Κατάλογος Ισπανών μοναρχών

κατάλογος εγχειρήματος Wikimedia

Οι προκάτοχοι των μοναρχών της Ισπανίας είναι οι εξής:

  • βασιλείς των Βισιγότθων.
  • βασιλείς των Αστουριών: Οίκος Αστουριών-Λεόν.
  • βασιλείς της Ναβάρρας: Οίκοι Ινίγκεθ, Χιμένεθ, Μπλουά-Καμπανίας, Καπετιδών, Εβρέ, Τραστάμαρα, Φουά, Αλμπρέ, Βουρβόνων.
  • βασιλείς της Λεόν: Οίκοι Αστουριών-Λεόν, Χιμένεθ, Ιβρέα, Τραστάμαρα.
  • βασιλείς της Γαλικίας: Οίκοι Χιμένεθ, Ιβρέα.
  • βασιλείς της Αραγωνίας: Οίκοι Χιμένεθ, Βαρκελώνης, Τραστάμαρα.
  • βασιλείς της Καστίλης: Οίκοι Χιμένεθ, Ιβρέα, Τραστάμαρα.

H αρίθμηση είναι ενιαία, δηλ. οι με το όνομα Αλφόνσος Α΄ - Ε΄ είναι βασιλείς της Αραγωνίας, με το Αλφόνσος ΣΤ΄ - ΙΑ΄ είναι της Καστίλης & Λεόν και οι επόμενοι της Ισπανίας. Επίσης οι Φερδινάνδος Α΄ - Β΄ είναι της Λεόν (υπάρχουν όμως και οι Φερδινάνδος Α΄ - Β΄ της Αραγωνίας), οι Φερδινάνδος Γ΄ - Ε΄ είναι της Καστίλης & Λεόν και οι επόμενοι της Ισπανίας.

Το 1504 απεβίωσε η Ισαβέλλα Α΄ της Καστίλης και τη διαδέχθηκε η κόρη της Ιωάννα Α΄ με τον σύζυγό της Φίλιππο Α΄, ο οποίος ετελεύτησε το 1506. Το 1516 απεβίωσε ο Φερδινάνδος Β΄ της Αραγωνίας (Ε΄ της Καστίλης ως σύζυγος της Ισαβέλλας Α΄) και τον διαδέχθηκε η κόρη τους Ιωάννα Α΄. Τότε ενώθηκαν τα στέμματα της Αραγωνίας και της Καστίλης-Λεόν στο βασίλειο της Ισπανίας.

Στον παρακάτω κατάλογο εμφανίζονται κατά χρονολογική σειρά οι διατελέσαντες Μονάρχες της Ισπανίας από την άτυπη ίδρυση της Ισπανικής Αυτοκρατορίας, που θεωρείται πως έγινε με την ανακάλυψη της Αμερικής από τον Χριστόφορο Κολόμβο το 1492. To 1404 o Ισπανός πάπας Αλέξανδρος ΣΤ΄ Βοργίας έδωσε στην Ισπανία το μέρος της Αμερικής που είναι δυτικά από τον 46ο μεσημβρινό και το ανατολικό στην Πορτογαλία (δηλ. τη Βραζιλία). Η αυτοκρατορία περιελάμβανε τις Φιλιππίνες, τις Κάτω χώρες, τη Νάπολη-Σικελία, σχεδόν όλη την Αμερική, την Ισπανική Σαχάρα, κ.ά.

Οι Μονάρχες της ΙσπανίαςΕπεξεργασία

Όνομα Έναρξη θητείας Λήξη Θητείας Οίκος Εικόνα
Οίκος της Τραστάμαρα
Φερδινάνδος Β΄
Fernando II
(1452-1516)
15 Ιανουαρίου 1475
Καστίλη
20 Ιανουαρίου 1475
Αραγωνία
26 Νοεμβρίου 1504
Καστίλη
23 Ιανουαρίου 1516
Αραγωνία
Τραστάμαρα  
Ισαβέλλα Α΄
Isabel I
(1451-1504)
11 Δεκεμβρίου 1474
Καστίλη
26 Νοεμβρίου 1504
Καστίλη
Τραστάμαρα  
Ιωάννα Α΄
Juana I
(1451-1504)
11 Δεκεμβρίου 1474
Καστίλη
26 Νοεμβρίου 1504
Καστίλη
Τραστάμαρα  
Φίλιππος Α΄
Felipe I
(1478-1506)
27 Ιουνίου 1506
Καστίλη
25 Σεπτεμβρίου 1506
Καστίλη
Αψβούργοι  
Οίκος των Αψβούργων
Κάρολος Α΄
Carlos I
(1500-1558)
14 Μαρτίου 1516 16 Ιανουαρίου 1556 Αψβούργοι  
Φίλιππος Β΄
Felipe II
(1527-1598)
16 Ιανουαρίου 1556 13 Σεπτεμβρίου 1598 Αψβούργοι  
Φίλιππος Γ'
Felipe III
(1578-1621)
13 Σεπτεμβρίου 1598 31 Μαρτίου 1621 Αψβούργοι  
Φίλιππος Δ´
Felipe IV
(1605-1665)
31 Μαρτίου 1621 17 Σεπτεμβρίου 1665 Αψβούργοι  
Κάρολος Β΄
Carlos II
(1661-1700)
17 Σεπτεμβρίου 1665 1 Νοεμβρίου 1700 Αψβούργοι  
Οίκος των Βουρβόνων
Φίλιππος Ε΄
Felipe V
(1683-1746)
16 Νοεμβρίου 1700 14 Ιανουαρίου 1724 Βουρβόνοι  
Λουδοβίκος Α΄
Luis I
(1707-1724)
14 Ιανουαρίου 1724 31 Αυγούστου 1724 Βουρβόνοι  
Φίλιππος Ε΄
Felipe V
(1683-1746)
6 Σεπτεμβρίου 1724 9 Ιουλίου 1746 Βουρβόνοι  
Φερδινάνδος ΣΤ΄
Fernando VI
(1713-1759)
9 Ιουλίου 1746 10 Αυγούστου 1759 Βουρβόνοι  
Κάρολος Γ΄
Carlos III
(1716-1788)
10 Αυγούστου 1759 14 Δεκεμβρίου 1788 Βουρβόνοι  
Κάρολος Δ΄
Carlos IV
(1748-1819)
14 Δεκεμβρίου 1788 19 Μαρτίου 1808 Βουρβόνοι  
Φερδινάνδος Ζ΄
Fernando VII
(1784-1833)
19 Μαρτίου 1808 6 Μαίου 1808 Βουρβόνοι  
Οίκος Βοναπάρτη
Ιωσήφ Α΄
José I
(1768-1844)
6 Ιουνίου 1808 11 Δεκεμβρίου 1813 Βοναπάρτη  
Οίκος των Βουρβόνων
Φερδινάνδος Ζ΄
Fernando VII
(1784-1833)
11 Δεκεμβρίου 1813 29 Σεπτεμβρίου 1833 Βουρβόνοι  
Ισαβέλλα Β΄
Isabel II
(1830-1904)
29 Σεπτεμβρίου 1833 30 Σεπτεμβρίου 1868 Βουρβόνοι  
Οίκος της Σαβοΐας
Αμεδαίος Α΄
Amadeo I
(1845-1890)
16 Νοεμβρίου 1870 11 Φεβρουαρίου 1873 Σαβοΐα  
Οίκος των Βουρβόνων
Αλφόνσος ΙΒ΄
Alfonso XII
(1857-1885)
29 Δεκεμβρίου 1874 25 Νοεμβρίου 1885 Βουρβόνοι  
Αλφόνσος ΙΓ΄
Alfonso XIII
(1886-1941)
17 Μαϊου 1886 14 Απριλίου 1931 Βουρβόνοι  
Οίκος των Βουρβόνων
Χουάν Κάρλος Α΄
Juan Carlos I
(1938-)
22 Νοεμβρίου 1975 18 Ιουνίου 2014 Βουρβόνοι  
Φίλιππος ΣΤ΄
Felipe VI
(1968-)
19 Ιουνίου 2014 σήμερα Βουρβόνοι  

ΥποσημειώσειςΕπεξεργασία