Καίτη Λαμπροπούλου

Ελληνίδα ηθοποιός

Η Καίτη Λαμπροπούλου (Επιβάτες Θράκης 26 Αυγούστου 1926 - 31 Ιανουαρίου 2011) ήταν Ελληνίδα ηθοποιός του θεάτρου και του κινηματογράφου.

Καίτη Λαμπροπούλου
Καίτη Λαμπροπούλου.jpg
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση26  Αυγούστου 1926[1]
Αθήνα
Θάνατος31  Ιανουαρίου 2011[2]
Χώρα πολιτογράφησηςΕλλάδα
Εκπαίδευση και γλώσσες
Ομιλούμενες γλώσσεςνέα ελληνική γλώσσα
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταηθοποιός θεάτρου (από 1942)
ηθοποιός ταινιών (από 1951)
Οικογένεια
ΣύζυγοςΓεώργιος Ρούσσος

ΒιογραφίαΕπεξεργασία

Μεγάλωσε στην Κωνσταντινούπολη, όπου είχε μετακομίσει η οικογένειά της λόγω των εμπορικών δραστηριοτήτων του πατέρα της. Ήταν το δεύτερο παιδί από τα συνολικά τρία της οικογένειας.

Ξεκίνησε τα μαθήματα στο θέατρο από τα μαθητικά της χρόνια κρυφά από την οικογενειά της και συμμετείχε στην πρώτη παράσταση του Θεάτρου Τέχνης μαζί με τον Κάρολο Κουν το 1942-1943, στην "Αγριόπαπια" του Χένρικ Ίψεν.[3] Με το Θέατρο Τέχνης συνεργάστηκε στα έργα "Σουάνεβιτ", "Έτσι είναι, αν έτσι νομίζετε", "Κωνσταντίνου και Ελένης", "Ο βυσσινόκηπος", "Στέλλα Βιολάντη", "Το πρώτο έργο της Φάννυ", "Δεν μπορείς να ξέρεις", "Χαρούμενα νιάτα", "Βρυκόλακες" κ.ά.

Στη συνέχεια, συνεργάστηκε με το Εθνικό Θέατρο υπό τη διεύθυνση του Δημήτρη Ροντήρη και πήρε μέρος στις παραστάσεις: "Φοιτηταί", "Ζητείται υπηρέτης", "Συρανό ντε Μπερζεράκ", "Το φιντανάκι", "Λοκαντιέρα", "Ο κατά φαντασίαν ασθενής", "Οι εύθυμες κυράδες του Ουίνδσορ" κ.ά. [4] Στη συνέχεια, ακολούθησε τον Ροντήρη στην Ελληνική Σκηνή, αλλά συνεργάστηκε και με άλλους θιάσους σε πολλές παραστάσεις.

Στον κινηματογράφο έκανε την πρώτη της εμφάνιση το 1951 στην ταινία Το παιδί μου πρέπει να ζήσει. Εμφανίστηκε και σε τηλεοπτικές σειρές, καθώς και στο Θέατρο της Δευτέρας.

Προσωπική ζωήΕπεξεργασία

Στις 20 Δεκεμβρίου 2004, απονεμήθηκε σε αυτήν και τη Σμαρούλα Γιούλη το έπαθλο "Κυβέλη" για τη συνολική τους θεατρική προσφορά.[5]

Σύζυγός της ήταν ο δημοσιογράφος και σεναριογράφος Γεώργιος Ρούσσος.[6] Τα τελευταία χρόνια της ζωής της τα πέρασε με την αδερφή της στον Διόνυσο.[6]

Απεβίωσε ηλικία 85 ετών στις 31 Ιανουαρίου του 2011.

