Άνοιγμα κυρίου μενού

Ο Ενρίκε Ιγκλέσιας (Enrique Miguel Iglesias Preysler, 8 Μαΐου 1975) είναι Ισπανός τραγουδιστής, στιχουργός, ηθοποιός, παραγωγός. Θεωρείται ευρέως ως ο βασιλιάς της λάτιν ποπ μουσικής. Ο Ιγκλέσιας ξεκίνησε την καριέρα του στα μέσα της δεκαετίας του 1990 σε μια αμερικανική ισπανόφωνη εταιρεία, την Fonovisa Records, με το όνομα Ενρίκε Μαρτίνες προτού αρχίσει να χρησιμοποιεί το Ενρίκε Ιγκλέσιας και γίνει ένα από τα μεγαλύτερα αστέρια της μουσικής στην Λατινική Αμερική και στην ισπανική αγορά των ΗΠΑ. Με την έναρξη της νέας χιλιετίας, είχε πραγματοποιήσει μια σημαντική επιτυχία στην αγορά των Ηνωμένων Πολιτειών και υπέγραψε συμβόλαιο με την Universal Music Group για να κυκλοφορήσει την δισκογραφία του, τόσο στα αγγλικά όσο και στα ισπανικά.

Ενρίκε Ιγκλέσιας (Enrique Iglesias)
Enrique Iglesias 2011, 2.jpg
Γέννηση Ενρίκε Μιγκέλ Ιγκλέσιας Πρέισλερ (Enrique Miguel Iglesias Preysler)
8 Μαΐου 1975
Miami, Florida ,United States
Υπηκοότητα Ισπανία
Σπουδές Πανεπιστήμιο του Μαϊάμι
Ιδιότητα τραγουδιστής-τραγουδοποιός, ηθοποιός, μουσικός, μοντέλο, συνθέτης, μουσικός παραγωγός και παραγωγός
Σύντροφος Άννα Κουρνίκοβα (2003)
Γονείς Χούλιο Ιγκλέσιας και Ισαβέλ Πρέισλερ
Αδέλφια Χούλιο Ιγλέσιας ο νεώτερος, Chabeli Iglesias, Tamara Falcó Preysler και Ana Boyer Preysler
Όργανα Vocals, κιθάρα
Είδος τέχνης Τραγούδι,Υποκριτική
Ιστοσελίδα Επίσημος ιστότοπος
Commons page Πολυμέσα σχετικά με τον καλλιτέχνη

Ο Ενρίκε Ιγκλέσιας έχει πουλήσει πάνω από 170 εκατομμύρια δίσκους (και των singles) παγκοσμίως και έγινε ένας από τους Ισπανούς καλλιτέχνες με τις περισσότερες πωλήσεις δίσκων. Είναι ο γιος του επίσης Ισπανού τραγουδιστή Χούλιο Ιγκλέσιας.

Πίνακας περιεχομένων

ΒιογραφίαΕπεξεργασία

Γεννήθηκε στις 8 Μαΐου 1975 στη Μαδρίτη, Ισπανία, και είναι το τρίτο και μικρότερο παιδί του τραγουδιστή Χούλιο Ιγκλέσιας και της Isabel Preysler. Μεγάλωσε με δύο μεγαλύτερα αδέλφια:Chabeli και Julio. Η μητέρα του είναι από τις Φιλιππίνες και ο πατέρας του είναι ισπανικής καταγωγής από τη Γαλικία και την Ανδαλουσία. Όταν οι γονείς του χώρισαν το 1979 στην αρχή ο Ενρίκε μαζί με τα δύο του αδέρφια έμειναν με την μητέρα τους αλλά μετά από την απαγωγή του παππού του το 1986 από μια τρομοκρατική οργάνωση για την ασφάλειά τους, ο Enrique και ο αδελφός του, ο Julio είχαν σταλεί να ζήσουν με τον πατέρα τους στο Μαϊάμι. Εκεί, είχαν ανατραφεί κυρίως με την νταντά, Elvira Olivares στην οποία αφιέρωσε αργότερα το πρώτο του άλμπουμ. Έζησε επίσης στο Βελιγράδι, Σερβία, για ένα χρόνο με τη μητέρα του. Φοίτησε στο διάσημο Gulliver Preparatory School και αργότερα πήγε να σπουδάσει διοίκηση επιχειρήσεων στο Πανεπιστήμιο του Μαϊάμι.

