Κάκια Παναγιώτου

ελληνίδα ηθοποιός
Για την παλαιότερη συνώνυμη ηθοποιό, δείτε: Αικατερίνη Παναγιώτου.

Η Αικατερίνη «Κάκια» Παναγιώτου (26 Ιανουαρίου 1923 - 6 Απριλίου 2013) ήταν Ελληνίδα ηθοποιός.

Κάκια Παναγιώτου
H Κάκια Παναγιώτου σε σκηνή από την ταινία Υπολοχαγός Νατάσσα (1970)
Γέννηση1923[1]
Αθήνα
Θάνατος6 Απριλίου 2013 (90 ετών)
Αθήνα
Χώρα πολιτογράφησηςΕλλάδα
ΣπουδέςΔραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου
Ιδιότηταηθοποιός

Βιογραφία Επεξεργασία

Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1923[2][3] και πέρασε τα παιδικά της χρόνια στον Βόλο, τόπο καταγωγής της μητέρας της. Ακόμη είχε ρίζες από την Κεφαλονιά και τη Χειμάρρα.[2] Όταν τελείωσε τις γυμνασιακές της σπουδές, φοίτησε στη Γερμανική Ακαδημία και στη συνέχεια στη Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου, από την οποία εξήλθε με άριστα.[2][3] Πρωτοεμφανίσθηκε στη θεατρική σκηνή το 1945 στον θίασο «Αυλαία» και το 1948 προσελήφθη στο Εθνικό Θέατρο ως κορυφαία στον χορό αρχαίου δράματος.[2] Στην παράσταση της «Ορέστειας» του Αισχύλου διακρίθηκε ιδιαίτερα, υποδυόμενη την Κασσάνδρα.[3] Στη συνέχεια ανέλαβε πρωτεύοντες ρόλους σε νεότερες παραστάσεις έργων.

Περιόδευσε με τον θίασο της Μαρίκας Κοτοπούλη στην Αίγυπτο και την Κύπρο.[4][5] Από το 1953 ήταν μόνιμο στέλεχος του Εθνικού Θεάτρου και συνεργάστηκε μαζί με σημαντικά ονόματα του ελληνικού θεάτρου, εμφανιζόμενη στην Επίδαυρο, το Ηρώδειο κ.α.. [2][3] Στη δεκαετία του 1960 ασχολήθηκε έντονα με τον ελληνικό κινηματογράφο όπου και συμμετείχε σε αρκετές ταινίες, όπως, μεταξύ άλλων, οι Στεφανία, Αγάπη για πάντα, Μαντώ Μαυρογένους και Υπολοχαγός Νατάσσα.[2][3]

Την τηλεοπτική σεζόν 2007-2008 έπαιξε τον ρόλο της αφηγήτριας στη σειρά Δεληγιάννειον Παρθεναγωγείον, ο οποίος και αποτέλεσε τον τελευταίο της χρονικά.[2][3]

Προσωπική ζωή Επεξεργασία

Παντρεύτηκε τον Κωνσταντίνο Σάπαρη, με τον οποίο και απέκτησε έναν γιο. Απεβίωσε στην Αθήνα, στις 6 Απριλίου του 2013, σε ηλικία 90 ετών και κηδεύτηκε στο Νεκροταφείο Χαλανδρίου.[3][4]

