Ο Κέβιν Κόσνερ (Αγγλικά: Kevin Michael Costner, 18 Ιανουαρίου 1955) είναι Αμερικανός ηθοποιός, σκηνοθέτης, μουσικός και παραγωγός ταινιών. Έκανε το ντεμπούτο του στις αρχές της δεκαετίας του 1980 και το 1987 πρωταγωνίστησε στη μεγάλη επιτυχία Οι αδιάφθοροι. Από τότε η καριέρα του άρχισε να πηγαίνει πολύ καλά με αποκορύφωμα την ταινία Χορεύοντας με τους λύκους, με την οποία απέσπασε δύο Όσκαρ και δύο Χρυσές Σφαίρες (σκηνοθεσίας και καλύτερης ταινίας). Έχει πρωταγωνιστήσει σε μεγάλες εισπρακτικές επιτυχίες μεταξύ των οποίων τα: Silverado (1986), JFK, η ιστορία που χαράχτηκε στη μνήμη μας (1991), Ρομπέν των Δασών: Ο πρίγκιπας των κλεφτών (1991), Ο σωματοφύλακας (1992), Waterworld (1995), Tin Cup (1996), Ο φύλακας (2006), Mr. Brooks (2007), Άνθρωπος από ατσάλι (2013) και 3 μέρες διορία (2014).

Κέβιν Κόστνερ
Όνομα στη
μητρική γλώσσα
Kevin Costner (Αγγλικά)
Γέννηση18  Ιανουαρίου 1955
Λίνγουντ
ΚατοικίαΚαλιφόρνια
Χώρα πολιτογράφησηςΗνωμένες Πολιτείες Αμερικής
ΣπουδέςBuena High School, Villa Park High School (1973), Mt. Whitney High School και California State University, Fullerton (1973, 1978)
Ιδιότηταηθοποιός[1], ηθοποιός ταινιών, σκηνοθέτης κινηματογραφικών έργων, μουσικός, παραγωγός ταινιών, τραγουδιστής, κιθαρίστας, ηθοποιός τηλεόρασης, τραγουδοποιός, ηθοποιός φωνής, σεναριογράφος και σκηνοθέτης[2]
ΣύζυγοςCindy Costner (1978–1994) και Christine Baumgartner (2004–2023)
ΤέκναJoe Costner, Lily Costner και Annie Costner
ΚίνημαAmericana
Όργαναφωνή
Είδος τέχνηςκάντρι[3]
Καλλιτεχνικά ρεύματαAmericana
ΒραβεύσειςΒραβείο της Ένωσης Αμερικανών Σκηνοθετών, Golden Apple Award (1988), τιμητικό βραβείο Σεζάρ (2013), Όσκαρ Σκηνοθεσίας, Όσκαρ Καλύτερης Ταινίας, Χρυσό Βατόμουρο Χειρότερου Ηθοποιού (1992)[4], Βραβείο Εθνικού Συμβουλίου Κριτικής Καλύτερης Ταινίας, Βραβείο Έμμυ Ζώνης Υψηλής Τηλεθέασης Καλύτερου Α' ανδρικού ρόλου σε μίνι σειρά ή τηλεταινία (2012), αστέρι στη Λεωφόρο της Δόξας του Χόλιγουντ[5], Χρυσές Σφαίρες (1991), Αργυρή Άρκτος (1991), Βραβεία Σωματείου Ηθοποιών (2013), Golden Globe Award for Best Actor – Television Series Drama (2023)[6] και Βραβείο Καλύτερης Σκηνοθεσίας της Ένωσης Κριτικών Κινηματογράφου του Ντάλας-Φορτ Γουόρθ (1990)
ΙστοσελίδαΕπίσημος ιστότοπος
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Φιλμογραφία Επεξεργασία

