Κατάλογος προέδρων των Ηνωμένων Πολιτειών

κατάλογος εγχειρήματος Wikimedia

Ο κατάλογος Προέδρων των Ηνωμένων Πολιτειών περιλαμβάνει τους 46 (κατά το 2020) αρχηγούς κράτους στην ιστορία των Ηνωμένων Πολιτειών. Ο κατάλογος περιλαμβάνει μόνο αυτά τα άτομα που ορκίστηκαν ως Πρόεδροι των Ηνωμένων Πολιτειών μετά την επικύρωση του Συντάγματος των Ηνωμένων Πολιτειών, η οποία έλαβε χώρα το 1789. Για τους Αμερικανούς ηγέτες πριν από την επικύρωση του Συντάγματος των Ηνωμένων Πολιτειών, βλέπε τους Προέδρους του Ηπειρωτικού Κογκρέσσου. Ο κατάλογος δεν περιλαμβάνει κανέναν εκτελέσαντα χρέη Προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών υπό την 25η Τροποποίηση του Συντάγματος των Ηνωμένων Πολιτειών.

Η αρίθμηση ακολουθεί τη σειρά μη διακεκομμένων θητειών κάθε ατόμου. Για παράδειγμα, ο Τζορτζ Ουάσινγκτον υπηρέτησε δύο συνεχόμενες θητείες και μετρά ως ο πρώτος πρόεδρος (όχι ως πρώτος και δεύτερος). Ο Τζέραλντ Φορντ ανέλαβε την προεδρία μετά την παραίτηση του Ρίτσαρντ Νίξον, υπηρετώντας το υπόλοιπο της δεύτερης θητείας του τελευταίου. Το γεγονός ότι ο Φορντ δεν εξελέγη στο αξίωμα δεν επηρεάζει την αρίθμηση, που τον κατατάσσει ως 38ο πρόεδρο. Ο Γκρόβερ Κλίβελαντ υπηρέτησε δύο μη συνεχόμενες θητείες και μετρά ως 22ος και 24ος Πρόεδρος των Η.Π.Α. Ως εκ τούτου, ο κατωτέρω κατάλογος περιλαμβάνει 45 προεδρίες, αλλά μόνο 44 άτομα.

Τα χρώματα δείχνουν την κομματική τοποθέτηση κάθε Προέδρου.

