Άνοιγμα κυρίου μενού

Κατάλογος Ισπανών βασιλικών συζύγων

κατάλογος εγχειρήματος Wikimedia

Οίκος των ΑψβούργωνΕπεξεργασία

Εικόνα Έμβλημα Όνομα Πατέρας Γέννηση Γάμος Έγινε βασιλικός/ή σύζυγος Έπαυσε να είναι βασιλικός/ή σύζυγος Θάνατος Σύζυγος
    Ισαβέλλα της Πορτογαλίας Εμμανουήλ Α΄ της Πορτογαλίας
(Αβίς)
24 Οκτωβρίου 1503 11 Μαρτίου 1526 1 Μαΐου 1539 Κάρολος Α΄
    Μαρία Α΄ της Αγγλίας Ερρίκος Η΄ της Αγγλίας
(Τυδόρ)
18 Φεβρουαρίου 1516 25 Ιουλίου 1554 16 Ιανουαρίου 1556
άνοδος του συζύγου
17 Νοεμβρίου 1558 Φίλιππος Β΄
    Ελισάβετ της Γαλλίας Ερρίκος Β΄ της Γαλλίας
(Βαλουά)
2 Απριλίου 1545 22 Ιουνίου 1559 3 Οκτωβρίου 1568
    Άννα της Αυστρίας Μαξιμιλιανός Β΄ της Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας
(Αψβούργοι)
1 Νοεμβρίου 1549 4 Μαΐου 1570 26 Οκτωβρίου 1580
    Μαργαρίτα της Αυστρίας Κάρολος Β΄, Αρχιδούκας της Αυστρίας
(Αψβούργοι)
25 Δεκεμβρίου 1584 18 Απριλίου 1599 3 Οκτωβρίου 1611 Φίλιππος Γ΄
    Ελισάβετ των Βουρβόνων Ερρίκος Δ΄ της Γαλλίας
(Βουρβόνοι)
22 Νοεμβρίου 1602 25 Νοεμβρίου 1615 31 Μαρτίου 1621
άνοδος του συζύγου
6 Οκτωβρίου 1644 Φίλιππος Δ΄
    Μαριάννα της Αυστρίας Φερδινάνδος Γ΄ της Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας
(Αψβούργοι)
24 Δεκεμβρίου 1634 7 Οκτωβρίου 1649 17 Σεπτεμβρίου 1665
θάνατος του συζύγου
16 Μαΐου 1696
    Μαρία Λουίζα της Ορλεάνης Φίλιππος Α΄, Δούκας της Ορλεάνης
(Βουρβόνων-Ορλεάνης)
26 Μαρτίου 1662 19 Νοεμβρίου 1679 12 Φεβρουαρίου 1689 Κάρολος Β΄
    Μαρία Άννα του Παλατινάτου-Νόιμπουργκ Φίλιππος Γουλιέλμος, Εκλέκτορας Παλατίνος
(Βίττελσμπαχ)
28 Οκτωβρίου 1667 14 Μαΐου 1690 1 Νοεμβρίου 1700
θάνατος του συζύγου
16 Ιουλίου 1740

Οίκος των ΒουρβόνωνΕπεξεργασία

Εικόνα Έμβλημα Όνομα Πατέρας Γέννηση Γάμος Έγινε βασιλικός/ή σύζυγος Έπαυσε να είναι βασιλικός/ή σύζυγος Θάνατος Σύζυγος
    Μαρία Λουίζα της Σαβοΐας Βίκτωρ Αμεδαίος Β΄, Δούκας της Σαβοΐας
(Σαβοΐα)
17 Σεπτεμβρίου 1688 2 Νοεμβρίου 1701 14 Φεβρουαρίου 1714 Φίλιππος Ε΄
    Ελισάβετ της Πάρμας Οδοάρδος Β΄ Φαρνέζε
(Φαρνέζε)
22 Οκτωβρίου 1692 24 Δεκεμβρίου 1714 14 Ιανουαρίου 1724
παραίτηση συζύγου
11 Ιουλίου 1766
    Λουίζα Ελισάβετ της Ορλεάνης Φίλιππος Β΄ της Ορλεάνης
(Βουρβόνων-Ορλεάνης)
11 Δεκεμβρίου 1709 20 Ιανουαρίου 1722 14 Ιανουαρίου 1724
άνοδος του συζύγου
31 Αυγούστου 1724
θάνατος του συζύγου
16 Ιουνίου 1742 Λουδοβίκος Α'
    Ελισάβετ της Πάρμας Οδοάρδος Β΄ Φαρνέζε
(Φαρνέζε)
22 Οκτωβρίου 1692 24 Δεκεμβρίου 1714 6 Σεπτεμβρίου 1724
επάνοδος του συζύγου
9 Ιουλίου 1746
θάνατος του συζύγου
11 Ιουλίου 1766 Φίλιππος Ε'
    Βαρβάρα της Πορτογαλίας Ιωάννης Ε΄ της Πορτογαλίας
(Μπραγκάνσα)
4 Δεκεμβρίου 1711 20 Ιανουαρίου 1729 9 Ιουλίου 1746
άνοδος του συζύγου
27 Αυγούστου 1758 Φερδινάνδος ΣΤ'
    Μαρία Αμαλία της Σαξονίας Αύγουστος Γ΄ της Πολωνίας
(Βέττιν)
24 Νοεμβρίου 1724 31 Οκτωβρίου 1737 10 Αυγούστου 1759
άνοδος του συζύγου
27 Σεπτεμβρίου 1760 Κάρολος Γ΄
    Μαρία Λουίζα της Πάρμας Φίλιππος της Πάρμας
(Βουρβόνων-Πάρμας)
9 Δεκεμβρίου 1751 4 Σεπτεμβρίου 1765 14 Δεκεμβρίου 1788
άνοδος του συζύγου
19 Μαρτίου 1808
παραίτηση του συζύγου
2 Ιανουαρίου 1819 Κάρολος Δ'