Ο Ενρικε δεν ήθελε να μάθει ο πατέρας του για τα σχέδια του για μια μουσική καριέρα και δεν ήθελε το διάσημο επώνυμό του να τον βοηθήσει να προωθήσει την καριέρα του. Είχε δανειστεί χρήματα από την οικογενειακή νταντά και ηχογράφησε σε μια κασέτα ένα ισπανικό τραγούδι και δύο αγγλικά τραγούδια. Πλησιάζοντας τον πρώην αρθρογράφο του πατέρα του, Fernan Martínez, οι δύο προώθησαν τα τραγούδια με το σκηνικό όνομα «Enrique Martínez» με το backstory του να είναι ένας άγνωστος τραγουδιστής από τη Γουατεμάλα. είχε υπογράψει με Fonovisa Records. Μετά την εγκατάλειψη του κολεγίου, ταξίδεψε στο Τορόντο για να ηχογραφήσει το πρώτο του άλμπουμ.

Μουσική καριέραΕπεξεργασία

1995–1996: Enrique IglesiasΕπεξεργασία

Στις 12 Ιουλίου, 1995, o Ιγκλέσιας κυκλοφόρησε το άλμπουμ Enrique Iglesias, μια συλλογή με ροκ μπαλάντες, συμπεριλαμβανομένων επιτυχίες όπως το "Si Tú Te Vas", "Experiencia religiosa", και άλλα. Ο δίσκος πούλησε μισό εκατομμύριο αντίτυπα την πρώτη εβδομάδα , ένα σπάνιο γεγονός για ένα άλμπουμ που ηχογραφήθηκε σε μια γλώσσα εκτός της αγγλικής, πήγαινε για Χρυσό στην Πορτογαλία από την πρώτη εβδομάδα κυκλοφορίας του, και πούλησε πάνω από ένα εκατομμύριο αντίτυπα μέσα στους επόμενους τρεις μήνες.

Το τραγούδι του «Por Amarte» περιλήφθηκε στην τηλενουβελα Marisol, αλλά αντί "Por amarte Daria mi vida" (To love you, i'd give my life - Για να σ'αγαπήσω θα έδινα την ζωή μου), οι λέξεις ήταν "Por amarte Marisol, moriría" (To love yo, Marisol , i'd die - Για να σ'αγαπήσω Μαρισολ,θα πέθαινα). Το CD παρήγαγε επίσης εκδόσεις στα ιταλικά και πορτογαλικά , με τα περισσότερα τραγούδια μεταφρασμένα σε αυτές τις γλώσσες.

Πέντε από τα τραγούδια από αυτό το άλμπουμ ξεχωρίζουν, το «Por Amarte», «No Llores Por MI", και "Trapecista". Το άλμπουμ οδήγησε τον Ενρίκε να κερδήσει Grammy Award για Την Καλύτερη Λατινική Ποπ  Εμφάνιση (Best Latin Pop Performance)

Προσωπική ζωήΕπεξεργασία

Στα τέλη του 2001, ο Ιγκλέσιας είχε σχέση με την Ρωσίδα τενίστρια Άννα Κουρνίκοβα. Τον Οκτώβριο του 2013 χώρισαν αλλά από τότε έχουν επανασυνδεθεί και συνεχίζουν να είναι ζευγάρι. Στις 17 Δεκεμβρίου 2017 απέκτησαν δίδυμα παιδιά, τον Νίκολας και την Λούσι, στο South Miami Hospital.

Το ζευγάρι κατοικεί σε ιδιόκτητη κατοικία στο Μαϊάμι, η οποία εκτιμάται ότι κόστισε περίπου $26 εκατομμύρια.

Το 2003, ο Ιγκλέσιας υπεβλήθη σε εγχείριση για να αφαιρέσει μια κυκλική κρεατοελιά από την δεξιά πλευρά του προσώπου του, εκφράζοντας ανησυχίες ότι με την πάροδο του χρόνου θα γινόταν καρκινογόνα.

Έχει μια σπάνια ασθένεια - συνήθως αβλαβής - που ονομάζεται Situs inversus, σύμφωνα με την οποία αρκετά εσωτερικά όργανα αντιστρέφονται συγκριτικά με την ανατομία.

ΔισκογραφίαΕπεξεργασία

Studio albumsΕπεξεργασία

  • Enrique Iglesias (1995)
  • Vivir (1997)
  • Cosas del Amor (1998)
  • Enrique (1999)
  • Escape (2001)
  • Quizás (2002)
  • 7 (2003)
  • Insomniac (2007)
  • Euphoria (2010)
  • Sex and Love (2014)

