Άνοιγμα κυρίου μενού

Κατάλογος έργων του Νικολά Πουσέν

κατάλογος εγχειρήματος Wikimedia

Η σελίδα αυτή είναι κατάλογος έργων του Νικολά Πουσέν. Βασίζεται στον catalogue raisonné (πλήρη και σχολιασμένο κατάλογο) του Jacques Thuillier, ιστορικού της τέχνης ιδιαίτερα επιφυλακτικού, και σε σχετική εργασία του Anthony Blunt. Λόγω των αμφισβητήσεων, αναθεωρήσεων γνωμών και ανευρέσεων έργων που θεωρούνταν χαμένα, ο κατάλογος αυτός δεν μπορεί να θεωρηθεί οριστικός.

Περιλαμβάνονται εδώ έργα των οποίων ο τόπος έκθεσης/φύλαξης είναι με βεβαιότητα γνωστός. Οι αριθμοί στην τελευταία στήλη παραπέμπουν στους καταλόγους Thuillier 1994 και Blunt 1966 (βλ. Βιβλιογραφία).

ΈργαΕπεξεργασία

Πίνακας Τίτλος Χρονολογία Διαστάσεις Σημειώσεις Χώρος Αριθμός καταλόγου
Thuillier/Blunt
  Ο Άγιος Διονύσιος ο Αρεοπαγίτης στέφεται από έναν άγγελο περί το 1620–1621 173 x 108 cm Πίνακας από την εκκλησία του Saint-Germain l'Auxerrois του Παρισιού Ρουέν, Musée des beaux-arts 3/R51
  Ο θάνατος της Χιόνης 1622 109,5 × 159,5 cm Αποδόθηκε στον Πουσέν από τον Denis Mahon το 1998[1]. Αγοράστηκε το 2016 από το μουσείο της Λυών[2]. Λυών, Musée des beaux-arts
  Η Κοίμηση της Θεοτόκου 1623 202 x 137 cm Πίνακας από την Παναγία των Παρισίων. Στο Λούβρο κατά την Γαλλική Επανάσταση, στις Βρυξέλλες το 1803, θεωρήθηκε αντίγραφο και χάθηκαν τα ίχνη του το 1814. Ανακαλύφθηκε το 2000 στην εκκλησία του Sterrebeek όπου βρίσκεται σήμερα.[3] Sterrebeek (Βέλγιο), Sint-Pancratiuskerk 11/91
  Η έκθεση του Μωυσή στο Νείλο περί το 1624 145 x 196 cm Αγοράστηκε στο Παρίσι το 1742 από τον Αύγουστο Γ΄ εκλέκτορα της Σαξονίας Δρέσδη, Πινακοθήκη των Παλαιών Δασκάλων 15/10
  Ο θρίαμβος του ποιητή ή Ο θρίαμβος του Οβίδιου περί το 1624–1625 148 x 176 cm Αμφισβήτηση της αυθεντικότητας από τον Anthony Blunt Ρώμη, Palazzo Corsini 13/R92
  Ρινάλντο και Αρμίντα περί το 1624–1625 (ή 1630 ;) 80 x 107 cm Λονδίνο, Dulwich Picture Gallery 20/202
  Κέφαλος και Ηώς περί το 1624–1625 79 x 152 cm Acquired by the Worsley collection before 1770 Γιορκ, Hovingham Hall, Worsley Collection 25/145
Το Όρος των Ελαιών περί το 1624–1625 62 x 49 cm Ανακαλύφθηκε το 1985 ιδιωτική συλλογή 27/
  Αφροδίτη και Άδωνις περί το 1624–1625 98.5 x 134.6 cm Αμφισβήτηση της αυθεντικότητας από τον Blunt Fort Worth (ΗΠΑ), Kimbell Art Museum[4] 30/R107
Παιδί με κέρας της Αμαλθείας περί το 1624–1625 54,8 x 51,8 Στην συλλογή από το 1713. Αμφισβήτηση της αυθεντικότητας από τον Blunt Ρώμη, Palazzo Pallavicini-Rospigliosi 31/
  Κοιμισμένη Αφροδίτη με ερωτιδέα ή Βοσκοί που κρυφοκοιτάζουν την Αφροδίτη περί το 1624–1626 71 x 96 cm Στον κατάλογο των εκλεκτόρων της Σαξονίας του 1722. Αβέβαιης αυθεντικότητας. Δρέσδη, Πινακοθήκη των Παλαιών Δασκάλων[5] 28/189
  Ερμής, Έρση και Άγλαυρος περί το 1624–1626 53,5 x 77,5 cm Σε συλλογή που καταστράφηκε από πυρκαγιά κατά την Παρισινή Κομμούνα (1871) Παρίσι, École nationale supérieure des beaux-arts[6] 29/164
  Ρινάλντο και Αρμίντα περί το 1625 95 x 133 cm Αγοράστηκε από την Μεγάλη Αικατερίνη. Στην Μόσχα από το 1930 Μόσχα, Μουσείο Πούσκιν 16/203
  Η μάχη του Γεδεών με τους Μαδιανίτες περί το 1625–1626 98 x 137 cm Ρώμη, Μουσεία Βατικανού, Βατικανή Πινακοθήκη 21/31
  Η νίκη του Ιησού του Ναυή επί των Αμορραίων 1625–1626 97,5 x 134 cm Ζεύγος πινάκων με την Νίκη του Ιησού του Ναυή επί των Αμαληκιτών. Πουλήθηκε από τον Πουσέν για επτά σκούδα στην Μεγάλη Αικατερίνη Μόσχα, Μουσείο Πούσκιν 18/30
  Η νίκη του Ιησού του Ναυή επί των Αμαληκιτών 1625–1626 97,5 x 134 cm Ζεύγος πινάκων με την Νίκη του Ιησού του Ναυή επί των Αμορραίων. Πουλήθηκε από τον Πουσέν για επτά σκούδα στην Μεγάλη Αικατερίνη Αγία Πετρούπολη, Ερμιτάζ 17/29
  Βάκχος και Αριάδνη 1625–1626 122 x 169 cm Αναφερόμενο σε κατάλογο της La Granja de San Ildefonso (Ισπανία) το 1746. Κατά της αυθεντικότητας ο Blunt, υπέρ οι Thuillier και Rosenberg Μαδρίτη, Μουσείο του Πράδο 24/R66
  Κέφαλος και Ηώς περί το 1625–1626 96,9 x 131,3 cm Λονδίνο, Εθνική Πινακοθήκη 43/144
  Αφροδίτη και Άδωνις περί το 1625–1626 75 x 100 cm Στην συλλογή του Joshua Reynolds το 1766 Πρόβιντενς (Ρόουντ Άιλαντ), Rhode Island School of Design Museum of Art]] 42/185
  Τοπίο με νύμφη και σάτυρο ή Amor Omnia Vincit (Ο έρως νικά τα πάντα) περί το 1625–1627 97 x 127,5 cm Υπέρ της αυθεντικότητας ο Rosenberg, κατά ο Thuillier καθώς και ο Blunt που αποδίδει τον πίνακα στον Pier Francesco Mola Κλήβελαντ, Museum of Art R124/R58
