Κατάλογος αρχηγών του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού (Ελλάδα)

Ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού (Α/Γ.Ε.Ν.) είναι ο προϊστάμενος του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού.[1] Πρώτος αρχηγός του ΓΕΝ υπήρξε ο Γεώργιος Α. Κουντουριώτης, από το 1907 ως το 1908.[2]

Σημερινός αρχηγός είναι ο Αντιναύαρχος Στυλιανός Πετράκης

Διατελέσαντες Αρχηγοί του Γενικού Επιτελείου ΝαυτικούΕπεξεργασία

Από το 1907, έχουν διατελέσει Αρχηγοί ΓΕΝ οι: [3]

Βαθμός Αρχηγός ΓΕΝ (γέννηση-θάνατος) Εικόνα Από Μέχρι Σημειώσεις
Πλοίαρχος Γεώργιος Κουντουριώτης (1851-1908) 13 Δεκεμβρίου 1907 10 Ιουλίου 1908 Ο πρώτος Αρχηγός ΓΕΝ.
Υποναύαρχος Αλέξανδρος Σαχτούρης (1851-1926) 10 Ιουλίου 1908 3 Αυγούστου 1911
Πλοίαρχος Πέτρος Γκίνης (1861-1935)[4] 7 Ιανουαρίου 1911 15 Απριλίου 1912 Ναύαρχος από τις Σπέτσες, βουλευτής Σπετσών το 1910 και το 1915, γερουσιαστής το 1932-33.[5]
Υποναύαρχος Παύλος Κουντουριώτης (1855-1935) 16 Απριλίου 16 Σεπτεμβρίου 1912 Υπηρέτησε 2 φορές ως Πρόεδρος της Δημοκρατίας
Πλοίαρχος Ματθαίος Ματθαιόπουλος (1870-1921) 16 Σεπτεμβρίου 1912 7 Απριλίου 1914 Διευθυντής της Υδρογραφικής Υπηρεσίας (1919-21)
Υποναύαρχος Δημήτριος Παπαχρήστος (1867-1949) 14 Απριλίου 1914 16 Ιουνίου 1914 Εξελέγη Γερουσιαστής Φθιώτιδας και Φωκίδας (1929-1935)
Υποναύαρχος Σοφοκλής Δούσμανης (1868-1952) 19 Ιουνίου 1914 14 Ιουνίου 1917 Αρχηγός Στόλου το 1921 και υπουργός Ναυτικών (1935)
Πλοίαρχος Γεώργιος Κακουλίδης (1871-1946) 22 Ιουνίου 1917 18 Δεκεμβρίου 1917 Εκλέχθηκε Βουλευτής και Γερουσιαστής Κοζάνης. Χρημάτισε Υπουργός-Γενικός Διοικητής Θράκης.
Υποναύαρχος Δημήτριος Παπαχρήστος (1867-1949) 18 Δεκεμβρίου 1917 22 Ιουνίου 1920 2η φορά
Υποναύαρχος Ιωάννης Ηπίτης (1867-1956) 22 Ιουνίου 1920 26 Απριλίου 1921 Υφυπουργός Ναυτικών το 1950
Υποναύαρχος Κωνσταντίνος Μαλικόπουλος (1872-1945) 29 Απριλίου 1921 15 Δεκεμβρίου 1921
Υποναύαρχος Σοφοκλής Δούσμανης (1868-1952)   15 Δεκεμβρίου 1921 12 Οκτωβρίου 1922 2η φορά
Πλοίαρχος Αγησίλαος Γέροντας (1873-1962) 12 Οκτωβρίου 1922 11 Μαρτίου 1924 Υπουργός Συγκοινωνίας και ταυτόχρονα Εμπορικής Ναυτιλίας στην κατοχική κυβέρνηση Ράλλη.
Πλοίαρχος Αναστάσιος Γονατάς (1877-1957) 11 Μαρτίου 1924 24 Μαρτίου 1924
Υποναύαρχος Βικέντιος Λοπρέστης (1872-1953) 24 Μαρτίου 1924 8 Ιουλίου 1925 Γενικός Επιθεωρητής Στόλου (1928-29)
