Άνοιγμα κυρίου μενού

Κατάλογος Μητροπολιτών Πάτρας

κατάλογος εγχειρήματος Wikimedia
Απόστολος Ανδρέας O Απόστολος Ανδρέας θεωρείται ο ιδρυτής της Πατραϊκής εκκλησίας και χειροτόνησε τον πρώτο επίσκοπο της.
Επίσκοποι Πατρών -733 (Επισκοπή υπαγόμενη στην Μητρόπολη Κορίνθου)
Eπίσκοπος Πατρών Διάρκεια Σημειώσεις
Στρατοκλής ;; - ;; Ηταν ο πρώτος επίσκοπος Πάτρας μετά από τον ιδρυτή της "Πατραϊκής Εκκλησίας" Απόστολο Ανδρέα.
(άγνωστος) ;; - ;;
Ηρωδίων ;; - ;; Άγιος της Ορθόδοξης Εκκλησίας. Μαρτύρησε στην Πάτρα και είναι ένας από τους 70 Αποστόλους.
(άγνωστος) ;; - ;;
Πλούταρχος 344-418 Διετέλεσε επίσκοπος Πάτρας το 344-418 και συμμετείχε
στη Σύνοδο που είχε συγκαλεστεί στην Σαρδική (σημερινή Σόφια στη Βουλγαρία).
Περιγένης 418 Ήταν από την Κόρινθο και το 418 χειροτονήθηκε επίσκοπος Πάτρας. Όμως οι κάτοικοι της Πάτρας δεν τον ήθελαν και δεν τον αποδέχονταν σαν θρησκευτικό ηγέτη, οπότε ο Πάπας Βονιφάτιος τον μετέθεσε στην Μητρόπολη Κορίνθου.
Αλέξανδρος ;;-;; Ήταν επίσκοπος Πάτρας γύρω στα 451, δεν ξέρουμε ακριβώς πότε. Το 451 συμμετείχε σε τοπική σύνοδο μαζί με άλλους επισκόπους της Αχαΐας για διάφορα τοπικά εκκλησιαστικά θέματα. Την εποχή εκείνη οι Βάνδαλοι λεηλατούσαν τα παράλια της Πελοποννήσου. Επίσης συμμετείχε στην 4η Οικουμενική Σύνοδο της Χαλκηδόνας.
(άγνωστος) ;; - ;;
Αθανάσιος ;; - ;; Επί θητείας του η επισκοπή Πάτρας έγινε ανεξάρτητη και υπάχθηκε σε Αρχιεπισκοπή.
Αρχιεπίσκοποι Πατρών 733-806
Αρχιεπίσκοπος Πατρών Διάρκεια Σημειώσεις
Αθανάσιος Επί θητείας του η επισκοπή Πάτρας έγινε ανεξάρτητη και υπάχθηκε σε Αρχιεπισκοπή.
(άγνωστοι) ;; - ;;
Μητροπολίτες Πατρών 806-1180
Μητροπολίτης Πατρών Διάρκεια Σημειώσεις
(άγνωστος) ;; - ;;
(άγνωστος) ;; - ;;
(άγνωστος) ;; - ;;
(άγνωστος) ;; - ;;
(άγνωστος) ;; - ;;
(άγνωστος) ;; - ;;
Α. Παπαδόπουλος Κεραμίας 865-879
Θόδωρος Σανταβαρίνος 868-876
Σάββας 879- ;;
Ανδρέας ;; - ;; Είναι γνωστός από επιστολή που του είχε στείλει ο πατριάρχης Νικόλαος Α΄Μυστικός.
Γαβριήλ Α΄ 975-1000 Είχε διατελέσει και Μητροπολίτης Κορίνθου.
Κωνσταντίνος Α΄ ;; - ;; Ήταν μητροπολίτης κατά την διάρκεια της πατριαρχίας του Αλέξιου Στουδίτη.
Ευάρετος ;; - ;; Ήταν πατρινός και άγνωστο πότε ακριβώς ήταν μητροπολίτης.
Νικήτας ο Σύγγελος ;; - ;; Ήταν στη Σύνοδο του 1067.
Λέων ;; - ;; Για τον Λέοντα το μόνο που ξέρουμε είναι ότι ήταν πολύ μορφωμένος.
Πέτρος ;; - ;; Μετείχε στη Σύνοδο της Κωνσταντινούπολης το 1084.
Φίλιππος ;; - ;;
Κωνσταντίνος Β΄ ;; - ;; Συμμετείχε στη Σύνοδο του 1157.
Θεωνάς ;; - ;; Συμμετείχε στη Σύνοδο του 1164.