  Ο Νουμάς Πομπίλιος και η νύμφη Ηγερία περί το 1625–1628 100 x 75 cm Chantilly, musée Condé 60/168
  Η σφαγή των Αθώων περί το 1625–1629 147 x 171 cm Chantilly, musée Condé 19/67
  Η Αφροδίτη θρηνεί τον Άδωνι 1626 57 x 128 cm Στην βασιλική συλλογή της Γαλλίας το 1683. Στην Καέν από το 1804. Καέν, Musée des Beaux-Arts 26/186
  Η καταστροφή του Ναού της Ιερουσαλήμ 1626 145,8 x 194 cm Παραγγελία του καρδιναλίου Barberini, που κατέβαλε στον Πουσέν 61 σκούδα το 1626. Έπειτα στην συλλογή του Ρισελιέ και χαμένο στα τέλη του 18ου αιώνα. Ανακαλύφθηκε το 1995 και δόθηκε στο μουσείο το 1999[7] Ιερουσαλήμ, Israel Museum 35/
  Άποψη της Γκροτταφερράτα, αποτελούμενο από τα Αφροδίτη και Άδωνις και Τοπίο με ποτάμιο θεό περί το 1626 77 x 202 cm (74,5 x 112 cm + 77 x 88 cm) Κόπηκε στα δύο τον 18ο αιώνα και επανενώθηκε το 2009[8] Μονπελιέ, musée Fabre 22/R105
  Απόλλων και Δάφνη περί το 1626 97 x 131 cm Μόναχο, Παλαιά Πινακοθήκη 23/130
  Βακχική γιορτή παιδιών 1626 56 x 76 cm Ρώμη, Galleria Nazionale d'Arte Antica, palazzo Barberini 36/192
  Βακχική γιορτή παιδιών 1626 74 x 85 cm Ρώμη, Galleria Nazionale d'Arte Antica, palazzo Barberini 37/193
  Θρήνος για τον νεκρό Χριστό 1626 102 x 148 cm Μόναχο, Παλαιά Πινακοθήκη 38/82
  Η Αφροδίτη αιφνιδιάζεται από σατύρους 1626 77 x 100 cm Αμφισβήτηση της αυθεντικότητας από τον Blunt και έπειτα από τον Thuillier, αλλά πρόσφατα επαναποδόθηκε στον Πουσέν[9] Ζυρίχη, Kunsthaus B7/R113
  Βακχική σκηνή ή Νύμφη που ιππεύει σάτυρο περί το 1626 96 x 74,5 cm Κάσσελ, Schloss Wilhelmshöhe, Gemäldegalerie Alte Meister 44/198
  Αποκαθήλωση περί το 1626 119 × 98 cm Αγία Πετρούπολη, Ερμιτάζ 39/80
  Η παιδική ηλικία του Βάκχου περί το 1626 135 x 168 cm Chantilly, musée Condé 46/134
  Το Όρος των Ελαιών περί το 1626 ή 1632–1633 60,5 x 47 cm Από την συλλογή Barberini. Πουλήθηκε σε ιδιώτη το 1999 αντί εκατομμυρίων[10] ιδιωτική συλλογή 88
  Ήλιος και Φαέθων με τον Κρόνο και τις Τέσσερις Εποχές ή Ο Άπόλλων δανείζει το άρμα του στον Φαέθοντα περί το 1626–1627 122 x 153 cm Στο Παρίσι το 1674, στο Πότσνταμ το 1773 Βερολίνο, Πινακοθήκη 51/172
  Η ανατροφή του Βάκχου ή Μικρό βακχικό περί το 1626–1627 97 x 136 cm Αγοράστηκε από την γαλλική βασιλική συλλογή πριν από το 1683. Αμφισβήτηση της αυθεντικότητας από τον Blunt Παρίσι, Μουσείο του Λούβρου 50/R64
  Η ανατροφή του Βάκχου ή Η παιδική ηλικία του Βάκχου περί το 1626–1627 75 x 97 cm Λονδίνο, Εθνική Πινακοθήκη 52/133
  Αφροδίτη και Ερμής, αποτελούμενο από τον παρόντα πίνακα και το Κοντσέρτο ερώτων περί το 1626–1627 78 x 85 cm et 57 x 51 cm Η αρχική σύνθεση γνωστή από ένα σχέδιο στο Λούβρο. Κόπηκε στα δύο τον 18ο αιώνα.[11] Λονδίνο, Dulwich Picture Gallery και Παρίσι, Μουσείο του Λούβρου 34/184
  Παρθένος και Βρέφος περί το 1626–1627 58,5 x 49,5 cm Ζεύγος πινάκων με την Piéta του Χερβούργου. Επαναζωγραφισμένο. Μπράιτον, Preston Manor 40
  Piéta περί το 1626–1627 57,5 x 48,5 cm Ζεύγος πινάκων με το Παρθένος και Βρέφος του Μπράιτον Χερβούργο, musée Thomas-Henry 41/81
  Βάκχος-Απόλλων ή Βάκχος και Ηριγόνη περί το 1626–1627 (ή περί το 1628 ;) 98 x 73,5 cm Επιζωγραφισμένο πολύ αργότερα για να καλυφθούν τα απόκρυφα της ανδρικής μορφής. Στοκχόλμη, Nationalmuseum 53/135
  Βακχική σκηνή ή Νύμφη και σάτυρος που πίνει 1626–1628 74 x 60 cm Το ίδιο θέμα με τον αμέσως παρακάτω πίνακα της Μόσχας, αποδιδόμενο στον ίδιο τον Πουσέν Μαδρίτη, Μουσείο του Πράδο 45a/200
  Βακχική σκηνή ή Νύμφη και σάτυρος που πίνει 1626–1628 77 x 62 cm Το ίδιο θέμα με τον αμέσως παραπάνω πίνακα του Πράδο, αποδιδόμενο στον ίδιο τον Πουσέν Μόσχα, Μουσείο Πούσκιν 45b/200
  Ο Μίδας πλένεται στον Πακτωλό περί το 1626–1628 97,5 x 72,5 cm Νέα Υόρκη, Μητροπολιτικό Μουσείο 47/165
  Ο Μίδας στις πηγές του Πακτωλού περί το 1626–1628 50 x 66 cm Πουλήθηκε το 2011[12] Αιάκειο, Musée Fesch 48/166
  Όλυμπος και Μαρσύας περί το 1626–1628 102,5 x 89,5 cm Μετά από αμφισβητήσεις αποδόθηκε και πάλι στον Πουσέν το 1969 από τον Pierre Rosenberg, αγοράστηκε από το Λούβρο αλλά επανήλθε στους προηγούμενους κατόχους του το 1978, ύστερα από δικαστικό αγώνα[13] ιδιωτική συλλογή 49
  Νάρκισσος και Ερωτιδέας περί το 1626–1629 53 x 41,9 cm Ανακαλύφθηκε και πουλήθηκε σε δημοπρασία το 1997[14][15] ιδιωτική συλλογή