Φιλμογραφία Επεξεργασία

Έτος Τίτλος Ρόλος
1954 Θανασάκης ο πολιτευόμενος Ελένη
1958 Μηδέν πέντε
1960 Ραντεβού στη Βενετία Ελίζα
1962 Ηλέκτρα Κλυταιμνήστρα
Τα χέρια
1963 Τερέζα[6]
Αμαρτίες γονέων Λίζα
Ανάμεσα σε δυο αγάπες μητέρα Άννας
1965 Βάνα
Του χωρισμού ο πόνος
Στην θύελλα του πάθους Καίτη Νικολάου
1967 Λάουρα
Στεφανία [7] μητέρα Στεφανίας
Ουδείς αναμάρτητος
1969 Το νυφοπάζαρο
Αγάπη για πάντα [7] Μαντούδη
1970 Υπολοχαγός Νατάσσα [7] Λίζα
Ένας τρελός γλεντζές Αγγέλα Αυγερινού
Οι γενναίοι του Βορρά Χρύσα
Κατηγορώ τους δυνατούς Μάρθα
Μια γυναίκα στην Αντίσταση[2] Ειρήνη Κωλέττη
Ο δασκαλάκος ήταν λεβεντιά Φωτεινή Μαντέκα
Αυτοί που μίλησαν με τον θάνατο Ελένη Βενέτη
1971 Μαντώ Μαυρογένους μητέρα Μαντώς
1973 Τα χρόνια της οργής Αμαλία
1982 Άγρια νιάτα Ματούλα
1984 Η πόλη ποτέ δεν κοιμάται θεία
2003 Πολίτικη κουζίνα θεία Ελπινίκη

Θεατρικές παραστάσεις Επεξεργασία

Κατάλογος βασικών πληροφοριών θεατρικών παραστάσεων, στις οποίες η Παναγιώτου συμμετείχε ως ηθοποιός.

χρονική περίοδος παράσταση ρόλος εταιρεία παραγωγής θέατρο σκηνοθέτης
Ελληνική Θεατρική Περίοδος 1946/1947 Οι Γερμανοί ξανάρχονται Καίτη Θίασος Κοτοπούλη Θέατρο Rex
Ελληνική Θεατρική Περίοδος 1948/1949 Βολπόνε ή Η αλεπού Τσέλια Εθνικό Θέατρο της Ελλάδας Κτήριο Τσίλερ Δημήτρης Ροντήρης
Ελληνική Θεατρική Περίοδος 1951/1952 Ο Κατσαντώνης Κυρά Βασιλική Θίασος Κοτοπούλη Θέατρο Rex Δημήτρης Μυράτ
Ελληνική Θεατρική Περίοδος 1952/1953 Θανασάκης ο πολιτευόμενος Ελένη Θίασος Κοτοπούλη Θέατρο Rex Αλέκος Σακελλάριος
Ελληνική Θεατρική Περίοδος 1952/1953 Ερωτική τραγωδία Δεσποινίς Φάμπερ Θίασος Κοτοπούλη Θέατρο Rex Δημήτρης Μυράτ
Ελληνική Θεατρική Περίοδος 1955/1956 Μήδεια Κορυφαία χορού Εθνικό Θέατρο της Ελλάδας περιοδεία Αλέξης Μινωτής
Ελληνική Θεατρική Περίοδος 1956/1957 Ιφιγένεια η εν Αυλίδι Α΄ Κορυφαία Εθνικό Θέατρο της Ελλάδας Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου Κωστής Μιχαηλίδης
Ελληνική Θεατρική Περίοδος 1957/1958 Ιφιγένεια η εν Αυλίδι Α Κορυφαία Εθνικό Θέατρο της Ελλάδας Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου Κωστής Μιχαηλίδης
Ελληνική Θεατρική Περίοδος 1958/1959 Ιφιγένεια η εν Ταύροις Αθηνά Εθνικό Θέατρο της Ελλάδας Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου Κωστής Μιχαηλίδης
Ελληνική Θεατρική Περίοδος 1959/1960 Οθέλλος Αιμιλία Εθνικό Θέατρο της Ελλάδας Κτήριο Τσίλερ Αλέξης Σολομός
Ελληνική Θεατρική Περίοδος 1959/1960 Αλκιβιάδης Τιμαία Εθνικό Θέατρο της Ελλάδας Κτήριο Τσίλερ Κωστής Μιχαηλίδης
Ελληνική Θεατρική Περίοδος 1960/1961 Ιφιγένεια η εν Αυλίδι Α Κορυφαία Εθνικό Θέατρο της Ελλάδας περιοδεία Κωστής Μιχαηλίδης
Ελληνική Θεατρική Περίοδος 1960/1961 Γέρμα Α' Κουνιάδα Εθνικό Θέατρο της Ελλάδας Κτήριο Τσίλερ Αλέξης Σολομός
Ελληνική Θεατρική Περίοδος 1964/1965 Τρωάδες Κασσάνδρα Εθνικό Θέατρο της Ελλάδας περιοδεία Τάκης Μουζενίδης
Ελληνική Θεατρική Περίοδος 1968/1969 Ο κατά φαντασίαν ασθενής Μπελίνα Εθνικό Θέατρο της Ελλάδας Δημοτικό Θέατρο Πειραιά Σωκράτης Καραντινός
Ελληνική Θεατρική Περίοδος 1970/1971 Τριαντάφυλλο στο στήθος Φλώρα Εθνικό Θέατρο της Ελλάδας Κτήριο Τσίλερ Αλέξης Σολομός
Ελληνική Θεατρική Περίοδος 1970/1971 Εκκλησιάζουσαι Πραξαγόρα Εθνικό Θέατρο της Ελλάδας περιοδεία Σωκράτης Καραντινός
Ελληνική Θεατρική Περίοδος 1973/1974 Οθέλλος Αιμιλία Εθνικό Θέατρο της Ελλάδας Κτήριο Τσίλερ Τάκης Μουζενίδης
Ελληνική Θεατρική Περίοδος 1974/1975 Η ζωή που σου έχω δώσει Ντόνα Φιορίνα Εθνικό Θέατρο της Ελλάδας Κτήριο Τσίλερ Γιώργος Θεοδοσιάδης
Ελληνική Θεατρική Περίοδος 1975/1976 Μήδεια Τροφός Εθνικό Θέατρο της Ελλάδας περιοδεία Αλέξης Σολομός
Ελληνική Θεατρική Περίοδος 1978/1979 Αυτοκράτωρ Μιχαήλ Πριμικηρία Εθνικό Θέατρο της Ελλάδας Κτήριο Τσίλερ Αλέξης Μινωτής
Ελληνική Θεατρική Περίοδος 1979/1980 Η ζωή που σου έχω δώσει Ντόνα Φιορίνα Εθνικό Θέατρο της Ελλάδας Κτήριο Τσίλερ Γιώργος Θεοδοσιάδης