Μητροπολίτες Παλαιών Πατρών 1180-1833
Μητροπολίτης Παλαιών Πατρών Διάρκεια Σημειώσεις
Ευθύμιος Τορνίκος 1180-1205
(κανείς) 1205-1315
Μιχαήλ 1315- ;;
Μητροφάνης Α΄ ;;-1341 Διαδέχτηκε τον Μιχαήλ (δεν ξέρουμε πότε). Θήτευσε μέχρι το 1341. Υπήρξε συνοδικός συμμετάσχοντας σε πολλούς Συνόδους. Το 1340 φιλοξενήτε στην μονή της Γοργοεπήκου Παναγίας λόγω κάποιας σοβαρής ασθένειας που είχε, και πιθανότατα είχε φιλοξενηθή κι άλλες φορές εκεί για τον ίδιο λόγο. Το 1340 είχε και μία διένεξη με τον Μητροπολίτη Λακαιδεμονίας για την επισκοπή Αμυκλίου.
Ιωσήφ 1341-1353 Το 1348 μετατέθηκε στην Μητρόπολη Μονεμβασίας και έγινε εκεί μητροπολίτης, αλλά διατήρησε μέχρι το 1353 ταυτόχρονα και την Μητρόπολη της Πάτρας.
Μακάριος Α΄ 1353-1365 Ήταν πολύ φτωχός και γι' αυτό τον λόγο ο Σαλώνων Ησαΐας τον όρισε ισόβιο ηγούμενο στην πατριαρχική μονή του Μεγάλου Σπηλαίου στα Καλάβρυτα, για να έχει οικονομικούς πόρους για την συντήρηση και την επιβίωσή του.
Μελέτιος Α΄ 1365-1366
Ιγνάτιος ;; - ;;
Μάξιμος ;;-1396 Κατά την θητεία του αντιμετώπισε προβλήματα με την Ιερά Σύνοδο χωρίς να ξέρουμε την κατάληξη τους.
Στέφανος 1396-1397
Νήφωνας 1397-;; Μητροπολίτης Πάτρας από τον Ιανουάριο του 1397, πριν εκλεγεί Μητροπολίτης ήταν ηγούμενος και Αρχιμανδρίτης της Μονής Παμμακάριστου στην Κωνσταντινούπολη. Από το 1397 είναι συνοδικός.
Ιωακείμ ;; - ;; Μαθητής του Αγίου Λέοντα
Νεόφυτος 1460-1466 Το 1466 βασανίστηκε και παλουκώθηκε από τους Τούρκους σαν υπαίτιος της Ενετικής πολιορκίας της πόλης αφού θεώρησαν ότι τους είχε καλέσει αυτός.
Κύριλλος 1467-;;; Χειροτονήθηκε τον Ιανουάριο του 1467. Πήρε μέρος στη Σύνοδο που καθαίρεσε τον Πατριάρχη Μάρκο Β΄.
Διονύσιος Α΄ ;;-1545 Το μόνο που ξέρουμε για τον Διονύσιο είναι από συνοδικό έγγραφο του 1541 που υπόγραψε σαν μητροπολίτης Παλιάς Πάτρας.
Γρηγόριος Α΄ 1545-1561 Το μόνο που ξέρουμε γι΄αυτόν είναι η αναφορά του ονόματός του σε κάποιο έγγραφο της μονής Δουσίκου.
Γερμανός Α΄ 1561-1571 Από τους αρχηγούς της αποτυχημένης επανάστασης που έμεινε γνωστή στην ιστορία σαν Ορλωφικά[1].
Μεθόδιος 1572-1575 Πήρε μέρος στην εκλογή του Μητροπολίτη Ιερεμία του Τρανού σε πατριάρχη στις 5 Μαΐου 1572, ενώ τον υποδέχτηκε σαν πατριάρχη όταν ήρθε στην Πάτρα τον Απρίλιο του 1577, τον Ιούλιο του 1575 υπέγραψε συνοδικό έγγραφο που αναφερόταν στα προνόμια της Μονής Σινά.
Αρσένιος Α΄ 1575-1576 Χειροτονήθηκε στην Κωνσταντινούπολη τον Δεκέμβριο του 1575. Ήταν μουσικόφιλος και γνώριζε πολύ καλά αρχαία Ελληνικά. Το 1585 διεκδίκησε τον Πατριαρχικό θρόνο αλλά απέτυχε. Τον Μάιο του 1585 πήρε μέρος στη Σύνοδο που αναγνώρισε το Ρωσικό πατριαρχείο.
Δανιήλ Α΄ 1576-1578
Διονύσιος Β΄ ;;-1578 Δεν ξέρουμε από πότε αλλά σίγουρα μέχρι το 1578. Σύμφωνα με τις ελάχιστες αναφορές που έχουμε για τον Διονύσιο, πρέπει να ήταν αγράμματος.