  Κοιμισμένη νύμφη αιφνιδιάζεται από σατύρους ή Η Αφροδίτη αιφνιδιάζεται από σατύρους 1627 66 x 50,8 cm Αμφισβήτηση της αυθεντικότητας από τους Blunt και Thuillier, υποστήριξή της από τον Rosenberg ύστερα από εξέταση με ακτίνες Χ Λονδίνο, Εθνική Πινακοθήκη B8/R113
  Η έμπνευση του ποιητή ή Η έμπνευση του Ανακρέοντα περί το 1627 94 x 69,5 cm Αννόβερο , Niedersächsisches Landesmuseum 72/125
  Άκις και Γαλάτεια 1627–1628 97 x 135 cm Δουβλίνο, National Gallery of Ireland 54/128
  Οι Βοσκοί της Αρκαδίας (Et in Arcadia ego) 1627–1628 101 x 82 cm Chatsworth House (Ντέρμπισαϊρ, Ηνωμένο Βασίλειο), Devonshire Collection 67/119
  Βακχικό με κιθαρωδό ή Το Μεγάλο Βακχικό 1627–1628 121 × 175 cm Αγοράστηκε από τον καρδινάλιο Ρισελιέ. Έπειτα στην γαλλική βασιλική συλλογή Παρίσι, Μουσείο του Λούβρου 55/140
  Ηχώ και Νάρκισσος 1628 74 x 100 cm Αγοράστηκε από τον Λουδοβίκο ΙΔ΄ πριν από το 1683 Παρίσι, Μουσείο του Λούβρου 57/151
  Ο θάνατος του Γερμανικού 1628 146 x 195 cm Ζωγραφίστηκε για τον καρδινάλιο Francesco Barberini. Οι κληρονόμοι του τον πούλησαν στο μουσείο το 1958 Μιννεάπολις, Institute of Arts 58/156
  Ο θρίαμβος της Φλόρας 1628 165 x 241 cm Αγοράστηκε από τον Λουδοβίκο ΙΔ΄ το 1684–1685 Παρίσι, Μουσείο του Λούβρου 56/154
  Η σφαγή των Αθώων 1628 97 x 132 cm Υπέρ της αυθεντικότητας ο Blunt, κατά ο Thuillier Παρίσι, musée du Petit Palais B2/66
  Το μαρτύριο του Αγίου Εράσμου 1628–1629 99 x 74 cm Οττάβα, National Museum of Canada 68/98
  Το μαρτύριο του Αγίου Εράσμου 1628–1629 320 x 186 cm Παραγγελία του 1628 με παρότρυνση του καρδιναλίου Francesco Barberini για ένα πλευρικό παρεκκλήσιο της Βασιλικής του Αγίου Πέτρου Ρώμη, Μουσεία Βατικανού, Βατικανή Πινακοθήκη 69/97
  Μίδας και Βάκχος 1628–1629 98 x 130 cm Στο Μόναχο από το 1787 Μόναχο, Παλαιά Πινακοθήκη 65/R89
  Άρτεμις και Ενδυμίων περί το 1628–1630 122 x 169 cm Πιθανώς στην συλλογή του Μαζαρίνου, έπειτα του καρδιναλίου Fesch. Αρκετές εκδοχές από τον Πουσέν Ντητρόιτ, Institute of Arts 66/149
  Άρης και Αφροδίτη περί το 1628–1630 155 x 213 cm Βοστώνη, Museum of Fine Arts 61/183
  Η έμπνευση του ποιητή 1629 183 x 213 cm Αγοράστηκε από το Λούβρο το 1911. Ξαναδουλεμένο από τον ίδιο τον Πουσέν. Παρίσι, Μουσείο του Λούβρου 79/124
  Το όραμα του Αγίου Ιακώβου περί το 1629–1630 301 × 242 cm Αγοράστηκε από τον καρδινάλιο Ρισελιέ. Έπειτα στην γαλλική βασιλική συλλογή Παρίσι, Μουσείο του Λούβρου 75/102
  Η Αγία Οικογένεια με τον μικρό Άγιο Ιωάννη Βαπτιστή 1629–1630 101 x 75,5 cm Καρλσρούη, Staatliche Kunsthalle 74/48
  Ο Μωυσής γλυκαίνει τα νερά της Μερράς περί το 1629–1630 152 x 210 cm Αποκτήθηκε σε δημοπρασία το 1948. Βαλτιμόρη, Museum of Art 76/28
  Η Επιστροφή από την Αίγυπτο περί το 1629–1630 112 x 94 cm Πιθανώς η πρώτη εκδοχή του παρόμοιου πίνακα του Κλήβελαντ Λονδίνο, Dulwich Picture Gallery 77/68
  Η Αγία Οικογένεια ή Ανάπαυση κατά την Φυγή στην Αίγυπτο περί το 1629–1630 76 x 63 cm Στο μουσείο από το 1996[16] Νέα Υόρκη, Μητροπολιτικό Μουσείο 78/63
  Ο θρίαμβος του Δαβίδ περί το 1629–1630 100 x 130 cm Στην συλλογή του καρδιναλίου Girolamo Casanate από το 1664 Μαδρίτη, Μουσείο του Πράδο 73/34
  Ανάπαυση κατά την Φυγή στην Αίγυπτο περί το 1630 88 x 67 cm Βίντερτουρ (Ελβετία), Sammlung Oskar Reinhart «Am Römerholz» 80/64
  Η ανάληψη της Παρθένου περί το 1630–1632 134,4 × 98,1 cm Υπέρ της αυθεντικότητας ο Blunt, κατά οι Thuillier και Rosenberg (1994) Ουάσινγκτον, National Gallery of Art B20/92
  Παιδιά και σκυλιά περί το 1630–1633 67,5 x 50 cm Απόσπασμα μεγαλύτερου πίνακα αγνώστου θέματος. Από την συλλογή Pierre Crozat, αγορασμένη από την Μεγάλη Αικατερίνη Αγία Πετρούπολη, Ερμιτάζ 32/195
  Η πανούκλα στο Ασηδώθ ή Οι Φιλισταίοι χτυπημένοι από την πανούκλα 1631 148 x 198 cm Πουλήθηκε για 110 σκούδα. Από την συλλογή του Ρισελιέ Παρίσι, Μουσείο του Λούβρου 81/32
  Νύμφη που ιππεύει κατσίκα περί το 1631 72 x 56 cm Αγία Πετρούπολη, Ερμιτάζ 82/199
  Παιδιά και ερωτιδείς περί το 1631 95 x 72 cm Πιθανώς από την συλλογή Pierre Crozat, αγορασμένη από την Μεγάλη Αικατερίνη Αγία Πετρούπολη, Ερμιτάζ 83/196
  Το βασίλειο της Φλόρας ή Ο ανθόκηπος 1631 131 x 181 cm Τιμή πώλησης 100 σκούδα. Στην συλλογή των εκλεκτόρων της Σαξονίας από το 1722 Δρέσδη, Πινακοθήκη των Παλαιών Δασκάλων 84/155
  Ταγκρέδος και Ερμίνια 1631 98 x 147 cm Αγία Πετρούπολη, Ερμιτάζ 86/206
