Ζωή Φυτούση

Ελληνίδα ηθοποιός

Η Ζωή Φυτούση (Αθήνα, 4 Σεπτεμβρίου 193324 Ιουλίου[1] 2017) ήταν Ελληνίδα ηθοποιός του θεάτρου (συνεργάσθηκε με πολλούς θιάσους και συμμετείχε σε πολλές θεατρικές παραστάσεις κάθε είδους), του κινηματογράφου (εμφανίσθηκε σε αρκετές ταινίες), της τηλεόρασης και του ραδιοφώνου, συγγραφέας (είχε συγγράψει 7 βιβλία[2]), ποιήτρια[3], αρθρογράφος, συνδικαλίστρια[4] και τραγουδίστρια. Ιδιαίτερη καριέρα έκανε και στο χώρο του τραγουδιού, με γνωστότερη ερμηνεία της στη σύνθεση του Μάνου Χατζιδάκι «Φέρτε μου ένα μαντολίνο». Καταγόταν από τη Χίο. Το 1996 τιμήθηκε για το ποίημά της «Κανείς, μα κανείς»[5].

Ζωή Φυτούση
Γενικές πληροφορίες
Όνομα στη
μητρική γλώσσα
Ζωή Φυτούση (Ελληνικά)
Γέννηση4 Σεπτεμβρίου 1933 (1933-09-04)
Αθήνα
Θάνατος24 Ιουλίου 2017 (83 ετών)
Αθήνα
Χώρα πολιτογράφησηςΕλλάδα
Εκπαίδευση και γλώσσες
Ομιλούμενες γλώσσεςΕλληνικά
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταηθοποιός
συγγραφέας
ποιήτρια
τραγουδίστρια

Φιλμογραφία

Επεξεργασία
Έτος Τίτλος Ρόλος Σκηνοθεσία
1952 Ζαΐρα κομπάρσος Κώστας Ανδρίτσος, Φίλιππος Φυλακτός, Ράινερ Γκάις
1953 Όνειρα κοριτσιών Κώστας Ανδρίτσος
1954 Γκολ στον έρωτα Αλίκη Τζανής Αλιφέρης
1955 Το οργανάκι του Αττίκ Βεατρίκη Φρίξος Ηλιάδης
1956 Τα κοθώνια του συντάγματος Ντίμης Δαδήρας
1957 Λατέρνα, φτώχεια και γαρύφαλλο υπηρέτρια Αλέκος Σακελλάριος
Ο γυναικάς Λούλα Νίκος Τσιφόρος
1958 Κερένια κούκλα Μαυρίκιος Νόβακ
1959 Ο Ηλίας του 16ου κυρία Λογοθέτη[6] Αλέκος Σακελλάριος
Διακοπές στην Κολοπετινίτσα Βασίλης Γεωργιάδης
Σαρακατσάνισσα Ορέστης Λάσκος
Η Λιλή και ο μουρντάρης Γιάννης Πολίτης, Γιάννης Θωμόπουλος
1961 Οι χαραμοφάηδες Ορέστης Λάσκος
Φτωχαδάκια και λεφτάδες Δέσπω
1962 Λαφίνα
Ταξίδι Ντίνος Δημόπουλος
Οι γυναικοκατακτητές Ορέστης Λάσκος
Εξομολόγησις μιας μητέρας Κατερίνα Στέλιος Τατασόπουλος
1963 Η ψεύτρα (ταινία) Καίτη Γιάννης Δαλιανίδης
Μας κρύβουν τον ήλιο Πάμελα Θάνος Σάντας
1964 Το μεροκάματο του πόνου Άννα Νέστορας Μάτσας
Ο εαυτούλης μου Ουρανία[7] Ορέστης Λάσκος
Εξωτικές βιταμίνες Λιλίκα Καραφωτιά[8] Σωκράτης Καψάσκης
Δρόμος χωρίς σύνορα Νέστορας Μάτσας
1965 Δύσκολοι δρόμοι Σόνια
1966 Προξενήτρα πράκτωρ 017 Σμαρούλα Νίκος Αβραμέας
1968 Ένας κλέφτης με φιλότιμο Δημήτρης Γαλάτης
1975 Μπουζάνκα αλά... ελληνικά! Παναγιώτης Κωνσταντίνου
1981 Το μεγάλο κανόνι Πάνος Γλυκοφρύδης
1982 Πανικός στα σχολεία Ντίμης Δαδήρας
1987 Πατρίς, ληστεία, οικογένεια Νίκος Ζερβός
2005 Ηθικόν ακμαιότατον μητέρα Σταμάτης Τσαρουχάς

Θεατρικές παραστάσεις

Επεξεργασία

Κατάλογος βασικών πληροφοριών θεατρικών παραστάσεων στις οποίες η Ζ. Φυτούση συμμετείχε ως ηθοποιός.

σεζόν παράσταση ρόλος θίασος θέατρο σκηνοθέτης
Ελληνική Θεατρική Περίοδος 1954/1955 Το σπίτι της Μπερνάρντα Άλμπα Ζητιάνα Θίασος Κατίνας Παξινού - Χριστίνας Καλογερίκου Θέατρο Rex Αλέξης Μινωτής
Ελληνική Θεατρική Περίοδος 1958/1959 Χρυσή φυλακή Μαργαρίτα Θίασος Μίμη Φωτόπουλου Θέατρο Μίμη Φωτόπουλου Πέλος Κατσέλης
Ελληνική Θεατρική Περίοδος 1961/1962 Απόψε αυτοσχεδιάζουμε Τραγουδίστρια Θίασος Δημήτρη Μυράτ Θέατρο Αθηνών Δημήτρης Μυράτ
Ελληνική Θεατρική Περίοδος 2007/2008 Θείος Βάνιας Μαρία Βασίλιεβνα Ανοιχτό Θέατρο Ανοιχτό Θέατρο Γιώργος Μιχαηλίδης

Όλες οι πληροφορίες προέρχονται από το έντυπο πρόγραμμα της κάθε παράστασης ή/και από σχετικά δελτία τύπου.

Παραπομπές

Επεξεργασία
  1. Newsroom (24 Ιουλίου 2017). ««Έφυγε» η ηθοποιός και τραγουδίστρια Ζωή Φυτούση». CNN.gr. Ανακτήθηκε στις 21 Ιουλίου 2019. 
  2. «Νικόλαος Περδικάρης: «Πέθανε η Ζωή Φυτούση»». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 29 Ιουλίου 2017. Ανακτήθηκε στις 27 Ιουλίου 2017. 
  3. ««Πέθανε η ηθοποιός Ζωή Φυτούση»». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 27 Ιουλίου 2017. Ανακτήθηκε στις 27 Ιουλίου 2017. 
  4. «"Πέθανε η ηθοποιός Ζωή Φυτούση"». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 27 Ιουλίου 2017. Ανακτήθηκε στις 27 Ιουλίου 2017. 
  5. "«Έφυγε» η ηθοποιός Ζωή Φυτούση"
  6. «Πόσο καλά ξέρετε την θρυλική ταινία "Ο Ηλίας του 16ου";». cineramen.gr. 30 Νοεμβρίου 2021. Ανακτήθηκε στις 1 Ιουνίου 2024. 
  7. «Ο εαυτούλης μου». www.retrodb.gr. Ανακτήθηκε στις 1 Ιουνίου 2024. 
  8. «Εξωτικές βιταμίνες». www.retrodb.gr. Ανακτήθηκε στις 1 Ιουνίου 2024.