Περισσότερες πληροφορίες για κάθε παράσταση εμφανίζονται ενεργοποιώντας τον σύνδεσμο που υπάρχει στο όνομα της κάθε παράστασης

Παραπομπές Επεξεργασία

  1. (Αγγλικά) Internet Movie Database. nm0659059. Ανακτήθηκε στις 10  Ιανουαρίου 2016.
  2. 2,0 2,1 2,2 2,3 2,4 2,5 2,6 2,7 Σελλά, Όλγα (9 Απριλίου 2013). «Κάκια Παναγιώτου, επί 40 χρόνια το «υφάδι» του Εθνικού Θεάτρου». Η Καθημερινή. Ανακτήθηκε στις 14 Σεπτεμβρίου 2023. 
  3. 3,0 3,1 3,2 3,3 3,4 3,5 3,6 «Έφυγε από τη ζωή η Κάκια Παναγιώτου». Εθνικό Θέατρο. 8 Απριλίου 2013. Ανακτήθηκε στις 14 Σεπτεμβρίου 2023. 
  4. 4,0 4,1 «Απεβίωσε η ηθοποιός Κάκια Παναγιώτου». LiFO. 8 Απριλίου 2013. Ανακτήθηκε στις 14 Σεπτεμβρίου 2023. 
  5. «Πέθανε σε ηλικία 90 ετών η ηθοποιός Κάκια Παναγιώτου». Athens Voice. 8 Μαΐου 2013. Ανακτήθηκε στις 14 Σεπτεμβρίου 2023. 
  6. Σολδάτος, Γιάννης (1991). Ιστορία του Ελληνικού Κινηματογράφου. 2. Αθήνα: Αιγόκερως. σελ. 98. 
  7. 7,0 7,1 7,2 «Κάκια Παναγιώτου (Ηθοποιός)». Φίνος Φιλμ. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 30 Δεκεμβρίου 2022. Ανακτήθηκε στις 30 Δεκεμβρίου 2022. 

Πηγές Επεξεργασία

  • Νεώτερον Εγκυκλοπαιδικόν Λεξικόν Ηλίου τ.15ος, σ.388.