  Παρνασσός 1631–1632 145 x 197 cm Μαδρίτη, Μουσείο του Πράδο 85/129
  Ο θρίαμβος του Δαβίδ περί το 1631–1633 117 x 146 cm Αμφισβήτηση της αυθεντικότητας από Mahon, Blunt και Thuillier Λονδίνο, Dulwich Picture Gallery 91/33
  Βακχικό μπροστά σε στήλη του Ερμή 1632–1633 98 x 142,8 cm Λονδίνο, Εθνική Πινακοθήκη 87/141
  Επιστροφή από την Αίγυπτο 1632–1633 134 x 99 cm Κλήβελαντ, Museum of Art 89/
  Η θαυματουργή μετακίνηση της Αγίας Ρίτας της Κάσια ή Η Παναγία προστατεύει το Σπολέτο περί το 1633 48 x 37 cm Oil on wood Λονδίνο, Dulwich Picture Gallery 97/94
  Η προσκύνηση των Μάγων 1633 160 x 182 cm Υπογεγραμμένο (στην διατομή του κίονα κάτω δεξιά) : Accad. rom. Nicolaus Pusin faciebat Romae 1633 Δρέσδη, Πινακοθήκη των Παλαιών Δασκάλων 93/44
  Η προσκύνηση των ποιμένων 1633–1634 98 x 74 cm Υπογεγραμμένο (στην πέτρα στο πρώτο πλάνο) : N. Poussin fe. Λονδίνο, Εθνική Πινακοθήκη 92/40
  Χορός στην μουσική του Χρόνου περί το 1633–1634 83 x 105 cm Παραγγελία του καρδιναλίου Ropigliosi, μετέπειτα Κλήμεντα Θ΄. Λονδίνο, Wallace Collection 141/121
  Η Αρπαγή των Σαβίνων 1633–1634 ή 1637–1638 159 x 206 cm Κατά τον Blunt, η εκδοχή αυτή είναι παλιότερη αυτής του Μετροπόλιταν. Contra ο Thuillier Παρίσι, Μουσείο του Λούβρου 131/179
  Ο Άγιος Ιωάννης βαπτίζει στον Ιορδάνη περί το 1633–1634 95 x 120 cm Λος Άντζελες, Μουσείο Γκεττύ 94/70
  Οι σύντροφοι του Ρινάλντο περί το 1633–1634 119 x 101 cm Αγοράστηκε από το μουσείο το 1977. Νέα Υόρκη, Μητροπολιτικό Μουσείο 106/205
  Ο Μωυσής χτυπά τον βράχο για ν' αναβλύσει νερό 1633–1635 97 × 133 cm Ιδιοκτησία της οικογένειας Egerton. Εδιμβούργο, National Gallery of Scotland (δάνειο) 101/22
  Τοπίο με άντρα τρομαγμένο από φίδι περί το 1633–1635 65 x 76 cm Ιδιοκτησία του Anthony Blunt μέχρι την πώλησή του στο μουσείο. Μόντρεαλ, Musée des beaux-arts 96/215
  Παιδιά που παίζουν περί το 1633–1635 52 x 39 cm Λισαβόνα, Museu Calouste Gulbenkian 104/R109
  Η Αφροδίτη δείχνει στον Αινεία τα όπλα του περί το 1633–1635 107 x 133 cm Τορόντο, Art Gallery of Ontario 107/190
  Ταγκρέδος και Ερμίνια περί το 1634 (ή 1638–1639) 75 x 100 cm Μπέρμιγχαμ, Barber Institute of Fine Arts 143/207
  Η Αρπαγή των Σαβίνων 1634 154,5 x 210 cm Νέα Υόρκη, Μητροπολιτικό Μουσείο 103/180
  Η διάβαση της Ερυθράς Θαλάσσης 1634 155,6 x 215,3 cm Ζεύγος πινάκων με την Λατρεία του Χρυσού Μόσχου Μελβούρνη, National Gallery of Victoria 99/20
  Η λατρεία του Χρυσού Μόσχου 1634 154 x 214 cm Ζεύγος πινάκων με την Διάβαση της Ερυθράς Θαλάσσης Λονδίνο, Εθνική Πινακοθήκη 100/26
  Η διάσωση του νεαρού Πύρρου 1634 116 x 160 cm Τιμή 70 σκούδα που καταβλήθηκαν το 1634 από άνθρωπο του πάπα. Έπειτα την συλλογή Ρισελιέ και το 1665 στην γαλλική βασιλική συλλογή Παρίσι, Μουσείο του Λούβρου 108/178
  Τοπίο με ερείπια περί το 1634 72 x 98 cm Απόρριψη της αυθεντικότητας από τον Thuillier. Ο Blunt αποδίδει το έργο στον Jean Lemaire, ο Rosenberg στον Πουσέν Μαδρίτη, Μουσείο του Πράδο R142
  Ο Άγιος Ιωάννης βαπτίζει τους ανθρώπους 1634–1635 94 x 120 cm Παρίσι, Μουσείο του Λούβρου 102/69
  O Κάμιλλος και ο δάσκαλος των Φαλερίων περί το 1634–1635 101 x 137 cm Πασαντίνα (Καλιφόρνια), Norton Simon Museum 109/143
  Υμέναιος ή Χορός προς τιμήν του Πρίαπου περί το 1634–1638 167 x 376 cm Παραγγελία του βασιλιά της Ισπανίας. Ενδεχομένως ζεύγος πινάκων με Το κυνήγι του Μελέαγρου και της Αταλάντης Σάο Πάολο, Museu de Arte 116/176
  Το κυνήγι του Μελέαγρου και της Αταλάντης 1634–1638 160 x 360 cm Παραγγελία του βασιλιά της Ισπανίας. Ενδεχομένως ζεύγος πινάκων με τον Χορό προς τιμήν του Πρίαπου Μαδρίτη, Μουσείο του Πράδο 115/163
  Η Αγία Καικιλία 1635 117,7 cm x 89 cm Απόρριψη της αυθεντικότητας από τον Thuillier Μαδρίτη, Μουσείο του Πράδο B19/96
  Η καταστροφή του Ναού της Ιερουσαλήμ 1638 147 x 198 cm Επιγραφή "Ni Pussin Fec" στην δεύτερη ασπίδα από τα δεξιά Βιέννη, Μουσείο Ιστορίας της Τέχνης 132/37
  Ο θρίαμβος του Ποσειδώνα ή Η γέννηση της Αφροδίτης (Bacchanales Richelieu I) 1635 ή 1636 97,2 × 108 cm Από σειρά πινάκων που παρήγγειλε ο Ρισελιέ για τον ομώνυμο πύργο του. Φιλαδέλφεια, Museum of Art 110/167
  Ο θρίαμβος του Σειληνού (Bacchanales Richelieu II) 1637 143,5 x 121,3 cm Από σειρά πινάκων που παρήγγειλε ο Ρισελιέ για τον ομώνυμο πύργο του. Οι Blunt, Thuillier και οι αρμόδιοι της πινακοθήκης θεωρούν ότι πρόκειται για αντίγραφο (1637) χαμένου πρωτοτύπου. Ο Rosenberg θεωρεί ότι πρόκειται για πρωτότυπο πίνακα.[17] Λονδίνο, Εθνική Πινακοθήκη 111/138