Α/Α Πορτραίτο Όνομα Έναρξη θητείας Λήξη θητείας Κόμμα Αντιπρόεδρος/Αντιπρόεδροι
1 Gilbert Stuart Williamstown Portrait of George Washington.jpg Τζορτζ Ουάσινγκτον 30 Απριλίου 1789 4 Μαρτίου 1797 Ανεξάρτητος Τζον Άνταμς
2 Johnadamsvp.flipped.jpg Τζον Άνταμς 4 Μαρτίου 1797 4 Μαρτίου 1801 Φεντεραλιστικό Τόμας Τζέφερσον
3 Thomas Jefferson rev.jpg Τόμας Τζέφερσον 4 Μαρτίου 1801 4 Μαρτίου 1809 Δημοκρατικό-Ρεπουμπλικανικό Ααρών Μπερρ
Τζορτζ Κλίντον
4 Jm4.gif Τζέιμς Μάντισον 4 Μαρτίου 1809 4 Μαρτίου 1817 Δημοκρατικό-Ρεπουμπλικανικό Τζορτζ Κλίντον[Σ 1]
Έλμπριτζ Γκέρρυ[Σ 1]
5 Jamesmonroe-npgallery.jpg Τζέιμς Μόνροου 4 Μαρτίου 1817 4 Μαρτίου 1825 Δημοκρατικό-Ρεπουμπλικανικό Ντάνιελ Ντ. Τόμπκινς
6 John Quincy Adams cropped.jpg Τζον Κουίνσι Άνταμς 4 Μαρτίου 1825 4 Μαρτίου 1829 Δημοκρατικό-Ρεπουμπλικανικό Τζον Κ. Καλχούν
7 Andrew jackson head.jpg Άντριου Τζάκσον 4 Μαρτίου 1829 3 Μαρτίου 1837 Δημοκρατικό Τζον Κ. Καλχούν[Σ 2]
Μάρτιν Βαν Μπιούρεν
8 MartinVanBuren.png Μάρτιν Βαν Μπιούρεν 4 Μαρτίου 1837 4 Μαρτίου 1841 Δημοκρατικό Ρίτσαρντ Μέντωρ Τζόνσον
9 William Henry Harrison by James Reid Lambdin, 1835.jpg Ουίλιαμ Χένρι Χάρισον[Σ 1] 4 Μαρτίου 1841 4 Απριλίου 1841 Ουίγων Τζον Τάιλερ
10 John Tyler.jpg Τζον Τάιλερ 4 Απριλίου 1841 4 Μαρτίου 1845 Ουίγων[Σ 3] Ουδείς
11 Polkpolk.jpg Τζέιμς Νοξ Πολκ 4 Μαρτίου 1845 4 Μαρτίου 1849 Δημοκρατικό Τζορτζ Μ. Ντάλλας
12 Zachary Taylor.jpeg Ζαχαρίας Τέιλορ[Σ 1] 4 Μαρτίου 1849[Σ 4] 9 Ιουλίου 1850 Ουίγων Μίλαρντ Φίλμορ
13 Millard Fillmore.jpg Μίλαρντ Φίλμορ 9 Ιουλίου 1850 4 Μαρτίου 1853 Ουίγων Ουδείς
14 Franklin Pierce.jpg Φράνκλιν Πιρς 4 Μαρτίου 1853 4 Μαρτίου 1857 Δημοκρατικό Ουίλιαμ Ρ. Κινγκ [Σ 1]
Ουδείς
15 James Buchanan.jpg Τζέιμς Μπιουκάναν 4 Μαρτίου 1857 4 Μαρτίου 1861 Δημοκρατικό Τζον Κ. Μπρέκινριτζ
16 Abraham Lincoln head on shoulders photo portrait.jpg Αβραάμ Λίνκολν[Σ 5] 4 Μαρτίου 1861 15 Απριλίου 1865 Ρεπουμπλικανικό Χάνιμπαλ Χάμλιν
Άντριου Τζόνσον
17 Andrew Johnson.jpg Άντριου Τζόνσον[Σ 1] 15 Απριλίου 1865 4 Μαρτίου 1869 Δημοκρατικό[Σ 6] Ουδείς
18 Ulysses S. Grant 1870-1880.jpg Οδυσσεύς Γκραντ 4 Μαρτίου 1869 3 Μαρτίου 1877 Ρεπουμπλικανικό Σούυλερ Κόλφαξ
Χένρυ Ουίλσον[Σ 7]
Ουδείς
19 President Rutherford Hayes 1870 - 1880.jpg Ράδερφορντ Χαίηζ 3 Μαρτίου 1877 4 Μαρτίου 1881 Ρεπουμπλικανικό Ουίλιαμ Α. Ουήλερ
20 James a garfield illustration.3.jpg Τζέιμς Γκάρφιλντ[Σ 5] 4 Μαρτίου 1881 19 Σεπτεμβρίου 1881 Ρεπουμπλικανικό Τσέστερ Α. Άρθουρ
21 Chester a arthur illustration.3.jpg Τσέστερ Άρθουρ 20 Σεπτεμβρίου 1881 3 Μαρτίου 1885 Ρεπουμπλικανικό Ουδείς
22 Grover Cleveland portrait.jpg Γκρόβερ Κλίβελαντ 4 Μαρτίου 1885 3 Μαρτίου 1889 Δημοκρατικό Τόμας Α. Χέντρικς[Σ 1]
Ουδείς
23 Benjamin harrison.jpg Μπέντζαμιν Χάρισον 4 Μαρτίου 1889 3 Μαρτίου 1893 Ρεπουμπλικανικό Λεβί Π. Μόρτον
24 Grover Cleveland.jpg Γκρόβερ Κλίβελαντ 4 Μαρτίου 1893 3 Μαρτίου 1897 Δημοκρατικό Αντλάι Γ. Στήβενσον
25 Mckinley.jpg Ουίλιαμ ΜακΚίνλεϊ[Σ 5] 4 Μαρτίου 1897 14 Σεπτεμβρίου 1901 Ρεπουμπλικανικό Γκάρετ Αύγ. Χόμπαρτ[Σ 1]
Ουδείς
