Ερρίκος Ανδρέου

Έλληνας σκηνοθέτης

Ο Ερρίκος Ανδρέου (Αθήνα, 15 Δεκεμβρίου 1938), είναι Έλληνας σκηνοθέτης και σεναριογράφος.[3]

Ερρίκος Ανδρέου
Όνομα στη
μητρική γλώσσα
Ερρίκος Ανδρέου (Ελληνικά)
Γέννηση15 Δεκεμβρίου 1938 (1938-12-15) (81 ετών)
Αθήνα
ΕθνικότηταFlag of Greece.svg Ελλάδα
Χώρα πολιτογράφησηςΕλλάδα
Ιδιότητασκηνοθέτης, σκηνοθέτης κινηματογραφικών έργων[1] και σεναριογράφος[2]
ΣύζυγοςΝόρα Βαλσάμη

Πρώτα χρόνιαΕπεξεργασία

Γεννημένος στην Aθήνα το 1938, μεγάλωσε στο Γιοχάνεσμπουργκ της Nότιας Aφρικής. Εκεί, σπούδασε σε αγγλοφώνο πανεπιστήμιο Ιστορία της Τέχνης και Αγγλική Λογοτεχνία και συνέχισε τις σπουδές του στο σενάριο και την σκηνοθεσία στη Μεγάλη Ακαδημία Κινηματογράφου της Ρώμης.[3]

ΚαριέραΕπεξεργασία

Με την επιστροφή του στην Ελλάδα εργάστηκε σαν βοηθός σκηνοθέτη σε διεθνείς παραγωγές, όπως, «Τα Κανόνια του Ναβαρόνε», και «Λέων της Σπάρτης». Το 1961 σκηνοθέτησε την πρώτη του ταινία «Ο Εφιάλτης» σε δικό του σενάριο και παραγωγή, η οποία κέρδισε διακρίσεις στο Φεστιβάλ του Νέου Δελχί και στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης. Το 1964 σκηνοθέτησε την ταινία «Επιστροφή», η οποία κέρδισε το βραβείο Α΄ γυναικείου ρόλου στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης και το 1966 την ταινία «Διχασμός», η οποία κέρδισε το κρατικό βραβείο σκηνοθεσίας, αλλά και διεθνή διάκριση στο κινηματογραφικό φεστιβάλ του Σικάγο.

Το 1967 συνεργάστηκε με τη Φίνος Φιλμ στην ταινία «Εκείνος και Εκείνη». Στη συνέχεια σκηνοθέτησε και άλλες ταινίες, συνεργαζόμενος με Αμερικανούς και Ιταλούς παραγωγούς. Το 1970 σκηνοθέτησε, σε δικό του σενάριο και παραγωγή, την ταινία «Ανταρσία των 10» η οποία κέρδισε το βραβείο σκηνοθεσίας στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης. Το ίδιο βραβείο κέρδισε και τον επόμενο χρόνο, για την ταινία της Φίνος Φιλμ «Η Μεγάλη Στιγμή του ‘21 - Παπαφλέσσας». Το 1979 σκηνοθέτησε την αγγλόφωνη ταινία «Κραυγές στον Άνεμο», η οποία γυρίστηκε εξ ολοκλήρου στη Νέα Υόρκη.

Από το 1977 και μετά στράφηκε στην τηλεόραση σκηνοθετώντας αρκετές επιτυχημένες σειρές.

Προσωπική ζωήΕπεξεργασία

Στις 18 Ιουνίου 1973, ο Ερρίκος Ανδρέου παντρεύτηκε την ηθοποιό Νόρα Βαλσάμη μετά από 6 χρόνια σχέσης, την οποία είχε γνωρίσει κατά την διάρκεια των γυρισμάτων της ταινίας Τα δυο πόδια σε ένα παπούτσι της Φίνος Φιλμ. Έχουν αποκτήσει έναν γιο, τον Κωνσταντίνο-Ερρίκο.

ΦιλμογραφίαΕπεξεργασία

Κινηματογράφος
Έτος Τίτλος Ιδιότητα
1961 Εφιάλτης Σκηνοθέτης-Σεναριογράφος
1965 Διχασμός Σκηνοθέτης
Επιστροφή Σκηνοθέτης-Σεναριογράφος
1966 Εκείνος κι εκείνη Σκηνοθέτης
1969 Τα Δυο Πόδια σ' ένα... Παπούτσι! Σκηνοθέτης
Κατηγορώ το κορμί μου Σκηνοθέτης
1970 Έρωτας δίχως σύνορα Σκηνοθέτης
Η ανταρσία των 10 Σκηνοθέτης
Ο προδότης πρέπει να πεθάνει Σκηνοθέτης
1971 Δώστε τα χέρια Σκηνοθέτης
Παπαφλέσσας Σκηνοθέτης
1972 Αναζήτησις Σκηνοθέτης
1974 Λεσβιακός Αύγουστος Σκηνοθέτης
Ψυχή και Σάρκα Σκηνοθέτης
1976 Το Αγκίστρι Σκηνοθέτης
1979 Κραυγές στον άνεμο Σκηνοθέτης
2004 Βελούδο από μετάξι Σκηνοθέτης
2010 Μοιραία σχέση Σκηνοθέτης

ΠαραπομπέςΕπεξεργασία

  1. Ανακτήθηκε στις 20  Ιουνίου 2019.
  2. Ανακτήθηκε στις 20  Ιουνίου 2019.
  3. 3,0 3,1 «Ερρίκος Ανδρέου (Σκηνοθέτης, Σεναριογράφος)». finosfilm.com. Ανακτήθηκε στις 29 Αυγούστου 2019. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοιΕπεξεργασία