Άνοιγμα κυρίου μενού

Κατάλογος γαλλικών νομών

κατάλογος εγχειρήματος Wikimedia
Χάρτης των νομών της Γαλλίας

Το άρθρο αυτό παρουσιάζει τον κατάλογο των γαλλικών νομών, καθώς και τους κύριους δείκτες που τους χαρακτηρίζουν.

Οι νομοί (départements) είναι μια από τις κυριότερες διοικητικές διαιρέσεις της Γαλλίας. Είναι επίσης εκλογικές περιφέρειες. Διοικητικά, βρίσκονται ανάμεσα στις περιοχές (régions) και τα διαμερίσματα (arrondissements). Η Γαλλία χωρίζεται σε 101 νομούς, εκ των οποίων οι πέντε είναι τα υπερπόντια εδάφη.

Οι νομοί προσδιορίζονται με έναν αριθμό και είναι ταξινομημένοι με αλφαβητική σειρά. Στις περισσότερες περιπτώσεις, στον αριθμό αυτό βασίζονται οι ταχυδρομικοί κώδικες κάθε περιοχής. Τα ονόματα των νομών δεν βασίζονται σε ιστορικά κριτήρια, για να μην θυμίζουν τη κατανομή σε επαρχίες του παλαιού καθεστώτος αλλά αναφέρονται κυρίως στη μορφολογία του κάθε νομού. Τα περισσότερα είναι ονόματα ποταμών, βουνών ή νησιών.

Οι νομοί δημιουργήθηκαν κατά την περίοδο της Γαλλικής επανάστασης, με το διάταγμα της 22ας Δεκεμβρίου 1789 που εγκρίθηκε από τη Συντακτική Συνέλευση, για να αντικαταστήσουν τις επαρχίες της Γαλλίας, που θεωρήθηκαν αντίθετες στην ομοιογένεια του έθνους.

Αρχικά δημιουργήθηκαν 83 νομοί και τέθηκαν σε ισχύ από το Μάρτιο 1790. Στη συνέχεια έγιναν αρκετές αναθεωρήσεις, έως που έφθασαν τους 101. Το νησί Μαγιότ είναι το τελευταίο που έγινε νομός από υπερπόντιο διαμέρισμα,[1] από το Μάρτιο 2011.

Κατάλογος των γαλλικών νομώνΕπεξεργασία

Νομοί Νομαρχιακές υποδιαιρέσεις Διοικητική περιοχή Χαρακτηριστικά
Διαμερίσματα Κοινότητες Πληθυσμός

2015[2]

Πυκνότητα

(κατ./χμ²)

Τοποθεσία
Κωδ. Όνομα νομού Πρωτεύουσα Nb Όνομα
01 Αιν
Μπουρ-αν-Μπρες 4 Μπελέ, Ζεξ, Ναντουά 408 Ωβέρνη-Ρον-Αλπ 631.877 109,7  
02 Αιν
Λαν
5 Σατώ-Τιερί, Σαιν-Κεντέν, Σουασόν, Βερβέν 804 Ω-ντε-Φρανς 538.659 73,1  
03 Αλλιέ
Μουλέν 3 Μονλυσόν, Βισί 317 Ωβέρνη-Ρον-Αλπ 341.613 46,5  
04 Αλπ-ντε-Ωτ-Προβάνς
Ντίνι-λε-Μπαιν 4 Μπαρσελονέτ, Καστελάν, Φορκαλκιέ 198 Προβηγκία-Άλπεις-Κυανή Ακτή 161.799 23,4  
05 Ωτ-Αλπ
Γκαπ
2 Μπριανσόν 167 140.916 25,4  
06 Αλπ-Μαριτίμ
Νίκαια 2 Γκρας 163 1.082.440 251,8  
07 Αρντές
Πριβά 3 Λαρζαντιέρ, Τουρνόν-συρ-Ρον 339 Ωβέρνη-Ρον-Αλπ 324.209 58,6  
08 Αρδέννες
Σαρλβίλ-Μεζιέρ 4 Ρετέλ, Σεντάν, Βουζιέ 452 Γκραντ Εστ 277.752 53,1  
09 Αριέζ
Φουά 3 Παμιέ, Σαιν-Ζιρόν 331 Οξιτανία 152.499 31,2  
10 Ωμπ
Τρουά 3 Μπαρ-συρ-Ωμπ

Νοζάν-συρ-Σεν

431 Γκραντ Εστ 309.056 51,5  
11 Ωντ
Καρκασσόν 3 Λιμού, Ναρμπόν 436 Οξιτανία 366.957 59,8  
12 Αβερόν
Ροντέζ 3 Μιγιώ

Βιλφράνς-ντε-Ρουέργκ

285 279.169 32  
13 Μπους-ντυ-Ρον
Μασσαλία 4 Αιξ-αν-Προβάνς, Αρλ, Ιστρ 119 Προβηγκία-Άλπεις-Κυανή Ακτή 2.016.622 396,4  
14 Καλβαντός
Καέν 4 Μπαγιέ, Λιζιέ, Βιρ-Νορμαντί 538 Νορμανδία 693.579 125  
15 Καντάλ
Ωριγιάκ 3 Μωριάκ, Σαιν-Φλουρ 247 Ωβέρνη-Ρον-Αλπ 146.219 25,5  
16 Σαράντ Ανγκουλέμ 3 Κονιάκ, Κονφολάνς 383 Νέα Ακουιτανία 353.613 59,4  
17 Σαράντ-Μαριτίμ
Λα Ροσέλ
5 Ζονζάκ, Ροσφόρ,

Σαιντ, Σαιν-Ζαν-ντ'Ανζελί

469 639.938 93,2  
18 Σερ
Μπουρζ 3 Σαιντ-Αμάν-Μονρόν

Βιερζόν

290 Σαντρ-Βαλ ντε Λουάρ 308.992 42,7  
19 Κορέζ Τυλ 3 Μπριβ-λα-Γκαγιάρντ

Υσέλ

283 Νέα Ακουιτανία 241.871 41,3  
2A Νότια Κορσική
Αζαξιό 2 Σαρτέν 124 Κορσική 152.730 38  
2B Άνω Κορσική
Μπαστιά 3 Καλβί

Κορτέ

236 174.553 37,4  
21 Κοτ-ντ'Ορ
Ντιζόν 3 Μπων

Μονμπάρ

704 Βουργουνδία-Φρανς-Κοντέ 533.147 60,8  
22 Κοτ-ντ'Αρμόρ
Σαιν-Μπριέκ 4 Ντινάν, Γκενγκάν

Λανιόν

356 Βρετάνη 598.357 87  
23 Κρεζ
Γκερέ 2 Ωμπυσόν 258 Νέα Ακουιτανία 120.365 21,6  
24 Δορδόνη
Περιγκέ 4 Μπερζεράκ, Νοντρόν,

Σαρλά-λα-Κανεντά

520 Νέα Ακουιτανία 415.417 45,9  
25 Ντου Μπεζανσόν 3 Μονμπελιάρ, Πονταρλιέ 578 Βουργουνδία-Φρανς-Κοντέ 536.959 102,6  
26 Ντρομ Βαλάνς 3 Ντι
Νιόν
367 Ωβέρνη-Ρον-Αλπ 504.637 77,3  
27 Ερ  Εβρέ 3 Λεζ Αντελύς
Μπερναί
602 Νορμανδία 601.948 99,7  
28 Ερ-ε-Λουάρ  Σαρτρ 4 Σατωντάν
Ντρε
Νοζάν-λε-Ροτρού
375 Σαντρ-Βαλ ντε Λουάρ 434.035 73,8  
29 Φινιστέρ Καμπέρ 4 Βρέστη, Σατωλέν, Μορλαί 279 Βρετάνη 907.796 134,8  
30 Γκαρ  Νιμ 3 Αλές
Λε Βιγκάν
353 Οξιτανία 738.189 126,1  
31 Ωτ-Γκαρόν Τουλούζ 3 Μυρέ
Σαιν-Γκωντάν
588 1.335.103 211,6  
32 Ζερς Ως 3
Κοντόμ
Μιράντ
462 190.932 30,5  
33 Ζιρόντ Μπορντώ 6 Μπλαι, Λανγκόν
Λεσπάρ-Μεντόκ
Λιμπούρν, Αρκασόν
538 Νέα Ακουιτανία 1.548.478 155,2  
34 Ερώ Μονπελιέ 3 Μπεζιέ
Λοντέβ
343 Οξιτανία 1.120.190 183,6  
35 Ιλ-ε-Βιλαίν Ρεν 4 Φουζέρ-Βιτρέ
Ρεντόν
Σαιν-Μαλό
345 Βρετάνη 1.042.884 153,9  
36 Αντρ Σατωρού 4 Λε Μπλαν
Λα Σατρ
Ισουντάν
243 Σαντρ-Βαλ ντε Λουάρ 224.200 33  
37 Αντρ-ε-Λουάρ Τουρ 3 Σινόν
Λος
273 Σαντρ-Βαλ ντε Λουάρ 604.966 98,7  
38 Ιζέρ Γκρενόμπλ 3
Λα Τουρ-ντυ-Πεν
Βιέν
521 Ωβέρνη-Ρον-Αλπ 1.251.060 168,3  
39 Ζυρά Λονς-λε-Σωνιέ 3 Ντολ
Σαιν-Κλωντ
509 Βουργουνδία-Φρανς-Κοντέ 260.587 52,1  
40 Λαντ
Μον-ντε-Μαρσάν
2 Νταξ
330 Νέα Ακουιτανία 403.234 43,6  
41 Λουάρ-ε-Σερ  Μπλουά 3
Βαντόμ
Ρομοραντέν-Λαντεναί
276 Σαντρ-Βαλ ντε Λουάρ 333.050 52,5  
42 Λουάρ
Σαιντ-Ετιέν
3 Μονμπριζόν
Ροάν
326 Ωβέρνη-Ρον-Αλπ 759.411 158,9  
43 Ωτ-Λουάρ
Λε Πουί-αν-Βελαί
3 Μπριούντ
Ισανζώ
257 Ωβέρνη-Ρον-Αλπ 227.034 45,6  
44 Λουάρ-Ατλαντίκ
Ναντ
3 Σαιν-Ναζαίρ
Σατωμπριάν-Ανσενί
212 Περιοχή του Λίγηρα 1.365.227 200,5  
45 Λουαρέ
Ορλεάν
3 Μονταρζί
Πιτιβιέ
326 Σαντρ-Βαλ ντε Λουάρ 673.349 99,4  
46 Λοτ  Καόρ
3
Φιζάκ
Γκουρντόν
322 Οξιτανία 173.400 33,2  
47 Λοτ-ε-Γκαρόν Αζάν
4
Μαρμάντ
Βιλνέβ-συρ-Λοτ
Νεράκ
319 Νέα Ακουιτανία 333.417 62,2  
48 Λοζέρ Μαντ
2 Φλοράκ
158 Οξιτανία 76.309 14,8  
49 Μαιν-ε-Λουάρ Ανζέ 4
Σολέ
Σωμύρ
Σεγκρέ
186 Περιοχή του Λίγηρα 810.186 113  
50 Μανς
Σαιν-Λο 4 Αβράνς
Σερμπούρ
Κουτάνς
477 Νορμανδία 499.287 84,1  
51 Μαρν Σαλόν-αν-Σαμπάνι 4
Επερναί
Ρενς
Βιτρί-λε-Φρανσουά
616 Γκραντ Εστ 572.293 70,1  
52 Ωτ-Μαρν Σωμόν 3
Λανγκρ
Σαιν-Ντιζιέ
427 Γκραντ Εστ 179.154 28,8  
53 Μαγιέν Λαβάλ 3 Σατώ-Γκοντιέ
Μαγιέν
255 Περιοχή του Λίγηρα 307.940 59,5  
54 Μερτ-ε-Μοζέλ Νανσί 4 Μπριγιέ
Λουνεβίλ
Τουλ
592 Γκραντ Εστ 734.403 140  
55 Μεζ Μπαρ-λε-Ντυκ 3
Κομερσί
Βερντέν
501 Γκραντ Εστ 190.626 30,7  
56 Μορμπιάν Βαν 3 Λοριάν
Ποντιβί
253 Βρετάνη 744.813 109,2  
57 Μοζέλ Μετς 5 Φορμπάκ, Τιονβίλ,

Σαρμπούρ, Σαργκεμίν

727 Γκραντ Εστ 1.044.486 168  
58 Νιέβρ  Νεβέρ 4 Σατώ-Σινόν
Κλαμεσί
Κον-Κουρ-συρ-Λουάρ
309 Βουργουνδία-Φρανς-Κοντέ 211.747 31,1  
59 Νορ
Λιλ
6 Αβέν-συρ-Ελπ
Καμπραί, Ντουαί
Ντανκέρκ, Βαλανσιέν
648 Ω-ντε-Φρανς 2.605.238 453,7  
60 Ουάζ Μπωβαί 4
Κλερμόν
Κομπιένη
Σανλίς
687 Ω-ντε-Φρανς 821.552 140,2  
61 Ορν  Αλανσόν 3
Αρζαντάν
Μορτάνι-ω-Περς
394 Νορμανδία 286.618 47  
62 Πα-ντε-Καλαί Αράς 7
Μπετύν, Μπουλόν-συρ-Μερ, Μοντρέιγ, Σαιντ-Ομέρ
Καλαί, Λανς
891 Ω-ντε-Φρανς 1.472.648 220,7  
63 Πουί-ντε-Ντομ Κλερμόν-Φεράν 5 Αμπέρ, Ισουάρ
Ριόμ, Τιέρ
467 Ωβέρνη-Ρον-Αλπ 647.501 81,2  
64 Ατλαντικά Πυρηναία  Πω
3 Μπαγιόν

Ολορόν-Σαιντ-Μαρί

546 Νέα Ακουιτανία 670.032 87,6  
65 Άνω Πυρηναία Ταρμπ 3 Αρζελές-Γκαζόστ
Μπανιέρ-ντε-Μπιγκόρ
470 Οξιτανία 228.582 51,2  
66 Ανατολικά Πυρηναία Περπινιάν 3 Σερέ
Πραντ
226 Οξιτανία 471.038 114,4  
67 Κάτω Ρήνος Στρασβούργο
5 Αγκνώ, Μολσάιμ
Σαβέρν, Σελεστά-Ερστάιν
517 Γκραντ Εστ 1.116.658 234,8  
68 Άνω Ρήνος Κολμάρ 4 Αλτκίρς, Κολμάρ
Μυλούζ, Ταν-Γκεμπβιλέρ
366 Γκραντ Εστ 762.607 216,3  
69 Ρον Λυών
2 Βιλφράνς-συρ-Σον 280 Ωβέρνη-Ρον-Αλπ 1.821.995 560,8  
70 Ωτ-Σον  Βεζούλ 2 Λυρ
542 Βουργουνδία-Φρανς-Κοντέ 237.706 44,3  
71 Σον-ε-Λουάρ Μακόν 5 Ωτάν, Σαλόν-συρ-Σον
Σαρόλ, Λουάν
567 Βουργουνδία-Φρανς-Κοντέ 555.408 64,8  
72 Σαρτ Λε Μαν
3 Λα Φλες
Μαμέρ
361 Περιοχή του Λίγηρα 568.445 91,6  
73 Σαβοΐα Σαμπερί 3 Αλμπερβίλ
Σαιν-Ζαν-ντε-Μωριέν
285 Ωβέρνη-Ρον-Αλπ 428.204 71  
74 Άνω Σαβοΐα Αννεσύ 4
Μπονβίλ, Σαιν-Ζυλιάν-αν-Ζενεβουά
Τονόν-λε-Μπαιν
281 Ωβέρνη-Ρον-Αλπ 793.938 180,9  
75 Παρίσι Παρίσι 1 Παρίσι 1 Ιλ-ντε-Φρανς 2.206.488 20934,4  
76 Σεν-Μαριτίμ Ρουέν 3 Ντιέπ
Λε Αβρ
711 Νορμανδία 1.257.699 200,3  
77 Σεν-ε-Μαρν Μελάν 5 Μω, Προβέν
Φονταινεμπλώ, Τορσί
510 Ιλ-ντε-Φρανς 1.390.121 235  
78 Υβελίν Βερσάιγ 4 Μαντ-λα-Ζολί, Ραμπουγιέ
Σαιν-Ζερμαίν-αν-Λαι
262 Ιλ-ντε-Φρανς 1.427.291 624,8  
79 Ντε-Σεβρ Νιόρ 3 Μπρεσουίρ
Παρτεναί
293 Νέα Ακουιτανία 374.435 62,4  
80 Σομ Αμιάν 4 Αμπβίλ
Μοντιντιέ
Περόν
779 Ω-ντε-Φρανς 571.879 92,7  
81 Ταρν Αλμπί 2
Καστρ
319 Οξιτανία 386.543 67,1  
82 Ταρν-ε-Γκαρόν Μοντωμπάν 2 Καστελσαρασέν 195 Οξιτανία 255.274 68,7  
83 Βαρ Τουλόν 3 Ντραγκινιάν
Μπρινιόλ
153 Προβηγκία-Άλπεις-Κυανή Ακτή 1.048.652 175,6  
84 Βωκλύζ Αβινιόν 3 Απτ
Καρπαντρά
151 Προβηγκία-Άλπεις-Κυανή Ακτή 557.548 156,3  
85 Βαντέ
Λα Ρος-συρ-Υόν 3 Φοντεναί-λε-Κοντ

Λε Σαμπλ-ντ'Ολόν

267 Περιοχή του Λίγηρα 666.714 99,2  
86 Βιέν  Πουατιέ 3 Σατελερώ
Μονμοριγιόν
274 Νέα Ακουιτανία 434.887 62,2  
87 Ωτ-Βιέν  Λιμόζ 3 Μπελάκ
Λιμόζ, Ροσεσουάρ
200 Νέα Ακουιτανία 375.795 68,1  
88 Βοζ Επινάλ 3
Νεφσατώ
Σαιν-Ντιέ-ντε-Βοζ
507 Γκραντ Εστ 372.016 63,3  
89 Ιόν
Οσέρ 3 Αβαλόν
Σανς
428 Βουργουνδία-Φρανς-Κοντέ 340.903 45,9  
90 Έδαφος του Μπελφόρ Μπελφόρ 1 Μπελφόρ 102 Βουργουνδία-Φρανς-Κοντέ 144.483 237,1  
91 Εσσόν Εβρί 3 Ετάμπ
Παλαιζώ
196 Ιλ-ντε-Φρανς 1.276.233 707,3  
92 Ω-ντε-Σεν  Ναντέρ 3 Αντονί
Μπουλόν-Μπιγιανκούρ
36 Ιλ-ντε-Φρανς 1.601.569 9120,6  
93 Σεν-Σαιν-Ντενί Μπομπινί 3
Λε Ραινσί
Σαιν-Ντενί
40 Ιλ-ντε-Φρανς 1.592.663 6742,9  
94 Βαλ-ντε-Μαρν Κρετέιγ 3
Νοζάν-συρ-Μαρν
Λ'Αι-λε-Ροζ
47 Ιλ-ντε-Φρανς 1.372.389 5601,6  
95 Βαλ-ντ'Ουάζ
Ποντουάζ
3 Αρζαντέιγ
Σαρσέλ
185 Ιλ-ντε-Φρανς 1.215.390 975,5  
971 Γουαδελούπη  Μπας-Τερ
2 Μπας-Τερ
Πουάντ-α-Πιτρ
32 Γουαδελούπη 397.990 244,4  
972 Μαρτινίκα Φορ-ντε-Φρανς
4 Λα Τρινιτέ
Λε Μαρέν, Σαιν-Πιέρ
34 Μαρτινίκα 380.877 337,7  
973 Γαλλική Γουιάνα Καγιέν 2 Σαιν-Λωράν-ντυ-Μαρονί
22 Γαλλική Γουιάνα 259.865 3,1  
974 Ρεϋνιόν
Σαιν-Ντενί 4
Σαιν-Πιέρ
Σαιν-Μπενουά, Σαιν-Πωλ
24 Ρεϋνιόν 850.727 339,8  
976 Μαγιότ Μαμουντζού
-   - 17 Μαγιότ 256.518
(2017)
682,2  
Μητροπολιτική Γαλλία 321   35.287 64.300.821 118,2
Υπερπόντιοι νομοί 12   112 2.145.977 24,1
Γαλλία χωρίς τις COM[3] και Μαγιότ 333   35.399   66.446.798 104,95