ΦιλμογραφίαΕπεξεργασία

Έτος Τίτλος Ρόλος
1951 Το παιδί μου πρέπει να ζήσει[7] Άννα
1952 Ένα βότσαλο στη λίμνη[8] Μάργκαρετ
Η φλόγα της ελευθερίας
1953 Σάντα Τσικίτα Μαρκέλα
1954 Το κορίτσι της γειτονιάς Αντζουλίνα
1955 Ο αγαπητικός της βοσκοπούλας[9] Κρουστάλλω
1956 Ο ζηλιαρόγατος[10] Τζένη Αργυρίου
1959 Πώς περνούν οι παντρεμένοι Σαββατιανή
1960 Μανταλένα[10] Ροζίνα Γιόκαρη
1961 Η Αλίκη στο ναυτικό[10] Σοφία
1963 Τρίτη και 13 Ευτυχία Μαυροφρύδη
Χτυποκάρδια στο θρανίο Καίτη Νικολάου
1964 Η σωφερίνα[10] Αικατερίνη (Κάθριν) Τουφεξή
Ό,τι θέλει ο λαός Λιλή
Εξωτικές βιταμίνες Κικίτσα
1965 Κάλλιο πέντε και στο χέρι Πηνελόπη Κωνσταντινέα
Η γυνή να φοβήται τον άνδρα Μάρω
1966 Σύντομο διάλειμμα γυναίκα στο κοινό
1968 Η ζηλιάρα Ζωζώ
Ο Ρωμιός έχει φιλότιμο[10] Χρυσάνθη Καραντάρη
1969 Ο Στρατής παραστράτησε Αλεξάνδρα
1971 Τι έκανες στον πόλεμο Θανάση[10] Κλεοπάτρα
1972 Η Αλίκη δικτάτωρ Αμαλία Μπρόκου
Ο Ιπποκράτης και η δημοκρατία Νέρα
1973 Η Μαρία της σιωπής[10] Ελένη
1980 Πονηρό θηλυκό... κατεργάρα γυναίκα! Καίτη
1981 Τώρα θέλω! Τώρα! Αμφιτρίτη
Κατάσκοπος Νέλλη φράου Σνάιντερ
Ένας κοντός θα μας σώσει Μίρβα
1982 Άγρια νιάτα Μιχαηλίδη
Ο καπιταλίστας και η τραγουδίστρια Άννα Λαμάρ
1985 Τα παιδιά μας, οι άγγελοι Βέτα Παπασταύρου
1987 Πόντιος είμαι, ό,τι θέλω κάνω Κατίνα

Τηλεοπτικές σειρέςΕπεξεργασία

Έτος Τίτλος Κανάλι
1972 Στησιχόρου '73 ΥΕΝΕΔ
1973 Το ποινικό μητρώο της Αθήνας
1975 Βασίλισσα Αμαλία ΕΙΡΤ
1978 Αναδυόμενη ΥΕΝΕΔ
1979 Τυχεροί και άτυχοι
Μυστικοί αρραβώνες
1981 Το ξενοδοχείο
Οι πρωταγωνιστές
1983 Η κυρία Ντορεμί ΕΡΤ
Μαντώ Μαυρογένους
1984 Ο θείος μας ο Μίμης ΕΡΤ2
1986 Οικογένεια Βλαμμένου ΕΡΤ
Κεφαλλονίτικες ιστορίες
Μη μου γυρνάς τη πλάτη ΕΡΤ2
1988 Ποιος είναι ο κύριος Αλεξίου ΕΤ1
1990 Κάθε κατεργάρης στον πάγκο του
1991 Μια απίθανη γιαγιά ΕΤ2
Και εύθυμη και χήρα ΑΝΤ1
1992 Και οι τέσσερις ήταν υπέροχες MEGA
1993 Οι μεν και οι δεν ΑΝΤ1
2000 Άρωμα γυναίκας STAR

Τηλεοπτικό θέατροΕπεξεργασία

Έτος Τίτλος Κανάλι
1972 Αχ, αυτή η ψυχανάλυση

Όταν τα ρόδα ξανανθίζουν

ΕΙΡΤ

ΕΙΡΤ

1979 Η γυναίκα μου φάντασμα ΕΡΤ
1980 Η υπόθεση της οδού Λουρσέν

Η σημασία να είναι κανείς σοβαρός

ΥΕΝΕΔ

ΕΡΤ

1981 Αρσενικό και παλιά δαντέλα ΕΡΤ
1983 Μετά το τσάι ΕΡΤ
1986 Η τελευταία θυσία

Τα λάθη μιας νύχτας

ΕΡΤ

ΕΡΤ

1990 Νύχτα μάγων ΑΝΤ1
1994 Ο σοβαρός κύριος Ερνέστος ΕΤ1
1996 Η μελωδία της ευτυχίας ΑΝΤ1
1999 Νταϊάνα η πριγκίπισσα του λαού ALPHA

