Η Κάμερον Ντίαζ (Cameron Michelle Diaz ; 30 Αυγούστου 1972) είναι Αμερικανίδα ηθοποιός, μοντέλο, παραγωγός και συγγραφέας. Συχνά εμφανίστηκε σε κωμωδίες ενώ απέκτησε αναγνωρισιμότητα και από δραματικούς ρόλους. Είχε 4 υποψηφιότητες για Χρυσή Σφαίρα, 3 υποψηφιότητες για βραβείο Screen Actors Guild Award και έλαβε ένα βραβείο New York Film Critics. Το 2013 έγινε η πιο ακριβοπληρωμένη ηθοποιός άνω των 40 ετών στο Χόλυγουντ. Το 2018, σύμφωνα με το box office των ΗΠΑ τα συνολικά έσοδα της Ντίαζ ξεπερνούν τα $3 δις ενώ τα έσοδά της παγκοσμίως ξεπερνούσαν τα $7 δις. Έτσι θεωρείται η πέμπτη πιο ακριβοπληρωμένη ηθοποιός στις ΗΠΑ.

Κάμερον Ντίαζ
Cameron Diaz 2016 (cropped).jpg
Όνομα στη
μητρική γλώσσα
Cameron Michelle Diaz (Αγγλικά) και Cameron Diaz (Αγγλικά)
Γέννηση30  Αυγούστου 1972[1][2][3][4][5][6][7][8]
Σαν Ντιέγκο[9]
ΚατοικίαΛονγκ Μπιτς
Μπέβερλι Χιλς
ΕθνικότηταSpanish Americans και Γερμανοαμερικανοί
Χώρα πολιτογράφησηςΗνωμένες Πολιτείες Αμερικής
ΣπουδέςLong Beach Polytechnic High School
Ιδιότηταηθοποιός ταινιών, ηθοποιός, μοντέλο, ηθοποιός φωνής, ηθοποιός τηλεόρασης, παραγωγός ταινιών[10], εκτελεστικός παραγωγός, μη μυθοπλαστικός συγγραφέας[11], τηλεοπτικός παραγωγός[12] και καλλιτέχνης
ΣύζυγοςΜπέντζι Μάντεν (από 2015)
ΣύντροφοςΤζάστιν Τίμπερλεϊκ (2003–2006) και Ματ Ντίλον (1995–1998)
ΤέκναRaddix Madden
ΑδέλφιαChimene Diaz
Σημαντικά έργαShrek 4-D, There's Something About Mary, Charlie's Angels και Οι Συμμορίες της Νέας Υόρκης
ΒραβεύσειςΚινηματογραφικά βραβεία MTV καλύτερης ερμηνείας (1999) και Κινηματογραφικό Βραβείο MTV Καλύτερου διδύμου (2001)
Commons page Πολυμέσα σχετικά με τον καλλιτέχνη

Γεννημένη στο Σαν Ντιέγκο της Καλιφόρνια, η Ντίαζ μεγάλωσε στο Long Beach. Ενώ ήταν ακόμα στο σχολείο, υπέγραψε συμβόλαιο με το πρακτορείο μοντέλων Elite Model Management. Έκανε την πρώτη της εμφάνιση στον κινηματογράφο σε ηλικία 21 ετών στην κωμωδία Η Μάσκα (1994), μαζί με τον Τζιμ Κάρεϊ. Έκανε ένα γκεστ στην ταινία Ο Γάμος του Καλύτερού Μου Φίλου (1997) πριν εμφανιστεί στον ομώνυμο ρόλο στην κωμωδία Κάτι Τρέχει με την Μαίρη (1998), η οποία τής χάρισε φήμη και υποψηφιότητα για Χρυσή Σφαίρα Καλύτερης Ηθοποιού σε Κωμωδία ή Μιούζικαλ. Οι δυο επόμενες ταινίες - το δράμα Any Given Sunday και η ταινία φαντασίας Being John Malkovich (και οι δυο 1999) - χάρισε φήμη στην Ντίαζ ως ηθοποιου δράματος και κέρδισε την δεύτερη υποψηφιότητα τηςγια Χρυσή Σφαίρα.

