Άνοιγμα κυρίου μενού

Κατάλογος Μνημείων Παγκόσμιας Κληρονομιάς

κατάλογος με τα Μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO
Πλήθος μνημείων ανά γεωγραφική περιοχή (2018)

Παρατίθεται κατάλογος με τα 1.073 Μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO, με βάση τα στοιχεία του 2017. Από αυτά, τα 832 είναι πολιτιστικά μνημεία, 206 φυσικά, 35 σε μικτές κατηγορίες, 37 τα οποία βρίσκονται σε πάνω από μια χώρες, 54 σε κίνδυνο, και συνολικά κατανεμημένα σε 167 κράτη μέλη της UNESCO.[1] Ως τον Ιούνιο του 2014, η Σύμβαση για την Παγκόσμια Κληρονομιά είχε επικυρωθεί από 191 κράτη μέλη, συμπεριλαμβανομένων 187 κρατών μελών του ΟΗΕ και των Νήσων Κουκ, του Βατικανού , του Νίουε και των Παλαιστινιακών Εδαφών.[2]

Πίνακας περιεχομένων

Κατάλογος μνημείων ανά χώραΕπεξεργασία

  Αγία ΛουκίαΕπεξεργασία

  Άγιος ΜαρίνοςΕπεξεργασία

  Άγιος Χριστόφορος και ΝέβιςΕπεξεργασία

  ΑζερμπαϊτζάνΕπεξεργασία

  ΑίγυπτοςΕπεξεργασία

  ΑιθιοπίαΕπεξεργασία

  ΑϊτήΕπεξεργασία

  Ακτή ΕλεφαντοστούΕπεξεργασία

  ΑλβανίαΕπεξεργασία

  ΑλγερίαΕπεξεργασία

  ΑνγκόλαΕπεξεργασία

  • Μπάνζα Κονγκό: απομεινάρια της πρωτεύουσας του πρώην βασιλείου του Κονγκό (Mbanza Kongo) - 2017

  ΑνδόρραΕπεξεργασία

  Αντίγκουα και ΜπαρμπούνταΕπεξεργασία

  • Βασιλικό Ναυπηγείο της Αντίγκουα και σχετιζόμενοι αρχαιολογικοί χώροι (Antigua Naval Dockyard and Related Archaeological Sites) - (2016)

  ΑργεντινήΕπεξεργασία

  ΑρμενίαΕπεξεργασία

  ΑυστραλίαΕπεξεργασία

  ΑυστρίαΕπεξεργασία

  ΑφγανιστάνΕπεξεργασία

  ΒανουάτουΕπεξεργασία

  ΒατικανόΕπεξεργασία

  ΒέλγιοΕπεξεργασία

  ΒενεζουέλαΕπεξεργασία

  ΒιετνάμΕπεξεργασία

  ΒολιβίαΕπεξεργασία

  Βόρεια ΚορέαΕπεξεργασία

  Βόρεια ΜακεδονίαΕπεξεργασία

  Βοσνία και ΕρζεγοβίνηΕπεξεργασία

  ΒουλγαρίαΕπεξεργασία

  ΒραζιλίαΕπεξεργασία

  ΓαλλίαΕπεξεργασία

  ΓερμανίαΕπεξεργασία

  ΓεωργίαΕπεξεργασία

  ΓκάμπιαΕπεξεργασία

  ΓκαμπόνΕπεξεργασία

  • Οικοσύστημα και Προστατευόμενη Περιοχή του Λόπε Οκάντα (Landscape of Lope Okanda) - (2007)

  ΓκάναΕπεξεργασία

  • Κάστρα και Φρούρια της Βόλτα, της ευρύτερης Άκκρα, των Κεντρικών και Δυτικών Περιοχών (Forts and Castles, Volta Greater Accra, Central and Western Regions) - (1979)
  • Παραδοσιακά Κτίρια των Ασάντε (Asante Traditional Buildings) - (1980)

  ΓουατεμάλαΕπεξεργασία

  ΓουινέαΕπεξεργασία

  ΔανίαΕπεξεργασία

  ΔομινίκαΕπεξεργασία

  Δομινικανή ΔημοκρατίαΕπεξεργασία

  Ελ ΣαλβαδόρΕπεξεργασία

  ΕλβετίαΕπεξεργασία

  ΕλλάδαΕπεξεργασία

  ΕρυθραίαΕπεξεργασία

  • Ασμάρα: μια μοντερνιστική πόλη στην Αφρική (2017)