Έτος Πρωτότυπος τίτλος Τίτλος στα ελληνικά Ρόλος Σημειώσεις
1981 Malibu Hot Summer Τζον Λόγκαν
1982 Night Shift Τρελές νύχτες στο... νεκροτομείο μέλος αδελφότητας
Frances Φράνσις, μια αδέσμευτη γυναίκα Λούθερ / άνδρας στον δρόμο
1983 Stacy's Knights Οι εκδικητές του Λας Βέγκας Γουίλ Μπόνερ
Table for Five νιόπαντρος
The Big Chill Η μεγάλη ανατριχίλα Άλεξ (κομμένες σκηνές)
Testament Η διαθήκη Φιλ Πίτκιν
1984 Shadows Run Black Τζίμι Σκοτ
1985 Fandango Γκάρντνερ Μπαρνς
Silverado Σιλβεράντο [7] Τζέικ
American Flyers Αμέρικαν Φλάιερς [7] Μάρκους Σόμερς
1986 Amazing Stories Απροσδόκητες ιστορίες [7] κυβερνήτης
1987 The Untouchables Οι αδιάφθοροι [7] Έλιοτ Νες
No Way Out Αδιέξοδο [7] Τομ Φάρελ
1988 Bull Durham Η κυρία και ο ταύρος [7] Κρας Ντέιβις
1989 Field of Dreams Ο ξυπόλητος Τζο [7] Ρέι Κινσέλα
Chasing Dreams Εντ
The Gunrunner Γκάνρανερ ο άνθρωπος των όπλων [7] Τεντ
1990 Revenge Εκδίκηση πάθους [7] Κόχραν
Dances with Wolves Χορεύοντας με τους λύκους [7] Ντάνμπαρ
1991 Robin Hood: Prince of Thieves Ρομπέν των δασών [7] Ρομπέν των Δασών
JFK JFK: H ιστορία που χαράχτηκε στη μνήμη μας [7] Τζιμ Γκάρισον
1992 The Bodyguard Ο σωματοφύλακας [7] Φρανκ Φάρμερ
1993 A Perfect World Ένας τέλειος κόσμος [7] Μπουτς Χέινς
1994 Wyatt Earp Γουάιτ Ερπ [7] Γουάιατ Ερπ
The War Το δέντρο των ονείρων [7] Στίβεν Σίμονς
1995 Waterworld Υδάτινος κόσμος [7] ναυτικός
1996 Tin Cup Το έπαθλο [7] Ρόι Μακαβόι
1997 The Postman Ανάμεσα σε 2 κόσμους [8] ταχυδρόμος
1999 Message in a Bottle Χαμένες αγάπες [7] Γκάρετ
For Love of the Game Στον έρωτα του παιχνιδιού [7] Μπίλι Τσάπελ
Play It to the Bone Παίξ' το μέχρι τέλους φίλαθλος
2000 Thirteen Days Δεκατρείς μέρες [7] Κένι Οντόνελ
2001 3000 Miles to Graceland 3.000 μίλια θανάτου [8] Μέρφι
2002 Dragonfly Μήνυμα σιωπής [7] Τζο Ντάροου
2003 Open Range Ο άγραφος νόμος της Δύσης [7] Τσάρλι Γουέιτ
2005 The Upside of Anger Η άλλη όψη του θυμού [7] Ντένι Ντέιβις
Rumor Has It... Οι φήμες λένε [7] Μπο Μπάροουζ
2006 The Guardian Ο φύλακας [7] Μπεν Ράνταλ
2007 Mr. Brooks Ο κος Μπρουκς [7] κύριος Ερλ Μπρουκς
2008 Swing Vote Ο κύριος κανένας [7] Μπαντ Τζόνσον
2009 The New Daughter Τελευταία κραυγή [8] Τζον Τζέιμς
2010 The Company Men Τζακ
2013 Man of Steel Άνθρωπος από ατσάλι [7] Τζόναθαν Κεντ
2014 Jack Ryan: Shadow Recruit Τζακ Ράιαν: Πρώτη αποστολή [7] Τόμας Χάρπερ
3 Days to Kill 3 μέρες διορία [7] Ίθαν Ρένερ
Draft Day Η μεγάλη μέρα [8] Σάνι Γουίβερ Τζούνιορ
Black or White Μαύρο ή λευκό [8] Έλιοτ Άντερσον
2015 McFarland, USA Πρωταθλητές με ψυχή [7] Τζιμ Γουάιτ
Billy the Kid: New Evidence αφηγητής (φωνή)
2016 Batman v Superman: Dawn of Justice Batman v Superman: Η αυγή της δικαιοσύνης Τζόναθαν Κεντ
Criminal [7] [8] Τζέρικο Στιούαρτ
Hidden Figures Αφανείς ηρωίδες [7] Αλ Χάρισον
2017 Molly's Game [7] Το παιχνίδι της Μόλυ Λάρι Μπλουμ
2019 The Highwaymen Τελική ενέδρα [8] Φρανκ Χέιμερ
The Art of Racing in the Rain Ένζο (φωνή)
2020 Let Him Go Οικογενειακοί δεσμοί [7] Τζορτζ Μπλάκλετζ
2021 Zack Snyder's Justice League Τζόναθαν Κεντ (φωνή)

Παραπομπές Επεξεργασία

  1. (Αγγλικά) Internet Movie Database. www.imdb.com/title/tt0102798/. Ανακτήθηκε στις 29  Ιουλίου 2019.
  2. www.acmi.net.au/creators/69632.
  3. Ανακτήθηκε στις 28  Μαΐου 2019.
  4. razzies.com/asp/content/XcNewsPlus.asp?cmd=view&articleid=32. Ανακτήθηκε στις 4  Δεκεμβρίου 2019.
  5. Ανακτήθηκε στις 6  Ιουνίου 2021.
  6. www.vanityfair.fr/ecrans/article/golden-globes-2023-palmares-complet.
  7. 7,00 7,01 7,02 7,03 7,04 7,05 7,06 7,07 7,08 7,09 7,10 7,11 7,12 7,13 7,14 7,15 7,16 7,17 7,18 7,19 7,20 7,21 7,22 7,23 7,24 7,25 7,26 7,27 7,28 7,29 7,30 7,31 7,32 7,33 7,34 7,35 «Κέβιν Κόστνερ ταινίες στις οποίες έχει πάρει μέρος». www.athinorama.gr. Ανακτήθηκε στις 24 Δεκεμβρίου 2022. 
  8. 8,0 8,1 8,2 8,3 8,4 8,5 8,6 «Κέβιν Κόστνερ - Ταινίες». www.dvd-trailers.gr. Ανακτήθηκε στις 24 Δεκεμβρίου 2022.