  Ο θρίαμβος του Πανός (Bacchanales Richelieu III) 1635–1636 134 x 145 cm Από σειρά πινάκων που παρήγγειλε ο Ρισελιέ για τον ομώνυμο πύργο του. Λονδίνο, Εθνική Πινακοθήκη 112/136
  Ο θρίαμβος του Βάκχου (Bacchanales Richelieu IV) 1635–1636 128,3 x 151,1 cm Από σειρά πινάκων που παρήγγειλε ο Ρισελιέ για τον ομώνυμο πύργο του. Οι Blunt και Thuillier θεωρούν ότι πρόκειται για αντίγραφο. Ο Rosenberg θεωρεί ότι πρόκειται για πρωτότυπο πίνακα Κάνσας Σίτυ (Μιζούρι), Nelson-Atkins Museum of Art 113/137
Τα Επτά Μυστήρια Α΄ - Εξομολόγηση περί το 1636–1640 95,5 x 121 cm κατεστραμμένο /108
  Τα Επτά Μυστήρια Α΄ - Γάμος περί το 1636–1640 95,5 x 121 cm Belvoir Castle, Leicestershire, Collection of the duke of Rutland 125/111
  Τα Επτά Μυστήρια Α΄ - Ευχέλαιο περί το 1636-1640 95,5 x 121 cm Αγοράστηκε από το μουσείο το 2012. Κέιμπριτζ, The Fitzwilliam Museum 126/109
  Τα Επτά Μυστήρια Α΄ - Χρίσμα περί το 1636-1640 95,5 x 121 cm Belvoir Castle, Leicestershire, Collection of the duke of Rutland 127/106
  Τα Επτά Μυστήρια Α΄ - Ιερωσύνη περί το 1636–1640 95,5 x 121 cm To 2010 η αξία του υπολογίστηκε σε 15 εκατομμύρια λίρες[18]) Αγοράστηκε από το μουσείο το 2011. Fort Worth (Τέξας), Kimbell Art Museum 128/110
  Τα Επτά Μυστήρια Α΄ - Θεία Ευχαριστία περί το 1636-1640 95,5 x 121 cm Belvoir Castle, Leicestershire, Collection of the duke of Rutland 129/107
  Τα Επτά Μυστήρια Α΄ - Βάπτισμα ή Η Βάπτιση του Χριστού 1636–1642 95,5 × 121 cm Ουάσινγκτον, National Gallery of Art 130/105
  Η γαλούχηση του Δία περί το 1636–1637 96,2 x 119,6 cm Λονδίνο, Dulwich Picture Gallery 139/161
  Τοπίο με την Ήρα και τον Άργο περί το 1636–1637 120 x 195 cm Αναφερόμενο το 1638 στην συλλογή της οικογένειας Giustiniani της Ρώμης Βερολίνο, Πινακοθήκη 95/160
  O Κάμιλλος και ο δάσκαλος των Φαλερίων 1637 252 x 265 cm Παρίσι, Μουσείο του Λούβρου 122/142
  Παν και Σύριγξ 1637 106,5 x 82 cm Δρέσδη, Πινακοθήκη των Παλαιών Δασκάλων 120/171
  Τοπίο με τον Άγιο Ιερώνυμο 1637–1638 155 x 234 cm Μαδρίτη, Μουσείο του Πράδο 114/103
  Τοπίο με άντρα που πίνει νερό περί το 1637–1638 63 x 78 cm Ζεύγος πινάκων με το Τοπίο με ταξιδιώτες που αναπαύονται Λονδίνο, Εθνική Πινακοθήκη 133/213
  Τοπίο με ταξιδιώτες που αναπαύονται περί το 1637–1638 63 x 75 cm Ζεύγος πινάκων με το Τοπίο με άντρα που πίνει νερό Λονδίνο, Εθνική Πινακοθήκη 134/214
  Το μάννα εξ ουρανού 1637–1639 149 x 200 cm Παρίσι, Μουσείο του Λούβρου 135/21
  Η ανεύρεση του Μωυσή 1638 93 x 121 cm Παρίσι, Μουσείο του Λούβρου 136/12
  Ο Θησέας βρίσκει τα όπλα του πατέρα του περί το 1638 98 x 134 cm Chantilly, musée Condé 90/182
  Οι Βοσκοί της Αρκαδίας (Et in Arcadia ego) 1638–1639 85 x 121 cm Αγοράστηκε από τον Λουδοβίκο ΙΔ΄ το 1685 Παρίσι, Μουσείο του Λούβρου 137/120
  Αγία Μαργαρίτα περί το 1638–1640 220 x 145 cm Τορίνο, Galleria Sabauda 142/104
  Η Αφροδίτη δείχνει στον Αινεία τα όπλα του 1639 105 x 142 cm Ρουέν, musée des beaux-arts 138/191
  Ο Δίας θηλάζει την Αμάλθεια 1640 97 × 133 cm Στην συλλογή του Φρειδερίκου του Μεγάλου το 1786 Βερολίνο, Πινακοθήκη 145/162
  Η αγνότητα του Σκιπίωνα 1640 114 x 163 cm Μόσχα, Μουσείο Πούσκιν 146/181
  Τοπίο με τον Ευαγγελιστή Ματθαίο 1640 99 x 135 cm Πουλήθηκε για 70 σκούδα το 1640. Ζεύγος πινάκων με το Τοπίο με τον Ευαγγελιστή Ιωάννη στην Πάτμο Βερολίνο, Πινακοθήκη 147/87
  Τοπίο με τον Ευαγγελιστή Ιωάννη στην Πάτμο 1640 102 x 133 cm Πουλήθηκε για 70 σκούδα το 1640. Ζεύγος πινάκων με το Τοπίο με τον Ευαγγελιστή Ματθαίο Σικάγο, Art Institute 148/86
  Η καθιέρωση της Θείας Ευχαριστίας 1641 325 x 250 cm Παραγγελία του Λουδοβίκου ΙΓ΄ το 1640 Παρίσι, Μουσείο του Λούβρου 149/78
  Χρόνος κι Αλήθεια ή Ο Χρόνος υπερασπίζεται την Αλήθεια εναντίον του Φθόνου και της Διχόνοιας 1641 διάμετρος 297 cm r Παραγγελία του Ρισελιέ για την οροφή του παρισινού του μεγάρου Παρίσι, Μουσείο του Λούβρου 152/122
  Το θαύμα του Αγίου Φραγκίσκου Ξαβιέ στην Ιαπωνία 1641–1642 444 x 234 cm Παρίσι, Μουσείο του Λούβρου 151/101
  Αγία Οικογένεια 1641–1642 71 x 55,5 cm Ντητρόιτ, Institute of Arts 153/46
  Η ανάληψη του Αγίου Παύλου 1643 41,5 x 30 cm Sarasota (Φλόριντα), John and Mable Ringling Museum of Art 154/