Πλοίαρχος Αναστάσιος Γονατάς (1877-1957) 8 Ιουλίου 1925 27 Φεβρουαρίου 1926 2η φορά
Πλοίαρχος Χρήστος Λούης (1883-1964) 27 Φεβρουαρίου 1926 7 Ιουλίου 1926 Υπουργός ΤΤΤ το 1945 (2 φορές)
Πλοίαρχος Ιωάννης Δεμέστιχας (1882-1960) 7 Ιουλίου 1926 3 Οκτωβρίου 1926 Υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας το 1943-44
Πλοίαρχος Χρήστος Λούης (1883-1964) 3 Οκτωβρίου 1926 1 Δεκεμβρίου 1926 2η φορά
Πλοίαρχος Ιωάννης Δεμέστιχας (1882-1960) 1 Δεκεμβρίου 1926 17 Φεβρουαρίου 1927 2η φορά
Υποναύαρχος Κωνσταντίνος Αλφονσάτος - Τυπάλδος (1873-1945) 17 Φεβρουαρίου 1927 15 Ιουλίου 1927 Βουλευτής Κεφαλληνίας (1920) και υπουργός Ναυτικών (1922)
Υποναύαρχος Κωνσταντίνος Μαλικόπουλος (1872-1945) 15 Ιουλίου 1927 7 Δεκεμβρίου 1928
Υποναύαρχος Γεώργιος Πανάς (1876-1939) 7 Δεκεμβρίου 1928 18 Φεβρουαρίου 1931 Χρημάτισε Υπουργός των Ναυτικών και, συγχρόνως, Κρατικής Υγιεινής και Αντίληψης (για μια μέρα το 1933)
Πλοίαρχος Χρήστος Λούης (1883-1964) 18 Φεβρουαρίου 1931 7 Δεκεμβρίου 1931 3η φορά
Υποναύαρχος Περικλής Δημούλης (1880-1945) 7 Δεκεμβρίου 1931 10 Δεκεμβρίου 1932 Το 1933, χρημάτισε για μία μέρα Υπουργός Κρατικής Υγιεινής και Αντίληψης. Αυτοκτόνησε το 1945.
Πλοίαρχος Ιωάννης Δεμέστιχας (1882-1960) 10 Δεκεμβρίου 1932 6 Μαρτίου 1933 3η φορά
Πλοίαρχος Χρήστος Λούης (1883-1964) 6 Μαρτίου 1933 9 Μαρτίου 1933 4η φορά
Υποναύαρχος Περικλής Δημούλης (1880-1945) 9 Μαρτίου 1933 17 Αυγούστου 1933 2η φορά
Πλοίαρχος Επαμεινώνδας Καββαδίας (1886-1965) 23 Αυγούστου 1933 17 Ιουλίου 1934 Αρχηγός Στόλου το 1941-42 και υφυπουργός Ναυτικών το 1942-43
Υποναύαρχος Περικλής Δημούλης (1880-1945) 17 Ιουλίου 1934 3 Μαρτίου 1935 3η φορά
Αντιναύαρχος Δημήτριος Οικονόμου (1883-1957) 3 Μαρτίου 1935 19 Δεκεμβρίου 1936
Πλοίαρχος Επαμεινώνδας Καββαδίας (1886-1965) 19 Δεκεμβρίου 1936 12 Ιανουαρίου 1937 2η φορά
Υποναύαρχος Αλέξανδρος Σακελλαρίου (1887-1982)   12 Ιανουαρίου 1937 13 Αυγούστου 1938 Εκλέχθηκε Βουλευτής Αττικοβοιωτίας και υπηρέτησε ως υπουργός Εφοδιασμού (1947), Ναυτικών (1947-48) και Εθνικής Άμυνας (1951-52)
Υποναύαρχος Επαμεινώνδας Καββαδίας (1886-1965) 13 Αυγούστου 1938 17 Σεπτεμβρίου 1938 3η φορά
Υποναύαρχος Αλέξανδρος Σακελλαρίου (1887-1982)   17 Σεπτεμβρίου 1938 20 Απριλίου 1941 2η φορά
Υποναύαρχος Χαράλαμπος Δελαγραμμάτικας (1887-1947) 26 Απριλίου 1941 30 Απριλίου 1941