Τα υπερπόντια εδάφηΕπεξεργασία

Οι υπερπόντιες κοινότητες της Γαλλικής Δημοκρατίας είναι ταυτόχρονα ισοδύναμες με νομό και περιφέρεια. Οι περιοχές αυτές έχουν έναν κωδικό παρόμοιο με εκείνον των νομών.

Πέντε υπερπόντιες κοινότητες:

  • 975: Το Σαιν-Πιερ-και-Μικελόν, νομός από το 1976 έως το 1985, δεν αποτελεί πλέον τμήμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης από το 1985 .
  • 977: Ο Άγιος Βαρθολομαίος, μια υπερπόντια κοινότητα, παλαιότερα μέρος της Γουαδελούπης, δεν είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης από το 2012 .
  • 978: Ο Άγιος Μαρτίνος, υπερπόντια κοινότητα, η οποία ήταν προηγουμένως συνδεδεμένη με τη Γουαδελούπη, παραμένει μέρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
  • 987: Η γαλλική Πολυνησία, από το 2004 χαρακτηρισμένη ως υπερπόντια χώρα, δεν ήταν ποτέ μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
  • 989: Το νησί Κλίπερτον, μια υπερπόντια κοινότητα που είχε συνδεθεί προηγουμένως στη Γαλλική Πολυνησία, χωρίς μόνιμο πληθυσμό και διοικείται από το Υπουργείο Υπερπόντιας Γαλλίας.

Δύο υπερπόντιες χώρες με ειδικό καθεστώς:

  • 986: Η Ουαλίς και Φουτουνά, μία συστάδα από τρία νησιά στον νότιο Ειρηνικό, δεν ήταν ποτέ μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
  • 988: Η Νέα Καληδονία, δεν ήταν ποτέ μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Μία υπερπόντια εδαφική επικράτεια με ειδικό καθεστώς: 984: Τα γαλλικά νότια και ανταρκτικά εδάφη, χωρίς μόνιμο πληθυσμό, αποτελούμενα από πέντε περιοχές:

ΠαραπομπέςΕπεξεργασία

  1. . ««La Isla Mayotte pasa a ser un departamento de Francia». Afrol News. 4 de marzo de 2011». 
  2. insee. «Populations légales 2015». 
  3. Γαλλικά υπερπόντια εδάφη
  4. Revue de droit international, de sciences diplomatiques, politiques, et sociales, Volume 79 (A. Sottile), 2001, page 138.