Θεατρικές ΠαραστάσειςΕπεξεργασία

Έτος Τίτλος
1959 Η κυρία με τις καμέλιες
1963 Η κυρία έχει νεύρα

Περάστε την 1η του μηνός

1972 Η θεατρίνα

Οι φυλακισμένοι της 2ας λεωφόρου

1974 Ταμπούρλα στην νύχτα
1977 Ωραία μου κυρία
1979 Ωχ!!

Σταυροφορίες

1986 Λυσιστράτη
1987 Λίγο πιο νωρίς, λίγο πιο αργά
1993 Πρόσεξε το σκαλοπάτι

Συμπληρωματικός κατάλογος θεατρικών παραστάσεων, στις οποίες συμμετείχε η Λαμπροπούλου, ως ηθοποιός.

χρονική περίοδος παράσταση ρόλος εταιρεία παραγωγής θέατρο σκηνοθέτης
Ελληνική Θεατρική Περίοδος 1942/1943 Η αγριόπαπια Χέντβιγκ Έκνταλ Θέατρο Τέχνης «Κάρολος Κουν» Θέατρο Αλίκης Κάρολος Κουν
Ελληνική Θεατρική Περίοδος 1942/1943 Έτσι είναι αν έτσι νομίζετε Νίνα Θέατρο Τέχνης «Κάρολος Κουν» Θέατρο Αλίκης Κάρολος Κουν
Ελληνική Θεατρική Περίοδος 1947/1948
Ελληνική Θεατρική Περίοδος 1948/1949
Το τραγούδι της κούνιας – Ζητείται υπηρέτης Μαριγώ Εθνικό Θέατρο Ελλάδας περιοδεία
Δημοτικό Θέατρο Πειραιά
Κωστής Μιχαηλίδης
Ελληνική Θεατρική Περίοδος 1948/1949
Ελληνική Θεατρική Περίοδος 1949/1950
Το Φιντανάκι Τούλα Εθνικό Θέατρο Ελλάδας Εθνικό Θέατρο - Κτίριο Τσίλερ Δημήτρης Ροντήρης
Ελληνική Θεατρική Περίοδος 1949/1950 Λοκαντιέρα Δηιανείρα Εθνικό Θέατρο Ελλάδας Εθνικό Θέατρο - Κτίριο Τσίλερ Κωστής Μιχαηλίδης
Ελληνική Θεατρική Περίοδος 1952/1953 Αυξάνεσθε και πληθύνεσθε Μαντλίν Λονάντ Θίασος Βασίλη Λογοθετίδη Θέατρο Κεντρικό Βασίλης Λογοθετίδης
Ελληνική Θεατρική Περίοδος 1952/1953 Ο Φώτης Φαγκρής και η Τσικίτα Λοπέζ Μαρκέλα Θίασος Βασίλη Λογοθετίδη Θέατρο Κεντρικό Βασίλης Λογοθετίδης
Ελληνική Θεατρική Περίοδος 1953/1954 Ο κατά φαντασίαν ασθενής Τουανέτ Εθνικό Θέατρο Ελλάδας Εθνικό Θέατρο - Κτίριο Τσίλερ
Δημοτικό Θέατρο Πειραιά
Αλέξης Σολομός
Ελληνική Θεατρική Περίοδος 1954/1955 Ερωτικά τεχνάσματα Μαρτόν Εθνικό Θέατρο Ελλάδας Εθνικό Θέατρο - Κτίριο Τσίλερ Κωστής Μιχαηλίδης
Ελληνική Θεατρική Περίοδος 1954/1955 Οι εύθυμες κυράδες του Ουίνδσορ Άννα Παίητζ Εθνικό Θέατρο Ελλάδας Εθνικό Θέατρο - Κτίριο Τσίλερ Κωστής Μιχαηλίδης
Ελληνική Θεατρική Περίοδος 1959/1960 Ρομανσέρο Σουζάνα Θίασος Δημήτρη Χόρν Θέατρο Κεντρικό Δημήτρης Χορν
Μηνάς Χρηστίδης
Ελληνική Θεατρική Περίοδος 1972/1973 Οι φυλακισμένοι της 2ας λεωφόρου Πωλίν Θίασος Αλίκης Βουγιουκλάκη - Δημήτρη Παπαμιχαήλ Θέατρο Αλίκη Δημήτρης Παπαμιχαήλ
Ελληνική Θεατρική Περίοδος 1980/1981 Η πρώτη φορά ... : κωμωδία σε 2 μέρη και 4 εικόνες Ιρέν Θεατρικές Επιχειρήσεις Λεμπέση Θέατρο Αττικόν Άγγελος Αντωνόπουλος
Ελληνική Θεατρική Περίοδος 1984/1985 Τα λάθη μιας νύχτας Κα Χαρντκασλ Απλό Θέατρο Απλό Θέατρο Αντώνης Αντύπας
Ελληνική Θεατρική Περίοδος 1996/1997 Φιλουμένα Ροζαλία Σολιμέντο Θεατρικές επιχειρήσεις Βαγγέλη Λιβαδά Θέατρο Διονύσια Γιάννης Μαργαρίτης