Θεόδωρος Ρούζβελτ
26 T Roosevelt.jpg Θεόδωρος Ρούζβελτ 14 Σεπτεμβρίου 1901 3 Μαρτίου 1909 Ρεπουμπλικανικό Ουδείς
Τσαρλς Ου. Φαίρμπανκς
27 William Howard Taft.jpg Ουίλιαμ Χάουαρντ Ταφτ 4 Μαρτίου 1909 4 Μαρτίου 1913 Ρεπουμπλικανικό Τζαίημς Σ. Σέρμαν[Σ 1]
Ουδείς
28 Woodrow Wilson (1912).jpg Γούντροου Ουίλσον 4 Μαρτίου 1913 3 Μαρτίου 1921 Δημοκρατικό Τόμας Ρ. Μάρσαλ
29 Warren G Harding portrait as senator June 1920.jpg Ουόρεν Χάρντινγκ[Σ 1] 4 Μαρτίου 1921 2 Αυγούστου 1923 Ρεπουμπλικανικό Κάλβιν Κούλιτζ
30 Calvin Coolidge photo portrait head and shoulders.jpg Κάλβιν Κούλιτζ 3 Αυγούστου 1923 3 Μαρτίου 1929 Ρεπουμπλικανικό Ουδείς
Τσαρλς Γκ. Ντωζ
31 President Hoover portrait.jpg Χέρμπερτ Χούβερ 4 Μαρτίου 1929 4 Μαρτίου 1933 Ρεπουμπλικανικό Τσαρλς Κέρτις
32 FDR in 1933.jpg Φραγκλίνος Ρούζβελτ[Σ 1] 4 Μαρτίου 1933 12 Απριλίου 1945 Δημοκρατικό Τζον Νανς Γκάρνερ
Χένρι Α. Ουάλλας
Χάρρυ Τρούμαν
33 Harry S. Truman.jpg Χάρι Τρούμαν 12 Απριλίου 1945 20 Ιανουαρίου 1953 Δημοκρατικό Ουδείς
Άλμπεν Ου. Μπάρκλεϋ
34 Eisenhower official.jpg Ντουάιτ Αϊζενχάουερ 20 Ιανουαρίου 1953 20 Ιανουαρίου 1961 Ρεπουμπλικανικό Ρίτσαρντ Μ. Νίξον
35 John F Kennedy.jpg Τζον Φιτζέραλντ Κένεντι[Σ 5] 20 Ιανουαρίου 1961 22 Νοεμβρίου 1963 Δημοκρατικό Λίντον Μπ. Τζόνσον
36 Lbj2.jpg Λίντον Τζόνσον 22 Νοεμβρίου 1963 20 Ιανουαρίου 1969 Δημοκρατικό Ουδείς
Χιούμπερτ Χ. Χάμφρεϋ
37 Nixon 30-0316a.jpg Ρίτσαρντ Νίξον[Σ 2] 20 Ιανουαρίου 1969 9 Αυγούστου 1974 Ρεπουμπλικανικό Σπύρο Άγκνιου[Σ 2]
Ουδείς
Τζέραλντ Φορντ
38 Gerald R. Ford, Official White House photograph 1974 (2).jpg Τζέραλντ Φορντ 9 Αυγούστου 1974 20 Ιανουαρίου 1977 Ρεπουμπλικανικό Ουδείς
Νέλσων Ροκφέλλερ
39 Jimmy Carter.jpg Τζίμι Κάρτερ 20 Ιανουαρίου 1977 20 Ιανουαρίου 1981 Δημοκρατικό Γουόλτερ Φ. Μοντέιλ
40 Official Portrait of President Reagan 1981.jpg Ρόναλντ Ρήγκαν 20 Ιανουαρίου 1981 20 Ιανουαρίου 1989 Ρεπουμπλικανικό Τζορτζ Χέρμπερτ Ουώκερ Μπους
41 George H. W. Bush, President of the United States, 1989 official portrait (cropped).jpg Τζορτζ Χέρμπερτ Ουώκερ Μπους 20 Ιανουαρίου 1989 20 Ιανουαρίου 1993 Ρεπουμπλικανικό Τζέιμς Ντάνφορθ Κουαίυλ
42 Bill Clinton.jpg Μπιλ Κλίντον[Σ 7] 20 Ιανουαρίου 1993 20 Ιανουαρίου 2001 Δημοκρατικό Άλμπερτ Α. Γκορ, Τζούνιορ
43 George-W-Bush.jpeg Τζορτζ Ουώκερ Μπους 20 Ιανουαρίου 2001 20 Ιανουαρίου 2009 Ρεπουμπλικανικό Ρίτσαρντ Μπ. Τσένεϊ
44 Official portrait of Barack Obama.jpg Μπαράκ Ομπάμα 20 Ιανουαρίου 2009 20 Ιανουαρίου 2017 Δημοκρατικό Τζο Μπάιντεν
45 Donald Trump Pentagon 2017.jpg Ντόναλντ Τραμπ 20 Ιανουαρίου 2017 20 Ιανουαρίου 2021 Ρεπουμπλικανικό Μάικ Πενς

Σημειώσεις

  1. 1,00 1,01 1,02 1,03 1,04 1,05 1,06 1,07 1,08 1,09 1,10 Απεβίωσε κατά τη διάρκεια της θητείας του από φυσικά αίτια.
  2. 2,0 2,1 2,2 Παραιτήθηκε.
  3. Δημοκρατικός εκλεγείς με ψηφοδέλτιο των Ουίγων.
  4. Ορκισθείς αργότερα του αναμενόμενου.
  5. 5,0 5,1 5,2 5,3 Δολοφονήθηκε.
  6. Δημοκρατικός που έθεσε υποψηφιότητα σε ενωτικό ψηφοδέλτιο μαζί με τον Ρεπουμπλικανό Λίνκολν.
  7. 7,0 7,1 Παραπέμφθηκε προς καθαίρεση.

Πηγές