Άνοιγμα κυρίου μενού

Κατάλογος προέδρων της Γουινέας-Μπισσάου

κατάλογος εγχειρήματος Wikimedia

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας της Γουινέας-Μπισσάου είναι αρχηγός κράτους της χώρας αυτής.

Πρόεδρος της
Δημοκρατίας της Γουινέας-Μπισσάου
Emblem of Guinea-Bissau.svg
Κάτοχος
Ζοζέ Μάριο Βαζ

από 23 Ιουνίου 2014
ΚατοικίαΠροεδρικό Μέγαρο, Μπισσάου
Διάρκεια θητείας5 χρόνια
Αρχικός κάτοχοςΛουίς Καμπράλ
Δημιουργία24 Σεπτεμβρίου 1973


Υπήρχαν περιστάσεις κατά τις οποίες έγινε βίαιη ανατροπή του προέδρου, λόγω πραξικοπήματος.[1]. Εκλέγεται από το λαό με καθολική ψηφοφορία για πενταετή θητεία.

Δύο πρόεδροι απεβίωσαν εν ενεργεία και ο ένας από αυτούς δολοφονήθηκε.

Διατελέσαντες πρόεδροιΕπεξεργασία

Σειρά Όνομα (γέννηση-θάνατος) Πορτραίτο Διάρκεια θητείας Πολιτικό κόμμα Εκλογή/ές
1 Λουίς Καμπράλ (1931-2009)
Πρόεδρος του Κρατικού Συμβουλίου[2]
  24 Σεπτεμβρίου 1973 14 Νοεμβρίου 1980[3] PAIGC 1976-77
2 Ζοάο Μπερνάρντο Βιέιρα (1939-2009)
Πρόεδρος του Συμβουλίου της Επανάστασης
  14 Νοεμβρίου 1980 14 Μαΐου 1984 PAIGC / Στρατός -
- Κάρμεν Περέιρα (1937-2016)
Υπηρεσιακή.
14 Μαΐου 1984 16 Μαΐου 1984 PAIGC -
(2) Ζοάο Μπερνάρντο Βιέιρα (1939-2009)
Πρόεδρος του Συμβουλίου της Επανάστασης ως τις 29 Σεπτεμβρίου 1994.
  16 Μαΐου 1984 7 Μαΐου 1999[4] PAIGC 1984 / 1989 / 1994
- Ταξίαρχος Ανσουμάνε Μανέ (1940?-2000)
Επικεφαλής της Ανωτάτης Διοικήσεως της Στρατιωτικής Χούντας
7 Μαΐου 1999 14 Μαΐου 1999 Στρατός -
- Μαλάμ Μπακάι Σανιά (1947-2012)
Υπηρεσιακός.
  14 Μαΐου 1999 17 Φεβρουαρίου 2000 PAIGC -
3 Κούμπα Ιαλά (1953-2014)   17 Φεβρουαρίου 2000 14 Σεπτεμβρίου 2003[5] PRS 1999-2000
- Βερίσιμο Κορέια Σεάμπρα (1947-2004)
Πρόεδρος της Στρατιωτικής Επιτροπής για την Αποκατάσταση της Συνταγματικής και Δημοκρατικής Τάξης
14 Σεπτεμβρίου 2003 28 Σεπτεμβρίου 2003 Στρατός -
- Ενρίκε Ρόζα (1946-2013)
Υπηρεσιακός.
  28 Σεπτεμβρίου 2003 1η Οκτωβρίου 2005 Ανεξάρτητος -
(2) Ζοάο Μπερνάρντο Βιέιρα (1939-2009)   1η Οκτωβρίου 2005 2 Μαρτίου 2009[6] Ανεξάρτητος 2005
- Ραϊμούντο Περέιρα (1956-)
Υπηρεσιακός.
  3 Μαρτίου 2009 8 Σεπτεμβρίου 2009 PAIGC -
4 Μαλάμ Μπακάι Σανιά (1947-2012)   8 Σεπτεμβρίου 2009 9 Ιανουαρίου 2012 [7] PAIGC 2009
- Ραϊμούντο Περέιρα (1956-)
Υπηρεσιακός.
  9 Ιανουαρίου 2012 12 Απριλίου 2012[8] PAIGC -
- Ταγματάρχης Μαμάντου Τουρέ Κουρούμα (1947-)
Επικεφαλής της Στρατιωτικής Διοικήσεως
12 Απριλίου 2012 11 Μαΐου 2012 Στρατός -
- Μανουέλ Σερίφο Ναμάτζο (1958-)
Υπηρεσιακός.
  11 Μαΐου 2012 23 Ιουνίου 2014 Ανεξάρτητος -
5 Ζοζέ Μάριο Βαζ (1957-)   23 Ιουνίου 2014 Σήμερα PAIGC 2014

Τελευταίες εκλογές (2014)Επεξεργασία

Υποψήφιος Κόμμα Πρώτος γύρος Δεύτερος γύρος
Ψήφοι % Ψήφοι %
Ζοζέ Μάριο Βαζ PAIGC 257.572 40,89 364.394 61,92
Νούνο Γκόμες Ναμπιάμ Ανεξάρτητος 156.163 24,79 224.089 38,08
Πάουλο Γκόμες Ανεξάρτητος 65.490 10,40
Άμπελ Ινκάντα Κόμμα για την Κοινωνική Ανανέωση 43.890 6,97
Μαμαντού Γιαγιά Τζαλό Νέο Δημοκρατικό Κόμμα 28.535 4,53
Ιμπραΐμα Σορί Τζαλό Εθνικό Κόμμα Συμφιλίωσης 19.497 3,10
Αντόνιο Αφόνσο Τε Ρεπουμπλικανικό Κόμμα για Ανεξαρτησία και Ανάπτυξη 18.808 2,99
Έλντερ βας Λόπες Ανεξάρτητος 8.888 1,41
Ντομίνγκος Κουαντέ Ανεξάρτητος 8.607 1,37
Αρεγκάντο Μαντένκε Τε Κόμμα των Εργατών 7.269 1,15
Λουίς Νανκάσα Ανεξάρτητος 7.012 1,11
Ζόρζε Μαλού Ανεξάρτητος 6.125 0,97
Σιρίλο Ροντρίγκες ντε Ολιβέιρα Σοσιαλιστικό Κόμμα 2.070 0,33
Άκυρα/λευκά ψηφοδέλτια 62.514
Σύνολο 692.440 100
Εγγεγραμμένοι/συμμετοχή 775.508 89,29
Πηγή: CNE


ΠαραπομπέςΕπεξεργασία

  1. CIA Worldfact Book
  2. Σε εξορία στο Κονακρί, της Γουινέας ως τις 19 Οκτωβρίου 1974.}}
  3. Ανατράπηκε σε στρατιωτικό πραξικόπημα.
  4. Ανατράπηκε στον εμφύλιο πόλεμο.
  5. Ανατράπηκε σε στρατιωτικό πραξικόπημα.
  6. Δολοφονήθηκε.
  7. Απεβίωσε εν ενεργεία.
  8. Ανατράπηκε σε πραξικόπημα.