  ΕσθονίαΕπεξεργασία

  ΖάμπιαΕπεξεργασία

  ΖιμπάμπουεΕπεξεργασία

  Ηνωμένα Αραβικά ΕμιράταΕπεξεργασία

  ΗΠΑΕπεξεργασία

  Ηνωμένο ΒασίλειοΕπεξεργασία

  ΙαπωνίαΕπεξεργασία

  ΙνδίαΕπεξεργασία

  ΙνδονησίαΕπεξεργασία

  ΙορδανίαΕπεξεργασία

  ΙράκΕπεξεργασία

  ΙράνΕπεξεργασία

  ΙρλανδίαΕπεξεργασία

  ΙσημερινόςΕπεξεργασία

  ΙσλανδίαΕπεξεργασία

  ΙσπανίαΕπεξεργασία

  ΙσραήλΕπεξεργασία

  ΙταλίαΕπεξεργασία

  ΚαζακστάνΕπεξεργασία

  ΚαμερούνΕπεξεργασία

  ΚαμπότζηΕπεξεργασία

  ΚαναδάςΕπεξεργασία

  ΚατάρΕπεξεργασία

  Κεντροαφρικανική ΔημοκρατίαΕπεξεργασία

  ΚένυαΕπεξεργασία

  ΚίναΕπεξεργασία

  ΚιργιζίαΕπεξεργασία

  ΚολομβίαΕπεξεργασία

  Κόστα ΡίκαΕπεξεργασία

  ΚούβαΕπεξεργασία

  ΚροατίαΕπεξεργασία

  ΚύπροςΕπεξεργασία

  Λαϊκή Δημοκρατία του ΚονγκόΕπεξεργασία

  ΛάοςΕπεξεργασία

  • Η Πόλη του Λουάνγκ Πραμπάνγκ (Town of Luang Prabang) - (1995)
  • Ο Αρχαιολογικός Χώρος Βατ Φου και οι Αρχαίοι Οικισμοί στην Πολιτιστική Περιοχή του Champasak (Vat Phou and Associated Ancient Settlements within the Champasak Cultural Landscape) - (2001)
  • Τόποι μεγαλιθικών δοχείων στο Σιεγκκουάν - Κοιλάδα των δοχείων (Megalithic Jar Sites in Xiengkhuang – Plain of Jars) - (2019)

  ΛεσότοΕπεξεργασία

  • Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς του Μαλότι Ντράκενσμπεργκ (Maloti Drakensberg Tranboundary World Heritage Site) - (2013)*

  ΛετονίαΕπεξεργασία

  ΛευκορωσίαΕπεξεργασία

  ΛίβανοςΕπεξεργασία

  ΛιβύηΕπεξεργασία

  ΛιθουανίαΕπεξεργασία

  ΛουξεμβούργοΕπεξεργασία

  ΜαδαγασκάρηΕπεξεργασία

  Νήσοι ΜάρσαλΕπεξεργασία

  ΜαλαισίαΕπεξεργασία

  ΜαλάουιΕπεξεργασία

  ΜάλιΕπεξεργασία

  ΜάλταΕπεξεργασία

  ΜαρόκοΕπεξεργασία

  ΜαυρίκιοςΕπεξεργασία

  ΜαυριτανίαΕπεξεργασία

  ΜαυροβούνιοΕπεξεργασία

  ΜεξικόΕπεξεργασία

  ΜιανμάρΕπεξεργασία

  ΜικρονησίαΕπεξεργασία

  • Ναν Μαντόλ: Τελετουργικό κέντρο της ανατολικής Μικρονησίας (Nan Madol: Ceremonial Centre of Eastern Micronesia) - (2016) (σε κίνδυνο)