Η Ντίαζ κέρδισε τρίτη υποψηφιότητα για Χρυσή Σφαίρα για την ταινία Vanilla Sky (2001) και εμφανίστηκε σε δημοφιλείς ταινίες στις αρχές της δεκαετίας 2000, μεταξύ των οποίων Οι Άγγελοι του Τσάρλι (2000) και η συνέχεια Οι Άγγελοι του Τσάρλι (2003) και ως ηθοποιός φωνής στην σειρά Σρεκ (2001-2010). To 2003 συμμετείχε στην επική ταινία του Μάρτιν Σκορτσέζε Gangs of New York, για την οποία κέρδισε την τέταρτη υποψηφιότητα για Χρυσή Σφαίρα. Οι υπόλοιπες ταινίες της περιλαμβάνουν τις δραματικές κωμωδίες In Her Shoes (2005) και The Holiday (2006) και το ψυχολογικό θρίλερ The Box (2009). Η Ντίαζ έκανε ένα γκεστ στην ταινία The Green Hornet το 2011 και ακολούθησαν οι πρωταγωνιστικοί ρόλοι στις κωμωδίες Bad Teacher (2011) και The Other Woman (2014).

Μετά την συμμετοχή της στην ταινία Annie (2014), η Ντίαζ επιβεβαίωσε ότι αποχωρεί από την υποκριτική. Η Ντίαζ είναι η συγγραφέας δυο βιβλίων υγείας : The Body Book (2013), ένα μπεστ-σέλλερ σύμφωνα με τους New York Times, και The Longevity Book (2016).

Βιογραφία και καριέραΕπεξεργασία

1972-1993 : Πρώτα χρόνια και μόντελινγκΕπεξεργασία

Η Κάμερον Μισέλ Ντίαζ γεννήθηκε στις 30 Αυγούστου 1972 στο Σαν Ντιέγκο της Καλιφόρνια. Γονείς της είναι η Billie, υπάλληλος σε μια εταιρεία εισαγωγών/εξαγωγών, και ο Emilio Diaz, υπάλληλος στην πετρελαϊκή εταιρεία της Καλιφόρνια Unocal. Η Ντίαζ έχει μια μεγαλύτερη αδερφή, την Chimene. Η οικογένεια του πατέρα της έχει κουβανική καταγωγή και οι πρόγονοι της Ντίαζ είχαν αρχικά μετακομίσει από την Ισπανία στην Κούβα. Αργότερα εγκαταστάθηκαν στην Τάμπα πριν μετακομίσει στην Καλιφόρνια, όπου γεννήθηκε ο πατέρας της. Η μητέρα της έχει αγγλική και γερμανική καταγωγή.

Η Ντίαζ μεγάλωσε στο Long Beach και φοίτησε στο Long Beach Polytechnic High School, όπου ήταν συμμαθήτρια με τον Snoop Dogg. Έχει δηλώσει για τα παιδικά και εφηβικά της χρόνια : "Είχα υπέροχους γονείς, ήταν φανταστικοί. Δεν είχαμε πλεονεκτήματα - το αντίθετο. Η οικογένειά του μάζευε μπουκάλια για επιπλέον εισόδημα επειδή τα $20 σήμαιναν κάτι σε εμάς. Ήμασταν, όμως, πολύ χαρούμενοι."

Σε ηλικία 16 ετών, η Ντίαζ υπέγραψε συμβόλαιο με το πρακτορείο μοντέλων Elite Model Management και εμφανίστηκε σε διαφημίσεις για τους Calvin Klein και Levi's. Την επόμενη χρονιά, ήταν στο εξώφυλλο του περιοδικού Seventeen για το τεύχος Ιουλίου 1990. Για 2-3 μήνες έκανε μόντελινγκ στην Αυστραλία και το 1991 γύρισε την διαφήμιση για την Coca-Cola στο Σίδνεϋ.

