Θανάσης Σκορδαλός

έλληνας μουσικός και οργανοπαίκτης

Ο Θανάσης Σκορδαλός (Σπήλι Ρεθύμνης, 10 Δεκεμβρίου 1920 - Ηράκλειο Κρήτης, 22 απριλίου 1998) ήταν Έλληνας λυράρης.

Θανάσης Σκορδαλός
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση10 Δεκεμβρίου 1920
Σπήλι Ρεθύμνης
Θάνατος22 Απριλίου 1998
Ηράκλειο Κρήτης
ΕθνικότηταΕλληνική
Εκπαίδευση και γλώσσες
Ομιλούμενες γλώσσεςΝέα ελληνική γλώσσα
Πληροφορίες ασχολίας
ΙδιότηταΜουσικός, λυράρης

ΒιογραφίαΕπεξεργασία

Γεννήθηκε στις 10 Δεκεμβρίου του 1920 στο Σπήλι Ρεθύμνου.

Ο ίδιος άρχισε να μαθαίνει μόνος του να παίζει λύρα, σε ηλικία 9 ετών. Μόλις στα δώδεκα του χρόνια, έκανε το πρώτο του γλέντι στο χωριό Χαμαλεύρι Ρεθύμνου. Έχει συνεργαστεί με πάρα πολλούς λαουτιέρηδες, όπως το Γιάννη Μαρκογιαννάκη που κατάγεται επίσης από το Σπήλι, το Γιάννη Μπερνιδάκη (Μπαξεβάνη), το Νίκο Μανιά και πολλούς άλλους.

Το δισκογραφικό έργο είναι πάρα πολύ πλούσιο και περιέλαβε πολύ γνωστά τραγούδια όπως το Φιλεντέμ, Μόνο εκείνος π'αγαπά, Ένας καινούργιος άνεμος, Ποιος ουρανός ποια θάλασσα Συ μ'έμαθες πως αγαπούν, Ένας ψαράς, Όνειρα βλέπω μυστικά, και πολλά άλλα.

Διορίστηκε υπάλληλος στην τράπεζα της Ελλάδος από τον Σοφοκλή Βενιζέλο και κατόπιν αφιερώθηκε στη λύρα. Εμφανίστηκε στην Αμερική, τον Καναδά, την Αυστραλία και την Αφρική παίζοντας για Κρητικούς μετανάστες.

Μαζί με τον Κώστα Μουντάκη, θεωρείται ως ένας από τους μεγαλύτερους δασκάλους της λύρας.

Απεβίωσείωσε σε ηλικία 78 ετών την Τετάρτη 22 Απριλίου 1998[1] και ώρα 09:30 π.μ. στο Βενιζέλειο Γενικό νοσοκομείο του Ηρακλείου. Η σορός του, τέθηκε για έξι ώρες σε λαϊκό προσκύνημα στο παρεκκλήσι του Ιερού Ναού Αγίου Μηνά στο Ηράκλειο και κατόπιν ακολούθησε πομπή συγγενών και φίλων του μέχρι το χωριό του. Ενταφιάστηκε στο χωριό του, το Σπήλι Ρεθύμνης, στις 23 Απριλίου 1998.


Ενδεικτική δισκογραφίαΕπεξεργασία

  • Από τη Στεία στα Χανιά 1946
  • Κρητικά τραγούδια και χοροί 1965
  • Έτσι τραγουδάει η Κρήτη 1968
  • Αθανάσιος Σκορδαλός 1973
  • Χοροί και σκοποί της Κρήτης 1974
  • Η ιστορία μου 1977
  • Ο χρυσός δίσκος του Σκορδαλού 1979
  • Για πάντα 1985
  • Μουσική και χοροί της Κρήτης 1985
  • Η μεγάλη συνάντηση 1988
  • Μουσική άνοιξη 1995
  • Σαν της Μαδάρας το βουνό 1996
  • Υπάρχω 1997
  • Η χρυσή λύρα 1998 Ολοκληρωμένη Δισκογραφία- Θανάσης Σκορδαλός www.facebook.com/notes/κρητική-δισκογραφία/θανάσης-σκορδαλός-δισκογραφία/17311737667129586

ΠαραπομπέςΕπεξεργασία

  1. «Θανάσης Σκορδαλός». www.agios-vasilios.gr. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 24 Ιανουαρίου 2016. Ανακτήθηκε στις 3 Δεκεμβρίου 2015.