Περισσότερες πληροφορίες για κάθε παράσταση εμφανίζονται ενεργοποιώντας τον σύνδεσμο που υπάρχει στο όνομα της κάθε παράστασης

ΠαραπομπέςΕπεξεργασία

  1. 1,0 1,1 www.sansimera.gr/biographies/2228.
  2. (Αγγλικά) Internet Movie Database. nm0483959. Ανακτήθηκε στις 9  Ιουλίου 2016.
  3. Χατζηδάκης, Γιώργος (14-02-1999). «Κουν: μνήμη και ανάμνηση» (pdf). Ένθετο "Επτά Ημέρες" (Εφημερίδα Καθημερινή): σελ. 7. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 2011-08-29. https://web.archive.org/web/20110829142810/http://wwk.kathimerini.gr/kath/7days/1999/02/14021999.pdf. Ανακτήθηκε στις 27-10-2010. 
  4. Αρχείο Εθνικού Θεάτρου
  5. «Θεατρικό Μουσείο - Θεατρικά Έπαθλα». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 1 Ιανουαρίου 2011. Ανακτήθηκε στις 27 Οκτωβρίου 2010. 
  6. 6,0 6,1 Δότσιου, Χρύσα (01-12-2009). «Δύσκολες μέρες για την Καίτη Λαμπροπούλου!». Espresso News. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 2009-12-03. https://web.archive.org/web/20091203113144/http://www.espressonews.gr/default.asp?pid=79&catID=3&artID=1108362. Ανακτήθηκε στις 27-10-2010. 
  7. ΕΡΤ (31 Ιανουαρίου 2022). «Αφιέρωμα στην Καίτη Λαμπροπούλου, 11 χρόνια από τον θάνατό της». www.ertnews.gr. Ανακτήθηκε στις 14 Νοεμβρίου 2022. 
  8. Παντελή, Άννη (2013). Το λαϊκό τραγούδι στον ελληνικό κινηματογράφο από το 1950 μέχρι το 1960. Πανεπιστήμιο Μακεδονίας. σελ. 23. 
  9. Δελβερούδη, Ελίζα-Άννα (1994). «Ο Ιάκωβος Καμπανέλλης και ο ελληνικός κινηματογράφος». Αριάδνη. https://www.researchgate.net/profile/Eliza-Delveroudi/publication/341453716_O_Iakobos_Kampanelles_kai_o_ellenikos_kinematographos/links/5ec25699458515626cb0b9f0/O-Iakobos-Kampanelles-kai-o-ellenikos-kinematographos.pdf. 
  10. 10,0 10,1 10,2 10,3 10,4 10,5 10,6 «Καίτη Λαμπροπούλου (Ηθοποιός)». Φίνος Φιλμ. Ανακτήθηκε στις 14 Νοεμβρίου 2022. 

ΠηγέςΕπεξεργασία