Παρθένιος Α΄ 1578-1579
Αρσένιος Α΄ 1579-1580
Μεθόδιος 1583
Αρσένιος Α΄ 1585
Νεκτάριος 1586-1592 Χειροτονήθηκε από τον Πατριάρχη Θεόληπτο. Κατά τη διάρκεια της θητείας του, το 1591, αντιμετώπισε με επιτυχία τον απεσταλμένο του Πάπα, πατρινό καθολικό ιερέα Νικόδημο Γοργαρίνη, που τον είχε στήλη για προσηλυτισμό.
Γαβριήλ Β΄ 1592-1593 Ήταν συνοδικός και είχε υπογράψει σε πολλές συνοδικές πράξεις. Μη υποφέροντας την απείθεια (όπως ο ίδιος έλεγε) και το ανυπότακτο του Πατραϊκού λαού παραιτήθηκε έναν χρόνο μετά την χειροτονία του και έμεινε απλός ιερέας.
Δανιήλ Α΄ 1593-1601
Τιμόθεος Μαρμαρηνός 1601-1612 Μετέπειτα οικουμενικός Πατριάρχης.
Θεοφάνης Α΄ο Φλωρίας 1612-1638
Παρθένιος Β΄ 1638-1641
Θεοφάνης Β΄ο Λοκαμίστας 1641-1646
Παρθένιος Β΄ 1646-1650
Αντώνιος Α΄ 1650-1653 Χειροτονήθηκε στις 16 Μαρτίου 1650 και μέχρι τον θάνατο του τον Απρίλιο του 1653. Γεννήθηκε στην Χίο και από το 1626 μέχρι το 1633 ήταν μέγας πρωτοσύγκελος στο οικουμενικό πατριαρχείο και στην συνέχεια μητροπολίτης Δρύστρας.
Δανιήλ Β΄ 1653-1674 Ο επονομαζόμενος και «κακο-Δανιήλ». Υπήρξε συνοδικός αλλά ήταν απείθαρχος ιεράρχης απέναντι στη Σύνοδο, έκανε αυθαίρετες ενέργειες και γεγονότα που τελικά τον οδήγησαν στην καθαίρεση του.
Παρθένιος Γ΄ 1674-1677 Η δράση του μας είναι άγνωστη λόγω έλλειψης μαρτυριών, το μόνο που ξέρουμε πριν γίνει μητροπολίτης ήταν επίσκοπος Ευχαίνων.
Παΐσιος Α΄ 1677-1678 Ονομαζόταν και «κακοπαΐσιος» και καθαιρέθηκε από τη Σύνοδο γιατί ζούσε «ατάκτως και φαυλοβίως» και επενέβαινε στις άλλες μητροπόλεις, χειροτονώντας επισκόπους και ιερείς χωρίς να έχει αρμοδιότητα.
Γερμανός Β΄ 1678-1683 Αρχιεπίσκοπος Παλιάς Πάτρας χειροτονήθηκε δύο φορές το 1678-1683 και το 1684-1687.
Αρσένιος Β΄Δημητρόπουλος 1683 Αρχιεπίσκοπος Παλαιάς Πάτρας το 1683-1684, το 1687-1711 ήταν φίλος των Ενετών κατακτητών. Πέθανε το 1711. Την δεύτερη θητεία του διορίστηκε από τον ίδιο τον Μοροζίνη όταν οι Ενετοί κατέλαβαν την πόλη.
Γερμανός Β΄ 1684-1687 Αρχιεπίσκοπος Παλιάς Πάτρας χειροτονήθηκε δύο φορές το 1678-1683 και το 1684-1687.
Αρσένιος Β΄Δημητρόπουλος 1687-1711 Αρχιεπίσκοπος Παλαιάς Πάτρας το 1683-1684, το 1687-1711 ήταν φίλος των Ενετών κατακτητών. Πέθανε το 1711. Την δεύτερη θητεία του διορίστηκε από τον ίδιο τον Μοροζίνη όταν οι Ενετοί κατέλαβαν την πόλη.
Χριστόφορος Αντωνόπουλος 1711-1715 Ανήκε στην μονή Ταξιαρχών και ήταν και συνοδικός. Όταν η πόλη κατακτήθηκε από τους Τούρκους διέφυγε στην Ζάκυνθο, εκεί ιερουργούσε στον ναό του Αγίου Φραγκίσκου για κάποιο διάστημα. Στην Πάτρα δεν επέστρεψε ποτέ.
Παΐσιος Β΄ 1716-1717
Δανιήλ Β΄ 1717-1727
Παΐσιος Β΄ 1727-1733
Γεράσιμος ο Θηραίος 1733-1750
Παρθένιος Δ΄ 1750-1756
Γεράσιμος ο Θηραίος 1756-1759
Παρθένιος Δ΄ 1759-1770
Γαβριήλ Δ΄ 1771-1780 Μετέπειτα οικουμενικός Πατριάρχης.
