Άνοιγμα κυρίου μενού

Κατάλογος Αντιβασιλέων της Ελλάδας

κατάλογος εγχειρήματος Wikimedia

Αυτός είναι ο κατάλογος των Αντιβασιλέων της Ελλάδας. Ο Αντιβασιλέας ασκούσε τη συνταγματική βασιλική εξουσία, όταν ο βασιλιάς ήταν ανήλικος, απών ή ανίκανος να ασκήσει τα καθήκοντά του.

Πίνακας περιεχομένων

Βασιλεία του ΌθωναΕπεξεργασία

Εικόνα Όνομα Αρχή αντιβασιλείας Τέλος αντιβασιλείας
Αντιβασιλέας κατά την περίοδο μέχρι την ενηλικίωση του Όθωνα
  Κόμης Ιωσήφ Λουδοβίκος Άρμανσπεργκ 6 Φεβρουαρίου 1833 1 Ιουνίου 1835
Ενηλικίωση του Όθωνα

Βασιλεία του Αλέξανδρου Α΄Επεξεργασία

Εικόνα Όνομα Αρχή αντιβασιλείας Τέλος αντιβασιλείας
Αντιβασιλέας μέχρι την εκλογή του Κωνσταντίνου Α΄
  Παύλος Κουντουριώτης 28 Οκτωβρίου 1920 17 Νοεμβρίου 1920
Παραίτηση
Αντιβασίλισσα μέχρι την εκλογή του Κωνσταντίνου Α΄
  Όλγα των Ελλήνων 17 Νοεμβρίου 1920 19 Δεκεμβρίου 1920
Δημοψήφισμα

Πρώτη βασιλεία του Γεωργίου Β΄Επεξεργασία

Εικόνα Όνομα Αρχή αντιβασιλείας Τέλος αντιβασιλείας
Αντιβασιλέας λόγω αναχώρησης του Γεωργίου Β΄ από τη χώρα εν αναμονή του δημοψηφίσματος για την κατάργηση της μοναρχίας
  Παύλος Κουντουριώτης 20 Δεκεμβρίου 1923 25 Μαρτίου 1924
Κατάργηση της μοναρχίας από την Εθνική Συνέλευση
Συνέχισε στο αξίωμα ως αρχηγός του κράτους και εκλέχθηκε Πρόεδρος της Ελλάδας στις 24 Μαΐου

Δεύτερη βασιλεία του Γεωργίου Β΄Επεξεργασία

Εικόνα Όνομα Αρχή αντιβασιλείας Τέλος αντιβασιλείας
Αντιβασιλέας από το πραξικόπημα τις 10 Οκτωβρίου 1935 που ανέτρεψε τη Δεύτερη Ελληνική Δημοκρατία μέχρι την άφιξη του Γεωργίου Β΄ στην Ελλάδα
  Γεώργιος Κονδύλης 10 Οκτωβρίου 1935 22 Νοεμβρίου 1935
Συνέχισε στο αξίωμα του Πρωθυπουργού στις 30 Νοεμβρίου
Αντιβασιλέας από τα Δεκεμβριανά μέχρι το δημοψήφισμα του 1946 για τη μοναρχία
  Αρχιεπίσκοπος Δαμασκηνός 31 Δεκεμβρίου 1944 27 Σεπτεμβρίου 1946

Βασιλεία του Παύλου Α΄Επεξεργασία

Εικόνα Όνομα Αρχή αντιβασιλείας Τέλος αντιβασιλείας
Αντιβασιλέας λόγω της ασθένειας του βασιλιά Παύλου πριν το θάνατό του
  Διάδοχος Κωνσταντίνος 20 Φεβρουαρίου 1964 6 Μαρτίου 1964
Θάνατος του Παύλου

Βασιλεία του Κωνσταντίνου Β΄Επεξεργασία

Εικόνα Όνομα Αρχή αντιβασιλείας Τέλος αντιβασιλείας
Αντιβασιλέας λόγω της αυτοεξορίας του Κωνσταντίνου Β΄ μετά το αποτυχημένο αντί-πραξικόπημα ενάντια στη Χούντα των Συνταγματαρχών
Γεώργιος Ζωιτάκης 13 Δεκεμβρίου 1967 21 Μαρτίου 1972
Αποπομπή και αντικατάσταση από τον Παπαδόπουλο
Αντιβασιλέας λόγω της αυτοεξορίας του Κωνσταντίνου Β΄ μετά το αποτυχημένο αντί-πραξικόπημα ενάντια στη Χούντα των Συνταγματαρχών
Γεώργιος Παπαδόπουλος 21 Μαρτίου 1972 1 Ιουνίου 1973,
Αυτό-διορισμένος ως Πρόεδρος της Δημοκρατίας
Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα List of Greek regents της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 3.0. (ιστορικό/συντάκτες).

Δείτε επίσηςΕπεξεργασία