Το 1992, σε ηλικία 19 ετών, φωτογραφήθηκε και βιντεοσκοπήθηκε τόπλες από τον φωτογράφο John Rutter για ένα περιοδικό μόδας. Δεν κυκλοφόρησαν ποτέ. Ο Rutter πλησίασε την Ντίαζ το 2003, πριν την κυκλοφορία της ταινίας Οι Άγγελοι του Τσάρλι, με την προσφορά να πουλήσει στην ίδια τις φωτογραφίες και το βίντεο για $3.5 εκατ. προτού προσπαθήσει να τα πουλήσει σε επίδοξους αγοραστές. Δήλωσε ότι της έδινε το δικαίωμα να αρνηθεί τις φωτογραφίες και το βίντεο ; η ίδια το είδε σαν μια απόπειρα εκβιασμού και του έκανε μήνυση. Τον Ιούλιο 2004, το 30λεπτο βίντεο από την φωτογράφηση, με τίτλο She's No Angel (Δεν Είναι Άγγελος), κυκλοφόρησε σε μια ρωσική ιστοσελίδα. Ο Rutter αρνήθηκε ότι το κυκλοφόρησε. Στις 16 Σεπτεμβρίου 2005, ο Rutter καταδικάστηκε σε πάνω από 3 χρόνια φυλάκισης με την κατηγορία της απόπειρας κλοπής, πλαστογραφίας και ψευδορκίας.

1994-1998 : πρώτη εμφάνιση και αναγνωρισιμότηταΕπεξεργασία

Σε ηλικία 21 ετών, η Ντίαζ πέρασε από κάστινγκ για την ταινία Μάσκα, για τον ρόλο της τζαζ τραγουδίστριας Τίνα Καρλάϊλ, μετά από την πρόταση ενός ατζέντη που είχε προηγουμένως συναντηθεί με τους παραγωγούς της ταινίας. Χωρίς προηγούμενη υποκριτική καριέρα, η Ντίαζ ξεκίνησε μαθήματα υποκριτικής μόλις επιλέχθηκε για το βασικό καστ. Η Μάσκα έγινε μια από τις δέκα ταινίες με τα περισσότερα έσοδα του 1994 και όρισε την Ντίαζ ως σύμβολο του σεξ. Κατά την διάρκεια εκείνης της περιόδου, η Ντίαζ είχε σχέση με τον παραγωγό Κάρλος ντε λα Τόρρε.

Έπειτα η Ντίαζ πρωταγωνίστησε στην ανεξάρτητη μαύρη κωμωδία The Last Supper (1995), όπου ενσάρκωσε μια από τους αρκετούς φιλελεύθερους απόφοιτους που προσκαλούν σε δείπνο μια ομάδα εξτρεμιστών συντηρητικών για να τους δολοφονήσουν. Ο Roger Ebert θεώρησε την ταινία ως "μια γενναία προσπάθεια να παραδεχτούμε ότι η ατομική ελευθερία βασίζεται ακριβώς στην ελευθερία των γειτόνων μας, των αντιπάλων μας και των εχθρών μας". Είχε πρωταγωνιστικό ρόλο στην δραματική κωμωδία Feeling Minnesota (1996), στην οποία συμπρωταγωνίστησε με τους Κιάνου Ριβς, Βίνσεντ ντ'Ονόφριο και Κόρντεϊ Λαβ. Ο Emanuel Levy του περιοδικού Variety δήλωσε : "Δυστυχώς, πέρα από την γοητευτική Ντίαζ, δεν υπάρχουν αξιοσημείωτες ερμηνείες στην ταινία". Την ίδια χρονιά συμπρωταγωνίστησε με την Τζένιφερ Άνιστον στην κωμωδία του Έντουαρντ Μπερνς She's the One (1996), κι ακολούθησε ένας πρωταγωνιστικός ρόλος στην Head Above Water (1996), μια κωμωδία στην οποία ενσάρκωσε μια άπιστη γυναίκα που ενεπλάκην στην δολοφονία του πρώην εραστή της.