  Τα Επτά Μυστήρια Β΄ - Ευχέλαιο 1644 117 x 178 cm Σειρά που ζωγραφίστηκε για τον Paul Fréart de Chantelou. Εδιμβούργο, National Gallery of Scotland, collection of the Duke of Sutherland (δάνειο μακράς διαρκείας) 159/116
  Τα Επτά Μυστήρια Β΄ - Χρίσμα 1645 117 x 178 cm Εδιμβούργο, National Gallery of Scotland, collection of the Duke of Sutherland 160/113
  Τα Επτά Μυστήρια Β΄ - Βάπτιση 1646 117 x 178 cm Εδιμβούργο, National Gallery of Scotland, collection of the Duke of Sutherland 161/112
  Τα Επτά Μυστήρια Β΄ - Εξομολόγηση 1647 117 x 178 cm Εδιμβούργο, National Gallery of Scotland, collection of the Duke of Sutherland 162/115
  Τα Επτά Μυστήρια Β΄ - Ιερωσύνη 1647 117 x 178 cm Εδιμβούργο, National Gallery of Scotland, collection of the Duke of Sutherland 163/117
  Τα Επτά Μυστήρια Β΄ - Θεία Ευχαριστία 1647 117 x 178 cm Εδιμβούργο, National Gallery of Scotland, collection of the Duke of Sutherland 164/114
  Τα Επτά Μυστήρια Β΄ - Γάμος 1647–1648 117 x 178 cm Εδιμβούργο, National Gallery of Scotland, collection of the Duke of Sutherland 165/118
  Ο μικρός Μωυσής ποδοπατά το στέμμα του φαραώ 1645 101 x 144 cm Woburn Abbey (Bedfordshire), collection of the duke of Bedford 156/16
  Σταύρωση 1645–1646 148 x 218 cm [[Χάρτφορντ, Wadsworth Atheneum|157/79
  Ο Μωυσής μετατρέπει την ράβδο του Ααρών σε φίδι περί το 1645–1648 92 x 128 cm Ζεύγος πινάκων με το Ο μικρός Μωυσής ποδοπατά το στέμμα του φαραώ Παρίσι, Μουσείο του Λούβρου 167/19
  Ο μικρός Μωυσής ποδοπατά το στέμμα του φαραώ περί το 1645–1648 92 x 128 cm Ζεύγος πινάκων με το Ο Μωυσής μετατρέπει την ράβδο του Ααρών σε φίδι Παρίσι, Μουσείο του Λούβρου 166/15
  Η ανεύρεση του Μωυσή 1647 120 x 195 cm Αγοράστηκε από τον μικρανιψιό του Ρισελιέ Armand Jean de Vignerot du Plessis. Στην γαλλική βασιλική συλλογή από το 1665 Παρίσι, Μουσείο του Λούβρου 169/13
  Η Βάπτιση 1648 30 x 23 Νέα Υόρκη, collection Wildenstein 170/71
  Η Αγία Οικογένεια στα σκαλοπάτια 1648 118 x 197 cm Πρωτότυπος πίνακας -σύμφωνα με τα αρχεία- με αντίγραφό του στην National Gallery της Ουάσινγκτον. Βγήκε παράνομα από την Γαλλία, αγοράστηκε από το μουσείο του Κλήβελαντ και τώρα αποτελεί συνιδιοκτησία του μουσείου αυτού και του Λούβρου Cleveland, Museum of Art και Παρίσι, Μουσείο του Λούβρου 172/53
  Ελιέζερ και Ρεβέκκα 1648 118 x 197 cm Στην κατοχή του μικρανιψιού του Ρισελιέ Armand Jean de Vignerot du Plessisκαι μετά στην γαλλική βασιλική συλλογή από το 1665 Παρίσι, Μουσείο του Λούβρου 173/8
  Τοπίο με την ταφή του Φωκίωνα 1648 117,5 x 178 cm Ζεύγος πινάκων με το Τοπίο με την τέφρα του Φωκίωνα Κάρντιφ, National Museum of Wales 176/173
  Τοπίο με την τέφρα του Φωκίωνα 1648 116 x 178,5 cm Ζεύγος πινάκων με το Τοπίο με την ταφή του Φωκίωνα Λίβερπουλ, Walker Art Gallery 177/174
  Τοπίο με άνθρωπο δαγκωμένο από φίδι ή Τα αποτελέσματα του τρόμου 1648 119 x 198,5 cm Πρώιμο αντίγραφο στο Musée Magnin της Ντιζόν Λονδίνο, Εθνική Πινακοθήκη 178/209
  Ορφέας και Ευρυδίκη 1648 120 x 200 cm Κομμένο στο πάνω και στο κάτω μέρος Παρίσι, Μουσείο του Λούβρου 179/170
  Το κύπελλο του Διογένη 1648 160 x 221 cm Στην συλλογή του Ρισελιέ. Αγοράστηκε από τον ΛΟυδοβίκο ΙΔ΄ το 1665 Παρίσι, Μουσείο του Λούβρου 180/150
  Τοπίο με τον Πολύφημο 1649 150 x 198 cm Αγοράστηκε από την Μεγάλη Αικατερίνη κατόπιν συστάσεως του Ντιντερό Αγία Πετρούπολη, Ερμιτάζ 182/175
  Η κρίση του Σολομώντα 1649 101 x 150 cm Παρίσι, Μουσείο του Λούβρου 183/35
  Ο Μωυσής χτυπά τον βράχο για ν' αναβλύσει νερό 1649 150 × 196 cm Αγία Πετρούπολη, Ερμιτάζ 185/23
  Αυτοπροσωπογραφία 1649 78 x 65 cm Επιγραφή : "Nicolaus Poussinus Andelyensis Academicus Romanus Primus Pictor Ordinarius Ludovici Iusti Regis Galliae. Anno Domini 1649. Romae. Aetatis suae 55". Βερολίνο, Πινακοθήκη 186/1
  Αυτοπροσωπογραφία 1649–1650 98 x 74 cm Επιγραφή : "Effigies Nicolai Poussini Andelyensis Pictoris Anno Aetatis 56 Romae Anno Iubilei 1650". Παρίσι, Μουσείο του Λούβρου 190/2
  Η ανάληψη της Παρθένου 1649–1650 57 x 40 cm Παρίσι, Μουσείο του Λούβρου 188/93
  Η ανάληψη του Αγίου Παύλου 1649–1650 148 x 120 cm Ζωγραφισμένο για τον Paul Scarron. Παρίσι, Μουσείο του Λούβρου 189/89
  Τοπίο με τρεις μοναχούς ή Μια μοναξιά ή Τοπίο με τον Άγιο Φραγκίσκο 1648–1650 117 x 193 cm Συλλογή του Παύλου της Γιουγκοσλαβίας. Πρώιμο αντίγραφο στο Μusée Ingres του Montauban Βελιγράδι, Beli Dvor 191/100
