Κατάλογος Προέδρων της Ελληνικής Δημοκρατίας

Οι Πρόεδροι της Δημοκρατίας και οι κυβερνήσεις κατά την διάρκεια των οποίων θήτευσαν, κατά χρονολογική σειρά:

Β΄ Ελληνική Δημοκρατία (1924-1935)

Επεξεργασία
# Πορτραίτο Όνομα
(Γέννηση-Θάνατος)
Θητεία Πολιτικό Κόμμα Εκλογές Κυβερνήσεις
Έναρξη Τέλος Διάρκεια
1   Παύλος Κουντουριώτης
(1855–1935)
25 Μαρτίου
1924
15 Μαρτίου
1926
1 χρόνος, 355 ημέρες Ανεξάρτητος

(Βενιζελικός)

Ελληνικό δημοψήφισμα του 1924
2   Θεόδωρος Πάγκαλος
(1878–1952)
18 Απριλίου
1926
22 Αυγούστου
1926
126 ημέρες Κινηματίας Ελληνικές προεδρικές εκλογές 1926
3   Παύλος Κουντουριώτης
(1855–1935)
24 Αυγούστου
1926
9 Δεκεμβρίου
1929
3 χρόνια, 105 ημέρες Ανεξάρτητος

(Βενιζελικός)

χωρίς εκλογές
4   Αλέξανδρος Ζαΐμης
(1855-1936)
10 Δεκεμβρίου
1929
10 Οκτωβρίου
1935
5 χρόνια, 296 ημέρες Ανεξάρτητος

(Βενιζελικός)

Ελληνικές προεδρικές εκλογές 1929

Στρατιωτική Δικτατορία (1967-1974)

Επεξεργασία

Την 1η Ιουνίου του 1973, η Δικτατορία κήρυξε τον Κωνσταντίνο έκπτωτο και ανακήρυξε τη χώρα σε Προεδρική Κοινοβουλευτική Δημοκρατία. Ακολούθησε δημοψήφισμα για την έγκριση του προτεινόμενου συντάγματος, το οποίο εισήγαγε ένα ημι-προεδρικό σύστημα με Πρόεδρο, Αντιπρόεδρο και Πρωθυπουργό. Το νέο πολιτειακό σχήμα αποδείχθηκε βραχύβιο, καθώς η Δικτατορία Ιωαννίδη κατήργησε το Σύνταγμα του 1973 με Συντακτική Πράξη αμέσως μετά την επιβολή της, δίχως να επαναφέρει τη μοναρχία. Ως εκ τούτου, η χώρα διατήρησε το όνομα "Ελληνική Δημοκρατία" και αρχηγός κράτους τέθηκε ο Στρατηγός Φαίδων Γκιζίκης, με το ρόλο του Προέδρου να περιορίζεται σε απολύτως τυπικές λειτουργίες.

# Πορτραίτο Όνομα
(Γέννηση-Θάνατος)
Θητεία Πολιτικό Κόμμα Εκλογές Κυβερνήσεις
Έναρξη Τέλος Διάρκεια
1 Γεώργιος Παπαδόπουλος
(1919–1999)
1 Ιουνίου
1973
25 Νοεμβρίου
1973
177 ημέρες Ανεξάρτητος

(Δικτάτορας)

Ελληνικό δημοψήφισμα του 1973 Σπύρου Μαρκεζίνη 1973
2 Φαίδων Γκιζίκης
(1917–1999)
25 Νοεμβρίου
1973
24 Ιουλίου 1974 241 ημέρες Ανεξάρτητος διορισμένος από το δικτατορικό καθεστώς Αδαμαντίου Ανδρουτσόπουλου 1973

Γ΄ Ελληνική Δημοκρατία (1974 - σήμερα)

Επεξεργασία

Μετά την πτώση της Δικτατορίας, στο αξίωμα παρέμεινε ο Φαίδων Γκιζίκης, συνεχίζοντας την άσκηση των εθιμοτυπικών καθηκόντων του αρχηγού κράτους (υπογραφή Προεδρικών Διαταγμάτων, κύρωση νόμων κλπ). Μετά την εκλογή Βουλής και το δημοψήφισμα για το πολιτειακό, ο Γκιζίκης παραιτήθηκε και πρώτος, προσωρινός (ελλείψει νέου Συντάγματος) Πρόεδρος της Γ΄ Ελληνικής Δημοκρατίας εξελέγη ο Μιχαήλ Στασινόπουλος.

# Πορτραίτο Όνομα
(Γέννηση-Θάνατος)
Θητεία Πολιτικό Κόμμα Εκλογές Κυβερνήσεις
Έναρξη Τέλος Διάρκεια
Φαίδων Γκιζίκης
(1917–1999)
24 Ιουλίου 1974 17 Δεκεμβρίου 1974 146 ημέρες Ανεξάρτητος
1 Μιχαήλ Στασινόπουλος
(1903–2002)
18 Δεκεμβρίου
1974
20 Ιουνίου
1975
213 ημέρες Νέα Δημοκρατία 1974

(προσωρινός Πρόεδρος)

Κωνσταντίνου Καραμανλή 1974
2   Κωνσταντίνος Τσάτσος
(1899–1987)
20 Ιουνίου
1975
15 Μαΐου
1980
4 χρόνια, 296 ημέρες Νέα Δημοκρατία 1975
3   Κωνσταντίνος Καραμανλής
(1907–1998)
15 Μαΐου
1980
10 Μαρτίου
1985
4 χρόνια, 304 ημέρες Νέα Δημοκρατία 1980
-   Ιωάννης Αλευράς
(1912 - 1995)
10 Μαρτίου 1985 30 Μαρτίου 1985 20 ημέρες Πανελλήνιο Σοσιαλιστικό Κίνημα -

(Αναπληρωτής)[1]

Ανδρέα Παπανδρέου 1981
4   Χρήστος Σαρτζετάκης
(1929 -2022)
30 Μαρτίου
1985
5 Μαΐου
1990
5 χρόνια, 35 ημέρες Ανεξάρτητος 1985
5   Κωνσταντίνος Καραμανλής
(1907–1998)
5 Μαΐου
1990
10 Μαρτίου
1995
4 χρόνια, 310 ημέρες Νέα Δημοκρατία 1990
6   Κωνσταντίνος Στεφανόπουλος
(1926–2016)
10 Μαρτίου
1995
12 Μαρτίου
2005
10 χρόνια, 2 ημέρες Ανεξάρτητος 1995
2000
7   Κάρολος Παπούλιας
(1929 - 2021)
12 Μαρτίου
2005
13 Μαρτίου
2015
10 χρόνια, 1 ημέρα Πανελλήνιο Σοσιαλιστικό Κίνημα 2005
2010
8   Προκόπης Παυλόπουλος
(1950 - )
13 Μαρτίου
2015
13 Μαρτίου
2020
5 χρόνια Νέα Δημοκρατία 2014-15
9   Κατερίνα Σακελλαροπούλου
(1956 - )
14 Μαρτίου
2020
σήμερα Εν ενεργεία Ανεξάρτητη 2020

Δείτε επίσης

Επεξεργασία

Παραπομπές

Επεξεργασία
  1. Για το διάστημα μεταξύ της αποχώρησης του Κ. Καραμανλή και της όρκισης του Χρ. Σαρτζετάκη, καθήκοντα Αναπληρωτή Προέδρου της Δημοκρατίας, άσκησε - όπως ορίζει το Σύνταγμα, (άρθρο 34) ο Πρόεδρος της Βουλής.http://www.greeklaws.com/pubs/results.php?id=975