΟΠΛΗΡΩΜΗ». mixgrill. 
  19. «Διπλό βραβείο για τον Άρη Παπαργυρόπουλο στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου στο Λος Άντζελες». www.zougla.gr. Ανακτήθηκε στις 6 Μαρτίου 2023. 
  20. «Η Ελένη Φιλίνη από το Α ως το Ω: "Μακάρι κάθε μέρα να είχαμε γιορτινή». Cosmopoliti.com - Χριστίνα Πολίτη. 3 Δεκεμβρίου 2021. Ανακτήθηκε στις 6 Μαρτίου 2023. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι

Επεξεργασία