  Τοπίο με γυναίκα που πλένει τα πόδια της 1650 114 x 175 cm Αγορασμένο το 1944. Πρώιμο αντίγραφο στο Μusée Condé του Chantilly Οττάβα, National Gallery of Canada 192/212
  Η θεραπεία του τυφλού 1650 119 x 176 cm Παρίσι, Μουσείο του Λούβρου 193/74
  Αγία Οικογένεια περί το 1650–1651 97,8 × 129,5 cm Αγορασμένο το 1942. Κέιμπριτζ (Μασαχουσέτη), Fogg Art Museum 195/54
  Η Αγία Οικογένεια με την Αγία Ελισάβετ και τον μικρό Άγιο Ιωάννη Βαπτιστή σε τοπίο περί το 1650 94 x 122 cm Ζωγραφισμένο για την σύζυγο του Nicolas Fouquet. Στην γαλλική βασιλική συλλογή το 1685. Παρίσι, Μουσείο του Λούβρου 196/55
  Η διάσωση του Μωυσή 1651 116 x 177,5 cm Κάρντιφ, National Museum of Wales και Λονδίνο, Εθνική Πινακοθήκη 197/14
  Αγία Οικογένεια 1651 96,5 x 133 cm Πασαντίνα (Καλιφόρνια), Norton Simon Museum 198/58
  Τοπίο σε ώρα θύελλας με τον Πύραμο και την θίσβη 1651 192 x 273 cm Φραγκφούρτη, Μουσείο Σταίντελ 202/177
  Τοπίο σε ώρα ηρεμίας 1651 99 x 132 cm Ζεύγος πινάκων με την Θύελλα της Ρουέν Λος Άντζελες, Μουσείο Γκεττύ 201/
  Η θύελλα περί το 1651 99 x 132 cm Ζεύγος πινάκων με το Τοπίο σε ώρα ηρεμίας του Γκεττύ Ρουέν, Musée des beaux-arts 200/
  Ιδανικό τοπίο ή Τοπίο με τρεις άντρες 1651–1653 120 × 187 cm Μαδρίτη, Μουσείο του Πράδο 199/
  Ο Αχιλλέας στην Σκύρο με τις κόρες του Λυκομήδη περί το 1651–1653 97,5 x 131,1 cm Βοστώνη, Museum of Fine Arts 204/
  Κοριολανός περί το 1652–1653 112 x 198,5 cm Les Andelys, Musée Nicolas Poussin 203/147
  Η διαθήκη του Ευδαμίδα περί το 1653 110,5 x 138,5 cm Κοπεγχάγη, Statens Museum for Kunst 206/152
  Ο Χριστός και η μοιχαλίς περί το 1653 121 x 195 cm Παρίσι, Μουσείο του Λούβρου 207/
  Μη μου άπτου 1653 47 x 39 cm Μαδρίτη, Μουσείο του Πράδο 208/
  Η Γέννηση περί το 1653 46 x 39,5 cm Ζεύγος πινάκων με τον παρακάτω Ευαγγελισμό. Αμφισβήτηση της αυθεντικότητας από τον Blunt Schloss Schleissheim, Bayerische Staatsgemäldesammlungen[19] 209/R19
  Ευαγγελισμός περί το 1653 45 x 38 cm Ζεύγος πινάκων με την παραπάνω Γέννηση. Αμφισβήτηση της αυθεντικότητας από τον Blunt Schloss Schleissheim, Bayerische Staatsgemäldesammlungen[20] 225/39
  Η έκθεση του Μωυσή στο Νείλο 1654 150 x 204 cm Οξφόρδη, Ασμόλειο Μουσείο 211/
  Ο θάνατος της Σαφίρας 1654–1656 122 × 199 cm Αγορασμένο το 1685 από τον Λουδοβίκο ΙΔ΄. Παρίσι, Μουσείο του Λούβρου 210/85
  Η Εσθήρ ενώπιον του Αχασβήρου 1655 119 x 155 cm Αγία Πετρούπολη, Ερμιτάζ 212/36
  Η Αγία Οικογένεια με την Αγία Ελισάβετ και τον μικρό Άγιο Ιωάννη Βαπτιστή 1655 172 x 133,5 cm Αγία Πετρούπολη, Ερμιτάζ 213/
  Αγία Οικογένεια 1655 198 x 128 cm Sarasota (Φλόριντα), John and Mable Ringling Museum of Art 214/51
  Οι Άγιοι Πέτρος και Ιωάννης θεραπεύουν τον χωλό 1655 126 x 165 cm Νέα Υόρκη, Μητροπολιτικό Μουσείο 216/84
  Παρθένος και Βρέφος με την Αγία Ελισάβετ, τον μικρό Άγιο Ιωάννη Βαπτιστή και τον Ιωσήφ προσευχόμενο 1655 68 x 51 cm Αγορασμένο το 1685 από τον Λουδοβίκο ΙΔ΄. Παρίσι, Μουσείο του Λούβρου 217/57
  Η προσκύνηση των ποιμένων περί το 1655 96 x 134 cm Schloss Schleissheim, Bayerische Staatsgemäldesammlungen[21] 221/41
  Η Βάπτιση 1655–1657 92 x 129 cm Επανεμφανίστηκε το 1911 Φιλαδέλφεια, Museum of Art 220/
  Ανάπαυση κατά την φυγή στην Αίγυπτο 1655–1657 105 × 145 cm Αγία Πετρούπολη, Ερμιτάζ 219/
  Ο Αχιλλέας στην Σκύρο 1656 100,33 x 133,35 cm Υπέρ της αυθεντικότητας ο Blunt, κατά ο Thuillier Ρίτσμοντ (Βιρτζίνια), Virginia Museum of Fine Arts 218/127
  Η γέννηση του Βάκχου 1657 123 x 179 cm Κέιμπριτζ (Μασαχουσέτη), Fogg Art Museum 226/
  Ευαγγελισμός 1657 105,8 x 103,9 cm Επιγραφή : "Poussin faciebat. anno. salutis. MDCLVII. Alex. sept. Pont. Max. Regnante Roma" Λονδίνο, Εθνική Πινακοθήκη 228/
  Το όραμα της Αγίας Φραντσέσκα Ρομάνα ή Η Αγία Φραντσέσκα Ρομάνα αναγγέλλει το τέλος της πανούκλας στην Ρώμη περί το 1657 125 x 102 cm Αγοράστηκε από το Λούβρο το 1999[22] Παρίσι, Μουσείο του Λούβρου 223/
  Φυγή στην Αίγυπτο 1657–1658 146 x 216 cm Επανεμφανίστηκε το 1986 και χαρακτηρίστηκε "εθνικός θησαυρός". Αγοράστηκε το 2007 και αποτελεί ιδιοκτησία του Λούβρου αν και εκτίθεται στην Λυών Λυών, Musée des beaux-arts 230/61
  Θρήνος για τον νεκρό Χριστό περί το 1657–1658 94 x 130 cm Δουβλίνο, National Gallery of Ireland 229/83
  Η βασίλισσα Ζηνοβία στις όχθες του ποταμού 1657–1660 156 x 194,5 cm Αγία Πετρούπολη, Ερμιτάζ 233/