Γρηγόριος Καλαμάρας 1781-1799
Μακάριος Β΄ 1799-1806 Γεννήθηκε στα Γανοχώρια Ιωαννίνων το 1781. Έγινε Μητροπολίτης Ιωαννίνων μέχρι το 1799 και Μητροπολίτης Παλαιάς Πάτρας το 1799-1806. ήταν αξιόλογος ιερέας και σεμνός.
Γερμανός Γ΄ 1806-1826
Γρηγόριος Γ΄ 1826
Δεδρινός 1826-1828
Αγαθάγγελος Μυριανθούσης 1828-1832
Μελέτιος Β΄ 1832-1840
Μητροπολίτες Πατρών 1833-Σήμερα
Μητροπολίτης Πατρών Διάρκεια Σημειώσεις
Θεοδώρητος 1841-1842
Δεδρινός 1842-1852
Μιχαήλ Αποστολίδης ο Κρής[2] 1852-1861 Το 1855 κατάργησε, προσωρινά, με απαγόρευση το έθιμο του καψίματος του Ιούδα.
Κύριλλος Χαιρωνίδης 1866-1874 Κατάργησε την λιτανεία του Αγίου Ανδρέα, λόγω των διαφωνιών που προκαλούσε η διαφωνία ως προς πια διαδρομή θα ακολουθήσει.
Αβέρκιος Λαμπίρης 1874-1876 Παραιτήθηκε υπό το βάρος της κατηγορίας της Σιμωνίας λόγω ανάμιξής του στην υπόθεση που έμεινε στην ιστορία ως Σιμωνιακά.
Νικηφόρος Καλογεράς 1883-1886
Δαμασκηνός Χριστόπουλος[3] 1886-1892
Ιερόθεος Μητρόπουλος 1892-1903
Αντώνιος Β΄Παράσχης 1906-1944 Το 1916 πρωτοστάτησε στο ανάθεμα κατά του Ε. Βενιζέλου και εκτοπίστηκε στην Αθήνα εώς το 1920. Κατά την απουσία του χρέη μητροπολίτη έκανε ο τοποτηρητής του Θρόνου Σωκράτης Οικονομίδης.
Θεόκλητος Παναγιωτόπουλος 1944-1957
Κωνσταντίνος Γ΄Πάτης 1957-1971
Νικόδημος Βαλληνδράς 1971-2005 Από τις ελάχιστες περιπτώσεις Αρχιεπισκόπων που παραιτούνται λόγω γήρατος. Παραιτήθηκε στις 12 Ιανουαρίου 2005.
Χρυσόστομος Σκλήφας 2005-

ΠαραπομπέςΕπεξεργασία

  1. Μιχαήλ Β. Σακελλαρίου, Η Πελοπόννησος κατά την δεύτερην Τουρκοκρατίαν (1715-1821), Αθήνα 1939, επανέκδοση 2000
  2. Χρήστος Μούλιας, Το λιμάνι της σταφίδας, Εκδόσεις Περί Τεχνών, Πάτρα 2000. ISBN 960-86814-0-5
  3. Εφημερίς των Πατρών, 28-02-1899

ΠηγέςΕπεξεργασία

  • Ernst Gerland, Neue Quellen zur Geschichte des lateinischen Erzbistums Patras (1903), B.G. Teubner, 1903 [περιλαμβάνει όλη τη λίστα στα Γερμανικά]
  • Στέφανος Θωμόπουλος, Η Ιερά Μονή Ομπλού, Εκδότης Τύποις "Φοίνικος" Ηρακλέους Π. Ευμορφοπούλου, Εν Πάτραις 1903
  • Βασίλης Κ. Λάζαρης (επιμ.), Στέφανου Ν. Θωμόπουλου "Ιστορία της Πόλεως Πατρών από αρχαιοτάτων χρόνων μέχρι του 1821". Έκδοση τέταρτη στη δημοτική γλώσσα και με βάση τα χειρόγραφα του συγγραφέα, τόμοι Α'-Β', Αχαϊκές Εκδόσεις, Πάτρα 1998-1999. ISBN 960-7960-10-6 (set)
  • Αλέξιος Παναγόπουλος, Ιστορικό λεξικό περιοχής δήμου Ρίου νομού Αχαΐας, Εκδόσεις Περί τεχνών, Πάτρα 2003. ISBN 960-8260-32-9
  • Νίκος Πολίτης, Πατρινολογήματα, Τόμος Β΄, Εκδόσεις Περί Τεχνών, Πάτρα 2004. ISBN 960-8260-63-9