Κατάλογος αρχηγών κράτους της Αλβανίας

κατάλογος εγχειρήματος Wikimedia

Ακολουθεί κατάλογος αρχηγών κράτους της Αλβανίας που υπηρέτησαν από τη Διακήρυξη της Ανεξαρτησίας το 1912.

Μετά την κατάρρευση του κομμουνιστικού καθεστώτος το 1991, ο αρχηγός του κράτους της Αλβανίας είναι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας (αλβανικά: Presidenti i Republikës‎). Ο Πρόεδρος εκλέγεται έμμεσα με πενταετή θητεία και έχει ανώτατο περιορισμό για δύο θητείες, όπως ορίζεται στο Σύνταγμα. Όπως και στα περισσότερα κοινοβουλευτικά συστήματα, ο Πρόεδρος είναι πλέον ένα τελετουργικό αξίωμα, με τον Πρωθυπουργό να κατέχει de facto την εκτελεστική εξουσία.[1][2]

Αρχηγοί του κράτουςΕπεξεργασία

ΜονάρχεςΕπεξεργασία

Α/Α Εικόνα Όνομα Περίοδος βασιλείας Βασιλικός Οίκος
  Πριγκιπάτο της Αλβανίας (1914–1925)
1   Γουλιέλμος του Βιντ
(1876–1945)
 
7 Μαρτίου 1914 3 Σεπτεμβρίου 1914 Βιντ-Νόιβιντ
  Βασίλειο της Αλβανίας (1928–1939)
2   Ζογ Α΄
(1895–1961)
 
1 Σεπτεμβρίου 1928 7 Απριλίου 1939 Ζόγκου
  Βασίλειο της Αλβανίας (1939–1943)
3   Βίκτωρ Εμμανουήλ Γ΄ της Ιταλίας
(1869–1947)
 
16 Απριλίου 1939 8 Σεπτεμβρίου 1943 Σαβοΐας

Επικεφαλής του ΠροεδρείουΕπεξεργασία

Α/Α Εικόνα Όνομα Περίοδος εξουσίας Κόμμα
  Λαϊκή Σοσιαλιστική Δημοκρατία της Αλβανίας (1944–1991)
1   Ομέρ Νισάνι
(1887–1954)
 
12 Ιανουαρίου 1946 31 Ιουλίου 1953 Κομμουνιστικό Κόμμα
το 1948 μετονομάστηκε σε
Κόμμα Εργασίας
2   Χάτζι Λέσι
(1913–1998)
 
1 Αυγούστου 1953 21 Νοεμβρίου 1982 Κόμμα Εργασίας
3 Ραμίζ Αλία
(1925–2011)
 
22 Νοεμβρίου 1982 3 Απριλίου 1992 Κόμμα Εργασίας

ΠρόεδροιΕπεξεργασία

Α/Α Εικόνα Όνομα Περίοδος εξουσίας Ορίστηκε από
  Αλβανική Δημοκρατία (1925–1928)
1   Αχμέτ Ζόγκου
(1895–1961)
 
1 Φεβρουαρίου 1925 1 Σεπτεμβρίου 1928 Συντηρητικό Κόμμα
  Δημοκρατία της Αλβανίας (1991–σήμερα)
2 Ραμίζ Αλία
(1925–2011)
 
30 Απριλίου 1991 3 Απριλίου 1992 Κόμμα Εργασίας
3   Σαλί Μπερίσα
(γενν. 1944)
 
9 Απριλίου 1992 24 Ιουλίου 1997 Δημοκρατικό Κόμμα
4   Ρετζέπ Μεϊντάνι
(γενν. 1944)
 
24 Ιουλίου 1997 24 Ιουλίου 2002 Σοσιαλιστικό Κόμμα
5   Αλφρέντ Μοϊσίου
(γενν. 1929)
 
24 Ιουλίου 2002 24 Ιουλίου 2007 Συναινετικά
6   Μπαμίρ Τόπι
(γενν. 1957)
 
24 Ιουλίου 2007 24 Ιουλίου 2012 Δημοκρατικό Κόμμα
7   Μπουγιάρ Νισάνι
(γενν. 1966)
 
24 Ιουλίου 2012 24 Ιουλίου 2017 Δημοκρατικό Κόμμα
8   Ιλίρ Μέτα
(γενν. 1969)
 
24 Ιουλίου 2017 (Λήξη θητείας στις 24 Ιουλίου 2022) Σοσιαλιστικό Κίνημα για την Ένταξη