SinglesΕπεξεργασία

  • 1995 "Si tu te vas"
  • 1996 "Experiencia religiosa"
  • 1996 "Por amarte"
  • 1996 "No llores por mi"
  • 1996 "Trapecista"
  • 1997 "Enamorado por primera vez"
  • 1997 "Solo en ti" (διασκευή του "Only you" των Yazoo)
  • 1997 "Al despertar"
  • 1997 "Lluvia cae"
  • 1997 "Miente"
  • 1997 "Revolucion" #6 Latin
  • 1998 "Esperanza" #1 Latin
  • 1998 "Nunca te olvidaré"
  • 1999 "Bailamos"
  • 1999 "Rhythm Divine"
  • 2000 "Be with You "
  • 2000 "Sad Eyes"
  • 2000 "You're My Number One" (featuring Alsou)
  • 2000 "Could I Have This Kiss Forever" (με τη Γουίτνεϋ Χιούστον)
  • 2001 "Hero "
  • 2002 "Escape"
  • 2002 "Don't Turn Off the Lights"
  • 2002 "Love to See You Cry"
  • 2002 "Maybe"
  • 2003 "To Love a Woman"
  • 2002 "Mentiroso"
  • 2002 "La chica de ayer"
  • 2003 "Quizas" #1 Latin
  • 2003 "Para que la vida"
  • 2003 "Addicted"
  • 2003 "Not In Love"
  • 2004 "Be with you"
  • 2007 "Tired of being sorry"
  • 2007 "Do You Know (The Ping Pong Song) / Dímelo"
  • 2007 "Somebody's Me / Alguien Soy Yo"
  • 2008 "Can you hear me"
  • 2010 "Cuando me enamoro"
  • 2010 "Dirty Dancer"
  • 2010 "I like it"
  • 2010 "Tonight"
  • 2010 "Heartbeat"
  • 2010 "No me digas que no"
  • 2010 "Ayer"
  • 2012 "Finally Found You"
  • 2013 "Turn the night up"
  • 2013 "Loco"
  • 2013 "Heart Attack"
  • 2014 "I like how it feels"
  • 2014 "El Perdedor"
  • 2014 "I'm A Freak"
  • 2014 "There goes my baby"
  • 2014 "Bailando"
  • 2015 "Let me be your lover"
  • 2015 "Noche Y De Dia"
  • 2016 "Duele el Corazon"
  • 2017 "Subeme La Radio"

ΣυλλογέςΕπεξεργασία

  • 1998: Remixes
  • 1999: Bailamos Greatest Hits
  • 1999: The Best Hits
  • 2001: 15 Kilates Musicales
  • 2008: Enrique Iglesias: 95/08 Exitos
  • 2008: Greatest Hits

ΦιλμογραφίαΕπεξεργασία

Έτος Ταινία Ρόλος Σημειώσεις
1997 Fools Rush In "Si Tu Te Vas" Soundtrack
1999 Wild Wild West "Bailamos" Soundtrack

Nominated – Blockbuster Entertainment Award for Favorite Song from a Movie

2000 2000 Teen Choice Awards Himself Host
2001 I Love the New Millennium "Hero" Soundtrack
Smallville: "Craving"
2003 Scrubs: "My Friend the Doctor"
Once Upon a Time in Mexico Lorenzo Debut in Hollywood
2004 Pepsi Music 2004: Britney Exclusive Evil emperor TV advert
2005 Premios Juventud 2005 Himself Host
2006 Zoom "Hero" Soundtrack
2007 America's Next Top Model, Cycle 9: "The Girls Who Crawl" Himself Special guest
Live with Regis and Kelly Co-host
Dancing with the Stars Musical guest (Performing live of "Hero" and "Do You Know?" Songs)
How I Met Your Mother "Gael" TV guest; 2 episodes: S03E01 – "Wait for It" and S03E02 – "We're Not from Here"
Two and a Half Men "Fernando" TV guest: 1 episode: S04E23 - "Anteaters. They're Just Crazy-Lookin'"
2008 Step Up 2: The Streets "Push" Soundtrack
Rob & Big: "Poop in the Pool" "Do You Know?"
Beverly Hills Chihuahua "Hero"
Lady Godiva
2010 Hot Tub Time Machine
Jersey Shore "I Like It"
EuroVoice Music Contest 2010 Himself Special guest
2011 The X Factor (U.S.) Himself Guest judge along with Nicole Scherzinger
2013 The Voice "Bailamos"
2014 So You Think You Can Dance (U.S.) Himself Musical guest (Performing live of Bailando Song featuring Sean Paul)
2015 57th Annual Grammy Awards Himself Presenter

ΠεριοδείεςΕπεξεργασία

  • Vivir World Tour (1997)
  • Cosas Del Amor (1998)
  • Enrique World Tour (2000)
  • One Night Stand Tour (2002)
  • Don't Turn Off The Lights Tour (2002)
  • Seven World Tour (2004)
  • Insomniac World Tour (2007)
  • Greatest Hits Tour (2009)
  • Euphoria Tour (2010–12)
  • Enrique Iglesias And Jennifer Lopez Tour (2012)
  • Sex and Love Tour (2014–17)
  • Enrique Iglesias And Pitbull Live! (2017)
  • All The Hits Live (2018)

Εξωτερικοί σύνδεσμοιΕπεξεργασία