Άνοιγμα κυρίου μενού

Η Βρετανική μοναρχία είναι ο άμεσος διάδοχος αυτών της Αγγλίας, της Σκωτίας και της Ιρλανδίας.

Tο Βασιλικό Έμβλημα του Ηνωμένου Βασιλείου ( όπως εκτίθεται εκτός της Σκωτίας) από την άνοδο της Βασίλισσας Βικτωρίας το 1837, παρουσιάζοντας το έμβλημα της Αγγλίας στο πρώτο και τέταρτο τεταρτημόριο, της Σκωτίας στο δεύτερο, και της Ιρλανδίας στο τρίτο.

Έχουν υπάρξει 12 μονάρχες του Μεγάλης Βρετανίας και του Ηνωμένου Βασιλείου. Το Βασίλειο της Μεγάλης Βρετανίας δημιουργήθηκε στις 1 Mαΐου 1707 με τη συγχώνευση του Βασιλείου της Αγγλίας και του Βασιλείου της Σκωτίας, που είχε υπάρξει σε προσωπική ένωση υπό τον Οίκο των Στιούαρτ από τις 24 Μαρτίου 1603. Στις 1 Ιανουαρίου 1801 η Μεγάλη Βρετανία συγχωνεύθηκε με το βασίλειο της Ιρλανδίας για να δημιουργήσουν το Ηνωμένο Βασίλειο της Μεγάλης Βρετανίας και Ιρλανδίας. Αφού το μεγαλύτερο τμήμα της Ιρλανδίας εγκατέλειψε την ένωση στις 6 Δεκεμβρίου 1922, στις 12 Απριλίου 1927 το όνομα του τροποποιήθηκε σε Ηνωμένο Βασίλειο της Μεγάλης Βρετανίας και της Βόρειας Ιρλανδίας.

Βρετανοί μονάρχεςΕπεξεργασία

Οίκος των ΣτιούαρτΕπεξεργασία

Η Αγγλία και η Σκωτία εισήλθαν σε νομοθετική και κυβερνητική ένωση στις 1 Μαΐου 1707 υπό τους Νόμους της Ένωσης 1707.

Moνάρχης Πορτραίτο Γέννηση Γάμοι Θάνατος Δικαίωμα διαδοχής
Άννα
1 Mαΐου
1707–1714
Αγγλία και Σκωτία
8 Mαρτίου 1702-1707
  6 Φεβρουαρίου 1665
Παλάτι του Αγίου Ιακώβου
κόρη του Ιακώβου Β΄ και της Άννας Χάιντ[1]
Γεώργιος της Δανίας
Παλάτι του Αγίου Ιακώβου
28 Ιουλίου 1683
17 παιδιά[1]
1 Aυγούστου 1714
Kένσινγκτον
49 ετών[1]
Χάρτα των Δικαιωμάτων 1689

Οίκος του ΑννόβερουΕπεξεργασία

Η Ανοβεριανή διαδοχή προέκυψε ως αποτέλεσμα της Πράξης της Διευθέτησης 1701, που πέρασε από το Αγγλικό Κοινοβούλιο. Σε ανταπόδοση για την πρόσβαση στις Αγγλικές φυτείες στη Νότια Αμερική, η Ανοβεριανή διαδοχή και η Ένωση επικυρώθηκαν από το Σκωτικό Κοινοβούλιο το 1707.