Προσωρινοί αρχηγοί κράτουςΕπεξεργασία

Α/Α Εικόνα Όνομα Περίοδος εξουσίας Τίτλος
  Αλβανία (1912–1914)
1   Ισμαήλ Κεμάλ
(1844–1919)
 
28 Νοεμβρίου 1912 22 Ιανουαρίου 1914 Επικεφαλής της Προσωρινής Κυβέρνησης
2   Φέιζι Αλιζότι
(1874–1945)
22 Ιανουαρίου 1914 7 Μαρτίου 1914 Επικεφαλής της Κεντρικής Διοίκησης
  Δημοκρατία της Κεντρικής Αλβανίας (1913–1914)
  Εσάντ Τοπτάνι
(1863–1920)
 
12 Οκτωβρίου 1913 12 Φεβρουαρίου1914 Επικεφαλής του Αντιπολιτευόμενου Συμβουλίου της Γερουσίας της Κεντρικής Αλβανίας
  Πριγκιπάτο της Αλβανίας (1914–1925)
Μουσταφά Ντρόκι
(????–????)
23 Σεπτεμβρίου 1914 4 Οκτωβρίου 1914 Πρόεδρος του Πρώτου Γενικού Συμβουλίου
3   Εσάντ Τοπτάνι
(1863–1920)
 
5 Οκτωβρίου 1914 24 Φεβρουαρίου 1916 Επικεφαλής της Προσωρινής Κυβέρνησης
Αυστροουγγρική Διοίκηση
(24 Φεβρουαρίου 1916 – 28 Δεκεμβρίου 1918)
4   Τουρχάν Περμέτι
(1839–1927)
 
28 Δεκεμβρίου 1918 28 Ιανουαρίου 1920 Επικεφαλής της Προσωρινής Κυβέρνησης
5   Σουλεϊμάν Ντελβίνα
(1884–1933)
 
28 Ιανουαρίου 1920 30 Ιανουαρίου 1920 Μεταβατικός Επικεφαλής της Προσωρινής Κυβέρνησης
Υψηλό Συμβούλιο
(30 Ιανουαρίου 1920 – 31 Ιανουαρίου 1925)
6   Φαν Νόλι
(1882–1965)
 
2 Ιουλίου 1924 24 Δεκεμβρίου 1924 Υπηρέτησε αντί του Ανώτατου Συμβουλίου
  Βασίλειο της Αλβανίας (1939–1943)
7   Τζαφέρ Ούπι
(1880–1940)
 
9 Απριλίου 1939 12 Απριλίου 1939 Επικεφαλής της Επιτροπής Προσωρινής Διοίκησης
8   Σεφτσέτ Βερλάτσι
(1877–1946)
 
12 Απριλίου 1939 16 Απριλίου 1939 Επικεφαλής της Επιτροπής Προσωρινής Διοίκησης
  Γερμανικό Υπόδουλο Κράτος (1943–1944)
9   Ιμπραχίμ Μπιτσακτσίου
(1905–1977)
 
14 Σεπτεμβρίου 1943 20 Οκτωβρίου 1943 Επικεφαλής της Επιτροπής Προσωρινής Διοίκησης
10   Μέχντι Φράσερι
(1872–1963)
 
20 Οκτωβρίου 1943 25 Οκτωβρίου 1944 Επικεφαλής της Επιτροπής Προσωρινής Διοίκησης
  Δημοκρατία της Αλβανίας (1991–σήμερα)
11 Καστριότ Ισλάμι
(γενν. 1952)
3 Απριλίου 1992 6 Απριλίου 1992 Πρόεδρος του Κοινοβουλίου
12 Πιέτερ Αρμπνόρι
(1935–2006)
6 Απριλίου 1992 9 Απριλίου 1992 Πρόεδρος του Κοινοβουλίου
13 Σκεντέρ Τζινούσι
(γενν. 1949)
24 Ιουλίου 1997 24 Ιουλίου 1997 Πρόεδρος του Κοινοβουλίου

Δείτε επίσηςΕπεξεργασία

ΠαραπομπέςΕπεξεργασία

  1. «Albania Heads of State» (PDF). www.nomos-shop.de. Ανακτήθηκε στις 6 Ιουλίου 2019. 
  2. «Albania». www.worldstatesmen.org. Ανακτήθηκε στις 6 Ιουλίου 2019.