Άνοιγμα κυρίου μενού

Η Καρίς Ανούκ φαν Χάουτεν (Carice Anouk van Houten, 5 Σεπτεμβρίου 1976) είναι Ολλανδή ηθοποιός. Έχει βραβευτεί τρεις φορές στην πατρίδα της με το βραβείο Golden Calf για τις ερμηνείες της στις ταινίες Suzy Q (1999), Minoes (2001) και Zwartboek (2006).

Κάρις φαν Χάουτεν
Carice-van-Houten.jpg
Γενικές πληροφορίες
Όνομα στη
μητρική γλώσσα
Carice Anouk van Houten (Ολλανδικά)
Γέννηση5  Σεπτεμβρίου 1976[1][2]
Leiderdorp
Χώρα πολιτογράφησηςΒασίλειο των Κάτω Χωρών
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταηθοποιός
ραδιοφωνικός παρουσιαστής
ηθοποιός τηλεόρασης
ηθοποιός ταινιών
τραγουδίστρια
ηθοποιός θεάτρου
Περίοδος ακμής1997
Οικογένεια
ΣύζυγοςΣεμπάστιαν Κοχ (2005–2009)
Kees van Nieuwkerk (2013–2015)
ΣύντροφοςΣεμπάστιαν Κοχ (2005–2009)
Kees van Nieuwkerk (2013–2015)[3]
Γκάι Πιρς (από 2015)
ΓονείςTheodore van Houten
ΑδέλφιαJelka van Houten
Αξιώματα και βραβεύσεις
ΒραβεύσειςGolden Calf for Best Actress (2002)
Golden Calf for Best Actress (2006)
Golden Calf for Best Actress (2010)
Golden Calf for Best Actress (2011)
Golden Calf award for Best Actress in a Television Drama (1999)
d:Q2476977 (2003)
Ιστοσελίδα
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Πίνακας περιεχομένων

ΒιογραφίαΕπεξεργασία

Τα πρώτα χρόνιαΕπεξεργασία

Η Καρίς γεννήθηκε στη μικρή πόλη Λάιντερντορπ στη νότια Ολλανδία. Η μητέρα της, Margje Stasse, δουλεύει στην Ολλανδική εκπαιδευτική τηλεόραση και ο πατέρας της, Theodore van Houten, είναι συγγραφέας. Έχει μια μικρότερη αδερφή, την Jelka van Houten, η οποία είναι επίσης ηθοποιός. Αποφοίτησε από το γυμνάσιο St. Bonifatiuscollege στην Ουτρέχτη και συνέχισε τις σπουδές της στο Amsterdamse Toneelschool & Kleinkunstacademie του Άμστερνταμ.[4]

ΣταδιοδρομίαΕπεξεργασία

Η Καρίς πήρε τον πρώτο της πρωταγωνιστικό ρόλο στην τηλεταινία του Martin Koolhoven Suzy Q. Η ταινία κέρδισε πολλά τοπικά και διεθνή βραβεία και υπήρξε η πιο πολυβραβευμένη Ολλανδική ταινία για το 1999. Η Καρίς κέρδισε το βραβείο ερμηνείας υποδυόμενη το ρόλο της κεντρικής ηρωίδας Suzy. Έχει εμφανιστεί σε αρκετές ακόμη ταινίες του ίδιου σκηνοθέτη, ο οποίος μάλιστα έχει δηλώσει ότι θεωρεί την Καρίς ως την καλύτερη ηθοποιό στην πατρίδα της. Η Καρίς έχει τιμηθεί επίσης με τα βραβεία Pisuisse και Top Naeff για την δουλειά της στο θέατρο, ενώ κέρδισε το δεύτερο Golden Calf για τη συμμετοχή της στην ταινία Minoes το 2001 στο ρόλο μιας γάτας που μεταμορφώνεται σε κορίτσι.

Βραβεύτηκε για τρίτη φορά για την συμμετοχή της στην ταινία Zwartboek (Η Μάυρη Λίστα) όπου υποδύεται το ρόλο της Εβραίας Ραχήλ Στάιν την εποχή της Ναζιστικής κατοχής στην Ολλανδία[5]. Ο σκηνοθέτης της ταινίας, Πάουλ Βερχόφεν δήλωσε σε συνέντευξη του στην τηλεόραση : "Πότε στη μέχρι τώρα ζωή μου δεν είχα δουλέψει με μια τόσο χαρισματική ηθοποιό" και όταν του ζητήθηκε να την συγκρίνει με την Σάρον Στόουν απάντησε : "Η Καρίς ξέρει να παίζει"[6]. Ο κριτικός κινηματογράφου Dick Schümer γράφει στην κριτική του για την ταινία, που δημοσιεύτηκε στην Frankfurter Allgemeine Zeitung, ότι η Καρίς "δεν είναι μόνο πιο όμορφη από την Σκάρλετ Τζοχάνσον αλλά και καλύτερη ηθοποιός"[7].

Το 2007 πρωταγωνίστησε στην ρομαντική κομεντί Alles is liefde που με περισσότερα από 1 εκατομμύρια εισιτήρια έγινε η πιο επιτυχημένη Ολλανδική ταινία της χρονιάς και μια από τις πιο επιτυχημένες Ολλανδικές ταινίες ανέκαθεν. Το 2008 εμφανίστηκε στην ταινία του Μπράιαν Σίνγκερ Valkyrie δίπλα στον Τομ Κρουζ.

Διατηρούσε σχέση με τον συμπρωταγωνιστή της στην ταινία Zwartboek, Σεμπάστιαν Κοχ, έως τον Αύγουστο του 2009[8].

ΦιλμογραφίαΕπεξεργασία

ΚινηματογράφοςΕπεξεργασία

  • 3 ronden (1997)
  • Ivoren wachters (1998)
  • Suzy Q (1999)
  • Storm in mijn hoofd (2001)
  • AmnesiA (2001)
  • Minoes (2001)
  • De Passievrucht (2003)
  • Zwarte zwanen (2005)
  • Lepel (2005)
  • Knetter (2005)
  • Ik Omhels Je Met 1000 Armen (2006)

ΤηλεόρασηΕπεξεργασία

ΔισκογραφίαΕπεξεργασία

  • Zwartboek (soundtrack) (2006)

ΒραβείαΕπεξεργασία

ΚινηματογράφοςΕπεξεργασία

ΘέατροΕπεξεργασία

Άλλα ΒραβείαΕπεξεργασία

  • ELLE Personal Style Award (2006)

ΠαραπομπέςΕπεξεργασία

Εξωτερικοί ΣύνδεσμοιΕπεξεργασία