Άνοιγμα κυρίου μενού

Ο Θάνος Κωτσόπουλος (Οκτώβριος 1911 - 18 Μαρτίου 1993) ήταν Έλληνας ηθοποιός, σεναριογράφος και σκηνοθέτης.

Θάνος Κωτσόπουλος
Γέννηση Οκτώβριος 1911
Αθήνα
Θάνατος 18 Μαρτίου 1993[1]
Αθήνα
Εθνικότητα Ελληνική
Χώρα πολιτογράφησης Ελλάδα
Σπουδές Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου
Ιδιότητα ηθοποιός, σκηνοθέτης κινηματογραφικών έργων και σεναριογράφος
Είδος τέχνης ηθοποιός

Πίνακας περιεχομένων

ΒιογραφίαΕπεξεργασία

Ήταν πτυχιούχος της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών (1931) και αριστούχος απόφοιτος της Δραματικής Σχολής του Εθνικού Θεάτρου (1932).

Υπήρξε πρωταγωνιστής σε μεγάλο αριθμό θεατρικών έργων ως συνεργάτης στο Εθνικό Θέατρο, στο Θέατρο Αθηνών του Κωστή Μπαστιά, στο θίασο Κατερίνας και στο θίασο Μανωλίδου - Παπά - Κωτσόπουλου. Το 1946 διορίστηκε καθηγητής στη Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου όπου το 1962 ανέλαβε διευθυντής. Στη περίοδο 1967 - 1973 περιορίσθηκε ως σκηνοθέτης και πρωταγωνιστής στο Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος (Κ.Θ.Β.Ε.) στα έργα "Θυσία του Αβραάμ", "Αγαμέμνων", "Μάκβεθ", "Βασιλιάς Ληρ", "Φιλάργυρος", "Ερωτόκριτος" κ.ά. Έχει διακριθεί σε ρόλους του αρχαίου Δράματος. Μεγάλη επίσης υπήρξε η συμβολή του στον κινηματογράφο και στη τηλεόραση.

Αν και το 1974 συνταξιοδοτήθηκε,συνέχισε να διδάσκει σε δραματικές σχολές και το 1978 διορίσθηκε διευθυντής του Άρματος Θέσπιδος.

Επίσης υπήρξε συγγραφέας των παρακάτω θεατρικών έργων: "Ο πόλεμος τελείωσε" (Α' Καλοκαιρινό βραβείο), "Ο Λυτρωμός", "Εδώ δεν είναι Μεξικό", "Ατρείδες" και μέλος της Εταιρείας Θεατρικών Συγγραφέων. Έκανε και πολλές περιοδείες στο εξωτερικό και είχε τιμηθεί με πολλά παράσημα.

Μιλούσε Αγγλικά και Γαλλικά και ήταν μόνιμος κάτοικος Αθηνών. Σύζυγός του ήταν η επίσης ηθοποιός Άννα Ραυτοπούλου. Κηδεύτηκε στο Α΄ Νεκροταφείο.

ΦιλμογραφίαΕπεξεργασία

Τηλεοπτικές σειρέςΕπεξεργασία

1972 Παράξενος ταξιδιώτης ΕΙΡΤ
1973 Χωρίς ανάσα ΕΙΡΤ
1974 Οι δίκαιοι ΥΕΝΕΔ
1975 Μενεξεδένια πολιτεία ΕΙΡΤ

ΘέατροΕπεξεργασία

1933 Οιδίπους Τύραννος
1936 Ο επιθεωρητής
1938 Βασιλιάς Ληρ
1944 Κυρία σας αγαπώ
1960 Γέρμα
1963 Το όνειρο
1969 Βασιλιάς Ληρ

ΠηγέςΕπεξεργασία

  • Έλληνες - Ελληνίδες ηθοποιοί
  • Θόδωρος Έξαρχος: Έλληνες ηθοποιοί - Αναζητώντας τις ρίζες, Βραβείο Ακαδημίας Αθηνών
  • www.9olepta.com
  • www.retroDB.gr

ΠαραπομπέςΕπεξεργασία

Εξωτερικοί σύνδεσμοιΕπεξεργασία