Οίκος του ΒοναπάρτηΕπεξεργασία

Εικόνα Έμβλημα Όνομα Πατέρας Γέννηση Γάμος Έγινε Βασιλικός/ή Σύζυγος Έπαυσε να είναι Βασιλικός/ή Σύζυγος Θάνατος Σύζυγος
    Ζουλί Κλαρί Φραγκίσκος Κλαρί 26 Δεκεμβρίου 1771 1 Αυγούστου 1794 1 Αυγούστου 1808
άνοδος του συζύγου
11 Δεκεμβρίου 1813
παραίτηση συζύγου
7 Απριλίου 1845 Ιωσήφ

Οίκος των Βουρβόνων (πρώτη παλινόρθωση)Επεξεργασία

Εικόνα Έμβλημα Όνομα Πατέρας Γέννηση Γάμος Έγινε Βασιλικός/ή Σύζυγος Έπαυσε να είναι Βασιλικός/ή Σύζυγος Θάνατος Σύζυγος
    Μαρία Ισαβέλλα της Πορτογαλίας Ιωάννης ΣΤ΄ της Πορτογαλίας
(Μπραγκάνσα)
19 Μαΐου 1797 29 Σεπτεμβρίου 1816 26 Δεκεμβρίου 1818 Φερδινάνδος Ζ΄
    Μαρία Ιωσηφίνα της Σαξονίας Μαξιμιλιανός, Διάδοχος της Σαξονίας
(Βέττιν)
7 Δεκεμβρίου 1803 20 Οκτωβρίου 1819 18 Μαΐου 1829
    Μαρία Χριστίνα των Δύο Σικελιών Φραγκίσκος Α΄ των Δύο Σικελιών
(Βουρβόνων-Δύο Σικελιών)
27 Απριλίου 1806 11 Δεκεμβρίου 1829 29 Σεπτεμβρίου 1833
θάνατος του συζύγου
22 Αυγούστου 1878
    Φραγκίσκος, Δούκας του Κάδιθ [Φραγκίσκος δε Πάουλα του Κάδιθ
(Βουρβόνοι)
13 Μαΐου 1822 10 Οκτωβρίου 1846 30 Σεπτεμβρίου 1868
εκθρόνιση της συζύγου
17 Απριλίου 1902 Ισαβέλλα Β΄

Οίκος της ΣαβοΐαςΕπεξεργασία

Εικόνα Έμβλημα Όνομα Πατέρας Γέννηση Γάμος Έγινε Βασιλικός/ή Σύζυγος Έπαυσε να είναι Βασιλικός/ή Σύζυγος Θάνατος Σύζυγος
    Μαρία Βιττόρια νταλ Πότσο ντε λα Κιστέρνα Κάρολος Εμμανουήλ νταλ Πότσο, 5ος Πρίγκιπας της ντε λα Κιστέρνα 9 Αυγούστου 1847 30 Μαΐου 1863 16 Νοεμβρίου 1870
άνοδος του συζύγου
11 Φεβρουαρίου 1873
παραίτηση του συζύγου
8 Νοεμβρίου 1876 Αμεδαίος Α΄

Οίκος των Βουρβόνων (δεύτερη και τρίτη παλινόρθωση)Επεξεργασία

Εικόνα Έμβλημα Όνομα Πατέρας Γέννηση Γάμος Έγινε Βασιλικός/ή Σύζυγος Έπαυσε να είναι Βασιλικός/ή Σύζυγος Θάνατος Σύζυγος
    Μερσέντες της Ορλεάνης Αντώνιος της Ορλεάνης, Δούκας του Μονπανσιέ
(Ορλεάνης)
24 Ιουνίου 1860 23 Ιανουαρίου 1878 26 Ιουνίου 1878 Αλφόνσο ΙΒ΄
    Μαρία Χριστίνα της Αυστρίας Αρχιδούκας Κάρολος Φερδινάνδος της Αυστρίας
(Αψβούργων-Λωρραίνης)
21 Ιουλίου 1858 29 Νοεμβρίου 1879 25 Νοεμβρίου 1885
θάνατος του συζύγου
6 Φεβρουαρίου 1929
    Βικτώρια Ευγενία του Μπάττενμπεργκ Πρίγκιπας Ερρίκος του Μπάττενμπεργκ
(Μπάττενμπεργκ)
24 Οκτωβρίου 1887 31 Μαΐου 1906 14 Απριλίου 1931
εκθρόνιση του συζύγου
15 Απριλίου 1969 Αλφόνσος ΙΓ΄
    Σοφία της Ελλάδας και της Δανίας Παύλος Α΄ της Ελλάδας
(Γκλύξμπουργκ)
2 Νοεμβρίου 1938 14 Μαΐου 1962 22 Νοεμβρίου 1975
άνοδος του συζύγου
19 Ιουνίου 2014
παραίτηση του συζύγου
Χουάν Κάρλος Α'
    Λετίθια Ορτίθ Ροκασολάνο Χεσούς Χοσέ Ορτίθ Άλβαρεθ 15 Σεπτεμβρίου 1972 22 Μαΐου 2004 19 Ιουνίου 2014
άνοδος του συζύγου
Κάτοχος Φίλιππος ΣΤ΄

Βλέπε επίσηςΕπεξεργασία