Moνάρχης Πορτραίτο Γέννηση Γάμοι Θάνατος Δικαίωμα διαδοχής
Γεώργιος Α΄
1 Aυγούστου
1714–1727
  28 Mαΐου 1660
Λάινεσλος
γιος του Ερνέστου Αυγούστου, Εκλέκτορα του Μπράουνσβαϊκ-Λίνεμπουργκ και της Σοφίας του Ανόβερου[2]
Σοφία Δωροθέα του Μπράουνσβαϊκ-Λουένεμπουργκ-Τσέλλε
21 Noεμβρίου 1682
2 παιδιά[2]
11 Ιουνίου 1727
Όσναμπρικ
67 ετών[2]
Νόμος της Διευθέτησης 1701
γιος της Σοφίας του Ανόβερου
Γεώργιος Β΄
11 Ιουνίου
1727–1760
  30 Oκτωβρίου 1683
Χέρρενχαουζεν
γιος του Γεωργίου Α΄ και της Σοφίας Δωροθέας του Μπρούνβικ-Λούενεμπουργκ-Κέλλε[3]
Καρολίνα του Άνσμπαχ
22 Αυγούστου 1705
8 παιδιά[3]
25 Οκτωβρίου 1760
Παλάτι του Κένσινγκτον
76 ετών[3]
γιος του προκατόχου
Γεώργιος Γ΄
25 Oκτωβρίου
1760–1820
  4 Ιουνίου 1738
Νόρφολκ Χάουζ
γιος του Φρειδερίκου, Πρίγκιπα της Ουαλίας and Πριγκίπισσα Αυγούστα του Σαξ-Γκότα[4]
Καρλόττα του Μέκλενμπουργκ-Στρέλιτς
Παλάτι του Αγίου Ιακώβου
8 Σεπτεμβρίου 1761
15 παιδιά[4]
29 Ιανουαρίου 1820
Κάστρο του Ουίνδσορ
81 ετών[4]
εγγονός του προκατόχου
Γεώργιος Δ΄
29 Ιανουαρίου
1820–1830
  12 Aυγούστου 1762
Παλάτι του Αγίου Ιακώβου
γιος του Γεωργίου Γ΄ και της Καρλόττας του Μέκλενμπουργκ-Στρέλιτς[5]
(1) Μαρία Άννα Φίτζχερμπερτ
Παρκ Λέιν
15 Σεπτεμβρίου 1785
(2) Καρολίνα του Μπράουνσβαϊκ
Παλάτι του Αγίου Ιακώβου
8 Απριλίου 1795
1 κόρη[5]
26 Ιουνίου 1830
Ουίνδσορ
67 ετών[5]
γιος του προκατόχου
Γουλιέλμος
26 Ιουνίου
1830–1837
  21 Aυγούστου 1765
Παλάτι του Μπάκιγχαμ
γιος του Γεώργιου Γ΄ και της Καρλόττας του Μέκλεμπουργκ-Στρέλιτς[6]
Αδελαΐδα του Σαξ-Μάινινγκεν
Παλάτι του Κιού
13 July 1818
2 παιδιά[6]
20 Ιουνίου 1837
Κάστρο του Ουίνδσορ
71 ετών[6]
αδελφός του προκατόχου
Βικτώρια
20 Ιουνίου
1837–1901
  24 Mαΐου 1819
Παλάτι του Κένσινγκτον
κόρη του Πρίγκιπα Εδουάρδου, Δούκα του Κεντ και του Στράδερν και της Πριγκίπισσας Βικτωρίας της Σαξονίας-Κόμπουρκ-Ζάαλφελτ[7]
Aλβέρτος της Σαξονίας-Κόμπουρκ & Γκότα
Παλάτι του Αγίου Ιακώβου
10 Φεβρουαρίου 1840
9 παιδιά[7]
22 Ιανουαρίου 1901
Όσμπορν Χάουζ
81 ετών[7]
ανιψιά του προκατόχου

Οίκος της Σαξονίας-Κόμπουρκ & ΓκόταΕπεξεργασία

Αν και ήταν ο γιος και κληρονόμος της Βικτωρίας, ο Εδουάρδος Ζ΄ κληρονόμησε τα ονόματα του πατέρα του και γι' αυτό προσμετράται ως η εγκαινίαση ενός νέου βασιλικού οίκου.

Moνάρχης Πορτραίτο Γέννηση Γάμοι Θάνατος Δικαίωμα διαδοχής
Εδουάρδος Ζ΄
22 Ιανουαρίου 1901 –
6 Mαΐου 1910
  9 Nοεμβρίου 1841
Παλάτι του Μπάκιγχαμ
γιος της Βικτωρίας και του πρίγκιπα Αλβέρτου της Σαξονίας-Κόμπουρκ & Γκότα[8]
Αλεξάνδρα της Δανίας
Παρεκκλήσι του Αγ. Γεωργίου
10 Mαρτίου 1863
6 παιδιά[8]
6 Μαΐου 1910
Παλάτι του Μπάκιγχαμ
68 ετών[8]
γιος της προκατόχου

Οίκος του ΟυίνδσορΕπεξεργασία

Tο όνομα του οίκου Ουίνδσορ υιοθετήθηκε το 1917, κατά τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο. Άλλαξε από Σαξονίας-Κόμπουρκ & Γκότα εξαιτίας του αντιγερμανικού αισθήματος κατά την διάρκεια του πολέμου.