Επρόκειτο να συμμετάσχει στην ταινία Mortal Kombat, όμως αναγκάστηκε να αποσυρθεί λόγω κατάγματος στο χέρι καθώς προετοιμαζόταν για τον ρόλο. Πρωταγωνίστησε στην σειρά A Life Less Ordinary και επέστρεψε στον κινηματογράφο το 1997 με την ρομαντική κωμωδία Ο Γάμος του Καλύτερού Μου Φίλου ; πρωταγωνίστησε με την Τζούλια Ρόμπερτς και ενσάρκωσε την πλούσια αρραβωνιαστικιά ενός αθλητικογράφου που είναι ο μακροχρόνιος φίλος του χαρακτήρα της Ρόμπερτς. Η ταινία έγινε χρυσή επιτυχία στα box office και θεωρείται ως μια από τις καλύτερες ρομαντικές κωμωδίες όλων των εποχών.

Το 1998 η Ντίαζ πρωταγωνίστησε στην ταινία Κάτι Τρέχει με την Μαίρη, ως ο ομώνυμος ρόλος μιας γυναίκας που κατοικεί στο Μαϊάμι και που πολιορκείται από αρκετούς άνδρες. Αυτή η ταινία θεωρήθηκε sleeper hit ; αδιάφορη στην αρχή αλλά κατέληξε ως η κωμωδία με τα περισσότερα έσοδα στην Βόρεια Αμερική και η τέταρτη ταινία με τα περισσότερα έσοδα το 1998 ; απέφερε $176 εκατ. στις ΗΠΑ και $369 εκατ. παγκοσμίως. Ήταν υποψήφια για Χρυσή Σφαίρα στην κατηγορία Καλύτερη Ηθοποιός σε Μιούζικαλ ή Κωμωδία. Η Ντίαζ πρωταγωνίστησε επίσης στην κωμωδία Very Bad Things (1998), που έλαβε τα αρνητικά σχόλια των κριτικών.

Μετά την εμφάνισή της στην ταινία Κάτι Τρέχει με την Μαίρη, η Ντίαζ είχε μια σύντομη σχέση με τον συμπρωταγωνιστή της Ματ Ντίλον. Την επόμενη χρονιά, ξεκίνησε μια σχέση τεσσάρων ετών με τον ηθοποιό Τζάρεντ Λέτο, η οποία ολοκληρώθηκε το 2003.

1999-2004 : δραματικοί ρόλοι και επιτυχίαΕπεξεργασία

Πρωταγωνίστησε στην πρώτη σκηνοθετική απόπειρα του Spike Jonze, Being John Malkovich (1999), όπου ενσάρκωσε την εθισμένη στα κατοικίδια σύζυγο ενός άνεργου ιδιοκτήτη θιάσου με μαριονέτες ο οποίος, μέσω μιας πύλης, βρίσκεται ξαφνικά μέσα στο μυαλό του Τζον Μάλκοβιτς. Η ταινία έλαβε θετικά σχόλια και έγινε επιτυχία. Η Janet Maslin των The New York Times κατέληξε στο ότι η Ντίαζ "κάνει μια αστεία στροφή" στον ρόλο της "κακιασμένης συζύγου". Ο Roger Ebert θεώρησε ότι η ηθοποιός, αν και "μια από τις ομορφότερες γυναίκες σε ταινίες, [...] εδώ μοιάζει αρκετά κακοντυμένη ώστε δύσκολα την αναγνωρίζεις [...] Η Ντίαζ έχει ένα ιδιαίτερο ταλέντο να περνά απαρατήρητη από περίεργα μέρη και να καταφέρνει να βγάζει τα προς το ζην". Για τον ρόλο της, η Ντίαζ κέρδισε υποψηφιότητες για Χρυσή Σφαίρα, BAFTA και βραβείο SAG. Η επόμενη εμφάνιση ήταν στην δραματική ταινία του Όλιβερ Στόουν Any Given Sunday (1999), όπου ενσάρκωσε την ιδιοκτήτρια μιας αθλητικής ομάδας. Παρόλο που τα σχόλια των κριτικών ήταν ανάμεικτα, η ταινία έλαβε $100 εκατ. παγκοσμίως.