  ΜογγολίαΕπεξεργασία

  ΜοζαμβίκηΕπεξεργασία

  ΜολδαβίαΕπεξεργασία

  ΜπανγκλαντέςΕπεξεργασία

  ΜπαρμπάντοςΕπεξεργασία

  ΜπαχρέινΕπεξεργασία

  ΜπελίζΕπεξεργασία

  ΜπενίνΕπεξεργασία

  ΜποτσουάναΕπεξεργασία

  Μπουρκίνα ΦάσοΕπεξεργασία

  Νέα ΖηλανδίαΕπεξεργασία

  ΝαμίμπιαΕπεξεργασία

  ΝεπάλΕπεξεργασία

  Νήσοι ΣολομώνταΕπεξεργασία

  ΝίγηραςΕπεξεργασία

  ΝιγηρίαΕπεξεργασία

  ΝικαράγουαΕπεξεργασία

  ΝορβηγίαΕπεξεργασία

  Νότια ΑφρικήΕπεξεργασία

  Νότια ΚορέαΕπεξεργασία

  ΟλλανδίαΕπεξεργασία

  ΟμάνΕπεξεργασία

  ΟνδούραΕπεξεργασία

  ΟυγγαρίαΕπεξεργασία

  ΟυγκάνταΕπεξεργασία

  ΟυζμπεκιστάνΕπεξεργασία

  ΟυκρανίαΕπεξεργασία

  ΟυρουγουάηΕπεξεργασία

  ΠακιστάνΕπεξεργασία

  ΠαλάουΕπεξεργασία

  Παλαιστινιακή ΑρχήΕπεξεργασία

  ΠαναμάςΕπεξεργασία

  • Οχυρώσεις του Παναμά στις Ακτές της Καραϊβικής: Πορτομπέλο και Σαν Λορένσο (Fortifications on the Caribbean Side of Panama: Portobelo - San Lorenzo) - (1980) (Σε κίνδυνο)[3]
  • Εθνικό Πάρκο Νταριέν (Darien National Park) - (1981)
  • Διεθνές Πάρκο Λα Αμιστάδ (Talamanca Range - La Amistad Reserves/ La Amistad National Park) - (1983, 1990) *
  • Πόλη του Παναμά|Αρχαιολογικός Χώρος και Ιστορικό τμήμα της Πόλης του Παναμά]] (Archaeological Site of Panama Viejo and Historic District of Panama) - (1997, 2003)
  • Εθνικό Πάρκο Κόιμπα και η Ειδική Ζώνη Θαλάσσιας Προστασίας (Coiba National Park and its Special Zone of Marine Protection) - (2005)

  Παπούα Νέα ΓουινέαΕπεξεργασία

  ΠαραγουάηΕπεξεργασία

  ΠερούΕπεξεργασία

  ΠολωνίαΕπεξεργασία

  ΠορτογαλίαΕπεξεργασία

  Πράσινο ΑκρωτήριοΕπεξεργασία

  ΡουμανίαΕπεξεργασία

  ΡωσίαΕπεξεργασία

  Σαουδική ΑραβίαΕπεξεργασία

  ΣενεγάληΕπεξεργασία

  ΣερβίαΕπεξεργασία

  ΣεϋχέλλεςΕπεξεργασία

  ΣιγκαπούρηΕπεξεργασία

  ΣλοβακίαΕπεξεργασία

  ΣλοβενίαΕπεξεργασία

  ΣουδάνΕπεξεργασία

  ΣουηδίαΕπεξεργασία

  ΣουρινάμΕπεξεργασία

  Σρι ΛάνκαΕπεξεργασία

  ΣυρίαΕπεξεργασία

  ΤαϊλάνδηΕπεξεργασία

  ΤανζανίαΕπεξεργασία

  ΤζαμάικαΕπεξεργασία

  ΤατζικιστάνΕπεξεργασία

  ΤόγκοΕπεξεργασία

  ΤουρκίαΕπεξεργασία

  ΤουρκμενιστάνΕπεξεργασία

  ΤσαντΕπεξεργασία

  • Ενεντί Μασίφ: Φυσικό και Πολιτιστικό Τοπίο (Ennedi Massif: Natural and Cultural Landscape) - (2016)

  ΤσεχίαΕπεξεργασία

  ΤυνησίαΕπεξεργασία

  ΥεμένηΕπεξεργασία

  ΦινλανδίαΕπεξεργασία

  ΦιλιππίνεςΕπεξεργασία

  ΦίτζιΕπεξεργασία

  ΧιλήΕπεξεργασία

ΠαρατηρήσειςΕπεξεργασία

  • Η εντός παρενθέσεως ημερομηνία δίπλα σε κάθε μνημείο δηλώνει το έτος ένταξής του στην λίστα των Μνημείων Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO.
  • Τα μνημεία του ακολουθούνται από αστερίσκο (*) αποτελούν διασυνοριακή περιουσία μεταξύ δύο ή περισσοτέρων όμορων χωρών.


ΠαραπομπέςΕπεξεργασία

  1. «UNESCO World Heritage Centre - World Heritage List». whc.unesco.org (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 19 Ιανουαρίου 2016. 
  2. Convention concerning the Protection of the World Cultural and Natural Heritage: Treaty status.
  3. 3,00 3,01 3,02 3,03 3,04 3,05 3,06 3,07 3,08 3,09 3,10 3,11 3,12 3,13 3,14 3,15 3,16 3,17 3,18 3,19 3,20 3,21 3,22 3,23 3,24 3,25 3,26 3,27 3,28 3,29 3,30 3,31 3,32 3,33 3,34 3,35 3,36 3,37 3,38 3,39 3,40 3,41 3,42 3,43 3,44 3,45 3,46 «UNESCO World Heritage Centre - List of World Heritage in Danger». whc.unesco.org (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 19 Ιανουαρίου 2016. 
  4. Blenheim Palace
  5. «City of Bath». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 27 Απριλίου 2018. Ανακτήθηκε στις 11 Σεπτεμβρίου 2011. 
  6. UNESCO

Εξωτερικοί σύνδεσμοιΕπεξεργασία

Δείτε επίσηςΕπεξεργασία