Αντιναύαρχος Πέτρος Βούλγαρης (1883-1957) 3 Σεπτεμβρίου 1944 11 Απριλίου 1945 Πρωθυπουργός για 2 περιόδους το 1945, υπουργός Αεροπορίας, Ναυτικών, Εσωτερικών και Εξωτερικών
Αντιναύαρχος Γρηγόριος Μεζεβίρης (1891-1978) 11 Απριλίου 1945 14 Οκτωβρίου 1946
Υποναύαρχος Αλφρέδος Λεοντόπουλος (1893-1984) 14 Οκτωβρίου 1946 2 Φεβρουαρίου 1947
Αντιναύαρχος Γρηγόριος Μεζεβίρης (1891-1978) 2 Φεβρουαρίου 1947 20 Σεπτεμβρίου 1947
Αντιναύαρχος Περικλής Αντωνόπουλος (1896-1961) 20 Σεπτεμβρίου 1947 17 Νοεμβρίου 1951 Υφυπουργός Ναυτικών (1950)
Υποναύαρχος Παναγιώτης Κώνστας (1899-1984) 17 Νοεμβρίου 1951 6 Σεπτεμβρίου 1952 Αρχηγός Στόλου το 1947-50
Αντιναύαρχος Πύρρος Λάππας (1899-1981) 6 Σεπτεμβρίου 1952 13 Σεπτεμβρίου 1958 Αρχηγός Στόλου το 1950-52
Αντιναύαρχος Κωνσταντίνος Τσάτσος (1901-1969) 13 Σεπτεμβρίου 1958 4 Δεκεμβρίου 1959 Αρχηγός Στόλου το 1953-56
Υποναύαρχος/Αντιναύαρχος Γεώργιος Παναγιωτόπουλος (1905-1985) 14 Δεκεμβρίου 1959 27 Νοεμβρίου 1961
Αντιναύαρχος Δημήτριος Κιοσσές (1905-1985) 27 Νοεμβρίου 1961 12 Δεκεμβρίου 1963 Αρχηγός Αιγαίου Πέλαγος (1959-61)
Αντιναύαρχος Σπυρίδων Αυγέρης (1909-1972) 12 Δεκεμβρίου 1963 30 Μαρτίου 1967 Αρχηγός ΓΕΕΘΑ (1967), Αρχηγός Κρητικού και Ιονίου Πελάγους (1960-61)
Αντιναύαρχος Κωνσταντίνος Εγκολφόπουλος (1912-1991) 30 Μαρτίου 1967 24 Απριλίου 1967 Υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας (1974)
Υποναύαρχος/Αντιναύαρχος Ιπποκράτης Δέδες (1913-1994) 24 Απριλίου 1967 13 Δεκεμβρίου 1967
Υποναύαρχος/Αντιναύαρχος Σταύρος Περβαινάς (1914-2000) 13 Δεκεμβρίου 1967 18 Δεκεμβρίου 1968
Αντιναύαρχος Κωνσταντίνος Μαργαρίτης (1918-1991) 18 Δεκεμβρίου 1968 1η Ιουνίου 1973
Αντιναύαρχος Πέτρος Αραπάκης (1923-2007) 1η Ιουνίου 1973 8 Ιανουαρίου 1975 Διοικητής Στόλου το 1971-73
Αντιναύαρχος Κωνσταντίνος Εγκολφόπουλος (1912-1991) 8 Ιανουαρίου 1975 8 Ιανουαρίου 1976 2η φορά
Αντιναύαρχος Σπυρίδων Μουρίκης (1918-1989) 8 Ιανουαρίου 1976 16 Σεπτεμβρίου 1976 Γενικός Επιθεωρητής Ναυτικού το 1975-76
Αντιναύαρχος Σπυρίδων Κονοφάος (1923-2004) 16 Σεπτεμβρίου 1976 5 Ιανουαρίου 1982 Διοικητής Στόλου το 1975-76
Αντιναύαρχος Οδυσσέας Καπέτος (1930-2004) 5 Ιανουαρίου 1982 23 Μαρτίου 1982 Ναυτικός Διοικητής Αιγαίου το 1979-80
Ναύαρχος Νικόλαος Παππάς (1930-2013) 23 Μαρτίου 1982 22 Δεκεμβρίου 1986 Δύο φορές (1989 και 1989-90) υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας
Ναύαρχος Λεωνίδας Βασιλικόπουλος (1932-2014)[6] 22 Δεκεμβρίου 1986 17 Ιουλίου 1989 Αρχηγός Στόλου το 1986, Διοικητής ΕΥΠ 1993-96
Ναύαρχος Ευάγγελος Λαγάρας (1936-) 17 Ιουλίου 1989 28 Φεβρουαρίου 1992 Πρώτος πρόεδρος του Δ.Σ. του Άλσους Ελληνικής Ναυτικής Παράδοσης (1994-97)
Ναύαρχος Ηρακλής Δρίκος (1939-) 28 Φεβρουαρίου 1992 17 Δεκεμβρίου 1993
Ναύαρχος Ιωάννης Στάγκας (1937-) 17 Δεκεμβρίου 1993 16 Φεβρουαρίου 1996 Ναυτικός Διοικητής Αιγαίου το 1985-86
Ναύαρχος Λεωνίδας Παληογιώργος (1942-2011) 16 Φεβρουαρίου 1996 16 Φεβρουαρίου 1998 Αρχηγός Στόλου το 1995-96
Ναύαρχος Γεώργιος Ιωαννίδης (1944-) 16 Φεβρουαρίου 1998 15 Φεβρουαρίου 2001 Αρχηγός Στόλου το 1997-98
Ναύαρχος Γεώργιος Θεοδωρουλάκης (1945-2008) 16 Φεβρουαρίου 2001 5 Μαρτίου 2002 Αρχηγός Στόλου το 1999-2001
Ναύαρχος Αντώνιος Αντωνιάδης (1946-) 5 Μαρτίου 2002 15 Φεβρουαρίου 2005 Αρχηγός Στόλου το 2001-02
Ναύαρχος Δημήτριος Γούσης (1950-) 15 Φεβρουαρίου 2005 5 Φεβρουαρίου 2008
Ναύαρχος Γεώργιος Καραμαλίκης (1953-) 5 Φεβρουαρίου 2008 17 Φεβρουαρίου 2010
Ναύαρχος Δημήτριος Ελευσινιώτης (1955-) 17 Φεβρουαρίου 2010 1η Νοεμβρίου 2011 Το 2008 έγινε Α΄ Υπαρχηγός ΓΕΕΘΑ
Ναύαρχος Κοσμάς Χρηστίδης (1957-) 1η Νοεμβρίου 2011 7 Μαρτίου 2013
Ναύαρχος Ευάγγελος Αποστολάκης (1957-) 7 Μαρτίου 2013 27 Σεπτεμβρίου 2015 Αρχηγός ΓΕΕΘΑ από το 2015 έως το 2019 και Υπουργός Εθνικής Άμυνας (Ιανουάριος 2019 - Ιούλιος 2019)
Αντιναύαρχος Γεώργιος Γιακουμάκης (1959-) 27 Σεπτεμβρίου 2015 16 Ιανουαρίου 2017 Αρχηγός Στόλου το 2015
Αντιναύαρχος Νικόλαος Τσούνης 16 Ιανουαρίου 2017 23 Ιανουαρίου 2020 Διοικητής της Σχολής Εθνικής Αμύνης (ΣΕΘΑ)
Αντιναύαρχος Στυλιανός Πετράκης [7] 23 Ιανουαρίου 2020 Σήμερα Αρχηγός Στόλου το 2019

ΠαραπομπέςΕπεξεργασία

  1. Δικτυακός τόπος του Πολεμικού Ναυτικού Αρχειοθετήθηκε 2015-09-07 στο Wayback Machine. της Ελλάδας, ανάκτηση 3-11-2015.
  2. Εγκυκλοπαίδεια Πάπυρος Λαρούς Μπριτάννικα, εκδοτικός Οργανισμός Πάπυρος, τόμος 35, λήμμα: Κουντουριώτης Γεώργιος
  3. Διατελέσαντες Αρχηγοί ΓΕΝ Αρχειοθετήθηκε 2018-09-09 στο Wayback Machine., ανάκτηση 3-11-2015.
  4. Παγκόσμιο Βιογραφικό Λεξικό, τ. 3, Εκδοτική Αθηνών, Αθήνα 1988.
  5. Μητρώο Γερουσιαστών και Βουλευτών 1929-1974 Βουλή των Ελλήνων, Εθνικό Τυπογραφείο, 1977 (σελ. 12, αρ. 24).(pdf)
  6. Έφυγε από τη ζωή ο Λεωνίδας Βασιλικόπουλος, ΕΡΤ open, 2-6-2014, ανάκτηση 14-11-2015.
  7. [1]