Στην κινηματογραφική προσαρμογή της ταινίας Οι Άγγελοι του Τσάρλι (2000), η Ντίαζ, η Ντρου Μπάριμορ και η Λούδι Λιου ενσάρκωσαν την ομάδα ερευνητών του Λος Άντζελες. Η ταινία ήταν η πιο επιτυχημένη της χρονιάς, με έσοδα $264.1 εκατ. Το 2001, η Ντίαζ πρωταγωνίστησε στην ανεξάρτητη δραματική ταινία The Invisible Circus, ως η νεαρή γυναίκα που αυτοκτονεί στην Ευρώπη της δεκαετίας 1970. Την επόμενη χρονιά, εμφανίστηκε στην ταινία Vanilla Sky, ως η ερωμένη ενός μαλθακού και ματαιόδοξου μεγιστάνα εκδόσεων (Τομ Κρουζ). Τα θετικά σχόλια και η εμπορική επιτυχία χαιρέτησαν την ταινία Vanilla Sky ; η Los Angeles Times την αποκάλεσε "συναρπαστική όπως η ενσάρκωση του αισθησιασμού" και η The New York Times ανέφερε ότι προσφέρει μια "άγρια συναισθηματική" ερμηνεία. Η San Francisco Chronicle έκανε παρόμοια σχόλια για την ταινία, "η πιο εντυπωσιακή είναι η Κάμερον Ντίαζ, της οποίας ο διώκτης είναι παράλληλα θλιβερός και τρομακτικός". Έλαβε υποψηφιότητες για Χρυσή Σφαίρα, SAG, Critics' Choice Awards και Όσκαρ.

Επίσης το 2001, έκανε την φωνή της πριγκίπισσας Φιόνα στην ταινία κινουμένων σχεδίων Σρεκ. Στην ταινία, ο χαρακτήρας της δέχεται μια κατάρα που την μετατρέπει σε δράκαινα σε κάθε ηλιοβασίλεμα. Κλεισμένη επί αρκετά χρόνια σε ένα κάστρο που φυλάγεται από δράκο, σώζεται από τον ομώνυμο χαρακτήρα, τον οποίο ερωτεύεται. Η ταινία ήταν μεγάλη εμπορική επιτυχία, με έσοδα $484.4 εκατ. Το 2002, η Ντίαζ πρωταγωνίστησε στην ρομαντική κωμωδία The Sweetest Thing, ενσαρκώνοντας μια ελεύθερη γυναίκα που εκπαιδεύεται στο να ερωτεύεται το αντίθετο φύλο μέχρι που τελικά βρίσκει τον άνδρα των ονείρων της. Η ταινία ήταν μια μέτρια εμπορική επιτυχία με παγκόσμια έσοδα $68.6 εκατ.

Μετά την ολοκλήρωση της ταινίας Σρεκ, η Ντίαζ πρωταγωνίστησε στην δραματική ταινία του Μάρτιν Σκωρτσέζε Gangs of New York, που τοποθετείται στα μέσα του 19ου αιώνα στην επαρχία Five Points της Νέας Υόρκης ; ενσάρκωσε το αντικείμενο αγάπης του χαρακτήρα του Λεονάρντο ντι Κάπριο. Η ταινία έλαβε θετικές κριτικές και ήταν επιτυχία στο box office, με συνολικά παγκόσμια έσοδα $193 εκατ. Η Ντίαζ ανέλαβε τους ίδιους ρόλους στις εμπορικά επιτυχημένες σειρές Οι Άγγελοι του Τσάρλι (2003) και Σρεκ 2 (2004). Στις αρχές του 2003, υπήρξαν δημοσιεύματα ότι η Ντίαζ ξεκίνησε μια σχέση με τον τραγουδιστή και ηθοποιό Τζάστιν Τίμπερλεϊκ.