  Τοπίο με τον χωλό Ωρίωνα που αναζητά τον ήλιο ή Τοπίο με την Άρτεμι και τον Ωρίωνα 1658 119 x 182,9 cm Νέα Υόρκη, Μητροπολιτικό Μουσείο 227/169
  Τοπίο με δύο νύμφες περί το 1659 118 x 179 cm Chantilly, musée Condé 231/208
  Τοπίο με τον Ηρακλή και τον Κάκο περί το 1659–1661 156,5 x 202 cm Μόσχα, Μουσείο Πούσκιν 240/158
  Οι Τέσσερις Εποχές : Άνοιξη ή Αδάμ και Εύα ή Ο επίγειος παράδεισος 1660–1664 116 x 160 cm Σειρά ζωγραφισμένη για τον μικρανιψιό του Ρισελιέ Armand Jean de Vignerot du Plessis. Στην γαλλική βασιλική συλλογή το 1665 Παρίσι, Μουσείο του Λούβρου 234/3
  Οι Τέσσερις Εποχές : Καλοκαίρι ή Ρουθ και Βοόζ 1660–1664 116 x 160 cm Σειρά ζωγραφισμένη για τον μικρανιψιό του Ρισελιέ Armand Jean de Vignerot du Plessis. Στην γαλλική βασιλική συλλογή το 1665 Παρίσι, Μουσείο του Λούβρου 235/4
  Οι Τέσσερις Εποχές : Φθινόπωρο ή Τα σταφύλια της Γης της Επαγγελίας 1660–1664 116 x 160 cm Σειρά ζωγραφισμένη για τον μικρανιψιό του Ρισελιέ Armand Jean de Vignerot du Plessis. Στην γαλλική βασιλική συλλογή το 1665 Παρίσι, Μουσείο του Λούβρου 236/5
  Οι Τέσσερις Εποχές : Χειμώνας ή Ο Κατακλυσμός 1660–1664 116 x 160 cm Σειρά ζωγραφισμένη για τον μικρανιψιό του Ρισελιέ Armand Jean de Vignerot du Plessis. Στην γαλλική βασιλική συλλογή το 1665 Παρίσι, Μουσείο του Λούβρου 237/6
  Ελιέζερ και Ρεβέκκα περί το 1660–1665 96,5 x 138 cm Ανακαλύφθηκε από τον Anthony Blunt το 1933 και αγοράστηκε από το μουσείο κατά τον θάνατό του Κέιμπριτζ, Fitzwilliam Museum 239/9
  Τοπίο με την Άγαρ και τον άγγελο περί το 1660–1665 100 x 75 cm Ρώμη, Galleria Nazionale d'Arte Antica, palazzo Barberini 241/
  Απόλλων και Δάφνη 1664 155 x 200 cm Ημιτελές κατά τον θάνατο του Πουσέν. Αγοράστηκε από το Λούβρο το 1869 Παρίσι, Μουσείο του Λούβρου 242/131

ΑναφορέςΕπεξεργασία

  1. (Ιταλικά) Denis Mahon, Nicolas Poussin. I primi anni romani, Milan, 1998
  2. «La Mort de Chioné, un deuxième Poussin acquis par le musée des beaux-arts de Lyon». la Tribune de l'Art. 10 Φεβρουαρίου 2016. 
  3. (Γαλλικά) La Mort de la Vierge de Poussin restaurée
  4. «Notice». Kimbell Art Museum. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 14 Μαρτίου 2012. Ανακτήθηκε στις 4 Ιουνίου 2011. 
  5. «Catalogue entry». Bidarchiv SKD. Ανακτήθηκε στις 4 Ιουνίου 2011. [νεκρός σύνδεσμος]
  6. «Notice Cat'zart». ensba.fr. Ανακτήθηκε στις 4 Ιουνίου 2011. 
  7. Overview – The Israel Museum
  8. (Γαλλικά) Chroniques d’acquisitions annoncées : Poussin pour Montpellier et Ingres pour le Louvre
  9. (Γαλλικά) Olivier Bonfait, 'Poussin aujourd'hui', La Revue de l'Art, vol. 119, no 1, 1998, p. 73 note 24
  10. Old master madness
  11. «Dulwich picture gallery». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 28 Ιουλίου 2012. Ανακτήθηκε στις 28 Σεπτεμβρίου 2016. 
  12. (Γαλλικά) Incroyable vol au Musée Fesch d’Ajaccio
  13. (Γαλλικά) Tribulations d'un Poussin
  14. 5093/Lot53 Christie's – Sale 5093, Lot 53
  15. Olivier Bonfait, « Poussin aujourd'hui », art. cit., p. 72 note
  16. The Rest on the Flight into Egypt
  17. Olivier Bonfait, 'Poussin aujourd'hui, art. cit', La Revue de l'Art, vol 119, (1998), page 73, note 31
  18. «Poussin painting valued at m fails to sell». BBC News. 8 December 2010. http://www.bbc.co.uk/news/uk-england-leicestershire-11946061. 
  19. «French paintings in Germany». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 7 Οκτωβρίου 2011. Ανακτήθηκε στις 28 Σεπτεμβρίου 2016. 
  20. «French paintings in Germany». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 7 Οκτωβρίου 2011. Ανακτήθηκε στις 28 Σεπτεμβρίου 2016. 
  21. «French paintings in Germany». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 7 Οκτωβρίου 2011. Ανακτήθηκε στις 28 Σεπτεμβρίου 2016. 
  22. Musée du Louvre[νεκρός σύνδεσμος]

ΒιβλιογραφίαΕπεξεργασία

  • Anthony Blunt, The Paintings of Nicolas Poussin. A Critical Catalogue, London, Phaidon, 1966, 271 p.
  • (Γαλλικά) Jacques Thuillier, Tout l'œuvre peint de Poussin : Documentation et catalogue raisonné, Paris, Rizzoli-Flammarion, Les Classique de l'Art series, 1974, 136 p.
  • (Γαλλικά) Jacques Thuillier, Nicolas Poussin, Paris, Flammarion, 1994, 287 p. (ISBN 2-08-012513-3) – περιέχει ανακεφαλαίωση του καταλόγου του 1974
  • (Γαλλικά) Pierre Rosenberg, Nicolas Poussin (1594–1665), κατάλογος εκθεμάτων, Grand Palais, Paris, RMN, 1996

Εξωτερικοί σύνδεσμοιΕπεξεργασία