Moνάρχης Πορτραίτο Γέννηση Γάμοι Θάνατος Δικαίωμα διαδοχής
Γεώργιος Ε'
6 Mαΐου 1910 –
20 Ιανουαρίου 1936
  3 Ιανουαρίου 1865
Μάρλμπορο Χάουζ
γιος του Εδουάρδου Ζ΄ και της Αλεξάνδρας της Δανίας[9]
Mαρία του Τεκ
6 Ιουλίου 1893
παλάτι του Αγίου Ιακώβου
6 παιδιά[9]
20 Ιανουαρίου 1936
Σάντρινγκχαμ Χάουζ
70 ετών[9]
γιος του προκατόχου
Εδουάρδος Η΄
20 Ιανουαρίου –
11 Δεκεμβρίου 1936[10]
23 Ιουνίου 1894
Ουάιτ Λοτζ
γιος του Γεωργίου Ε' και της Μαρίας του Τεκ[10]
Ουόλις Ουόρφιλντ Σίμπσον
Σατό ντε Καντέ (Château de Candé)
3 Ιουνίου 1937
χωρίς παιδιά[10]
28 Mαΐου 1972
Δάσος της Βουλώνης
77 ετών[10]
γιος του προκατόχου
Γεώργιος ΣΤ΄
11 Δεκεμβρίου 1936 –
6 Φεβρουαρίου 1952
  14 Δεκεμβρίου 1895
Σάντρινχαμ
γιος του Γεωργίου Ε΄ και της Μαρίας του Τεκ[10]
Eλισάβετ Μπόους-Λάιον
Αββαείο του Ουεστμίνστερ
26 Απριλίου 1923
2 παιδιά[10]
6 Φεβρουαρίου 1952
Sandringham House
56 ετών[10]
αδελφός του προκατόχου
Ελισάβετ Β΄
6 Φεβρουαρίου
1952 –
  21 Aπριλίου 1926
Mέιφαιρ
κόρη του Γεωργίου ΣΤ΄ και της Ελισάβετ Μπόους-Λάιον[11]
Φίλιππος της Δανίας και της Ελλάδας
Αββαείο του Ουεστμίνστερ
20 Noεμβρίου 1947
4 παιδιά[11]
κόρη του προκατόχου

Χρονοδιάγραμμα των Βρετανών μοναρχώνΕπεξεργασία

Μή έγκυρος χάρτης εικόνας παρηγμένης από το EasyTimeline
 

Βασιλική αρίθμησηΕπεξεργασία

Αξκολουθώντας τους Νόμους της Ένωσης , η βασιλική αρίθμηση των επόμενων μοναρχών συνεχίσθηκε από αυτήν της Αγγλίας. Οι Γουλιέλμος Δ', Εδουάρδος Ζ, Εδουάρδος Η, και η Ελισάβετ Β όλοι παίρνουν τον επόμενο αριθμό στην Αγγλική σειρά. Ως ένα αποτέλεσμα της Σκωτικής αντίθεσης της χρήσης του τίτλου Ελισάβετ Β, προτάθηκε από τον Ουίνστον Τσώρτσιλ όλοι οι μελλοντικοί μονάρχες να παίρνουν τον επόμενο αριθμό είτε από την Αγγλική είτε τη Σκωτική σειρά, από όποιον ήταν μεγαλύτερος.[12] Αυτός ο νέος κανόνας ήταν σταθερός, με την έννοια ότι αν είχε εφαρμοσθεί από την εποχή της Ένωσης, δεν θα θα είχαν αλλάξει οι βασιλικοί αριθμοί κανενός προηγούμενου μετά την ένωση μονάρχη.

Παραπομπές και σημειώσειςΕπεξεργασία

  1. 1,0 1,1 1,2 «thePeerage.com - Person Page 10134». thePeerage.com. Ανακτήθηκε στις 1 Σεπτεμβρίου 2008. 
  2. 2,0 2,1 2,2 «thePeerage.com - Person Page 10099». thePeerage.com. Ανακτήθηκε στις 1 Σεπτεμβρίου 2008. 
  3. 3,0 3,1 3,2 «thePeerage.com - Person Page 10097». thePeerage.com. Ανακτήθηκε στις 1 Σεπτεμβρίου 2008. 
  4. 4,0 4,1 4,2 «thePeerage.com - Person Page 10078». thePeerage.com. Ανακτήθηκε στις 1 Σεπτεμβρίου 2008. 
  5. 5,0 5,1 5,2 «thePeerage.com - Person Page 10079». thePeerage.com. Ανακτήθηκε στις 2 Σεπτεμβρίου 2008. 
  6. 6,0 6,1 6,2 «thePeerage.com - Person Page 10085». thePeerage.com. Ανακτήθηκε στις 2 Σεπτεμβρίου 2008. 
  7. 7,0 7,1 7,2 «thePeerage.com - Person Page 10065». thePeerage.com. Ανακτήθηκε στις 2 Σεπτεμβρίου 2008. 
  8. 8,0 8,1 8,2 «thePeerage.com - Person Page 10066». thePeerage.com. Ανακτήθηκε στις 3 Σεπτεμβρίου 2008. 
  9. 9,0 9,1 9,2 «thePeerage.com - Person Page 10067». thePeerage.com. Ανακτήθηκε στις 3 Σεπτεμβρίου 2008. 
  10. 10,0 10,1 10,2 10,3 10,4 10,5 10,6 «thePeerage.com - Person Page 10068». thePeerage.com. Ανακτήθηκε στις 3 Σεπτεμβρίου 2008. 
  11. 11,0 11,1 «thePeerage.com - Person Page 10070». thePeerage.com. Ανακτήθηκε στις 3 Σεπτεμβρίου 2008. 
  12. Winston Churchill, House of Commons Official Report cols 199-201, 15 April 1953

Eξωτερικοί σύνδεσμοιΕπεξεργασία

Δείτε επίσηςΕπεξεργασία