Προσωπική ζωήΕπεξεργασία

Η Ντίαζ παντρεύτηκε τον μουσικό Μπέντζι Μέιντεν στο σπίτι της στο Μπέβερλι Χιλς της Καλιφόρνια στις 5 Ιανουαρίου 2015, σε μια εβραϊκή τελετή, παρόλο που κανένας τους δεν έχει εβραϊκή καταγωγή. Το ζευγάρι είχε γνωριστεί δέκα μήνες νωρίτερα χάρη στην στενή τους φίλη και πλέον κουνιάδα, Νικόλ Ρίτσι. Στις 3 Ιανουαρίου 2020, ανακοίνωσαν την γέννηση της κόρης τους, Ράντιξ Κλόε Μέιντεν. Η κόρη τους γεννήθηκε στις 30 Δεκεμβρίου 2019 στο ιατρικό κέντρο Cedar's Sinai στο Λος Άντζελες.

ΑκτιβισμόςΕπεξεργασία

Η Ντίαζ άσκησε δημόσια αρνητική κριτική στον Αλ Γκορ κατά τις προεδρικές εκλογές 200. Γνωστή για τον περιβαλλοντικό ακτιβισμό της, ήταν από τους πρώτους που αγόρασαν το υβριδικό Toyota Prius και προώθησε την εκστρατεία Gore's Live Earth, αυξάνοντας την ευαισθητοποίηση του κόσμου για την κλιματική αλλαγή. Η Ντίαζ φορούσε μια μπλούζα που έγραφε "Δεν θα ψηφίσω κανέναν γιο της οικογένειας Μπους!" ενώ παράλληλα έκανε δημόσιες εμφανίσεις για την προώθηση της ταινίας Άγγελοι του Τσάρλι.

Η Ντίαζ έχει αναμειχθεί στο Iraq and Afghanistan Veterans of America, τον πρώτο και μεγαλύτερο μη κερδοσκοπικό οργανισμό για τους βετεράνους πολέμου στο Αφγανιστάν και στο Ιράκ, ενώ έχει μιλήσει εκ μέρους των οικογενειών των στρατιωτικών.

ΦιλμογραφίαΕπεξεργασία

Έτος Τίτλος Ρόλος Σημειώσεις
1994 The Mask Tina Carlyle
1995 The Last Supper Jude
1996 She's the One Heather Davis
1996 Feeling Minnesota Freddie Clayton
1996 Head Above Water Nathalie
1997 Keys to Tulsa Trudy
1997 My Best Friend's Wedding Kimmy Wallace
1997 A Life Less Ordinary Celine Naville
1998 Fear and Loathing in Las Vegas δημοσιογράφος για την τηλεόραση Cameo
1998 There's Something About Mary Mary Jensen
1998 Very Bad Things Laura Garrety
1999 Being John Malkovich Lotte Schwartz
1999 Any Given Sunday Christina Pagniacci
2000 Things You Can Tell Just by Looking at Her Carol Faber
2000 Charlie's Angels Natalie Cook
2001 The Invisible Circus Faith
2001 Shrek πριγκίπισσα Φιόνα (φωνή)
2001 Vanilla Sky Julie Gianni
2002 The Sweetest Thing Christina Walters
2002 Gangs of New York Jenny Everdeane
2002 Slackers Η ίδια Cameo
2002 Minority Report γυναίκα στο τρένο Uncredited cameo
2003 Charlie's Angels: Full Throttle Natalie Cook
2004 Shrek 2 πριγκίπισσα Φιόνα (φωνή)
2005 In Her Shoes Maggie Feller
2006 The Holiday Amanda Woods
2007 Shrek the Third πριγκίπισσα Φιόνα (φωνή)
2008 What Happens in Vegas Joy McNally
2009 My Sister's Keeper Sara Fitzgerald
2009 The Box Norma Lewis
2010 Shrek Forever After πριγκίπισσα Φιόνα (φωνή)
2010 Knight and Day June Havens
2011 The Green Hornet Lenore Case
2011 Bad Teacher Elizabeth Halsey
2012 What to Expect When You're Expecting Jules
2012 Gambit PJ Puznowski
2012 A Liar's Autobiography: The Untrue Story of Monty Python's Graham Chapman Σίγκμουντ Φρόϋντ (φωνή)
2013 The Counselor Malkina
2013 The Unbelievers Η ίδια ντοκιμαντέρ
2013 In a World... Η ίδια σε τρέιλερ για The Amazon Games Uncredited cameo
2014 The Other Woman Carly Whitten
2014 Sex Tape Annie Hargrove
2014 Annie Miss Hannigan τελευταία ταινία

ΤηλεόρασηΕπεξεργασία

Έτος Τίτλος Ρόλος Σημειώσεις
1998–2014 Saturday Night Live Η ίδια / Οικοδέσποινα 4 επεισόδια
2005 Trippin' Η ίδια 10 επεισόδια ; επίσης εκτελεστικός παραγωγός
2007 Shrek the Halls πριγκίπισσα Φιόνα (φωνή) TV special
2009 Sesame Street Η ίδια 3 επεισόδια
2010 Scared Shrekless πριγκίπισσα Φιόνα (φωνή) TV special
2014 Bad Teacher Κανένας 13 επεισόδια ; παραγωγός

Βίντεο παιχνίδιαΕπεξεργασία

Έτος Τίτλος Ρόλος
2003 Άγγελοι του Τσάρλι Natalie Cook (φωνή)

Θεματικά πάρκαΕπεξεργασία

Έτος Τίτλος Ρόλος
2003 Shrek 4-D πριγκίπισσα Φιόνα (φωνή)



ΠαραπομπέςΕπεξεργασία

  1. Γερμανική Εθνική Βιβλιοθήκη, Κρατική Βιβλιοθήκη του Βερολίνου, Βαυαρική Κρατική Βιβλιοθήκη, Εθνική Βιβλιοθήκη της Αυστρίας: Gemeinsame Normdatei. Ανακτήθηκε στις 9  Απριλίου 2014.
  2. (Αγγλικά) SNAC. w6cn9s0q. Ανακτήθηκε στις 9  Οκτωβρίου 2017.
  3. (Αγγλικά) Discogs. 3559890. Ανακτήθηκε στις 9  Οκτωβρίου 2017.
  4. filmportal.de. 289216b706184627be3c7b2145ea2a01. Ανακτήθηκε στις 9  Οκτωβρίου 2017.
  5. FemBio. 7560. Ανακτήθηκε στις 9  Οκτωβρίου 2017.
  6. (Γερμανικά) Munzinger-Archiv. 00000022500. Ανακτήθηκε στις 9  Οκτωβρίου 2017.
  7. GeneaStar. diazc.
  8. Roglo. p=cameron;n=diaz.
  9. Γερμανική Εθνική Βιβλιοθήκη, Κρατική Βιβλιοθήκη του Βερολίνου, Βαυαρική Κρατική Βιβλιοθήκη, Εθνική Βιβλιοθήκη της Αυστρίας: Gemeinsame Normdatei. Ανακτήθηκε στις 10  Δεκεμβρίου 2014.
  10. Ανακτήθηκε στις 22  Μαΐου 2019.
  11. Ανακτήθηκε στις 10  Οκτωβρίου 2019.
  12. Ανακτήθηκε στις 10  Οκτωβρίου 2019.